Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους οδηγεί σε αφελληνισμό της Κύπρου??


Το κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα, όσο ήμουν στην Κύπρο, ήταν η περίφημη εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας της νήσου κ. Αντρέα Δημητρίου προς τα σχολεία που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εγκύκλιος, στηριγμένη στις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της προώθησης προγραμμάτων επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων, προτείνει μια σειρά από ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να γνωριστούν και να συνομιλήσουν οι δύο κοινότητες του νησιού. Και τούτο για να καλλιεργηθεί, όπως αναφέρεται «κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Ε λοιπόν μου έκανε εντύπωση ο σάλος που ξεσηκώθηκε, όχι μόνο από την Ιεραρχία (κάτι τέτοιο άλλωστε ήταν αναμενόμενο), αλλά και από μερικούς πολιτικούς ακόμα και της συμπολίτευσης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) τόσο για την εν λόγω εγκύκλιο, όσο και για μια εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του ίδιου Υπουργού για εκσυγχρονισμό των σχολικών βιβλίων ιστορίας. Με λίγα λόγια οι διαμαρτυρόμενοι μιλούν για προσπάθεια «αφελληνισμού» του νησιού, για «κατεδάφιση του Ελληνισμού», για "δικαίωση της εισβολής" κλπ κλπ. Λες και εμείς οι Ελληνοκύπριοι και κυρίως τα παιδιά μας αν μάθουμε όχι μόνο αυτά που μας χωρίζουν από τους Τουρκοκύπριους, αλλά και όσα κατά καιρούς μας ένωσαν ή μας ενώνουν ακόμα, θα χάσουμε την ελληνικότητα μας ή θα «δικαιώσουμε» την εισβολή και κατοχή. Ίσα ίσα έχω την εντύπωση ότι αν αντιμετωπίσουμε την Ιστορία κατάματα με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα και αναγνωρίσουμε και τα δικά μας λάθη (όπου αυτά υπάρχουν), έχουμε ακόμα μια ελπίδα ότι δεν θα χάσουμε για πάντα τη μισή πατρίδα μας. Ότι δεν θα μετατραπεί μόνιμα σε «Τούρκικη επαρχία».

Πείτε μου έχω άδικο???


Ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Αντρέας Δημητρίου, ο οποίος μέχρι το 1996 ήταν καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκτοτε είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλωσόρισες Μερόπη και καλό χειμώνα.
Ωραίο το θέμα που επέλεξες. Και βέβαια συμφωνώ με την προσέγγιση των ΕλληνοΤουρκοκυπρίων και ειδικά όταν αυτό γίνεται από την τρυφερή παιδική ηλικία.
Φοβάμαι όμως πως μαζί σου (και μαζί μου) δεν θα συμφωνήσουν οι Ελληναράδες και ειδικά στο σημείο που λες:¨…και αναγνωρίσουμε και τα δικά μας λάθη (όπου αυτά υπάρχουν),…¨ . Υπάρχουν και δικά μας λάθη; Είναι δυνατόν; Κι αν υπάρχουν (λέμε τώρα…) θα τα αναγνωρίσουν οι αφιονισμένοι πατριδοκάπηλοι;

Meropi είπε...

Καλό χειμώνα Συνέας μου και σε σένα.
Αχ γιατί μερικά πράγματα αυτονόητα για μας, να μην είναι αυτονόητα και για τους υπόλοιπους???

Ιάκωβος είπε...

όχι, έχεις μια χαρά απόψεις. και χαίρομαι που βλέπω μια τόσο ωραία ανάρτηση, που μαθαίνω νέα του ελληνοκυπριακού κόσμου (γτ είμαι ελσίνκι) και που προβληματίζεσαι..

είμαστε όλοι προβληματικοι..

Meropi είπε...

@ Ιάκωβε μου,
καλώς ήρθες από το ιστολόγιο μου. Πώς πάει το Ελσίνκι, το οποίο φαντάζομαι θα έχει πια μπει στο Χειμώνα???

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ που έχεις αυτήν την άποψη. Μόνο όταν έχεις άδικο, φοβάσαι την αλήθεια.

ritsmas είπε...

