Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Απολύσεις, απολύσεις, απολύσεις.....


Διάβασα μια είδηση στα ψιλά μιας εφημερίδας και κυριολεκτικά αναστατώθηκα. Ποια είναι η είδηση? Αυτή:
«Άνεργος Ιάπωνας βρέθηκε νεκρός από την πείνα στο σπίτι του στην Οζάκα. Ο 49χρονος άντρας ήταν άνεργος εδώ και ένα χρόνο, οπότε είχε λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου με την Τράπεζα στην οποία εργαζόταν. Όταν η Αστυνομία άνοιξε το διαμέρισμα του και τον βρήκε νεκρό, δεν υπήρχε τίποτα απολύτως στο ψυγείο του. Η νεκροψία έδειξε ότι, κατά τη στιγμή του θανάτου του, το στομάχι του ήταν εντελώς άδειο. Από τα τέλη του 2008, η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βιώνει έντονα τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών να πλήττονται ιδιαίτερα. Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τουλάχιστον 85.000 εποχικοί εργαζόμενοι έχασαν ή πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, σημαντικό ποσοστό των οποίων θα καταλήξουν άστεγοι, καθώς ο εργοδότης ήταν εκείνος που τους παρείχε και κατάλυμα…..» (βλ. περισσότερα εδώ).
Φαντάζομαι καταλαβαίνετε γιατί αναστατώθηκα. Αν η οικονομική κρίση κτύπησε την ισχυρή οικονομία της Ιαπωνίας με τέτοια αποτελέσματα, φανταστείτε τι γίνεται και τι έχει να γίνει ακόμα εδώ που είμαστε μια χώρα, ας τη χαρακτηρίσω επιεικώς, όχι και τόσο αξιόπιστη. Έχω δυο παιδιά που τελείωσαν τις σπουδές τους (πτυχίο και μεταπτυχιακά) εδώ και αρκετούς μήνες και μάταια (μέχρι στιγμής) ψάχνουν μια αξιοπρεπή δουλειά. Πού να βρουν όμως δουλειά, όταν στον τύπο, όπου πέσει το μάτι σου διαβάζεις για απολύσεις; Ενδεικτικά τις τελευταίες μέρες διάβασα τις εξής ειδήσεις που αφορούν απολύσεις (στην Ελλάδα):
Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν μπορώ να αραδιάσω θεωρίες, γιατί γίνεται αυτό. Με το φτωχό μου όμως το μυαλό αναρωτιέμαι: Μήπως υπερτιμήσαμε τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς? Μήπως ήλθε η ώρα για ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος σε κάθε πολίτη του, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς από την πείνα (όσο και αν ακούγεται αυτό μελοδραματικό)??? Ή, καλύτερα, όπως λέει και ο @φίλος μου ο Φλούφλης, μήπως ήλθε, επιτέλους, η ώρα να εφαρμοστεί το άρθρο 22 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το Κράτος πρέπει να μεριμνά για την εξασφάλιση σταθερής δουλειάς σε όλους τους πολίτες του, ανάλογα με τα προσόντα τους και να μη κοιτά να εξασφαλίσει κάθε φορά (ανάλογα) τα "γαλάζια" ή "πράσινα" παιδιά???
-------------------
Προσθήκη: Σήμερα (18-1-2008), μετά την ανάρτηση αυτού του ποστ, διάβασα στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" μια συνέντευξη του Robert Pollin, καθηγητή Οικονομικών και διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω καθηγητή, τα κράτη πρέπει να βρουν τρόπο να χαλιναγωγήσουν τον καπιταλισμό με τέτοιον τρόπο, ώστε να προωθεί την πλήρη απασχόληση, τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών και το τέλος της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

51 σχόλια:

marianaonice είπε...

Αχ Μερόπη μου
Καθόλου μελοδραματικό ακούγεται αυτό που λες!
Είμαστε προ των πυλών φοβάμαι της φάσματος αυτού της πείνας και της εξαθλίωσης των ανθρώπων χωρίς δουλειά!!

Σωστοί νομίζω οι προβληματισμοί σου για την ελεύθερη αγορά! Νομίζω ότι τελικά δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει ούτε καν την επιβίωσή μας, πόσο μάλλον την άνετη διαβίωσή μας!!
Φοβάμαι όμως ότι τώρα πια είναι αργά! Πήραμε τον κατήφορο της ελεύθερης αγοράς και ο γκρεμός ήδη χάσκει μπροστά στα μάτια μας!

