Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Γιατί ο γιος μου επέστρεψε στη Νορβηγία.



Έφυγε χθες ο γιος μου για το Όσλο της Νορβηγίας. Την πόλη, όπου επί πέντε χρόνια ζούσε, σπούδαζε και εργαζόταν. Όπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου, γύρισε πίσω στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Μετά, ενόψει και του ότι τον είχαν κουράσει τα σκοτάδια και το κρύο του σκανδιναβικού χειμώνα (είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό), προσπάθησε να βρει εδώ δουλειά, αλλά χωρίς επιτυχία. Έπεσε και πάνω στην οικονομική κρίση και η προσπάθεια του ήταν ακόμη δυσκολότερη. Έτσι αποφάσισε να φύγει. Εκεί στη Νορβηγία έχει ήδη εξασφαλίσει ένα εισόδημα από φοιτητικό επίδομα. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, από το οποίο πριν μερικά χρόνια πήρε το πτυχίο του, για 2-3 μεταπτυχιακά μαθήματα κι έτσι δικαιούται ένα επίδομα, με το οποίο θα εξασφαλίζει το ενοίκιο του. Το επίδομα αυτό, ας σημειωθεί, το δικαιούται κάθε (προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός) φοιτητής, Νορβηγός ή ξένος, που έχει πραγματοποιήσει ένα κατώτατο όριο ημερομισθίων σε εργασία στη Νορβηγία. Ο γιος μου, κατά τη διάρκεια των πρώτων σπουδών του, εργαζόταν παράλληλα (βραδινές κυρίως ώρες) σε ένα ξενώνα διανοητικά καθυστερημένων ατόμων και έτσι συμπλήρωσε αυτό το απαιτούμενο όριο, ώστε να δικαιούται το επίδομα. Μάλιστα το έπαιρνε και ένα διάστημα κατά τη διάρκεια των πρώτων σπουδών του. Τι θέλω να πω μ’ αυτά? Ότι η Νορβηγία είναι ένα προηγμένο κράτος που φροντίζει και σέβεται τους πολίτες (Νορβηγούς και ξένους) και οι πολίτες με τη σειρά τους σέβονται το κράτος. Η παιδεία είναι δωρεάν για όλους και το επίπεδο σπουδών πολύ ψηλό. Ο γιος μου πήγε στη Νορβηγία αρχικά σαν Έλληνας φοιτητής με το πρόγραμμα «Εράσμους» και αποφάσισε να μείνει εκεί ως κανονικός πια φοιτητής. Το πτυχίο του τελικά το πήρε από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Εδώ θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικά στοιχεία από τη ζωή στη Νορβηγία, για να κατανοήσετε τους λόγους που ο γιος μου επέστρεψε εκεί. Ο πληθυσμός είναι περίπου 4,6 εκατομμύρια κάτοικοι και αυξάνεται κατά 0,35% το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη μετανάστευση προς τη χώρα αυτή κυρίως Σουηδών, Δανών, Βιετναμέζων και Πακιστανών. Η Νορβηγία είναι μια πλούσια χώρα, κυρίως λόγω του πετρελαίου. Μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η χώρα αυτή εξάγει το περισσότερο πετρέλαιο. Ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο εκμεταλλεύεται κρατική εταιρεία, αποταμιεύονται για να χρησιμοποιηθούν όταν δεν θα έχει η Νορβηγία άλλο πετρέλαιο. Ένα άλλο όμως σημαντικό μέρος δαπανείται για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς, ώστε σήμερα η χώρα έχει δείκτη ευημερίας των πολιτών της ένα από τους πιο ψηλούς στον κόσμο. Φροντίζει το περιβάλλον, (εξαίρεση ίσως αποτελεί το θέμα της υπεραλίευσης που αναφέρω πιο κάτω), έχει κοινωνικό πρόσωπο, φροντίζει την Παιδεία. Η δαπάνη για τα σχολεία της ανέρχεται στα 10.154 ευρώ ανά μαθητή ετησίως, ενώ για τα Πανεπιστήμια είναι 13.739 ευρώ ανά φοιτητή. Για να καταλάβετε τη διαφορά η αντίστοιχη δαπάνη στην Ελλάδα είναι 4.058 και 4.731 ευρώ (βλέπε εδώ).
H Νορβηγία, είναι μέλος της Schengen, ωστόσο αρνείται μέχρι στιγμής να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δύο δημοψηφίσματα που έγιναν το 1972 και το 1994 οι Νορβηγοί ψήφισαν όχι στην είσοδο στην Ε.Ε. με μικρή, είναι αλήθεια, πλειοψηφία (52,1% το 1994). Έχουν επικριθεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι ένας λόγος που αρνήθηκαν αυτή την είσοδο, είναι ο φόβος του περιορισμού στην εκμετάλλευση της μεγάλης αλιευτικής ζώνης τους. Είναι γνωστό ότι υπεραλιεύουν στη ζώνη αυτή σολομό, ρέγκα, μπακαλιάρο, φώκια, φάλαινα, έρχονται μάλιστα δεύτεροι στον κόσμο στον τομέα αυτό. Ανήκουν όμως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη και έχουν αποδεχτεί πολλούς νόμους της Ε.Ε.