Παντού τα ίδια και τα ίδια. Δεν αλλάζει ο κόσμος ευκολα, δεν γυρίζει ο τροχός. Βλέπουμε γυρω μας φαντάσματα και συνομωσίες. Ομως ειναι λάθος να ποδηγετούνται οι λαοί. Αποβαίνει σε βάρος τους σε βάθος χρόνου. Αλλά υπάρχουν οι μέντορες οι οποίοι πιστεύουν στη στασιμότητα των πραγματων , ως ένα είδος αυτοάμυνας. Τί να πω

αντωνης είπε...

Καλως ηρθες Μεροπη!
Εμενα δεν με πολυενδιαφερει ουτε η αποψη της κυπριακης εκκλησιας ουτε και των κομματικων ηγεσιων.
Εχει πολλη μεγαλυτερη σημασια η γνωμη των απλων Ελληνοκυπριων.
Οπως και η γνωμη που ακουστηκε απο τους κατοικους των κατεχομενων.
Γιατι για να υπαρχει αμοιβαιος σεβασμος χρειαζονται και τα δυο μερη. Αλλιως ειναι υποχωρηση.
Εχει απολυτο δικιο οτι υπαρχουν και ευθυνες απο τη μερια των Ελληνοκυπριων.
Αλλά και κατι αλλο που εχει σημασια (αν κανω λαθος σε κατι, διορθωσε με). Σημερα στο κατεχομενο μερος του νησιου εχουν ερθει πολλοι Τουρκοι και κατοικουν εκει.
Νομιζω οτι εκει ειναι το σημειο που θελει προσοχη, γιατι αυτοι μαλλον ειναι διαφορετικοι απο τους Τουρκοκυπριους. Ετσι δεν ειναι;

Ιάκωβος είπε...

το Ελσίνκι...κρύο, 3 βαθμούς κελσίου, ακρίβεια, αλλά:
καταπληκτικά πανεπιστήμια,
καταρτισμένοι και θεοί καθηγητές, νεοελληνικό τμήμα στη βιβλιοθήκη τους, ελληνικά βιβλία, αρχαία, νέα και ό,τι θες...!

marianaonice είπε...

Κάθε καλόπιστη προσέγγιση Μερόπη μου είναι πολύ καλύτερη από τη στείρα αντιδικία και άρνηση!
Είπε το όχι στο ναι ίσως και έγιναν φίλοι!! Αυτό τα λέει όλα νομίζω!
Καλώς ήλθες και από εδώ φιλενάδα με τους τόσο σωστούς προβληματισμούς σου!
Καλό σου βράδυ!

αθεόφοβος είπε...

O κοινός νους δεν είναι τόσο κοινός όσο κοινώς νομίζουμε!

VAD είπε...

Μερόπη ,καλωσόρισες!Σου το ξαναείπα,ο Αντρέας ,φίλος καλός και εκλεκτός από τα φοιτητικά χρόνια,είναι ανοιχτό μυαλό και δεν καταλαβαίνει τίποτα!Αν έχει το ΟΚ απ'το Χριστόφια θα προχωρήσει σε τομές που θα πάνε την Παιδεία στην Κύπρο ακόμα πιο μπροστά!Εναν τέτοιο υπουργό Παιδείας χρειαζόμαστε και μεις αλλά πούντος!Οσοι ανοιχτόμυαλοι στηρίξτε τον με καθε τροπο και θα με θυμηθείτε!

Μιχάλης είπε...

Μερόπη καλώς όρισες,

Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Προσωπικά είμαι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει ο νέος υπουργός.
Το πρόβλημα με κάποιους σε Κύπρο και Ελλάδα είναι ότι λειτουργούν αφαιρετικά. Δηλαδή θεωρούν ότι κάθε αναγνώριση «δικού» μας λάθους ισοδυναμεί με δικαίωση των τουρκικών θέσεων.
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Αλλά ενόσω δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή αυτοκριτική, τότε δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσουμε τους λόγους και να έχουμε μια πλήρη εικόνα του γιατί φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Meropi είπε...

