Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Η Δικαιοσύνη ασφυκτιά και η μάχη των Εφετείων καλά κρατεί.


Τα Δικαστήρια ασφυκτιούν κάτω από το βάρος πολλών υποθέσεων, αστικών και ποινικών. Τα πινάκια (αστικά και ποινικά) στενάζουν. Προσδιορίζονται δίκες που είναι φανερό εκ των προτέρων ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεξαχθούν στα πλαίσια μιας δικασίμου. Π.χ. Στα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων προσδιορίζονται να δικαστούν 25-30 σοβαρότατες υποθέσεις κακουργημάτων (εμπορία ναρκωτικών, ληστείες, κακουργηματικές απάτες κλπ), όταν στα πινάκια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Δικαστηρίων δεν υπάρχουν περισσότερα από 2-3 κακουργήματα. Και όταν όλοι ξέρουμε ότι στη διαδικασία των δύο (το πολύ) ημερών που διαρκεί η δικάσιμος (στα ελληνικά Δικαστήρια) δεν είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερες από 7-8, άντε το πολύ 10 υποθέσεις κακουργημάτων. Αποτέλεσμα είναι οι δίκες να αναβάλλονται επανειλημμένα, οι διάδικοι και οι μάρτυρες να ταλαιπωρούνται υπερβολικά, οι υποθέσεις να κινδυνεύουν να παραγραφούν. Αιτίες του προβλήματος είναι πολλές. Αφενός μεν είναι η έλλειψη Δικαστών, Γραμματέων και κτιριακής υποδομής και αφετέρου η ύπαρξη πολυνομίας που καθιερώνει πολλές συμπεριφορές ως ποινικά αδικήματα, ενώ θα μπορούσαν να επισείουν μόνο διοικητικές κυρώσεις (πχ η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων κλπ). Μεγάλη είναι και η τάση των Ελλήνων για αντιδικία, ενώ θα μπορούσαν να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Η Κυβέρνηση, κατά καιρούς, εξαγγέλλει μέτρα για «επιτάχυνση», τάχα, της Δικαιοσύνης. Ποια είναι αυτά τα μέτρα?? Η ακόμα περαιτέρω φόρτωση των ήδη ασφυκτικών πινακίων, η απαγόρευση της πέραν της τρίτης αναβολής κλπ κλπ. Τις περισσότερες φορές τα μέτρα αυτά παραμένουν μόνο στα χαρτιά, γιατί ο αριθμός των Δικαστών και Γραμματέων παραμένει ο ίδιος (απαράδεκτα χαμηλός), ίδια και η κτιριακή υποδομή (λίγες δικαστικές αίθουσες). Και τέλος ίδια και η ανθρώπινη δυνατότητα για αξιοπρεπή διεξαγωγή των δικών. Αν δεν αναβληθεί η δίκη με αίτηση κάποιου από τους διαδίκους, είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί, λόγω πέρατος του ωραρίου. Και λόγω όλων αυτών των προβλημάτων η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη πολλαπλώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για καθυστερήσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξαγγελθεί η ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης (το Εφετείο Χανίων δεν επαρκεί για όλη την Κρήτη), στην Εύβοια, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λέσβο. Για την ίδρυση των νέων αυτών Εφετείων γνωμοδότησε θετικά και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Επιτέλους ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων θα έλεγε κάποιος!! Το ίδιο λέω κι εγώ. Κι όμως δεν προχωρά. Ξέρετε γιατί??? Γιατί αντιδρούν, λέει, τοπικοί κομματικοί παράγοντες και μικροσυμφέροντα. Οι παράγοντες των Χανίων αντιδρούν στην ίδρυση νέου Εφετείου στο Ηράκλειο, σε σημείο που οι τοπικοί βουλευτές έχουν κάνει κοινή δήλωση ("πρωτόκολλο τιμής" το ονόμασαν τρομάρα τους) πως πρόκειται να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα αν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Ήμαρτον Παναγία μου, έχουν αναγάγει σε θέμα τιμής την εξακολούθηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και της ταλαιπωρίας των πολιτών (οι πολίτες του Λασηθίου και Ηρακλείου τρέχουν στα Χανιά για να δικαστούν κατ' έφεση)! Οι τοπικοί παράγοντες των δύο πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο – Μεσολόγγι) μαλώνουν μεταξύ τους για το ποια πόλη δικαιούται το νέο Εφετείο. Είναι αλήθεια ότι για την ίδρυση Εφετείων στη Λέσβο και στην Εύβοια, μικρή σχετικά είναι η αντίδραση, πλην όμως η λειτουργία και των Εφετείων αυτών συνεχώς αναβάλλεται. Τέτοια αναποφασιστικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης καταντά γραφική. Άγεται και φέρεται από τοπικά μικροσυμφέροντα και είναι ανίκανη να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην επίλυση του προβλήματος. Εν τω μεταξύ οι Δικηγόροι των Χανίων απέχουν από τις δίκες, για να μην ιδρυθεί το Εφετείο Ηρακλείου, οι δικηγόροι της Χαλκίδας απέχουν για να ιδρυθεί επιτέλους το Εφετείο στην πόλη τους, οι δικηγόροι Σύρου απέχουν για να μην ιδρυθεί Εφετείο στη Μυτιλήνη (ναι καλά καταλάβατε, μέχρι τώρα οι υποθέσεις της Μυτιλήνης δικάζονται κατ' έφεση στη Σύρο) κ.ο.κ. Αποτέλεσμα? Οι δίκες αναβάλλονται συνεχώς, οι διάδικοι ταλαιπωρούνται, οι μάρτυρες αγανακτούν και οι δικογραφίες συσσωρεύονται ακόμα πιο πολύ.
Αθάνατη Ελληνική Πραγματικότητα!