Οι Νορβηγοί, μετά την πενταετή γερμανική κατοχή, ήθελαν ν' αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να διχάσει τη χώρα. Κι έκριναν έτσι πως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων πολιτών. Και πράγματι φρόντισαν να δημιουργήσουν μια κοινωνία, χωρίς μεγάλες κοινωνικές διαφορές. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν τεράστια περιουσία. Ο πολύς κόσμος δεν βλέπει με καλό μάτι τα πολλά λεφτά. Και πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που είναι πραγματικά φτωχοί. Οι μισθοί τους δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Είναι μικρή η διαφορά στο μισθό που παίρνει ο εργάτης ενός εργοστασίου ή ο οδηγός ενός λεωφορείου από τις αποδοχές ενός γιατρού. Και φυσικά όλοι παίρνουν επιδόματα για τα παιδιά τους και απολαύουν δωρεάν παιδείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία τους βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε ελάχιστοι προτιμούν την ιδιωτική παιδεία και υγεία.
Εδώ θα σας αναφέρω ένα περιστατικό για να καταλάβετε σε τι επίπεδο ισονομίας πολιτών βρίσκεται η χώρα αυτή. Ο άντρας μου έχει μια συνήθεια που οφείλεται στο επάγγελμα του (νοσοκομειακός γιατρός). Σε όποια χώρα πάει, δεν παραλείπει να επισκεφτεί και κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι και όταν επισκέφτηκε το Όσλο, πέρασε μια ολόκληρη μέρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης. Οι συνάδελφοι του τον υποδέχτηκαν με ευγένεια και τον ξενάγησαν. Κατ’ αρχάς του έκανε εντύπωση η μεγάλη τάξη που υπήρχε και η έλλειψη χάους, παρόλο που ήταν μέρα εφημερίας. Του εξήγησαν ότι εκεί υπάρχει αναπτυγμένη η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε δεν μπορεί κάθε ασθενής να καταφεύγει απευθείας στο Νοσοκομείο. Πρώτα θα επισκεφθεί τα κατά τόπους ιατρεία που είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη και μόνο όταν κρίνει ο εκεί γιατρός ότι χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης, θα τον κατευθύνει με παραπεμπτικό σημείωμα προς το Νοσοκομείο. Εδώ (στην Ελλάδα) κάθε πικραμένος κατευθύνεται μόνος του στο Εφημερεύον δημόσιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος. Συγχρωτίζονται στον ίδιο χώρο άνθρωποι ετοιμοθάνατοι σε φορεία με απλώς γριπωμένους ασθενείς. Λοιπόν για να συνεχίσω με το θέμα μου, τον άντρα μου οι συνάδελφοι του τον ξενάγησαν και σε διάφορους θαλάμους νοσηλείας. Εκεί λοιπόν σε κάποιο δίκλινο θάλαμο νοσηλευόταν και ο βασιλιάς της χώρας (!), δίπλα σ' ένα απλό εργάτη και μάλιστα χωρίς φρουρά και αυλικούς γύρω του. Του εξήγησαν ότι η πάθηση του (καρδιολογική) αυτό το είδος θαλάμου δικαιολογούσε και αυτό του παρείχαν. Σκέφτηκα τι θα γινόταν σε αντίστοιχη ελληνική περίπτωση. Αν ο πολιτειακός παράγοντας δεν κατέφευγε σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο, θα νοσηλευόταν τουλάχιστον σε μονόκλινο δωμάτιο με φρουρά και παρατρεχάμενους γύρω του. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι βασιλικιά (μακριά από μένα τέτοια ιδιότητα). Άσε που θεωρώ ότι αν ήταν εδώ ο Κοκός ακόμα, όχι μονόκλινο δωμάτιο, αλλά ολόκληρο όροφο θα έκλειναν για χάρη του.
Τελειώνοντας αναφέρω ότι είναι αλήθεια ότι το κόστος ζωής εκεί στη Νορβηγία είναι αρκετά ψηλό. Είναι όμως αρκετά ψηλοί και οι μισθοί. Και αν ληφθεί υπόψη ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν οι πολίτες κανένα ποσό σε παραπαιδεία και σε ιδιωτική υγεία, τα βγάζουν πέρα μια χαρά. Άλλωστε οι Νορβηγοί δεν βασανίζονται από τη ματαιοδοξία και επιδειξιομανία που βασανίζει πολλούς εδώ στην Ελλάδα και ακόμα πιο πολλούς στην Κύπρο.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από παλαιότερο ταξίδι μου στη Νορβηγία.


