Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η Κύπρος των αντιθέσεων






Να μαι κι εμένα πίσω στην Αθήνα. Γύρισα χθες αργά το βράδυ. Κατά τα μεσάνυχτα, επιτέλους, μετά από ένα μάλλον κουραστικό αεροπορικό ταξίδι με πολλές αναταράξεις, λόγω του καιρού, κούρνιασα να ξεκουραστώ στο ζεστό μου κρεβάτι. Σήμερα δεν πήγα στη δουλειά. Θα πάω αύριο ορεξάτη (λέμε τώρα). Είπα λοιπόν να γράψω κατιτίς από τις εντυπώσεις μου στην Κύπρο, έτσι για να επικοινωνήσω μαζί σας.
Η Κύπρος δεν παύει, κάθε φορά που την επισκέπτομαι, να με εκπλήσσει, συνήθως ευχάριστα. Καμιά φορά όμως και δυσάρεστα. Σήμερα θα γράψω ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, αλλά κι ένα δυσάρεστο.
Αρχίζω με το ευχάριστο. Καθώς περπατούσα στη Φθινοπωρινή Λευκωσία, βλέπω ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Και σκέφτηκα. Δεν πάω μέσα να ρωτήσω τι διατυπώσεις χρειάζεται να βγάλω καινούργια κυπριακή ταυτότητα? Βλέπετε επειδή έχω διπλή υπηκοότητα (Ελληνική και Κυπριακή), συνήθως εξυπηρετούμαι με την ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο κι έτσι δεν χρειάστηκε ποτέ να ανανεώσω μια παμπάλαιη κυπριακή ταυτότητα, την οποία, να φανταστείτε, την έβγαλα όταν ήμουν ακόμα στην Κερύνεια (δηλ. πριν το 1974)!! Μπαίνω λοιπόν μέσα να πάρω πληροφορίες. Τους έδειξα την παλιά μου ταυτότητα κι ένα επίσης παλιό κυπριακό διαβατήριο που είχε λήξει από χρόνια. Εκεί δε που περίμενα να μου πούν χρειάζεσαι και αυτό και εκείνο και το δείνα πιστοποιητικό, παράβολο κλπ για να βγάλεις νέα ταυτότητα, ακούω την πολύ ευγενική, αλήθεια, κοπέλα του ΚΕΠ να μου λέει «καθίστε κα Μερόπη να σας εκδώσουμε τη νέα σας ταυτότητα». Της λέω δισταχτικά, μη όντας ακόμη σίγουρη γι’ αυτό που άκουσα, «ξέρετε, δεν έχω φωτογραφία…». Κι έρχεται η απάντηση «Μην ανησυχείτε, θα σας βγάλουμε εμείς φωτογραφία». Και πράγματι μέσα σε επτά (7) ακριβώς λεπτά, το ξέρω γιατί χρονομέτρησα τη διαδικασία, έφευγα από το ΚΕΠ, με την ολοκαίνουργη πλαστικοποιημένη κυπριακή ταυτότητα μου στο πορτοφόλι μου. Α ξέχασα να σας πω, πλήρωσα επί τόπου και οκτώ ευρώ.
Συνεχίζω τώρα με τη δυσάρεστη έκπληξη (ίσως μερικοί να τη θεωρήσουν κι αυτήν ευχάριστη). Οι γονείς μου τους τελευταίους μήνες, λόγω ηλικίας και υγείας, αναγκάστηκαν να προσλάβουν μια οικιακή βοηθό για να τους βοηθά στην καθημερινότητα τους. Αυτή λοιπόν η βοηθός κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και είναι μια γελαστή κοπέλα 35 περίπου ετών. Ρώτησα τη μαμά μου τι μισθό της δίνουν. Μου λέει «ξέρεις ο μισθός των οικιακών βοηθών που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. είναι καθορισμένος από το κράτος και μάλιστα είμαστε υποχρεωμένοι να της ανοίξουμε λογαριασμό σε Κυπριακή Τράπεζα στο όνομα της και να βάζουμε εκεί το μισθό για να ελέγχεται αν της δίνουμε το νόμιμο». «Ε, και πόσος είναι αυτός ο νόμιμος μισθός?» ξαναρωτάω εγώ, περιμένοντας να ακούσω ένα σεβαστό ποσό (τουλάχιστον 500 ευρώ + κοινωνική ασφάλεια), ξέροντας ότι το μέσο οικονομικό επίπεδο των Κυπρίων είναι αρκετά καλό, καλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων. Κι έρχεται η απάντηση «είναι 282 ευρώ + 80 περίπου ευρώ οι κοινωνικές ασφαλίσεις». Τι να σας πω? Μου φάνηκε πολύ μικρός ο μισθός. Παρέχουν βέβαια στέγη και τροφή στην οικιακή βοηθό, αλλά και πάλι μικρός είναι…. Το είπα στη μαμά μου και αυτή φάνηκε να ενοχλήθηκε από την παρατήρηση μου. «Ξέρεις, εγώ κάθε Κυριακή που βγαίνει το ρεπό της, της δίνω και 15 ευρώ χαρτζηλίκι» μου απάντησε. Δεν θέλησα να της αντιμιλήσω ότι και πάλι είναι λίγα τα λεφτά που παίρνει η καημένη η Σρι Λανκέζα. Στο κάτω κάτω δεν είναι δικό της το φταίξιμο. Είναι εκείνων που ορίζουν το νόμιμο μισθό. Φεύγοντας έδωσα κι εγώ ένα μικρό χαρτζηλίκι στη Μάλα (έτσι λέγεται η κοπέλα). Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά της!!! Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που χαίρονται με τόσα λίγα λεφτά, σκέφτηκα…..