Ανώνυμος είπε...

Είναι τραγικά μπερδεμένα όλα. Δεν ξέρουμε πια από που να πιαστούμε. Χτες μια φίλη μου απολύθυηκε μετά από 4 χρόνια από το λαγιστήριο που δούλευε, επειδή (ακούστε δικαιολογία) είπε στην διευθύντρια ότι δεν μπορεί να της παραγγείλει καφέ γιατί ήταν κλειστά το μαγαζί. "Να κόψεις το λαιμο σου, πέρνα να πάρεις αποζημίωση", της είπε. Δεν το είχε ξανακάνει ποτέ αλλά μάλλον βρίσκει δικαιολογίες κι έχει ήδη διώξει άλλα 2 άτομα με αστείο τρόπο.

Ο Θεός να μας βοηθήσει. Η το μυαλό μας να λειτουργήσει γιατί δεν πάμε καλά καθόλου

gerasimos είπε...

Mια και αναφέρθηκες στην Ιαπωνία, δεν ξέρω αν έπεσε στην αντίληψή σου κι αυτό...

Phivos Nicolaides είπε...

Την ακμή ακολουθεί παρακμή. Γι' αυτό, πολλά έχουμε να δούμε στη συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη, πρέπει να ξεσηκωθείς. Τόσα χρόνια πλήρωνες άμεσους και έμμεσους φόρους. Μπορεί να υπάρξουν σταθερές εργασίες για τους περισσότερους...

Odysseas είπε...

Μερόπη νομίζω πως πάνω στην κρίση είναι πολύ εύκολο να παρασυρόμαστε. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μέσω του επιδόματος ανεργίας, το οποίο σε αρκετές χώρες της κεντρικής/βόρειας Ευρώπης είναι αρκετά υψηλό (μεγαλύτερο από 1000 ευρώ/μήνα).
Το κακό είναι πως στην Ελλάδα είμαστε μια καθυστερημένη οικονομία με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων πανεπιστημίου.

Το κέρδος μας θα είναι αν καταφέρουμε να καταλάβουμε τι προκάλεσε την κρίση και προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε την οικονομία μας (σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο) ώστε να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Η ελεύθερη αγορά έχει σίγουρα πολλά προβλήματα και είναι επικίνδυνη (όπως όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις ελεύθερα και καταλήγεις να το παρακάνεις!), αλλά έχει αποδειχθεί εμπειρικά το καλύτερο σύστημα μέχρι σήμερα...

phlou...flis είπε...

Ούτε καν αυτό το "εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα" το θεωρώ λύση. Η λύση είναι η δουλειά. Το κράτος να εξασφαλίζει δουλειά στον πολίτη. Μου φαίνεται πως είναι υποχρέωσή του ΚΑΙ από το Σύνταγμα.
Οι παλαιότερες γενιές, εξσφάλιζαν για τα παιδιά τους κάποια περιουσία, ένα σίτι, ένα οικόπεδο κάτι τις. Ετσι όπως καταντήσαμε, αυτή η γενιά θα εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας τα ...χρέη μας. ΄Και τότε αλλίμονο. Αντί να διεκδικούμε μεγάλες συντάξεις για μας, ας διεκδικήσουμε εργασία για τα παιδιά μας.

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
παραδώσαμε σημασία στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τα παιδιά μας, αν όχι κι εμείς οι ίδιοι, έρμαια στα χέρια των εργοδοτών. Πού είναι το Κράτος να εξασφαλίσει εργασία?

-@Freedula μου,
τι να πω πια??? Ξέρουν ότι υπάρχει ανεργία, ότι μπορούν αμέσως να βρουν νέο υπάλληλο με λιγότερα, ίσως, λεφτά και οι εργαζόμενοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια.

-@Γεράσιμε μου,
το είδα και εκείνο!! Βέβαια εκεί οι φυλακές έχουν ανθρώπινες συνθήκες, γι' αυτό στρέφονται προς τα κει.

Meropi είπε...

-@ Φοίβο μου,
έχει φτάσει η κρίση και βλέπω το Κράτος να είναι απόν, δυστυχώς...

-@Κομμούνι μου,
συμφωνώ ότι μπορούν να υπάρξουν σταθερές εργασίες. Π.χ. πριν λίγο καιρό διάβαζα ότι πολλοί τουριστικοί μας χώροι είναι αφύλακτοι, έχουν μειωμένο προσωπικό. Αντί δε να προσλάβουν και νέα άτομα, απολύουν τους παλιούς. Επίσης έχουν ανάγκη προσωπικού τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια κλπ

Meropi είπε...