Πλοίο των Βίκινγκς από το σχετικό Μουσείο (Viking Ship Museum). Οι Νορβηγοί, απόγονοι των μεγάλων θαλασσοπόρων Βίκινγκς, είναι γνωστοί για τη μεγάλη ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Άποψη από τα περίχωρα του Όσλο. Ψηλά στο λόφο φαίνονται οι εγκαταστάσεις για σκι.
Το Βασιλικό Παλάτι. Στην αυλή του κάναμε τον περίπατο μας, χωρίς να μας ενοχλεί κανένας. Αν προσέξετε, μοιάζει λίγο (η αρχιτεκτονική του) με το Ελληνικό Κοινοβούλιο (χτίστηκαν την ίδια εποχή).
Το τραμ είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα μέσα συγκοινωνίας της πόλης του Όσλο, η οποία ας σημειωθεί έχει περίπου 500.000 κατοίκους.



Μπροστά στο Δημαρχείο της Πόλης


Το λιμάνι του Όσλο



Το Πάρκο Vigeland με τα πολλά γλυπτά. Υπάρχουν γύρω στα 200 γλυπτά

-----------------------------------

Υ.Γ. Παλληκάρι μου, σου εύχομαι καλή τύχη εκεί που πήγες. Και ελπίζω να δημιουργηθούν κι εδώ τέτοιες συνθήκες, ώστε κάποτε τα βήματα σου να σε οδηγήσουν πίσω στην πατρίδα.

72 σχόλια:

αντωνης είπε...

Δεν θα σχολιασω τιποτα τωρα, γιατι τα ματια μου εχουν θολωσει οταν διαβασα τη φραση που ξεκιναει με τη λεξη "παλληκαρι μου"

Καλη τυχη ευχομαι!!!

MARINOS είπε...

Εύχομαι και εγω το καλύτερο Μερόπη μου!

Λες και είναι νέα από αλλο πλανήτη μιας άλλης αυριανής εποχής είναι οι εξελίξεις από τη Νορβηγία...!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ανθρώπινη η διάθεσή σου και σωστή. Αλλά όλα έχουν εξήγηση.

Παράδειγμα: στη Νορβηγία υπάρχει ειδικό ταμείο νεότητας όπου κάθε εργαζόμενη γενιά εισφέρει ποσά από τον μισθό της για την παιδεία και τη νεολαία. Τα ποσά αυτά επενδύονται και αποδίδονται μετά από τριάντα χρόνια.

Εγγενώς δηλαδή στο σύστημά τους έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς κάλυψης και όχι διεύρυνσης των χασμάτων. Δεν επιτρέπουν σε ομάδες πολιτών να στρεβλώνουν το μέλλον της χώρας στον βωμό μικροδιεκδικήσεων. Κάνε τώρα την σύγκριση με την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ πχ, όπου οι πιο μεγάλοι αντάλλαξαν την εργασιακή ασφάλεια των νεότερων με παχυλά πριμ συνταξιοδότησης.

Λογικό είναι λοιπόν να επιλέξει κάποιος νέος ένα τέτοιο περιβάλλον όταν την ίδια ώρα στην χώρα του το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για όσους είναι κάτω των 40. Προσωπικά και εγώ μετανιώνω που επέλεξα συναισθηματικά να ζήσω στην Ελλάδα, παρόλο που είχα την ευκαιρία να ενσωματωθώ σε μια χώρα με σύστημα υγείας, παιδείας και εργασίας σαφώς πιο δίκαιο.

Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις τι εννοούσα στο post που έγινε αφορμή να γνωριστούμε.

Roadartist είπε...

Περίεργα συναισθήματα μου άφησε το ποστ.. Με συγκίνησε..
Εύχομαι καλή επιτυχία στο γιο σου, να αισθάνεται τυχερός που πάει στο Όσλο :) και καλή τύχη σε όσους μένουμε πίσω..

Maria Tzirita είπε...

Ναι, μας είναι σαφές γιατί επέλεξε το παιδί να γυρίσει στη Νορβηγία Μερόπη μου... Ας είναι καλά κι εύχομαι κάποτε να τον φέρει η ζωή και πάλι κοντά σας. Φιλιά πολλά, να μου είσαι καλά!

DaNaH είπε...

Μερόπη, εύχομαι να βρει ο γιος σου αυτό που ψάχνει! Κρίμα που η χώρα μας δεν βοηθάει τους νέους να προκόψουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά! (Αλήθεια, τι σπούδασε ο γιός σου;)

Ελπίζω να αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται και όταν επιστρέψει να βρει μια καλή δουλειά. Αν και έτσι όπως τα περιγράφεις, μάλλον εκεί θα έχει μεγαλύτερο κέρδος (και χρηματικό και επαγγελματικό).

Λεμέσια είπε...

Ανήκω σε αυτούς που δεν επέστρεψαν πίσω μετά τις σπουδές. Η απόσταση είναι απόσταση, δεν μπορώ ούτε να την ωραιοποιήσω, ούτε να τη δραματικοποιήσω. Αν και κάποτε είναι δύσκολο τόσο για μένα, όσο και για τους γονείς, εντούτοις εξακολουθούμε να είμαστε πολύ δεμένοι και ζούμε πάντα έντονα τις στιγμές που μας χαρίζονται μαζί, όταν με επισκέπτονται ή όταν είμαι στην Κύπρο.

Εύχομαι καλή τύχη, υγεία και δύναμη στο παιδί, σε σένα και την υπόλοιπη οικογένεια...

Ανώνυμος είπε...

Η Νορβηγία συγκριτικά με την Ελλάδα μοιάζει να είναι σε άλλο πλανήτη. Μακάριοι όσοι φεύγουν απο την Ελλάδα του σήμερα και γεύονται ένα κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι και εδώ.
Να χαίρεσαι το παιδί σου που δούλευε ενώ σπούδαζε και που τώρα πάλι επιστρέφει στον πολιτισμό!. Με υγεία

Independent είπε...

Να ναι καλά το παιδί σου Μερόπη μου και δόξα τον θεό, θα έρχεται στην Αθήνα με το αεροπλάνο πολύ πιο οικονομικά απ'οτι θα ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη!!!
Ένας φίλος που εργάζεται ώς γιατρός σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης,έρχεται με πτήσεις των 40 ευρώ μετ'επιστροφής, την στιγμή που το φτηνότερο εσωτερικό αεροπορικό δρομολόγιο στην Ελλάδα ξεκινάει από 150 ευρώ!!!!!

Κατά τα άλλα, απ'οταν διάβασα την ανάρτησή σου, σκέφτομαι...πού ζω!!!!

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
σ' ευχαριστώ για την ευχή σου.

-@Μαρίνο μου,
νομίζω ότι η Νορβηγία δείχνει το δρόμο σε πολλές χώρες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτοιμες να τον ακολουθήσουν.

-@Γιώργο μου,
σε ποια χώρα ήσουν εσύ? Ξέρεις πολλά πράγματα για τη Νορβηγία. Εκεί ήσουν? Αν μου το έχεις πει και το ξέχασα, να με συγχωρέσεις. Το γαρ γήρας ουκ έρχεται μόνο.

Meropi είπε...

-@ Roadartist μου,
καλή τύχη σε όλα τα νέα παιδιά. Εμείς που έχουμε μια κάποια ηλικία, κουτσά στραβά τα καταφέραμε. Για σας είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.

-@Μαρία μου,
φιλιά πολλά και σε σένα και σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου

-@Δανάη μου,
ο γιος μου έχει σπουδάσει Επικοινωνία - ΜΜΕ. Έχει κάνει και μεταπτυχιακά μαθήματα και τώρα γράφτηκε να κάνει κι άλλα (όπως ηλεκτρονική δημοσιογραφία).