-@ Πέννυ μου,
καλώς μου ήρθες. Κι εγώ χαίρομαι που χαίρεσαι, γιατί αυτό σημαίνει ότι συμφωνούμε.

-@ Ρίτσα μου,
κι εγώ απορώ με τις θεωρίες αυτές περί αφελληνισμού, συνωμοσιών κλπ. Αφού είδαμε ότι η εθνικιστική πολιτική δεν οδήγησε πουθενά.

-@Αντώνη μου,
αναφέρεσαι στους Τούρκους Έποικους. Πράγματι ο νότος έχει γεμίσει από δαύτους, προς αγανάκτηση και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Όσο όμως περνά ο καιρός και δεν οδηγούμαστε σε λύση, αυτοί αυξάνονται και πληθύνονται.

Meropi είπε...

-@ Ιάκωβε μου,
αν εξαιρέσεις το βαρύ χειμώνα που σε περιμένει και το σκοτάδι, είσαι τυχερός που βρίσκεσαι σε τέτοιο Πανεπιστήμιο. Εκμεταλλεύσου το όσο μπορείς.

-@Μαριάνα μου,
η σκέτη άρνηση δεν μας ωφέλησε μέχρι τώρα. Ας δοκιμάσουμε και την επαναπροσέγγιση.

-@ Αθεόφοβε μου,
πολύ εύστοχος, όπως πάντα μου είσαι. Θα προσέθετα εγώ ότι δυστυχώς λίγοι έχουν την κοινή λογική.

Meropi είπε...

-@ Vad μου,
ώστε αυτός είναι ο παλιός σου συμφοιτητής που έκανες λόγο σε παλιό σου σχόλιο!!Τον είδα 1-2 φορές σε τηλεοπτική συνέντευξη και μου φάνηκε πολύ συνετός και γλυκύς άνθρωπος άνθρωπος. Έμεινα να τον παρακολουθώ για ώρα εντυπωσιασμένη!

-@Μιχάλη μου,
όπως αναφέρω και πιο πάνω στο Vad, τον είδα μερικές φορές στην τηλεόραση το συγκεκριμένο Υπουργό και με εντυπωσίασε η σύνεση, η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία του.
Όσο για την αυτοκριτική, έχεις δίκιο. Μόνο αν αναγνωρίσουμε και τα δικά μας λάθη, θα πάμε μπροστά. Το ωραίο είναι ότι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν λάθη στη δική μας πλευρά είναι κυρίως εκείνοι που στήριξαν το πραξικόπημα που συνέβαλε στην εισβολή....

Takiz είπε...

όπως και να έχει πρέπει να υπάρξει κάποια λύση ... και μια καλή και μακροχρόνια λύση αρχίζει απο την παιδεία.

σταματήστε άχρηστοι να ταλαιπωρείτε άλλον αυτόν των λαό....
σταματήστε.

lakis είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου, Μερόπη. Οι λάθος ιστορίες είναι που δημιουργούν λάθος νοοτροπίες. Ας μάθουν επιτέλους οι νέοι ότι οι γονείς και οι παππούδες τους δεν ήταν ακριβώς... αλάνθαστοι.

Σοφία είπε...

Είναι δύσκολο για μένα να έχω γνώμη γιατί δε γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα. Αλλά όταν πάω σε τούρκικο μαγαζί και μου μιλάνε ελληνικά με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, σκέφτομαι πως θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι που συμφωνούν μαζί σου, και στις δυο πλευρές του νησιού.

leondokardos είπε...

Μερόπη έχεις απόλυτα δίκαιο. Αυτό που προτείνεται είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Με τέτοιες κινήσεις ,δίχως αναχρονιστικές αντηλήψεις, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ληθεί το πρόβλημα του νησιού.
Νάσαι καλά και καλοσώρισες.

αντωνης είπε...

Μεροπη, θα ηταν καλο να μαθαιναμε (αν βεβαια εχεις εικονα) και την γνωμη των απλων πολιτων για το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται ένας φόνος, κι αντί να καταδικάσεις τον δολοφόνο, καταδικάζεις εκείνον που του πούλησε το όπλο???

Side21 είπε...

Αγαπητή συμφοιτήτρια
καλώς μας επέστρεψες ...
Είναι τυχερή η Κύπρος που
έχει τέτοιο Υπουργό Παιδείας.
Με ανοιχτά μυαλά σαν αυτόν μπορεί
και πρέπει να βγούμε απ' το λάκκο
που ίσως οι ίδιοι σκάψαμε για μας.
Η άρνηση για συζήτηση κι επαφές
απομακρύνουν κάθε θετική εξέλιξη ...
Και παγιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα.
Τη λύση τελικά θα δώσουν απλοί
άνθρωποι και παιδιά αμούστακα μέσα
από ειρηνικές προσεγγίσεις στη μόρφωση, στον πολιτισμό στο εμπόριο.
Όταν παραμεριστούνε οι επαγγελματίες
βουκεντριστές συνειδήσεων και πατριδοκάπηλοι ...
Την καλησπέρα μου ...

Meropi είπε...

-@ Takiz μου,
συμφωνώ ότι όλα αρχίζουν από την Παιδεία. Μακάρι να βγεί κάτι από αυτήν την προσπάθεια.

-@ Λάκη μου,
πράγματι η παραδοχή των λαθών είναι το πρώτο βήμα στην αυτογνωσία και όχι στην απώλεια της ταυτότητας μας. Μακάρι να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να απεγκλωβιστούν από το θανάσιμο εναγκαλισμό της Τουρκίας και να ανταποκριθούν.

-@ Σοφία μου,
ναι υπάρχουν κι άλλοι που συμφωνούν μαζί μου και από τις δύο πλευρές, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι που δεν συμφωνούν...

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
αν μη τι άλλο ο νέος Υπουργός Παιδείας της Κύπρου είναι συγχρόνων αντιλήψεων. Ελπίζουμε να μας βγει σε καλό αυτό.

-@ Αντώνη μου,
οι απλοί πολίτες, που κουβέντιασα εγώ τουλάχιστον, δεν το βλέπουν όλοι με το ίδιο μάτι. Άλλοι το βλέπουν θετικά και άλλοι με επιφύλαξη.

Meropi είπε...

-@nvmbollocks μου
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Και κατά δεύτερο δεν καταδίκασα κανένα, απλώς είμαι θετική απέναντι σε κάποια πρωτοβουλία του Υπουργού. Και κατά τρίτο ποιός είναι ο δολοφόνος και ποιος ο πωλήσας το όπλο????

-@ Side21 μου,
χαίρομαι που συμμερίζεσαι την άποψη μου. Ξέρω ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσα που έχουν μπει μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι δύσκολη η προσέγγιση, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.

maxforeigner είπε...

Καλημέρα και καλό χειμώνα. Δεν διαφωνώ στην επαναπροσέγγιση... όμως ξεχνάμε 1.Πως στη κατεχόμενη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι είναι ήδη μειοψηφία! 2. Αν η Τουρκία συμφωνεί ή θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε παραχώρηση. 3.Το ότι μέχρι σήμερα η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει συνεχώς παραχωρήσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Το ότι έγιναν σφάλματα (ίσως περισσότερα) και από τη δική μας πλευρά είναι γνωστό και μόνο οι πολύ φανατικοί δεν το παραδέχονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παραδώσουμε όλα στην άλλα πλευρά.

Meropi είπε...

-@ Μike μου,
δεν νομίζω ότι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης σημαίνει πλήρη παράδοση. Αντίθετα η μη προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης παραδίδει την άλλη κοινότητα στην αγκαλιά της Άγκυρας για πάντα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Όχι, δεν έχεις άδικο!
Αλλά σήμερα για την Κύπρο προέχει να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει!
Διχοτόμηση οριστική ή επανένωση...
Όσο στο ερώτημα αυτό δεν δίνεται σαφή απάντηση, λαός και πολιτεία θα πελαγοδρομούν!

Meropi είπε...

-@ Ασκάρ μου,
εγώ πάντως αποφάσισα, θέλω επανένωση...