29 σχόλια:

leondokardos είπε...

Ακριβώς, αθάνατη ελληνική πραγματικότητα. Εχω μιά δίκη που κρατά εδώ και τέσσερα χρόνια. Συνεχείς αναβολές γιατί ο κατηγορούμενος προφασίζεται ασθένεια, δεν ήρθε ο μάρτυράς του, λείπει ο δικηγόρος του κτλ. Και κάθε φορά αναβάλεται για 5-6 μήνες !!!
Αυτή είναι η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια χάλια και στην Θεσσαλονίκη Μερόπη μου. Και μετά βγαίνει ο Σανιδάς και προτείνει παράταση του ωραρίου μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Δηλ. κάτι ανθρωπίνως αδύνατον για δικαστές, γραμματείς και διαδίκους. Να δω αυτό με τις διοικητικές κυρώσεις πότε θα εφαρμοστεί. Αλλά εκεί πιστεύω ότι θα αντιδράσουν οι δικηγόροι που θα χάσουν μέρος της δουλειάς τους. Άσε που με τους μεσολαβητές που νομίζω ότι στην Ευρώπη αναλαμβάνουν τις υποθέσεις του οικογενειακού δικαίου, θα αποφορτίζονταν και τα πινάκια διατροφών και διαζυγίων...Τέλος πάντων. Για ποια απονομή μιλάμε τώρα.

marianaonice είπε...

Kαι οι δικηγόροι της Μυτιλήνης απεργούν για να γίνει επιτέλους το Εφετείο Μυτιλήνης!!
Τραγική κατάσταση όντως Μερόπη μου!
Η γνώμη μου είναι ότι εκτός από όλους αυτούς τους παράγοντες που σωστά επισήμανες ότι ευθύνονται για το χάλι της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι ευθύνεται και η πολυνομία και οι πολλές διαδικαστικές πράξεις που πρέπει να γίνουν για να περατωθεί αμετάκλητα μία υπόθεση. Ας πούμε στην εκτελεστική διαδικασία μπορεί κανείς να κάνει ένα σωρό ανακοπές κατά της εκτέλεσης με αποτέλεσμα ακόμη κι αν έχει κανείς τελεσίδικη απόφαση θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να ικανοποιηθεί η απαίτησή του! Αναβολές, ανακοπές, εφέσεις, αναιρέσεις, και ξανά μανά από την αρχή στο τέλος ο διάδικος κάνει χαρακίρι! Όποιος έχει λεφτά ταλαιπωρεί τον άλλο, πολλοί δε δικηγόροι κατά τη γνώμη μου είναι οι κύριοι υπαίτιοι της κατάντιας της δικαιοσύνης, αφού στην ουσία οι ίδιοι παρελκύουν τις δίκες ανάλογα με τα συμφέροντα του πελάτη τους, εκτός του ότι ανοίγουν και άσκοπες δίκες μόνο και μόνο για να έχουν δουλειά!!
Πω πω τι θέμα άνοιξες!!
Ατελείωτο και άλυτο!!

gerasimos είπε...