-@ Οδυσσέα μου
κι εγώ αυτό εννοώ, να προσπαθήσουμε τα αμβλύνουμε τα προβλήματα της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς, δεν θέλω να την καταργήσουμε. Πρέπει το κράτος να προσπαθήσει να εξασφαλίσει δουλειά στους πολίτες του, έστω και μειώνοντας τη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η δουλειά εξασφαλίζει κοινωνική ειρήνη κι έτσι θα μειωθούν τα κονδύλια σε άλλους τομείς (σωφρονιστικά ιδρύματα κλπ)

-@Φλούφλη μου,
συμφωνώ μαζί σου για την εξασφάλιση δουλειάς από το κράτος και όπως βλέπεις έχω διορθώσει εν μέρει το κείμενο μου.

Matrix είπε...

Η κατάσταση ... ξεφεύγει.

Για τους μηχανικούς μπορώ να σου επιβεβαίωσω πράγματι ότι ισχύει αυτό.
Φίλοι με το που τελειώνει ένα έργο στο οποίο είναι επιβλέποντες πχ, τους λένε δυστυχώς δεν θα συνεχίσουμε γιατί δεν έχουμε έργα, όταν πάρουμε κάποια, θα σε ξαναφωνάξουμε.

Και οι μισθοί σε καμία περίπτωση αξιοπρεπείς, και αντιστρόφως ανάλογοι φυσικά με τα ωράρια εργασίας.

δεσποιναριον είπε...

Τους εβλεπα Μεροπη μου με τις γραβατες να παιρνουν φαγητο απο τα συσσιτια οι αλλοτε μπιζνεςμεν. Και σκεφτομουνα το ιδιο. Σημερα εδω εκλεισε (πτωχευση ) μιε τεραστια εταιρεια ηλεκτρονικων. 34.000 ατομα στο δρομο.

Σοφία είπε...

Τα πράγματα είναι δύσκολα παγκοσμίως. Χρειάζεται υπομονή, προσοχή στο κουμαντάρισμα των εξόδων και αισιοδοξία ότι σε 1-2 χρόνια θα επιστρέψουμε εκεί που είμασταν ή κάπου καλύτερα. Και ο Θεός βοηθός.

NdN είπε...

Γεια σου Μερόπη,

Το έχω γραψει και θα το ξαβαγράψω όσες φορές χρειαστει. Την κρίση την ζω εκεί που δημιουργήθηκε. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πάρα πολύ ακόμα πριν γίνουν καλύτερα. Το μεσοπρόθεσμο μέλλον είναι μαύρο.

Η λύση δεν είναι στο να βρει το κράτoς δουλειά στον πολίτη, γιατί αυτό θα σημαίνει το τέλος κάθε κινήτρων. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Το ζήτημα για ακόμα μία φορά είνaι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν αυτός που παρανομεί εις βάρος εργαζομένου δεν "ξαναέβλεπε ήλιου φως" όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου, τότε το πράγμα θα διορθώνονταν αρκετά. Μεγάλη συζήτηση το πως θα γίνει αυτό, αλλά αν θες απλά δες το αν είναι καλύτερο να φοροδιαφύγεις από το να σκοτώσεις κάποιον στην Αγγλία ή την Αμερική.

Υ.Γ θα ηθελα πολύ να μιλήσω με το 23% των μηχανικών που δεν το βλέπουν αυτό. Οταν η μεγαλύτερη εταιρία στον πλανήτη έχει παγώσει μισθούς...τι να λέμε!

Meropi είπε...

-@ Matrix μου,
κσλημέρα. Αυτό με τα ωράρια εργασίας συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις (πχ Τράπεζες). Ενώ έχουν ανάγκη περισσότερων εργαζομένων (κάτι που θα μείωνε και την ανεργία), δεν προσλαμβάνουν, αλλά εξαντλούν τους παλιούς.

-@Δέσποινα μου,
ναι το ξέρω, τα διαβάζω κάθε μέρα. Εκεί δε είναι χειρότερη η ανεργία, γιατί μένουν στο δρόμο (κυριολεκτικά) από τη μια μέρα στην άλλη. Εδώ τουλάχιστον που ακόμα λειτουργεί ο θεσμός της οικογένειας, δεν γίνεσαι εύκολα άστεγος.

Meropi είπε...

-@ Σοφία μου,
συμφωνώ ότι χρειάζεται υπομονή και σύνεση. Εσύ τι έκανες με τη δουλειά σου???

-@Ndn μου,
κι εγώ όταν λέω ότι το Κράτος πρέπει να μεριμνά για την εξασφάλιση δουλειάς, δεν εννοώ απαραίτητα να τους προσλαμβάνει ως δημόσιους υπαλλήλους. Πρέπει πάνω απ' όλα να κάνει αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις τους προσλαμβάνουν δήθεν για μερική απασχόληση, τους αμείβουν έτσι, ενώ τους απασχολούν πλήρες ωράριο. Άσε που οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι.

gerasimos είπε...

'το Κράτος πρέπει να μεριμνά για την εξασφάλιση σταθερής δουλειάς': περισσότερο φαίνεται να μεριμνά για την πτώση των δεικτών της επίσημης ανεργίας μέσω της εξασφάλισης σταθερής δουλείας: βάζοντας νέους να εργάζονται σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα για 600 ευρώ το μήνα και χωρίς ένσημα μέσω των προγραμμάτων stage και αναγκάζοντάς τους να ψάχνουν 'μέσο' για να συμπεριληφθούν ακόμη και στα στα προγράμματα αυτά (εκεί φτάσαμε)...

αντωνης είπε...

Καλημερα Μεροπη!
Το ζητημα της εργασιας κατα τη γνωμη μου ειναι ενα απο τα πολυ βασικα τα οποια θα επρεπε να εντασσονται σε ενα συνολικο σχεδιασμο για το που και με ποιο τροπο θελουμε να παει η χωρα.
Αν αυτος ο σχεδιασμος δεν παρει σαρκα και οστα, τοτε θα βολοδερνουμε με το ελληνικης πατεντας συστημα του αρπα κολλα.

Μεγαλο θεμα ανοιξες Μεροπη, και ειναι και απο τα θεματα που πονανε.
Δεν εχω και την σωστη κριση αυτη τη στιγμη γιατι βρισκομαι λιγο καιρο πριν απολυθω απο τη δουλεια μου, οποτε αστα να πανε.

Phivos Nicolaides είπε...

Μερόπη μου, σίγουρα το κράτος έχει μεγάλη ευθύνη, αλλά δεν είναι μόνο από αυτό, που θα πρέπει να περιμένει μια κοινωνία. Πού είναι οι θεσμοί, τα θεσμοθετημένα πολιτειακά όργανα, τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, οι σύλλογοι, οι συντεχνίες, τα κόμματα κ.λπ.
Πολύ φοβούμαι ότι στην Ελλάδα, τα πάντα αναμένονται από την εκάστοτε κυβέρνηση... από τον κυβερνητικό κορβανά! Μα, είναι άραγε αρκετό αυτό;
Ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο διαφορετικά. Κάτω από άλλη οπτική γωνία, μα πρόπάντων προοπτική...

Roadartist είπε...

Θίγεις ένα τεράστιο θέμα..που οι εκάστοτε κυβερνήσεις εθελοτυφλούν και παρουσιάζουν για την ανεργία στατιστικά εντελώς 'καμουφλαρισμένα'..
Πολύ δύσκολοι οι καιροί που ζούμε, αλλά και αυτοί που έρχονται..

habilis είπε...

Τραγικό .
Ο Ιάπωνας πέθανε φρικτά.
Κάθε απόλυση είναι ένας μικρός θάνατος.striast

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε δυστυχώς κυνηγάμε τους αριθμούς και χάσαμε τον άνθρωπο. Και δεν σκέφτονται οι ανόητοι ότι ο χωρίς απασχόληση άνθρωπος ρέπει προς την κατάθλιψη και την εγκληματικότητα. Και ότι καλύτερα να ξοδεύουν κονδύλια να κρατούν τους ανθρώπους απασχολημένους και υγιείς, παρά να ξοδεύουν εκ των υστέρων για την υγεία τους και το σωφρονιστικό σύστημα.

-@Φοίβο μου,
ειδικά στην Ελλάδα πιστεύω ότι το Κράτος δεν κάνει αυτό που οφείλει για να εξασφαλίζει εργασία στους πολίτες του. Όχι μόνο στέκεται απαθή μπροστά στην καταστρατήγηση των εργατικών νόμων, αλλά και το ίδιο παραβαίνει τους νόμους αυτούς. Εδώ έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι ότι δεν απασχολούμε επαρκές προσωπικό στους αρχαιολογικούς χώρους και πριν λίγες μέρες πέταξε στο δρόμο 640 εργαζομένους.