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
αλήθεια εσύ πού βρίσκεσαι, σε ποια χώρα???
Ναι είναι αλήθεια ότι τα εισιτήρια για Νορβηγία δεν είναι πολύ ψηλά, ειδικά το καλοκαίρι και θα βρισκόμαστε συχνά.

-@Λένα μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου

-@Independent μου,
έχεις δίκιο ότι οι αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί πια με τα αεροπλάνα.
Το μόνο πλεονέκτημα για μας που ζούμε εδώ είναι ο καιρός. Εκεί το Χειμώνα κάνει πολύ κρύο και έχουν σκοτάδια (ξημερώνει 3-4 ώρες και πάλι νυχτώνει). Αντίθετα το καλοκαίρι τους είναι φωτεινό (νυχτώνει κατά τις 11μμ και ξημερώνει κατά τις 2-3πμ.).

Matrix είπε...

Πρωτ' απ' όλα καλή του επιτυχία και να γυρίσει με εμπειρίες και γνώσεις που να βοηθήσουν και εκείνον και τη χώρα μας.

Και η μικρή μου αδερφή, έξω έχει μείνει δουλειά και σπουδές, και πολύ πιο μακριά από την Νορβηγία :)

Νοσοκομεία διαφορετικά ε? και εδώ διορίζουν δημοσιογράφους αντιπροέδρους με γνώσεις σε ιατρικά θέματα ή management σχεδόν όσο έχουν τα γατιά μου στο χωριό.

Γενικά πάντως αρκετοί νέοι επιστήμονες επιλέγουν το εξωτερικό για εργασία.

Καλή αρχή και πάλι!

ikor είπε...

Καλή τύχη στο γιο σου Μερόπη!

Έχω πάει δυο φορές στη Νορβηγία. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα με πανέμορφες πόλεις. Απλώς το χειμώνα νυχτώνει πολύ νωρίς...

Χρησιμοποιούν κι εκεί πολύ ποδήλατο (ακούς matrix?). Στο δε Πολυτεχνείο του Τροντχάιμ είχαν μόνο ποδήλατα.

Γενικά οι Σκανδιναβοί έχουν μια αίσθηση ισονομίας που εμείς δεν την έχουμε. Χωρίς πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς.

Μακάρι να του πάνε όλα καλά του γιου σου και να γεμίζει με εμπειρίες τη ζωή του!

stalamatia είπε...

Μερόπη μου εύχομαι το καλύτερο στον γιό σου.Τέλος πάντω ξέρουμε από ξενιτιά,δεν λέω τίποτα άλλο.
Από αυτά που λες και τις φωτογραφίες θα πρέπει να είναι όμορφη χώρα.
Όροφο θα έδιναν στον δικό μας (άρχοντα ).

Στέλιος είπε...

Να μη λυπάσαι, σώθηκε το παιδί που θα σταδιοδρομήσει σε ευρωαίκή χώρα και όχι στην ψωροκώσταινα!

gerasimos είπε...

'Το μόνο πλεονέκτημα για μας που ζούμε εδώ είναι ο καιρός. Εκεί το Χειμώνα κάνει πολύ κρύο και έχουν σκοτάδια (ξημερώνει 3-4 ώρες και πάλι νυχτώνει).' Yes! Αυτό περίμενα υπομονετικά καθ' όλη τη διάρκεια του ποστ και των σχολίων. Έναν τόσο δα λόγο, να δικαιολογήσω το ότι γύρισα (από την Αγγλία) στην Ελλάδα και μένω σ' αυτή! Να 'σαι καλά Μερόπη μου.

ΥΓ: Μπορείς σε παρακαλώ να το τονίζεις αυτό συνεχόμενα; Πχ μετά από κάθε απάντηση σε σχόλιο να λες στο τέλος: 'Και μην ξεχνάτε: εκεί το χειμώνα έχει πολύ κρύο και έχουν μαύρα σκοτάδια.' ;-)

Locus Publicus είπε...

Καλή του τύχη αγαπητή μου Μερόπη, η εμπειρία θα είναι δυνατή, και παραγωγική. Αλλωστε η επίσκεψη στην Έλλάδα είναι σχετικά εύκολη και φτηνή.

Αν φέρει κάτι το γιό σου στην Έλλάδα ξανά, θα είναι μόνον και μόνον η νοσταλγία. Αυτή έρχεται με τα χρόνια.

*Ιδεολογικά, πολιτιστικά και φιλοσοφικά, εχουμε ελάχιστα κοινά στοιχεία με τους Σκανδιναβούς.

Phivos Nicolaides είπε...

Η Νορβηγία είναι ένας όμορφος τόπος, όπως και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες. Η οργάνωση της κοινωνίας και γενικά του δημόσιου βίου είναι υποδειγματική. Έχω πάει τρεις φορές εκεί και έχω και συγγενείς. Ωραία τα λες Μερόπη μου, αλλά συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν με μας.
Άλλες καταστάσεις εκεί, άλλοι θεσμοί, άλλη κουλτούρα, άλλα προβλήματα.
Σίγουρα όμως, θα πρέπει να πέρνουμε τα καλά και όσο μπορούμε να τα υιοθετούμε.
Για το παλληκάρι σου εύχομαι ότι καλύτερο από καρδιάς.
Το στάδιο πάντως που δεν θέλουν οι φοιτητές μας να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα το βίωσα κι εγώ όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο εξωτερικό.
Σήμερα, πάντως στην Ενωμένη Ευρώπη, δεν είναι και τόσο 'τρομερό' όσο άλλωτε να ζει και να εργάζεται κάποιος κάπου εκτός συνόρων...

Meropi είπε...

-@ Matrix μου,
Εδώ όσοι έχουν μέσο προχωρούν, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Όπως λες κι εσύ διορίζουν αβέρτα με μόνο κριτήριο την κομματική ιδιότητα. Για αξιοκρατία ούτε λόγος να γίνεται.

-@Ικορ μου,
αυτά που επισημαίνεις τα πρόσεξα κι εγώ για τη Νορβηγία. Είναι μια χώρα, όπου, όσο το δυνατόν, υπάρχει ισονομία. Πλην είναι ο βαρύς χειμώνας και τα σκοτάδια (ακούς Γεράσιμε???)

Meropi είπε...

-@ Σταλαματιά μου,
είναι αλήθεια ότι είναι πολύ όμορφη χώρα. Το καλοκαίρι είναι χαρά Θεού. Το χειμώνα όμως είναι λίγο δύσκολα, λόγω του κρύου και του σκοταδιού.

-@@ρ@τε πύλ@ς
τα αισθήματα μου είναι ανάμικτα να πω την αλήθεια. Ξέρω κι εγώ ότι εκεί από απόψεως δουλειάς και ποιότητας ζωής θα είναι καλύτερα.

Meropi είπε...

-@ Γεράσιμε μου,
απ' ότι βλέπεις το τονίζω το θέμα του σκανδιναβικού χειμώνα. Πρόσθεσα μάλιστα και μια φράση στο κείμενο της ανάρτησης μου. Πράγματι μετά το στρατό προσπάθησε να βρει δουλειά εδώ ο γιος μου, γιατί τον είχε κουράσει ο χειμώνας εκεί. Το σκοτάδι συγκεκριμένα δημιουργεί ένα είδος μελαγχολίας. Μετά όμως απ' αυτά που συνάντησε εδώ, το ξανασκέφτηκε και πήγε. Για να δούμε πώς θα πάει.

-@Locus Publicus μου,
έχεις δίκιο ότι είναι εύκολη και φτηνή η επίσκεψη στην Ελλάδα. Ιδίως το καλοκαίρι, έχει πάφθηνες πτήσεις.

Meropi είπε...

-@ Φοίβο μου,
στην Ελλάδα ειδικά αυτό τον καιρό, η ανεύρεση εργασίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Όπου πέσει το μάτι σου, βλέπεις απολύσεις, παρά αγγελίες για δουλειά.
οι θεσμοί εκεί στη Νορβηγία είναι πράγματι διαφορετικοί από δω. Εκεί οι νόμοι ψηφίζονται για να τηρούνται και από τις δύο πλευρές (Κυβέρνηση - πολίτες). Υπάρχει κοινωνική πρόνοια, φροντίδα του Κράτους προς τον πολίτη, ισονομία κλπ κλπ. Εκεί είναι σχεδόν αδιανόητο να φοροδιαφεύγεις, κάτι που εδώ θεωρείται μαγκιά.
Τέλοσπάντων ελπίζω να πάει καλά ο γιος μου. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

patsiouri είπε...

Δεν του εύχομαι καν καλή τύχη γιατί την έχει ήδη.
Και το ξέρεις.
Έχουν δίκιο οι παραπάνω, θα τον βλέπεις όσο συχνά θα τον έβλεπες αν πήγαινε...Θεσσαλονίκη!
Μη σου πω και συχνότερα!
Ελπίζω μόνο να μην έχεις πρόβλημα με μια τυχόν αλλοδαπή νύφη, χε χε!

VAD είπε...

Ηιατί εφυγε;Επειδή ειναι Νορβηγία!
Οχι θα κατσει να σκάσει!
Επραξε άριστα...

αντωνης είπε...

Θα προσθεσω μια μικρη ιστοριουλα για να καταλαβουμε ολοι μας το χαος που μας χωριζει απο τη συγκεκριμενη χωρα.
Το καλοκαιρι του 2006 βρεθηκαμε σε διπλανα δωματια με μια Νορβηγιδα, ηλικιας περιπου 45-50 ετων.
Επειδη τα δωματια μας ειχαν κοινη βεραντα καναμε καποιες κουβεντες.
Κατα κανονα συζητουσε η γυναικα μου μαζι της και εγω ακουγα εκπληκτος.

Η γυναικα αυτη ηταν κατι σαν κοινωνικη λειτουργος.
Μας ειπε λοιπον για τη ζωη εκει στη χωρα της και για τις παροχες που εχουν οι πολιτες οσον αφορα τα κοινωνικα αγαθα της υγειας, της προνοιας και της εκπαιδευσης.

Ενα που μου εχει μεινει στο μυαλο ειναι οτι καθε οικογενεια παιρνει ετησιο επιδομα απο το κρατος απο τη γεννηση του καθε παιδιου και μεχρι να ενηλικιωθει, της ταξης των 5.000 Ευρω αν θυμαμαι καλα το νουμερο.

Μετα απο μια πολυ συντομη κουβεντα για το τι προσφερει το ελληνικο κρατος στους πολιτες της, η Νορβηγιδα γυρισε και μας ειπε: "εχετε κατι άλλο καλο στη χωρα σας εκτος απο τον ηλιο και τη θαλασσα;". Nτραπηκα τοτε και φυσικα δεν ειχα καμια απαντηση να της δωσω.

Οπότε Μεροπη μου, καλα κανει το παλληκαρι σου και ανοιγει τα φτερα του μακρια απο μια χωρα που πολλες φορες "τρωει τα παιδια της". Του ευχομαι να βρει οτι ονειρευεται σε αυτο το νεο του ξεκινημα.

Και μακαρι η τελευταια σου προταση να γινει καποτε πραγματικοτητα για τη χωρα μας.


* Ειλικρινα ειναι απο τις πιο ωραιες αναρτησεις που εχω διαβασει. Και το πρωι δεν μπορουσα να γραψω τιποτα παραπανω.

Μεροπη μου, να εισαι καλα και να καμαρωσεις τα παιδια σου οπως επιθυμουν.

Καλο Σαββατοκυριακο!!!
:)

marianaonice είπε...

Πολύ όμορφη, πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική αλλά πάνω από όλα πολύ τρυφερή ανάρτηση Μερόπη μου!
Κι εγώ που έχουμε ζήσει μαζί από τότε που το παλληκαράκι σου ήταν αγέννητο στην κοιλιά σου σε καταλαβαίνω όσο δεν μπορείς να φανταστείς!!!!
Να έχει την καλύτερη τύχη εκεί που ανοίγει τα φτερά του και να τα καμαρώσεις και τα δύο σου τα βλαστάρια ευτυχισμέναα!!!
Φιλιά!!!

Μη φωνάζεις κοιμήθηκα το απόγευμα γι' αυτό βρυκολάκιασα τώραα. χαχαχα!!!

anagnostria είπε...

Συγκίνηση και κάτι σαν...ζήλεια μ' έκανε να νιώσω το κείμενό σου, αγαπητή συμπατριώτισσα. Καταστάσεις που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στον τόπο μας, τουλάχιστον επί εποχής μας. Ας ελπίσουμε ότι θα τις ζήσουν εγγόνια και δισέγγονα σ' ένα απώτερο μέλλον

Odysseas είπε...

Εύχομαι το καλύτερο για το γιο σου Μερόπη!

Οι φωτογραφίες σου μου θύμισαν μία επίσκεψή μου στο Όσλο πριν πολλά χρόνια. Θυμάμαι ποσό μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει το μουσείο με τα πλοία των Βικινγκς, το πάρκο με τα αγάλματα, και η "τσουλήθρα" για τα άλματα!