Tο Αγρίνιο σε αντιπαράθεση με το Μεσολόγγι, η Λάρισα με το Βόλο, η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, το Αργοστόλι με το Ληξούρι, τα Χανιά με το Ηράκλειο και πάει λέγοντας... η ιστορία ενός διχασμένου, ανεπρόκοπου τόπου. Μα τι σόι λαός είμαστε;

marianaonice είπε...

Kαι κάτι που θυμήθηκα τώρα.
Άκουσα μία δικαστή προχθές να λέει για τις ποινικές δίκες, ότι είναι ατελείωτες!! Δικάζεις μία και ξεφυτρώνουν άλλες 10, σαν τη λερναία ύδρα κατάντησαν!!!
Χαχαχαχαχα!!!

αθεόφοβος είπε...

Ή ιστορία με τα εφετεία μου θυμίζει την αντίδραση που υπήρχε με την βάση 10 στα Πανεπιστ΄μια και τα ΤΕΙ γιατί δεν θα γέμιζαν τα διαμερίσματα και οι ταβέρνες αμα δεν πήγαιναν φοιτητές!

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
ναι δυστυχώς μια υπόθεση δεν γίνεται, αν δεν αναβληθεί προηγουμένως 3-4 φορές. Έχε υπόψη σου και να απορρίψουν οι δικαστές το αίτημα αναβολής μπορεί τελικά η υπόθεση να αναβληθεί λόγω πέρατος του ωραρίου. Γι' αυτό καμιά φορά (όταν ο αριθμός πινακίου είναι προς τα πίσω) είναι προτιμότερο να αναβάλλεται από την αρχή του ωραρίου, κατόπιν αιτήσεως του διαδίκου, παρά να κάθεσαι να περιμένεις δυο μέρες και να μη προλάβει να γίνει.

Meropi είπε...

@ Dora μου,
αν δεν υπάρξει μια αποφασιστικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης για ίδρυση όχι μόνο των Εφετείων, αλλά και άλλων Δικαστηρίων (όπως των δύο νέων Πρωτοδικείων στη Αττική που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια), ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων, πρόσληψη Δικαστών και Γραμματέων, κατάργηση πολλών ένδικων βοηθημάτων που το μόνο που κάνουν είναι να παρελκύουν τη δίκη (ανακοπές, ακύρωση διαδικασίας κλπ), δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα στη Δικαιοσύνη.

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
πολύ σωστά επισημάνεις και άλλους παράγοντες που τείνουν να συντηρούν την απαράδεκτη κατάσταση στη Δικαιοσύνη.
Και αυτό με τη Λερναία Ύδρα πολύ πετυχεμένο. Σχεδόν κάθε φορά μια μήνυση ακολουθείται από αντίθετη μήνυση για ψευδή καταμήνυση κοκ.

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
είμαστε ένας λαός που θέτουμε το μικροσυμφέρον μας πάνω απ' όλα. Και η Διοίκηση μας επιβραβεύει γι' αυτό. Σκέφτομαι καμιά φορά ότι μήπως θα ήταν καλύτερο οι Υπουργοί να ήταν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, χωρίς εκλογική πελατεία!

-@ Αθεόφοβε μου,
πολύ καλό αυτό που σκέφτηκες με τη βάση 10. Πράγματι είναι παρόμοιο. Εγώ ξέρεις τι σκέφτηκα? Το ανέκδοτο που ο Έλληνας, αντί να ζητήσει κάτι να καλυτερέψει τη ζωή του, ζητά να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα!

Odysseas είπε...

Μου έρχεται να βάλω τα κλάμματα με αυτά που γράφεις. Γιατί πλέον δε μπορώ να γελάω άλλο με τα χάλια μας...

Meropi είπε...

-@ Οδυσσέα μου,
εμένα να δεις πόσο μου ρχεται να βάλω τα κλάματα που ξεροσταλιάζω σχεδόν καθημερινά στα ελληνικά Δικαστήρια!!

Eva Neocleous είπε...