Meropi είπε...

-@Roadartist μου,
έχεις δίκιο ότι τα στοιχεία για την ανεργία που παρουσιάζουν είναι εντελώς πλασματικά. Κατ' αρχάς δεν περιλαμβάνουν τους νέους εργαζόμενους που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (όπως π.χ. τα παιδιά μου).

-@Habilis μου,
ο Ιάπωνας λοιπόν πέθανε δυο φορές. Καλό σου βράδυ

bunnysuicides είπε...

η εταιρία που δουλεύω ανήκει στον κατασκευαστικό κλάδο κ τους τελευταίους μήνες περίπου 40 εργάτες υποαπασχολούνται. φοβάμαι πως δεν θ' αργήσουν πολύ οι πρώτες απολύσεις..

ωραίο blog μερόπη!

Roadartist είπε...

Επίσης, δεν θεωρούν άνεργους όσους συμμετέχουν σε προγράμματα Stage, που ως γνωστόν δουλεύεις χωρίς ένσημα..με πενιχρές αποδοχές.. Και αυτό μια μορφή ανεργίας είναι!
Επίσης..ως άνεργος θεωρείται μονάχα όποιος είναι εγγεγραμμένος στον Οαεδ..γνωρίζουμε πως πάρα πολλοί δεν εγγράφονται..
Ας μην αναφέρουμε βέβαια πως οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν εργάζονται πάνω στον τομέα τους..

Independent είπε...

Είναι τραγικές οι ειδήσεις που μας μεραφέρεις Μερόπη μου.
Και σκέφτομαι, ότι ενώ παγκόσμια αλλά και εθνικά βλέπουμε τι γίνεται και θα πρεπε να παθαίνουμε υστερία για τι τι μας περιμένει, εμείς ασχολούμαστε με το τι οικονομικές συμφωνίες κάνει η σύζυγος του σύζυγος του εφοπλιστή με τους απαγωγείς!!!! Είναι η καλή ενημέρωση που μας παρέχουν οι δημοσιογράφοι-επιχειρηματίες.

Θα μου επιτρέψεις να δώσω σε link την ανάρτησή σου...

Καλή εβδομάδα

jf είπε...

Φοβερή η είδηση, όσο και η φωτο σου…
Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο να μην ξεχωρίζουν οι πραγματικοί ακαμάτηδες απ’ τους έχοντας πραγματικήν ανάγκη!

Meropi είπε...

-@Κούνελε μου,
ας ελπίσουμε ότι δεν κινδυνεύει και η δική σου δουλειά. Καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

-@Roadartist μου,
γενικά γίνονται πολλά μαγειρέματα με τα ποσοστά της ανεργίας, για να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο κάτω.

Meropi είπε...

-@Independent μου,
μ' αρέσει που ακούω στις ειδήσεις ότι οι Έλληνες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις για τον Παναγόπουλο. Εγώ προσωπικά εύχομαι βέβαια να λήξει αίσια η περιπέτεια, αλλά κομμένη ανάσα δεν έχω γι' αυτό τον λόγο. Έχω άλλους λόγους να μου κοπεί η ανάσα. Χα χα χα! Σ' ευχαριστώ για το λινκ.

-@JamanFou μου,
με γεια το νέο αβαταρ. Ναι μου άρεσε κι εμένα η φωτο. Σήμερα με την ανεργία είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ τεμπέλη και αναξιοπαθούντα!

αντωνης είπε...

Να το ξαναγραψω το σχολιο μου;;;
χαχαχαχα, μαλλον σου διφυγε!

Καλησπερα Μεροπη!

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου το διάβασα μπορώ να πω με πόνο το σχόλιο σου (το περί επικείμενης ανεργίας). Και μετά ξέχασα να σου απαντήσω. Πω πω! Πάει γέρασα. Με συγχωρείς πολύ Αντώνη μου καλέ. Σου εύχομαι να βρεις αμέσως δουλειά, τώρα που περιμένεις και το πιτσιρίκι.
Ναι πράγματι πρέπει να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός για το θέμα της δουλειάς. Κατ' αρχάς πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία. Να ενημερωθούν βρε αδερφέ τα παιδιά για το μέλλον των επαγγελμάτων, για τη δυνατότητα ανεύρεσης δουλειάς, να μην τα αφήνουν όλα στην τύχη.