Odysseas είπε...

Γεια σου Μερόπη και καλη επιστροφή!
Όταν διάβασα την πρώτη σου παράγραφο νόμιζα πως ήτανε μια φανταστική ιστορία, που την έβγαλες από το μυαλό σου! Μόνο και μόνο που γίνονται τέτοιες προσπάθειες, νομίζω πως είναι καλό σημάδι.

Unknown είπε...

Γεια σου Μερόπη, οι παπάδες θέλουν τους ανθρώπους αποβλακωμένους για να μη σκέφτονται. Είχε ζέστη η Κύπρος;

Nikos Lioliopoulos είπε...

Καλώς ήρθες Μερόπη μας

Meropi είπε...

-@ Οδυσσέα μου,
σε καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Ότι η εγκύκλιος του Υπουργού είναι πολύ προχωρημένη για να είναι αληθινή.
Καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου.

-@Μαριάνα μου,
η Κύπρος ναι είχε ζέστη 36-37 βαθμούς, αλλά σε σχέση με τον Ιούλιο - Αύγουστο που ανεβαίνει 40-42, τώρα ήταν ανεκτά.

-@Νίκο μου καλώς σας βρήκα.

... είπε...

Καλώς μας όρισες πίσω Μερόπη..

Είναι μεγάλη μαγκιά να κοιτάζεις κατάματα την ιστορία...

Κυρίως πολιτική μαγκιά, και δεν είναι έυκολο να το κάνει ο πολιτικός..

Καλο Σαββατοκύριακο

Ανώνυμος είπε...

καλό χειμώνα.
Πρέπει να παρθεί μια απόφαση: "μαζί ή χώρια".
το μαζί έχει και κάποια παρεπόμενα.. κανείς δεν λέει βέβαια να γραφτεί ότι το 74 έγινε "συνωστισμός"..
Μπορεί όμως να πούμε ότι και ορισμένοι ελληνοκύπριοι και έλληνες ήταν "κακά παιδιά"...

Ανώνυμος είπε...

καλό χειμώνα.
Πρέπει να παρθεί μια απόφαση: "μαζί ή χώρια".
το μαζί έχει και κάποια παρεπόμενα.. κανείς δεν λέει βέβαια να γραφτεί ότι το 74 έγινε "συνωστισμός"..
Μπορεί όμως να πούμε ότι και ορισμένοι ελληνοκύπριοι και έλληνες ήταν "κακά παιδιά"...

Meropi είπε...

-@ Kermit μου,
καλώς σε βρήκα.
Συμφωνώ για τη μαγκιά....

-@ Κομμούνι μου
νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσουμε και μερικά δικά μας λάθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιώνουμε την Εισβολή και Κατοχή.

Μιχάλης είπε...

Μερόπη μου,

Στο ιστολόγιο μου (και με συγχωρείς για την κατάχρηση), ανάρτησα τις αλλαγές που έγιναν στα τουρκοκυπριακά βιβλία ιστορίας από το 2004.

Ναι, αυτοί έκαναν αλλαγές...

phlou...flis είπε...

Καλώς όρισες.
Οχι, δε θα διαφωνούσα με την εγκύκλιο φτάνει να μη μιλάμε για "... συνωστισμό ελλήνων στα παράλια της Κερύνειας...". "για μεχμετζίκ που αποφάσισαν να κάνουν, το 74, διακοπές στην Κύπρο κι εμείς αντί να τους υποδεχτούμε εγκαταλείψαμε την Κερύνεια και τους αφήσαμε μόνους...", "...για μεταμελημένους και αμαρτωλούς έλληνες που, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια του Κυρίου και μια θέση στον παράδεισο, εκπλιπαρούσαν τα μεχμετζίκ, σφάξε με αγιά μου ν' αγιάσω" και άλλα τινά..

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
τώρα είδα αυτό το σχόλιο σου. Έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου είναι ένας συνετός άνθρωπος που απλώς θα φροντίσει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς εθνικισμούς μεν, αλλά και χωρίς ..."συνωστισμούς".