41 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Δεν λες ευτυχώς που ήρθαν οι σοσιαλιστές του Χριστόφια στην εξουσία και γλυτώνει την ...απέλαση

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη μου,έχει κόσμο που πεινάει,δε σου λέω τίποτα,εδώ τρια ευρώ και κατι θεωρειται άριστο μεροκάματο,εμένα που δίνω στην Αιθιοπέζα πέντε ευρώ μ'εχει θεό!!!
ΚΑΛΩΣΌΡΙΣΕΣ...

Independent είπε...

Καλημέρα Μερόπη.
Καλώς όρισες και πάλι στην Αθηνα.

Δούλευα νυχτερινός, και τώρα που ξύπνησα είπα να κάνω μια βόλτα στα blogs...και αναρωτιόμουνα εαν έχεις γυρίσει και τι φωτογραφίες θα έχεις αναρτήσει..Φωτογραφίες δεν είδα πλην της ταυτοτητας, αλλά τα όσα μας μετέφερες είναι πολλές φωτογραφίες μαζί.

Καταρχάς με γεια την νεα σου ταυτοτητα, είναι ευπαρουσίαστη και μικρή και δεν χρειάζεσαι μεγάλο πορτοφόλι όπως με τις ελληνικές τατότητες.
Τόσο όσον αφορά τη Μάλα, παίνει 280 ευρώ, και εάν πλήρωνε και τροφή και στέγη θα χρειαζόταν στην Κύπρο άλλα 1000 περίπου ευρώ το μήνα, δηλαδή είναι σαν να παίρνει μαζί με τα χαρτζιλίκια της περίπου 1300 ευρώ το μήνα, πιο πολά δηλαδή από τον μέσο έλληνα.
Το μόνο αν θελεις δυσάρεατο είναι ότι τα χρήματα που πιθανώς αποταμιεύει είναι λίγα. Ποιός άραγε, είναι πλέον σε φάση να αποταμιεύει και να του περισσεύουν;
Είναι πάντως εντυπωσιακά σημαντικό, το ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιμελήθηκε για τους ανθρώπους αυτούς που σημαίνει ότι καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά την στιγμή που στην Ελλάδα οι περισσότεροι όταν αρρωστήσουν δεν έχουν χαρτιά νομιμότητας και φοβούνται να πάνε σε νοσοκομείο, άλλοι πάλι που είναι νόμιμοι, αναγκάζονται και βγάζουν βιβλιάριο απορίας μιας και δεν διαθέτουν ένσημα

Καλή σου ξεκούραση σήμερα, εύχομαι οι γονείς σου να ναι γεροί και χαρούμενοι πολλά χρόνια ακόμα

Meropi είπε...

-@ Μοναχικέ μου Λύκε,
στην Κύπρο τις οικιακές βοηθούς τις φέρνουν συνήθως με το νόμιμο τρόπο, οπότε δεν μπορούν να τις απελάσουν. Απλώς περίμενα η σοσιαλιστική Κυβέρνηση να τους αύξανε λίγο το μισθό.

-@ Vad μου,
για φαντάσου 5 ευρώ!!! Εκεί τουλάχιστον είναι η πατρίδα τους και τα κανονίζουν οι ίδιοι τα μεροκάματα.

-@ Independent μου,
πράγματι είναι μικρή και εύχρηστη η κυπριακή ταυτότητα. Η μισή σχεδόν από την αντίστοιχη ελληνική.
Όσον αφορά τους οικιακούς βοηθούς είναι αλήθεια ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση φροντίζει να τηρούνται οι διατυπώσεις, να μπαίνουν τα χρήματα κάθε μήνα στην Τράπεζα στο όνομα τους και να έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όμως θεωρώ ότι οι μισθοί είναι μικροί. Μπορούσε να αυξήσει, έστω λίγο το νόμιμο μισθό.

Sidepap21 είπε...

Μπορεί το χρήμα να μη
φέρνει την ευτυχία ...
Αλλά είναι απαραίτητο΄
για την επιβίωση !!!
Μπράβο στη Κύπρο ...
Καλή σου βδομάδα ...

Maria Tzirita είπε...

Εμένα η πατρίδα σου μόνο ευχάριστα με εκπλήσσει κάθε μα κάθε φορά που πηγαίνω. Καλή βδομάδα Μερόπη μου!

marianaonice είπε...

Καλώς όρισες Μερόπη μου!
Μπράβο!! Πάντα το έλεγα ότι η Κύπρος είναι πολύ μπροστά από εμάς!
Φαίνεται ότι η Αγγλική κατοχή είχε και τα καλά της!
Μεγειά την καινούρια σου ταυτότητα!!
όσο για το μισθό της οικιακής βοηθού, πιστεύω ότι ακόμη κι αν είναι μικρός, τουλάχιστον έχει εξασφαλιστεί νόμιμα από το ίδιο το Κράτος με αποτέλεσμα να είναι πάντα σίγουρος και σταθερός και οι πολίτες να μπορούν να τον καταβάλλουν και να μην παρανομούν!
Γιατί εδώ μη νομίζεις με ένα πιάτο φαϊ και στέγη, μπορεί να μη τους δίνουν ούτε μισθό και να τους εκμεταλλεύονται σε διάφορες δουλειές!!
Φιλάκια καλή δύναμη στη δουλειά!!!

ikor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ikor είπε...

Έτσι απλά χτυπιέται η γραφειοκρατία!

Εδώ η νέα ταυτότητα χρειάζεται παράβολα από εφορία, φωτογραφίες, λογαριασμούς και ...μάρτυρες!

Όσο για την οικιακή βοηθό, πολύ έξυπνο να της ανοίγουν λογαριασμό. Εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα και τις ασφαλιστικές της εισφορές, ενώ χτυπιέται και η φοροδιαφυγή!

Απλές λύσεις από έξυπνους κρατικούς λειτουργούς!

Και στα δικά μας.

stalamatia είπε...

Μερόπη άντεξε η ψυχή σου να δώσεις την παλιά σου ταυτότητα για να βγάλεις καινούργια?Δεν την δίνω με τίποτα είναι το μόνο πράγμα που έχω από το χωριό μου.Και άλλη να βγάλω θα πω ότι την έχασα ,εγώ θα σου μάθω τις παρανομίες?Είσαι και δικηγόρος.
Μερόπη μου και όμως με τόσα λίγα λεφτά και οι κοπέλλες αυτές πολλές φορές πηγαίνουν και καθαρίζουν τα σπίτια των παιδιών που έχουν οι ηλικιωμένοι,τις ξεθεώνουν στη δουλειά.

αντωνης είπε...

Καλησπερα Μεροπη.

Εγω μια ερωτησουλα εχω να κανω σχετικα με την ταυτοτητα. Ή μαλλον δυο.
Ειναι γραμμενη και στην τουρκικη γλωσσα;
Και αν ναι, γιατι γινεται αυτο; Οι Τουρκοκυπριοι στα κατεχομενα εχουν παρομοιες ταυτοτητες;

doctor είπε...

Η ευχάριστη έκπληξη όντως ευχάριστη και δείχνει επίπεδο σοβαρής χώρας.

Όμως και η δυσάρεστη έκπληξη και αυτή ευχάριστη με τα ελληνικά δεδομένα και κυρίως με τα Σριλανκικά (υπάρχει τέτοια λέξη;).

doctor

Phivos Nicolaides είπε...

Η μαμά σου Μερόπη είπε ότι:"ο μισθός των οικιακών βοηθών που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. είναι καθορισμένος από το κράτος". Αυτή είναι η μισή αλήθεια. O μισθός που αναφέρει, είναι ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ, συν κοινωνικές ασφαλήσεις, συν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συν στέγη, συν φαγητό. Δεν λέω ότι είναι πολλά, αλλά τι πειράζει όποιον είναι στην ΠΡΑΞΗ ευαίσθητος να πληρώνει την οικιακή του βοηθό περισσότερα; Όμως, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, δίνουν τον κατώτατο μισθό, αριστεροί και δεξιοί, σοσιαλιστές, πρώην κομμουνιστές και βάλε... Στη θεωρία είμαστε ΟΛΟΙ ευαίσθητοι...
Όμως, το θέμα δεν είναι έτσι απλό. Η κυπριακή κοινωνία απλώς αντέγραψε το τι γίνεται σε άλλες χώρες, σ' όλο τον κόσμο. Αν ανεβείς σε κανένα βαπόρι στον Πειραιά, ρώτα τους ναύτες από χώρες μη Ευρωπαϊκές πόσα παίρνουν. Τότε θα ανακαλύψεις με μεγάλη σου έκπληξη ότι είναι λιγώτερα και από αυτά των οικιακών βοηθών γιατί παίρνουν τα ίδια αλλά σε δολλάρια!!

TzinaVarotsi είπε...

Γλυκειά και τρυφερή μου Μερόπη....
(μεγειά η καινούργια σου ταυτότητα!)
:)

jf είπε...

Θα με ενδιέφερε να μάθω και το πώς συμπεριφέρονται στις οικιακές βοηθούς. Έχεις μήπως κάποια άποψη γι αυτό;

Καλή σου εβδομάδα

Meropi είπε...

-@Sidepap21 μου,
νομίζω ότι και λίγο μεγαλύτερος μισθός στις βοηθούς δεν θα έβλαπτε.

-@Μαρία μου,
σου εύχομαι να συνεχίσεις να εκπλήσσεσαι ευχάριστα κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Κύπρο. Ή τουλάχιστον αυτός να είναι ο κανόνας. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις να είναι η εξαίρεση.

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
είναι αλήθεια ότι η Κύπρος έχει λιγότερη γραφειοκρατία. ΌΠως είπα όμως και πιο πάνω, περίμενα κάπως μεγαλύτερο μισθό στις οικιακές βοηθούς, μια και οι Κύπριοι παίρνουν μεγαλύτερους μισθούς απ' ότι εδώ στην Ελλάδα.

-@ Ikor μου,
κι εγώ έμεινα ευχάριστα έκπληκτη όταν σε 7 λεπτά πήρα στα χέρια μου τη νέα μου ταυτότητα μου.

-@Σταλαματιά μου,
αν δεν έδινα την παλιά μου ταυτότητα, προφανώς δεν θα έπαιρνα τόσο γρήγορα τη νέα. Αν έλεγα ότι την έχασα, θα άρχιζε η γραφειοκραταία και ποιος ξέρει τι θα μου ζητούσαν για να εκδώσω νέα.

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
οι ενδείξεις στην ταυτότητα είναι γραμμένες σε 3 λέξεις. Ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά. Αν πρόσεξες πάνω πάνω γράφει το ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στις 3 γλώσσες. Και μετά γράφει ΟΝΟΜΑ- adi-name κλπ. Οι Τουρκοκύπριοι έρχονται στην ελεύθερη περιοχή και βγάζουν έγκυρες ταυτότητες. Ξέρουν ότι του Ψευδοκράτους δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

-@ doctor μου,
είναι αλήθεια ότι η δυσάρεστη έκπληξη είναι και εν μέρει ευχάριστη (όσον αφορά την εξασφάλιση και την κοινωνική ασφάλεια). Αλλά επιμένω ότι μπορούσε να αυξηθεί λίγο ο μισθός. Οι Κύπριοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και μεγαλύτερο μισθό.

Meropi είπε...

-@ Φοίβο μου,
εγώ το αντιλήφθηκα ότι ο νόμιμος μισθός είναι ο κατώτατος. Όπως λες όμως κι εσύ, κανένας δεν δίνει μεγαλύτερο. Η μαμά μου δίνει κάθε Κυριακή κάποιο "χαρτζηλίκι" στην κοπέλα και θεωρεί ότι απλώς κάνει φιλανθρωπία. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

-@ Νιόβη μου,
σ' ευχαριστώ για την ευχή σου και τα καλά σου λόγια.

-@ JamanFou μου,
έχω μια αμυδρή εντύπωση ότι η συμπεριφορά προς τις οικιακές βοηθούς μπορούσε να είναι και καλύτερη. Μια φίλη της μαμάς μου της έκανε παρατήρηση ότι της δίνει πολύ "χαρτζηλίκι" και θα κακομάθει!!!

Ιάκωβος είπε...

καλά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις..
μου έλειψε η Κύπρος, λέω να κατεβώ το καλοκαίρι, αλλά είναι και τα εισητήρια γμτ...
να περνάς καλά Μερόπη,φιλιά από Ελσίνκι!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κύπρος? ΄Εχω πάει μόνο μία φορά για τα βαφτίσια της κόρης μιας ξαδελφής μου. Μου έκανε εντύπωση η πράσινη γραμμή. Λογικότατο θα μου πεις :P

"Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών"
Ένα από τα καλά που άφησε ο Σημίτης (μαζί με την Ο.Ν.Ε.). Παρατήρηση: όπως μάλλον έχεις καταλάβει από το μαγαζί μου δεν είμαι οπαδός του δικομματισμού. Μία απορία: ποιος αντέγραψε ποιον με τα Κ.Ε.Π.? Οι Ελλαδίτες ή οι Κύπριοι? Όχι πως έχει σημασία.

Meropi είπε...

-@ Ιάκωβε μου,
λες ότι σου έλειψε η Κύπρος. Έχεις κάποια σχέση με την Κύπρο? Ή απλώς σου άρεσε να την επισκέπτεσαι?
Καλό σου βράδυ.

-@ Γιάννη μου,
έχω την εντύπωση ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι ευρωπαϊκής έμπνευσης, οπότε και οι δύο χώρες (Ελλάδα - Κύπρος) αντέγραψαν από την Ευρώπη. Φαντάζομαι ότι η ονομασία αυτή είναι μετάφραση του ευρωπαϊκού ονόματος των Κέντρων αυτών.

phlou...flis είπε...

καλώς όρισες. 'Εχοντας τον αριθμό της ταυτότητάς σου σε βρήκα στα κυπριακά αρχεία και παρατήρησα πως ...έκανες και κάποια οδική παράβαση και σου 'ερριξαν κια πρόστιμο, ε;
Επίσημα έρχονται οι οικιακές βοηθοί, στέλλονται κατόπιν αιτήσεως στα απίτια, νομίζω πως κατατίθεται και κάποια εγγύηση και κάποια άλλοα που μου είναι άγνωστα. Ετσι εξασφαλίζουν εργασία και στέγη. Πολλές όμως, κάποια στιγμή "εξαφανίζονται" από τα αρχεία και μετατρέπονται σε λαθρομετανάστριες, εργάζονται δε με καλύτερους μισθούς.
πάντως προ΄σφέρουν υπηρεσίες σε ανήμπορα άτομα και οι ηλικίες ποικίλουν. Γενικά η αντιμετώπισή τους είναι φιλική, ενώ οι μισθοί δουλικοί

leondokardos είπε...

Μερόπη για ρώτησε στα ΚΕΠ στη Κύπρο μήπως μπορούν να μου βγάλουν και εμένα νέα ταυτότητα ; Μάλιστα θα έχω εγω τις φωτογραφίες για να είμαι και ωραίος....
Καλά,διαστημική η εξυπηρέτηση!!
Όσο για τη Μαλα, μικρός ο μισθός αλλά δες οτι το κράτος τον κανονίζει,γιατί εδω μπορεί να δινουμε λιγότερα ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις προσφέροντας μονο στέγη.

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
καλησπέρα. Χα χα χα! Δεν πρόλαβα να κάνω τροχαία παράβαση με τη νέα μου ταυτότητα. Όσο για τους μισθούς των οικιακών βοηθών πολύ σωστά παρατήρησες ότι είναι δουλικοί.

-@ Λεοντόκαρδε μου,
τι μου θύμισες τώρα? Τους φιλοξενούμενους Ινδούς του Μαγγίνα!

barel είπε...

Μερόπη έχεις δίκιο είναι λίγα τα 500ευρώ για ζήσει κάποιος σήμερα. Φοβάμαι όμως οτι εδώ στην Ελλάδα πολύ νέοι σπουδαγμένοι με πτυχία και περγαμηνές υποαπασχολούνται με τα μπλοκάκια και πέρνουν λιγότερα χρήματα σε διάφορα project. Πάντως εαν φύγει η κοπελίτσα απο τους γονείς σου με λίγο περισσότερα χρήματα και τις κοινωνικές παροχές που ανέφερες θα πάω εγώ να τους προσέχω.χαχαχα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλύτερα κάπως μικρός μισθός αλλά νόμιμος, δηλωμένος και με ασφαλιστικές εισφορές, παρά όλα ανεξέλγκτα, μαύρα και στη ζούλα!

Εγώ όταν έρχομαι στην Κύπρο, βλέπω ένα μόνο πολύ ευχάριστω: έχουν πολλοί Κύπριοι παντρευτεί ρωσίδες, ουκρανές, μολδαβές κλπ και... ομόρφηνε λίγο η ράτσα ρε γμτ... άρχισε να σπάει αυτή η σκουρίλα! χαχαχα

Καλώς ήλθες Μεροπίτσα

mortal είπε...

'Αντε να δούμε πότε θα γίνουμε Κύπρος...