αντωνης είπε...

Ευχαριστω για τις ευχες Μεροπη μου.

Απο ποιους να αντιμετωπιστει σοβαρα το οποιο θεμα;
Δυστυχως για άλλη μια φορα οι πολιτικοι μας ειναι κατωτεροι των περιστασεων. Αλλά εγω πιστευω οτι αυτοι μας αξιζουν ως λαο, τετοιοι που ειμαστε.

* Τα περι συγχωρεσης δεν τα σχολιαζω καν, γιατι ειμαι πολυ μικρος (οχι σε ηλικια) για τετοια πραγματα.

:)

jf είπε...

Ναι, άλλαξα το αβαταρ μου. Είπα να μεγαλώσω λίγο... :))

Χαρά Τσακίρη είπε...

Εμενα με απολυσανε 10' λεπτα πριν φυγω απο τη δουλεια μου για Πρωτοχρονια και μαλιστα απο μια θεση που ητανε απολυτα απαραιτητη η παρουσια και συμβολη μου κι απο μια επιχειρηση που δε διατρεχε κανεναν απολυτως κινδυνο καθως ακομα ειναι υγιης και κερδοφορα!
Η απολυση μου εγινε καθαρα απο φοβο και αισθημα πανικου που κατεβαλε τον εργοδοτη μου!
Ξερω οτι δεν ειμαι η μονη που απολυθηκε γι' αυτον το λογο! Δυστυχως καποιοι ανεγκεφαλοι και ατομιστες καπιταλες δημιουργουνε ακομα μεγαλυτερο προβλημα με τη βλακεια που της δερνει!
Για να δουμε ολες τις πλευρες αυτης της κρισης... οικονομικης και εγκεφαλικης που πληττει τους επιχειρηματιες παντος τυπου!!!

SOLON είπε...

Το Ελληνικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης. Πριν χρόνια σκέφθηκα να κάνω μιά δουλειά στην Ελλάδα. Οι κρατικοί υπάλληλοι μου δημιούργησαν τόσα προβλήματα που ούτε βιβλίο δεν φθάνει για να διηγηθώ. Αν το κράτος αντι να προσλαμβάνει υπαλλήλους φρόντιζε να υπάρχει θεσμικό υπόβαθρο φιλικό στις επενδύσεις η Ελληνική οικονομία θα ήταν πολύ ισχυρότερη. Αυτά σε πάγια βάση. Αναφορικά για τα προβλήματα της πρόσφατης ανεργίας αυτό είναι παροδικό. Οι αγορές είναι κυκλικές. Το ότι εμείς ξεσχίσαμε την ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει οτι φταίει η ελεύθερη αγορά. Είναι σα να τρέχουμε με 350 χιλ στην Αττική οδό, ρίχνουμε το αυτοκίνητο στο διάζωμα και μετά λέμε οτι πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο μεταφοράς γιατί τα αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή.

tzonakos είπε...

Δηλαδη αυτο το Κράτος που τόσο δεν εμππνέει εμπιστοσύνη, εχει υποχρέωση απο το Σύνταγμα να μας παρέχει εργασία ;
Ειναι μιά σκέψη που παράγει λίγο γέλωτα όπως και να το κάνεις.
Ειρωνία ... και να σκεφτείς οτι όλο και πιο πολυ η σημερινή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την λέξη ΟΑΕΔ...
Θολό το τοπίο για κάθε άνεργο αλλα και εργαζόμενο που δεν ξερει τι θα του ξημερώσει.
Το σύνθημα "ισχυρή οικονομία" που με τόλμη αναγγέλει κάθε υποψήφιος και κάθε υπουργός εχει απαξιωθεί τόσο στην πράξη.
Χωρίς υπόβαθρο, και με απαξιωμένους θεσμούς, η ανeργία θα χτυπήσει κόκκινο και δεν θα μείνει στις επίσημες προβλέψεις για 9%.
Για μενα αυτο θα πρέπει να ειναι το Νο.1 θέμα φέτος, η απασχόληση.

Πολυ φοβάμαι οτι θα υποφέρει πολύς κόσμος. Διαβεβαιώσεις απο κυβερνώντες δεν μετρούν, απέδειξαν πόσο αξιόπιστοι ειναι.

Meropi είπε...

-@ Χαρά μου,
λυπάμαι πολύ για την προσωπική σου περιπέτεια με τη δουλειά σου. Αλλά τι φόβο και πανικό ένιωσε ο εργοδότης σου??? Περίεργο μου φαίνεται. Τέλος πάντων ανεξερεύνητες οι βουλές των κομπλεξικών. Ελπίζω να έχεις βρει άλλη δουλειά τώρα.

-@ Σόλων μου,
όταν λέω να μεριμνά το κράτος για τη δουλειά των πολιτών, δεν εννοώ απαραίτητα να τους προσλαμβάνει ως υπαλλήλους. Αλλά να αναπτύσσει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ώστε να βρίσκουν εργασία οι πολίτες.

Meropi είπε...

-@ Tζονάκο μου,
για την ακρίβεια έχει υποχρέωση να μεριμνά για την ανεύρεση εργασίας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη σημασία στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ώστε οι εργασιακές σχέσεις γίνανε δύσκολες

leondokardos είπε...

Επειδή παρακολουθώ τα οικονομικά και όχι μόνο τα δικά μας, πιστεύω οτι η οικονομική κρίση είναι πλέον έτοιμη να...εισβάλλει καταστροφικά και στην Ελλάδα. Δεν έιναι ακόμα καθαρά ορατά τα πράγματα. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του..

maxforeigner είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Η κρίση σε μας τώρα έρχεται κι αλλοίμονο στους νέους και γενικότερα στους άνεργους. Κι αλλοίμονο σε όσους απολυθούν, κι αν σκεφτούμε πως οι περισσότεροι έχουν χρέη, παιδιά που σπυδάζουν κλπ. καταλαβαίνεις τί έχει να γίνει. Κι εγώ έχω παιδιά μεγάλα, με πτυχεία, γλώσσα, υπολογιστές, που ψάχνουν να βρουν δουλειά... πού να βρουν?

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη μου, τι έχεις να πεις για το τραγελαφικό επίδομα απασχόλησης; Και πού; Φυσικά στο Δημόσιο. Ουρές έξω από τα γραφεία των βουλευτών, αδιαφανή κριτήρια και ο ανθρώπινος πόνος μετριέται πια σε ψήφους. Και όλα αυτά για μια απασχόληση των 700 ευρώ για 12 μήνες. Εκτός αν πιστεύουν οι έρημοι ότι ετσι θεμελιώνουν κάποια δικαιώματα.
Όσο υπάρχει μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο μαίνεται η Κρίση στο εξωτερικό, δεν υπάρχει πια ούτε μια Αστραλία για να καταφύγουν οι νέοι ταλαίπωροι αυτού του κόσμου.

DaisyCrazy είπε...

Όταν τέλειωσα από πτυχίο και μεταπτυχιακό πριν 6-7 χρόνια δεν υπήρχε οικονομική κρίση αλλά έμεινα άνεργη για πολλούς μήνες (πάνω από χρόνο). Η ανεργία είναι μια από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος, δεν το συζητώ. Αυτό που λες με τους Ιάπωνες δεν μπορεί να συμβεί εδώ όμως γιατί όλο και κάποιος συγγενής, κουμπάρος, μπατζανάκης, φίλος κτλ θα μας δανείσει κανά φράγκο ή ένα πιάτο φαί. Είναι αλλιώς τα πράγματα εκεί κάτω.

barel είπε...

Μερόπη σου μεταφέρω αυτούσια την τελευταία μου ανάρτηση που περιέχει κάποιους φόβους μου για το πού πάμε εμείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελληνική οικονομία το έλλειμα θα κυμανθεί στο -3,7%, η ανεργία στο 9%, το δημόσιο χρέος στο 96,2% και η ανάπτυξη στο 0,2%. Τώρα που ούτε οι αριθμοί ευημερούν αντιλαμβάνεστε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε…Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής είναι εμφανή με τις προβλέψεις για πρόσθετες απωλήσεις να φθάνουν τους 100.000 νέους ανέργους το 2009 και την ιδιωτική κατανάλωση (που αποτελεί και το μοναδικό χώρο παραγωγής πλούτου) να μειώνεται δραματικά. Δυστυχώς η χώρα βρίσκετε σε ύφεση χωρίς ακόμη να μας έχει επηρεάσει η διεθνής οικονομική κρίση.

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
λες ότι δεν ήρθε ακόμα η οικονομική κρίση στη χώρα μας???? Φαντάσου τι έχει να γίνει, όταν έλθει!!!!

-@ Mike μου,
είναι πολύ άσχημη για τους νέους αυτή η ψυχοφθόρα αναζήτηση δουλειάς. Τους εκμηδενίζει την αυτοπεποίθηση δυστυχώς.