Αχ, βρε Μερόπη μου,
τι κατάντια κι αυτή.Μου έρχονται στο νου οι στίχοι του ποιητή:
" Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει".
Αν και γράφτηκαν για άλλες εποχές.
Κουράγιο!

barel είπε...

Εδώ στο θέμα του εφετείου στο Ηράκλειο πήρε θέση και όλοκληρος πολιτικός αρχηγός ο Αλαβάνος είναι σοβαρό το θέμα...

xasodikis είπε...

Στα μέτρα για την "επιτάχυνση" της δικαιοσύνης, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την υφ' όρους παραγραφή, σπουδαία ανακάλυψη, ρηξικέλευθο μέτρο, είναι κάτι σαν την περαίωση αλλά στο πεδίο του ποινικού δικαίου, την έχουν εφαρμόσει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Παίρνουμε μερικά πλημμελήματα μέχρι ημερομηνία τάδε, τα βάζουμε χύμα στο αρχείο, ξαλαφρώνουν τα εκθέματα. Για κανένα εξάμηνο -μετά, ποιος ζει ποιος πεθαίνει.

marianaonice είπε...

Συμφωνώ με το @Χασοδίκη!!
Αυτή η υφ' όρο παραγραφή ήταν μέγα λάθος και ανισότητα μεταξύ των πολιτών! Αν δηλ. κάποιος είχε κάνει ένα αδίκημα μέχρι την ισχύ του νόμου (Ιούνιο 2005)έμπαινε στο αρχείο και μια χαρά!! Αλλοίμονο σ' αυτόν που θα έκανε το ίδιο ακριβώς αδίκημα έστω και μία μέρα μετά την ισχύ του νόμου (Ιούλιο 2005 και εφεξής) τότε αυτός θα τιμωρείτο κανονικά!!! Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν!!

phlou...flis είπε...

Με τη δικομανία που έχουμε, προτείνω να ιδρυθούν σε κάθε γειτονιά πρωτοδικεία (ή ότι άλλο), όπως έχουν δημιουρεγηθεί λέσχες Πολιτισμού, ΚΑΠΗ, σούπερ και μίνι μάρκετ. Ετσι ίσως γλυτώσουμε. 'Η να εφαρμοστεί και εδώ ο νόμος του Χάρλεμ: να λύνουμε τις διαφορές μας με όπλα (αντί να σκοτωνόμαστε από αυτοκίνητα, αστυνομικούς, κυνηγούς κ.ά)

Meropi είπε...

-@Εύα μου,
ναι όσον αφορά την κατάσταση στα Δικαστήρια, η Ελλάδα με πληγώνει.

-@Barel μου,
απ' όλα τα Εφετεία που αποφασίστηκε να ιδρυθούν, το Εφετείο Ηρακλείου είναι το πιο αναγκαίο. Όμως μέχρι και ο Μητσοτάκης έχει ανακατευτεί, για να μην ιδρυθεί το Εφετείο στο Ηράκλειο.

Meropi είπε...

-@ Χασοδίκη
-@ Μαριάνα,
άλλη πονεμένη αυτή η ιστορία με την παραγραφή που γίνεται με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για φανερά αντισυνταγματική ρύθμιση που αντίκειται όχι μόνο στην αρχή της ισότητας, αλλά και στη διάκριση των εξουσιών.

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
η δικομανία που μαστίζει τους Έλληνες είναι παροιμιώδης. Έχω δει διαδίκους να μαλλώνουν για ένα κομμάτι γη, του οποίου η αξία είναι πολύ μικρότερη από τις αμοιβές που πληρώνουν στους δικηγόρους τους. Προς μεγάλη χαρά των δικηγόρων βέβαια. Χα χα χα!!!

MARINOS είπε...

Πραγματικά θαυμάζω την υπομονή σου πάντως!

Αξίζουν τελικά όλα αυτά;;;

NdN είπε...

Λοιπόνα αυτά που γράφεις Μερόπη μου τα έχω διαβάσει σε κάποιο άρθρο εφημερίδα προφανώς και είχα βάλει τα γέλια. Αφενός μεν δεν ήξερα το τι συμβαίνει (καλα αυτό με τη Μυτιλήνη και τη ύρο είναι πραγαμτικά απιστευτο!!), αλλά και γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Δηλαδή γιατί δεν κάνουν το ίδιο και οι κάτοικοι του Ηρακλείου ή της Μυτιλήνης ή οι βουλευτές τους (κάπου διάβσα για μία διαμτρτυρία δικηγόρων της Μυτιλήνης). Δηλαδή να παραιτηθούν έτσι και δεν γίνει εφετείο.