ΥΓ. Να είσαι καλά που πάντα έχεις κάτι σημαντικό να μας πεις

Meropi είπε...

-@ Barel μου,
πάντως αν ψάχνεις για δουλειά, η αγορά εργασιας στην Κύπρο ακόμα δεν έχει κορεσθεί. Και αφού είσαι από την Ε.Ε. ο μισθός είναι καλός. Πάντως μεγαλύτερος από 282€. Χα χα χα! Την καλησπέρα μου

-@ Ασκάρ μου,
το πρόσεξες κι εσύ ότι η μελαχροινίλα στην Κύπρο άρχισε να ξασπρίζει!! Χα χα χα!! Φαντάσου πώς είμαι εγώ που έχω και τους δυο γονείς Κύπριους. Πας συχνά στην Κύπρο??

-@ Μορταλ μου,
την καλησπέρα μου. Είναι αλήθεια ότι στην Κύπρο, λειτουργεί κάπως καλύτερα το Κράτος.

Unknown είπε...

Να που υπάρχει κράτος για τους πολίτες του αλλά όχι για τους ξένους που δουλεύουν εκεί.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Εμένα μου άρεσε και το μέτρο για την προστασία της πληρωμής των ξένων. (Για δες σε μας, όταν δεν θέλουν να τους πληρώνουν, αλλά μόνο να τους εκμεταλλευτούν –μερικοί, ευτυχώς, όχι τόσο πολλοί.) Άσε που αν λογαριάζεις την διαμονή και το φαγητό, εξισορροπείται ο μισθός.
Παραδείγματα για μια σοσιαλιστική επόμενη κυβέρνηση. Όπως και τα Κ.Ε.Π. Πολύ θα ήθελα να δω ένα ντοκιμαντέρ με τις αλλαγές στην Κύπρο.

NdN είπε...

Μερόπη μου και στην Ελλάδα που έβγαλα εγώ ταυτότητα δεν ταλαιπωρήθηκα και πολύ. Δεν μου πήρε βέβαια 8 λεπτά, αλλά γενικά έχουν βελτιωθεί τα πράγματα με τις ταυτότητες σε σχέση με το πως ήταν στην αρχή.

Οσο για τον μισθό της κοπελιάς είναι πράγματι πολύ μικρός. Ειδικά εγώ και εσύ που σκεφτόμαστε σε λίρες πρέπει να τον απορούμε ακομα περισσότερο. Με το ποσό αυτό δεν μπορείς να επιβιώσεις για ένα μήνα με τίποτα. Φαντάζομαι τη χαρά της κοπελιάς όταν της έδωσες περισσοτερα χρήματα. Μία φορά είχα δώσει σε έναν άστεγο στην Αγγλία ένα πακέτο τσιγάρα γιατί με κοιτούσε που κάπνιζα και μόνο που δεν με φίλησε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη δίπλα μας...δυστυχώς.

Καλό σου βραδάκι Μερόπη μου!

Meropi είπε...

-@Mariana μου,
ναι για τους ξένους δεν είναι και τόσο φιλικό το κράτος. Πρέπει να αυξήσει λίγο το νόμιμο μισθό τους.

-@ Αgapi μου,
το σύστημα αυτό με την Τράπεζα είναι εξασφάλιση για τους ξένους, αλλά πρέπει να τους αυξήσει και λίγο το μισθό.

-@ Ndn μου,
ξέρεις ποια είναι διαφορά με την Ελλάδα ως προς την ταυτότητα? α) δεν σου βγάζουν επιτόπου τη φωτογραφία, αλλά πρέπει να την έχεις ήδη βγάλει εσύ προηγουμένως και μάλιστα να είναι ειδικού τύπου που δεν βγαίνει αυθημερόν και β) δεν σου δίνουν την τελική ταυτότητα αυθημερόν, αλλά μια βεβαίωση προσωρινή (με την οποία δεν μπορείς να ταξιδέψεις), τη δε ταυτότητα αρκετούς μήνες αργότερα. Στην Κύπρο πήρα την τελική πλαστικοποιημένη μου ταυτότητα σε 7 λεπτά.
Καλό βράδυ

NdN είπε...