-@ Dora μου,
να σου πω την αλήθεια, κάτι διάβασα γι' αυτό το επίδομα απασχόλησης, αλλά δεν ασχολήθηκα ιδιαιτέρως κι έτσι δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Τι να κάνουν οι νέοι, πιάνονται από κάθετι μπορεί να τους δώσει μια απασχόληση...

Meropi είπε...

-@ Dorothea μου,
καλώς μου ήλθες από τη γειτονιά μου.
Αυτό που λες με την Ελλάδα, ότι δηλ. έχουμε ακόμα ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς που εν πολλοίς αποτρέπουν ακραία φαινόμενα (θάνατο από πείνα κλπ), έχεις δίκιο.

-@ Barel μου,
αν κατάλαβα καλά, πού να σφίξει η οικονομική κρίση, τι θα δουν τα μάτια μας!!

Justine's Blog είπε...

Σωστά τα γράφεις Μερόπη μου. Η ανεργία θα χτυπήσει τις πόρτες μέσα στο έτος πολύ πιο απειλητικά απο ό,τι μέχρι σήμερα. Τα εκατομμύρια των ανέργων στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν δουλειά αλλά ούτε και σπίτια μετά την κατάρρευση του συστήματος. Ελπ΄ζιω να χαλιναγωγηθεί ο ξέφρενος καπιταλισμός που μας έφερε στο σημείο μηδέν. Πάντως, στον Καναδά παρότι έχουμε ανάλογα προβλήματα οικονομικής ύφεσης, το τραπεζικό σύστημα καλά κρατεί λόγω σοσιαλιστικών διεκλείδων ασφαλείας.
Φιλια χιονισμένα

Nikos Lioliopoulos είπε...

Κρίση; Ποια κρίση; Πήγες σε κανένα μπουζουκτσιδικο τελευταία;

SOLON είπε...

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δύο μεγάλοι εξωτερικοί πόροι της Ελλνηνικής οικονομίας είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν γύρω στα 11-12 δισ ο καθένας. Η ναυτιλία έχει πέσει περίπου 90 τοις εκατό και ο τουρισμός, λίγο η κρίση λίγο τα επεισόδια, θα είναι φέτος χάλια.

Meropi είπε...

-@ Ιουστίνη μου,
είναι αλήθεια ότι εδώ, λόγω των οικογενειακών δεσμών, είναι λίγο δύσκολο να μείνει κάποιος άστεγος, παρά την οικονομική κρίση. Φιλιά στο χιονισμένο Καναδά

-@ Νίκο μου,
όχι δεν έχω πάει στα μπουζουξίδικα ποτέ. Λες να ήρθε ο καιρός να πάω τώρα??? Χα χα χα!!!

-@ Σόλων μου,
όσον αφορά τη ναυτιλία ένα διάστημα είχε ανέβει, λόγω της ανάγκης ναυλώσεων εκ μέρους της Κϊνας. Τώρα όμως έμαθα κι εγώ ότι έπεσε και πάλι, ίσως γιατί η Κίνα ναυπήγησε δικά της καράβια. Όσον αφορά τον τουρισμό, μετά και τα τελευταία γεγονότα και καταστροφές που μεταδόθηκαν στα διεθνή ΜΜΕ, θα πάει ακόμα χειρότερα.

SOLON είπε...

Η Ναυτιλία έπεσε λόγω πολλών νεότευκτων πλοίων αλλα και συγχρόνως τεράστιας πτώσης εισαγωγών απο Κίνα και Ινδία σε συνδυασμό με παγκόσμια πιστωτικά προβλήματα. Έγινε αυτό που λέμε perfect storm.

Λουλούδι είπε...

Η κριση εχει επιρρεασει ολους τους κλαδους.Μπορεις να επιβιωσει κανεις με 430 ευρω που δινει το ΟΑΕΔ?Αυτο το ποσο ειναι το επιδομα της ανεργιας φετος,με αυξηση παρακαλω!Οι εποχικοι υπαλληλοι,στον τουριστικο τομεα οπως εγω,τι μπορουμε να κανουμε,να αλλαξουμε επαγγελμα μετα απο τοσα χρονια?δυσκολο,σχεδον ακατορθωτο οποτε....απλα συνεχιζουμε και ελπιζουμε οτι καποια στιγμη θα φυγει αυτη η κακομοιρια απο αυτη την χωρα!