Πάντως αυτό δεν είναι κράτος...κάποτε θα πρέπει να σταματήσει η εκάστοτε κυβέρνηση να μετράει το "δηθεν" πολιτικό κόστος και να πάρει τις αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής μας.

Phivos Nicolaides είπε...

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή κατά πως λένε, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται να είναι και λίγο κουτσή...

doctor είπε...

Στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα να προσθέσουμε και τον ανόητη τοπικιστικού χαρακτήρα κόντρα μεταξύ Χανιωτών και Ηρακλειωτών.

Τι να πω Μερόπη. Αρκεί τουλάχιστον που τα γράφουμε και τα συζητάμε, κάτι είναι κι'αυτό...

doctor

Meropi είπε...

-@ Μαρίνο μου,
αν εννοείς αν αξίζει η ενασχόληση μου με τη Δικαιοσύνη, θα σου απαντήσω ότι δυστυχώς ή ευτυχώς (δεν αποφάσισα ακόμη) είναι η μόνη δουλειά που ξέρω να κάνω και προσπαθώ να την κάνω καλά.

-@ Ndn μου,
καλά διάβασες. Διαμαρτύρονται και οι δικηγόροι της Μυτιλήνης και οι κάτοικοι του Ηρακλείου για τη μη ίδρυση Εφετείου στις πόλεις τους. Αυτό το θεωρώ φυσιολογικό. Το αντίθετο είναι το περίεργο και το μικρόψυχο. Δηλαδή να διαμαρτύρονται τα Χανιά και η Σύρος να μη γίνει και στις πιο πάνω πόλεις νέο Εφετείο. Ας σημειωθεί ότι το δικό τους Εφετείο δεν θα φύγει, απλώς θα χάσουν μέρος της δικαστικής τους ύλης.

Meropi είπε...

-@ Φοίβο μου,
ναι είναι αλήθεια ότι μια κουτσαμάρα την έχει (η Δικαιοσύνη). Χα χα χα!

-@Δόκτωρ μου,
πράγματι είναι λίγο παρήγορο να το συζητάμε μεταξύ μας, έστω. Να ξέρουμε ότι είναι και άλλοι που σκέφτονται σαν κι εμάς.

Σοφία είπε...

Μερόπη πολύ ενημερωτική η ανάρτησή σου! Ήξερα ότι γίνεται μπάχαλο στα δικαστήρια, δεν ήξερα όμως το λόγο. Είναι τραγικό να υποκύπτει η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση) σε τοπικές απαιτήσεις και στα συμφέροντα του κάθε βουλευτάκου. Γι' αυτό δεν πάμε μπροστά, γιατί συνήθως τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε με νου και λογική, αλλά για να ικανοποιήσουμε αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά.

Meropi είπε...

-@ Σοφία μου,
η Κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ούτε τις ψήφους των μεν, ούτε των δε. Γι' αυτό δεν παίρνει αποφάσεις, δεν δίνει λύσεις, μένει απλώς αδρανής.

tzonakos είπε...

Καλησπερα.
Για να δω αν κατάλαβα καλά, η ευθύνη για όλην αυτη την αΔικαιοσύνη ειναι πολιτική.
Με πολυνομία, με γραφειοκρατία και με τεχνάσματα ωστε να παραγράφονται αδικήματα και ετσι ποτέ ο αδικημένος να μη ν βρίσκει το δίκιο του.
Σωστά ;
Αν ναι, τότε γιατι όλοι εμείς ψηφίζουμε ενα κόμμα με κριτήρια α,β,γ,δ και δεν το κάνουμε με κριτήρια ποιό κόμμα θα βάλει μία τάξη στην δικαιοσύνη ;
Και δεν ειναι θεμα τάξης μόνο, αλλα και εύρυθμης λειτουργίας που θα εξασφαλίσει πολυ μεγάλο ποσοστό σωστής εφαρμογής και απόδοσης δικαίου.

Ετσι οπως ειναι σήμερα, καθε υπόθεση θα ξεκινάει με την αρχή :
ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ"