Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Οι παραδοξότητες της Μερόπης και ένα ποίημα...


Ο καλός διαδικτυακός μου φίλος Τζονάκος πριν από αρκετές μέρες με κάλεσε να γράψω τρεις παραδοξότητες του χαρακτήρα μου. Συνήθως δεν μου αρέσει να ανταποκρίνομαι σε τέτοιου είδους προσκλήσεις και να συμμετέχω σε διάφορα «μπλογκοπαίγνια», αλλά δεν ξέρω γιατί αυτή τη φορά το σκέφτηκα και αλλιώς. Άρχισα να αναρωτιέμαι και από μόνη μου αν είμαι παράδοξη. Ευκαιρία λέω να κάνω την αυτοκριτική μου. Είναι η Μερόπη παράδοξη ή είναι καθόλα «νορμάλ»;; Αλήθεια υπάρχει «νορμάλ» άνθρωπος;;;

Μετά από μέρες και νύχτες (;) αυτοκριτικής κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Μπορεί να είμαι έξυπνη, χαριτωμένη, γοητευτική, αξιαγάπητη, καλλιεργημένη, ταλαντούχα και πάνω απ΄ όλα μετριόφρων και σεμνή (Αθεόφοβε σε ξεπέρασα σε χαρίσματα), όμως έχω και μερικά παράδοξα να επιδείξω. Ποια είναι αυτά;;; Έχουμε και λέμε:

  • · Πρώτο παράδοξο: Αν και μου αρέσει το καλό βιβλίο, ο κινηματογράφος και το θέατρο (και όταν λέω θέατρο δεν εννοώ βέβαια τις παραστάσεις του Σεφερλή), εντούτοις από καιρού εις καιρό μπορεί να κάθομαι στην τηλεόραση και να παρακολουθώ χαζομάρες και να θεωρώ ότι αυτό με ξεκουράζει. Θα αναρωτηθεί κανείς τι χαζομάρες παρακολουθεί η Μερόπη;; Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει τις εξής χαζομάρες: Το σίριαλ «Παρά πέντε», το «Βέρα στο Δεξί» (μη γελάτε) και κρατηθείτε….. και τη Μεξικάνικη σαπουνόπερα «Η άσχημη που έγινε όμορφη» (τώρα είναι που ξεσπάσατε σε γέλια). Είναι αλήθεια ότι εδώ και μερικούς μήνες τις λίγες ελεύθερες ώρες που έχω ασχολούμαι με το blogging και έκοψα τις σαπουνόπερες. Αλλά αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί τις παρακολουθούσα ή και ποιος ξέρει (;) γιατί θα τις παρακολουθήσω στο μέλλον;; Και να που κατέληξα. Τα νομικά βιβλία, τα οποία κυρίως διαβάζω, οι νομικές υποθέσεις που αντιμετωπίζω καθημερινά, μου σκοτεινιάζουν (ας το πούμε έτσι) το μυαλό. Αναζητώ λοιπόν και λίγο ανάλαφρο παραμύθι στη ζωή μου που να μη με προβληματίζει ιδιαίτερα.
  • · Δεύτερο παράδοξο: Η ηλικία, το επάγγελμα και το παρουσιαστικό μου παραπέμπει σε συντηρητικό άτομο. Εντούτοις “surprise”! δεν είμαι καθόλου συντηρητική (έτσι τουλάχιστον νομίζω). Να φανταστείτε ότι το παρουσιαστικό μου τόσο πολύ παραπλανεί,που μερικοί για να με εντυπωσιάσουν μου λένε π.χ. ότι είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι, αρχίζουν εθνικοπατριωτικά κηρύγματα κλπ και όταν καταλάβουν ότι ξενέρωσα εντελώς μένουν εμβρόντητοι. Να σας πω ένα παράδειγμα. Τις προάλλες πήγα με την κόρη μου να επισκεφθούμε τη νονά της. Εκεί λοιπόν κουβέντα στη κουβέντα η κόρη μου ξεφούρνισε ότι όταν αποφασίσει να δεσμευτεί και να κάνει παιδιά θα κάνει «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» και τίποτε άλλο. Η νονά έμεινε εμβρόντητη και της είπε δεν πρέπει να στενοχωρείς τους γονείς σου. Επενέβηκα εγώ και είπα «δεν με στενοχωρεί καθόλου, αντίθετα θεωρώ ότι καλά θα κάνει και στο κάτω κάτω θα γλυτώσω και τα έξοδα του γάμου που έχουν καταντήσει δυσανάλογα και μάταια». Η κουμπάρα (που είναι συνομήλικη μου) έμεινε εμβρόντητη με τις προχωρημένες ιδέες μου.
  • · Τρίτο παράδοξο: Αν και θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένα ευαίσθητο άτομο που δεν πληγώνει (ηθελημένα) τους άλλους, καμιά φορά μου βγαίνει ένας κυνικός εαυτός. Παράδειγμα θέλετε;; Η κόρη μου όταν ήταν μικρή πήγαινε στο μπαλέτο. Λοιπόν μετά από τρία χρόνια περίπου, κάνανε μια παράσταση στη Σχολή της σε κάποιο θέατρο. Μετά το τέλος της παράστασης το κοριτσάκι μου με ρώτησε «μαμά πώς σου φάνηκα;». Τι της είπα η κακούργα μάνα! «Εντάξει καλή ήσουνα, αλλά μη φανταστείς ότι ήσουνα και η Μαργκότ Φοντέιν»!! Η μικρή έμεινε εμβρόντητη. Ακόμα το θυμάται. Σήμερα βέβαια το αντιμετωπίζει με χιούμορ και μου λέει ότι ήταν ευκαιρία να μάθει και ποια ήταν η Μαργκότ Φοντέϊν! Αυτή η κυνική διάθεση προβληματίζει και μερικούς φίλους, οι οποίοι, όπως μου λένε, καμιά φορά φοβούνται να μου εκμυστηρευτούν κάτι μην τους «ταπώσω».

Τελειώνοντας και θέλοντας να παινέψω τον εαυτό μου και να μου ανεβάσω λίγο την αυτοπεποίθηση (χα χα χα!) παραθέτω ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, το Επιτύμβιο. Θεωρώ λοιπόν ότι το ποίημα αυτό ΕΥΤΥΧΩΣ δεν με αντιπροσωπεύει. Όταν με το καλό αποδημήσω εις Κύριον πιστεύω ότι δεν θα πει κανείς

Ενθάδε κείται κάποιος,
που, ο φόβος "οι άλλοι τι θα πουν"
κι η επιθυμία ν' αρέσει
τόσο πολύ του κλέψανε
ό,τι είχε πιο δικό του
ώστε δεν μένει εδώ κανείς.

-------------------------------

Υ.Γ. Με την εικόνα που έβαλα πάνω της μπαλαρίνας (Μαργκότ Φοντέϊν) σας παραπλάνησα! Θα νομίσατε ότι εκτός από τα άλλα χαρίσματα μου είμαι και δεινή χορεύτρια. Ε λοιπόν, καμιά σχέση. Μια άγαρμπη αγύμναστη είμαι που μόνο στο όνειρο μου χορεύω ανάλαφρα. Χα χα χα!

23 σχόλια:

gerasimos είπε...

Γεια σου βρε Μερόπη με τις... 'αντιφάσεις' σου. Πρόκειται πάντως για τις πιο γοητευτικές, στη βαθιά ανθρωπιά τους και την ειλικρίνειά τους, αντιφάσεις που έχω συναντήσει (εντός και εκτός internet). :-)

Βάσσια είπε...

Μερόπη μου θα σταθώ στον αγαπημένο μου Τάσο Λειβαδίτη.

Ένα εξαιρετικό κείμενο, που αποφεύγω μη γίνει αλήθεια μου (κι οι περισσότεροι πιστεύω) με μανία.

Σε "κρίνω" φυσιολογική και ειλικρινή.

Φιλιά
:-)

marianaonice είπε...