Μερόπη μου και η νέα ταυτότητα στην Ελλάδα βγαίνει επιτόπου. Εγώ δηλαδή επιτόπου την πήρα το καλοκαίρι.

Meropi είπε...

-@Νdn μου,
ομολογώ ότι δεν το ήξερα ότι βγαίνει και εδώ επιτόπου τώρα. Όταν έβγαλα τη δική μου (ελληνική ταυτότητα) έγινε η διαδικασία που αναφέρω παραπάνω. Ευχάριστο μου ακούγεται αυτό.

tzonakos είπε...

Μακάρι να βγαίνει επι τόπου η νεα ταυτότητα να την πάρω στα γρήγορα, βαριέμαι τα διαδικαστικά που τραβάνε καιρό.
Καλωσόρισες Μερόπη με Κυπριακό αέρα.
Μου άρεσε η ιστοριούλα σου με την οικιακή βοηθό.
Νομίζω οτι με τροφή και στέγη δεν ειναι και πολύ άσχημα, αν και θα μπορούσε να της δίνουν τα διπλά.

Meropi είπε...

-@ Τζονάκο μου,
να που λέει ο Ndn ότι κι εδώ βγαίνει επί τόπου η νέα ταυτότητα τώρα. Δεν το ήξερα. Όταν έβγαλα τη δική μου πριν μερικά χρόνια μου έδωσαν πρώτα μια προσωρινή βεβαίωση και μετα από εβδομάδες (ίσως και μήνες) πήρα την τελική ταυτότητα. Πάντως φωτογραφία δεν σου βγάζουν εδώ. Πρέπει να την έχεις μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μερόπη μου. Εχω ακούσει για τη Κύπρο τα καλύτερα λόγια και απο τον άνδρα μου και απο γνωστούς. Πόσο ξύπνιοι είναι σε όλα. Αλλά με εξέπληξε που ένα ΚΕΠ σου έβγαλε αμέσως τη ταυτότητά σου ενώ εδώ για νέα ταυτότητα ή διαβατήριο μας παίρνουν και τη ψυχή στα τρεχάματα. Οι πολιτισμένες χώρες φαίνονται.
Καλά να είσαι και καλώς ήρθες!

Meropi είπε...

-@ Θεία Λένα μου,
έχεις δίκιο που πιστεύεις ότι η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα στο θέμα οργάνωσης του Κράτους. Με χαλά όμως ο χαμηλός μισθός που προβλέπεται για τους ξένους οικιακούς βοηθούς, οι οποίοι ας σημειωθεί εργάζονται περί τις 10 ώρες ημερησίως.
Την καλημέρα μου

apologia pro sua vita είπε...

Εδώ κρύβεσαι Μεροπάκι. Γιατί βρε ψυχή δεν περνάς κι από κει? Δεν μας θες πια?

Τέλος πάντων αυτό με τα λεφτά που δίνουμε Ελλαδίτες και Κύπριοι στους μετανάστες το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν μας συγχωρώ. Και μη μου πει κανείς εμείς τί παιρνουμε για να δώσουμε;
Ξέρετε ποιός δίνει; Ο φτωχός που ξέρει τί θα πει φτώχια.

Σε φιλώ πολύ και σε περιμένουμε κι από κει.

Meropi είπε...

-@ Apologia μου,
τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή!! Καλώς μου ήρθες και από δω. Θα σας έρθω και από κει. Όπως βλέπεις ήμουν λίγο πολυάσχολη τον τελευταίο καιρό. Δουλειά και ταξίδια μου απορρόφησαν πολύ χρόνο.
Την καλησπέρα μου