Εγώ ως κολλητή σου φίλη επί σειρά ετών σιωπώ μπροστά στη χωρίς φόβο και πάθος πλήρη αποκάλυψή σου!
Τώρα βλέπω φίλη μου ότι ακόμη και αν κάποιες φορές "ταπώνεις" τους άλλους με τον κυνισμό σου, δεν διστάζεις να είσαι κυνική και με τον εαυτό σου ή και το παιδί σου ακόμη!!!
Η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η αυτογνωσία σε όλο της το μεγαλείο!!!
Εγώ σε ήξερα και σε ξέρω και ακόμη και για αυτές τις παραδοξότητές σου που είπες για σένα, σ΄ αγαπώ!!!!

Καλό Σ/Κ φίλη μου!!

αθεόφοβος είπε...

Χαίρομαι όταν βλέπω να υπάρχουν και άλλοι τόσο μετριόφρονες όσο εγώ!
Οσο για τα σίριαλ είναι μερικές φορές σαν τα φιστίκια,όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ.
Αμα τα αρχίσεις πρέπει να τα τελειώσεις.
Έτσι και εγώ που δεν έβλεπα ποτέ μου σίριαλ γιατί μου φάινεται αδιανόητη η καθήλωση σου μια καθορισμένη μέρα για να δείς την συνέχεια, πήρα τον καφέ μου ένα απόγευμα μετά τον απαραίτητο μεσημεριανοαπογευματινό μου ύπνο και άνοιξα κατά τύχη την τηλεόραση, που συνήθως δεν ανοίγει παρά αργά το βράδυ και έπεσα στην Μαρία την άσχημη και έκτοτε κόλλησα.
Εχω σκεφτεί δε γιατί έχει τόση επιτυχία.
Βασίζεται στο ότι σε όλους αρέσει ο καλός αφού ταλαιπωρηθεί αρκετά στο τέλος να δικαιώνεται.

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
όχι να το παινευτώ, αλλά εκτός από έξυπνη, χαριτωμένη, γοητευτική, αξιαγάπητη κλπ κλπ, είμαι και μοναδική στο διαδίκτυο...Χα χα χα! (Φτου μου με την πραγματική έννοια)

-@ Βάσσια μου,
κι εμένα μου αρέσει αυτό το μοναδικό ποίημα του Τ. Λειβαδίτη. Ελπίζω να μην το γράψουν στον τάφο μου. Χα χα χα

-@ Μαριάνα μου,
επειδή είσαι φίλη μου μ' αγαπάς με όλα τα ελαττώματα μου. Αλήθεια εσένα σ' έχω "ταπώσει" καμιά φορά;;; Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@ Αθεόφοβε μου,
λες να κάνουμε ένα Σωματείο Αξιαγάπητων και χαριτωμένων Μετριοφρόνων;; Χα χα χα.
Ο μόνος λόγος που δεν έπεσα στη Μαρία την Άσχημη είναι επειδή ήδη παρακολουθούσα την "Άσχημη που έγινε Όμορφη". Και είπα ε, ας μην αρχίσω κι άλλο όμοιο σίριαλ. Χα χα χα

Κλαζoμένιoς είπε...

1. Κακώς, κάκιστα χρησιμοποίησες φωτογραφία της Κακομοίρας για να υποδηλώσεις την Φοντέϋν...

2. Το "Επιτύμβιο" το είδα πριν αρκετό καιρό μεταφερμένο στην μπλογκόσφαιρα και από τον «Ναπολέων». Στο "Βλέμμα" του Ν. Ξυδάκη νομίζω.
Απ' όσο μπορώ να κρίνω "γάντι" σάς πάει και των δυό σας (όχι για τον τάφο..., για να τό εκτοξεύετε δώθε-κείθε...)

φαρμακοφιλάκια

gerasimos είπε...

Μερόπη μια και μίλησες και περί ταφικών επιγραφών, θυμήθηκα έναν Άγγλο κωμικό, που είχε ζητήσει να γράψουν στον τάφο του 'Best Before' και μετά την ημερομηνία θανάτου του. Στην Ελλάδα θα λέγαμε 'Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...'.

Meropi είπε...

-@ Βρε Κλαζομένιε μου,
ανάθεμα με και αν κατάλαβα τι μου λες. Πάντως σε καλωσορίζω στη γειτονιά μου κι ας λες κακιούλες.

-@ Γεράσιμε μου,
γέλασα με το best before!!

stalamatia είπε...

Μερόπη μάλλον δεν ξέρεις να λες ψέματα και είσαι και δικηγόρος!!.Χμ εμένα μου την δείνουν οι ψεύτες και οι φακκόλοϊ.Στρουμφάκια να βλέπεις είναι πιο χαλαρωτικά. Είχα χρόνια να δω και μια από τη κούραση μου κάθησα στον καναπέ και πάτησα το τηλεκοντρόλ μετά από λίγο κατάλαβα ότι έβλεπα στρουμφάκια ,ξεκουράστηκα πίνοντας τον καφέ μου και βλέποντας στρουμφάκια.

ritsmas είπε...

καλησπερα Μεροπη μου και απο δω.... παραδοξότητες ,λοιπόν.... μια χαρά σε βρίσκω γενικώς...κι εκεινο το τελευταίο περι κυνισμού, θαυμάσιο...γιατί μεταξύ μας δεν ηταν κυνικό, ηταν απλώς ρεαλιστικό

χαιρετω , τα λεμε

tzonakos είπε...

Xμ, σε βρίσκω αρκετά "παράδοξη" αλλα και καθόλου βαρετή, αντίθετα, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.
- Δεν περίμενα να βλέπεις σαπουνόπερες !
- Το να έχουμε σκεφτεί και άλλους τρόπους να ζούμε δεν μας κάνει εμάς παράδοξους αλλα όσους εμμένουν σε άχρηστα πράγματα όπως ο παραδοσιακός γάμος με τα πολλά λεφτά.
Συμφωνουμε.
- Συχνά δεν ειναι το τι λέμε, αλλα το πώς λέμε κατι στον άλλον.

Χάρηκα που έγραψες γι αυτά και εκτιμώ πολύ την κατάθεση προσωπικών σου θεμάτων.
Τωρα σ εκτιμώ και περισσότερο :)

miss little sunshine είπε...

ΑΧΑΧΑ, τι μου θύμισες τώρα! "Δεν ήσουν και Μαρκότ Φοντέυν"! ΧΑ ΧΑ! Δεν είναι κυνισμός αλλά ειλικρίνεια με χιούμορ, κι έτσι ακριβώς το είχα αντιμετωπίσει αν και πιπινάκι τότες. Τί θυμήθηκα τώρα που μιλάμε για ειλικρίνεια... Θα το διηγηθώ εδώ στους φίλους. Πριν από μερικά χρόνια είχα πάει με τη Μερόπη σε ένα κοσμοπολίτικο νησί, εκδρομούλα. Περιμένοντας λοιπόν κάπου για ταξί, περνά από μπροστά μας μια τύπισσα που είχε μαλλί αλα Μαρία Σολωμού. Κι η Μερόπη νομίζοντας πως λέει λέξη που μόνο στην οικογένεια χρησιμοποιούμε και πως κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει, γυρνά με μία απόλυτη φυσικότητα προς το μέρος της, την κοιτά κατάματα και λέει "Πόπο, θάμνος!!!". Ηθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί! Δεν πίστευα τα αυτιά μου! Είπαμε, μεταξύ μας ειλικρίνεια αλλά ακόμα θυμάμαι τα ξυνισμένα μούτρα της κοπέλας στο θεικό σου σχόλιο! Αχ Μερόπη μου, αχ!

δεσποιναριον είπε...

Μεροπη πολυ το χαρηκα το σημερινο σου. Γιατι συνηθως δε γραφεις για σενα. Βεβαια ολα αυτα οι ανθρωποι που σε διαβαζουν τα εχουν καταλαβει.
Μ' αρεσεις ετσι που σε περιγραφεις. Καποια μερα θα σου γραψω περισσοτερα.

Καλα σκεφτομαι αν ειχες βαλει την Galina Ulanova ποιος ταχα θα την θυμοταν.

doctor είπε...

Είσαι ο ορισμός του Open mind Μερόπη και αυτό φαίνεται συνεχώς!

doctor

Υ.Γ. Τώρα δεν ξέρω αν με βρίσετε, αλλά .... ο Σεφερλής μου αρέσει! Έχει μια πηγαία βλακεία.

Meropi είπε...

-@ Σταλαματιά μου,
παλαιότερα όταν ήταν τα παιδιά μου μικρά και βλέπαν Στρουμφάκια έβλεπα κι εγώ μαζί τους!!

-@ Ρίτσα μου,
ήταν πράγματι ρεαλιστικό, μόνο που ο ρεαλισμός απευθυνόταν σ' ένα παιδί 8-9 χρόνων!! Δεν πειράζει θα μου πεις καλό της έκανε! Έμαθε ποια ήταν η Μαργκότ Φοντέιν.

-@ Τζονάκο μου,
πολλοί δεν περίμεναν να βλέπω σαπουνόπερες. Χα χα χα!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και να ξέρεις ότι η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

Meropi είπε...

-@ miss little sunshine
γέλασα πολύ που μου θύμισες το γεγονός με το "θάμνο". Αλήθεια ακόμα αναρωτιέμαι πώς μου ήρθες και είπα την παρατήρηση μου τόσο δυνατά. Προς στιγμή σκέφτηκα ότι δεν θα καταλάβει τι εννοούσα με το "θάμνος". Αν θυμάσαι καλά λέγαμε κατά καιρούς έτσι τον αδελφό σου που έχει σγουρό πυκνό μαλλί και το άφηνε μακρύ και αυτό αντί να μακραίνει προς τα κάτω φούντωνε προς τα πάνω. Χα χα χα!!

-@ Δέσποινα μου,
πράγματι επειδή συνήθως δεν ανταποκρίνομαι στα μπλογκοπαίγνια δεν έγραφα και πολλά για τον εαυτό μου. Τώρα όμως είπα να ανταποκριθώ. Το θεώρησα και ένα είδος αυτοκριτικής...

-@ Δόκτωρ μου,
δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός open minded!! Σ' ευχαριστώ που μου τον αποδίδεις.
Όσο για το Σεφερλή συμφωνώ ότι έχει πηγαία βλακεία, η οποία όμως δεν αντέχεται πολλή ώρα. Τώρα τι μου θύμισες;;; Ένα οικογενειακό αστείο που λέμε συχνά με τα παιδιά μου. Να συναντήσουμε λέει σε κάποιο ταξίδι μας το Σεφερλή και τον Τζορτζ Κλούνυ. Να πλησιάσουμε γεμάτοι ενθουσιασμό τον Τζορτζ Κλούνυ, να του δώσουμε τη φωτογραφική μηχανή που κρατάμε και να τον παρακαλέσουμε να μας βγάλει μια φωτογραφία μαζί με το ....Σεφερλή!! Χα χα χα!

Ανώνυμος είπε...

μερόπη μου, αποφεύγω να σχολιάζω τα παράδοξα. Ίσα ίσσα τα αγαπώ και τα κυνηγώ, γιατί είναι το καλύτερο υλικό για τα κείμενά μου. Πάντως, αν ανέβαινες ποτέ επάνω (για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους) θα ήταν χαρά μου να σε γνωρίσω :)

Unknown είπε...

Μερόπη πες το απλά παιδάκι μου να το καταλάβουν.
Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες με σαχλαμάρες περνάνε τις ελεύθερες ώρες τους.

Meropi είπε...

-@ Dora μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Αν ποτέ βρεθώ στη Θεσσαλονίκη θα επικοινωνήσω με email.

-@ Μαριάνα μου,
ηγέτης δεν είμαι, αλλά πού και πού ξεκουράζομαι με σαχλαμάρες. Χα χα χα!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορούσα να σε φανταστώ να βλέπεις ανάλογα θεάματα, αλλά... αμαρτία ομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία. Το επιτύμβιο του Λειβαδίτη καταπληκτικό κι αν υπήρχε κάποια υποθετική στιγμή μαζικής ειλικρίνειας, οι περισσότεροι, μάλλον, θα το έβαζαν στον τάφο τους.

(Γεια σου meropάκι μου, είμαι καλά)

Meropi είπε...

-@ Γιώργο μου,
πολλοί δεν με φαντάζονταν να παρακολουθώ σαπουνόπερα!!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Καλό το σαπούνι.
Για να πλένεται κανείς.