Κάνετε λάθος πάντως αν νομίζετε πως τα μόνα καλά που έχουμε εδώ είναι ήλιος και θάλασσα. Έχουμε και τζατζίκι, χωριάτικη και ταραμά. Ξέρεις πόσο κάνει μισό αγγούρι στο σούπερ μάρκετ στο Όσλο?

Βέβαια στα νοσοκομεία είμαστε λίγο πίσω είναι η αλήθεια. Πριν μερικούς μήνες είδα στο 401 κοπέλα χαμηλόβαθμη υπαξιωματικό (δεκανέα), έγκυο, που φαινότανε πως κάτι είχε ακόμα κι από εμένα που είμαι άσχετος με ιατρική, να περιμένει 2 ώρες για να δει τον παθολόγο, ο οποίος ήταν απασχολημένος να γράφει συνταγές σε απόστρατους πρώην συνταγματάρχες... Κι όλα αυτά λόγω... ιεραρχίας!

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ή ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ.
Δεν είναι μόνο οι Εβραίοι ποι προτίμησαν τη Διασπορά, την οποία εκ των υστέρων συμπλήρωσαν με το Κράτος, όπως ο βοσκός και ο αγρότης αδέλφια γνωστά απο τη Βίβλο.
Στη πορεία προστέθηκαν οι Κύπριοι, ίσως εξαιτίας του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Τη μεθεπόμενη δεκαετία μπήκε όλος ο κόσμος στο χορό.
Να συμφωνήσω με τα σχόλια αρκετών που "ζήλεψαν" και με τη σύγκριση Θεσσαλονίκης-Οσλο για την απόσταση με Αθήνα.
Ωστόσο το ζήτημα είναι η επιλεκτική μετανάστευση που προωθεί η Νορβηγία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι εθνική αλλά επαρχιακής μορφής σε μία Ενωμένη Ευρώπη που ξεκίνησε απο τη Κρήτη και γιγαντώθηκε. Στο τέλος πάλι θα ισοροπήσει ο κόσμος και όλα αυτά θα είναι αρχαιολογία για ένα νέο Ομηρο.

Ανώνυμος είπε...

Aa! kalws se vrika

Meropi είπε...

-@Πατσιούρι μου,
σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμιά απολύτως αντίρρηση για αλλοδαπή νύφη. Θυμάμαι ότι η δική μου πεθερά ακόμα κι εμένα με θεωρούσε αλλοδαπή (ως Κύπρια) και στράβωνε. Χα χα χα χα!!

-@Vad μου,
δεν έχεις άδικο σ' αυτά που λες. Κι εσύ μακριά από την πατρίδα είσαι άλλωστε.

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού έχει μεγάλη πέραση εκεί στη Νορβηγία. Καταφεύγουν πολλοί πολίτες σ' αυτόν. Μου έλεγε ο γιος μου ότι ένας φίλος του που δεν πήγαινε καλά στις σπουδές του επισκέφτηκε τελικά κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος τον βοήθησε να βάλει προτεραιότητες.

-@Μαριάνα μου,
τώρα πρόσεξα την ώρα που έγραψες το σχόλιο σου. Νυχτοπούλι μου έχεις γίνει φιλενάδα. Χα χα χα!
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Unknown είπε...

Απέραντη θλίψη, για όλα αυτά που θα μπορούσαν να συμβαίνουν στην Ελλάδα των 9.000.000 και ακόμα περισσότερο στην Κύπρο των 700.000 αλλά δεν συμβαίνουν. Και όχι μόνο δεν συμβαίνουν, αλλά ενώ "εκεί" ένα ολάκερο σύστημα παράγει μεθοδικά την καθημερινή αξιοπρέπεια για τον κάθε Πολίτη, "εδώ" λειτουργεί απολύτως αντίστροφα. Μεθοδικά καταστρέφει την αξιοπρέπεια και τη συνείδηση.

Αλλά ξέχασα. Εμείς είμαστε "λαός" και όχι Πολίτες...

Από καρδιάς, τα καλύτερα για τα παιδιά σου Μερόπη μου.

Meropi είπε...

-@anagnostria μου,
είναι αλήθεια ότι η νοοτροπία μας (Ελλήνων και Κυπρίων) είναι διαφορετική και είναι δύσκολο να φτάσουμε το επίπεδο των Σκανδιναβών. Έχουν εκεί μια διαφορετική άποψη για το κοινό καλό που δεν την έχουμε εμείς. Πληρώνουν τους φόρους τους αγόγγυστα, δεν έχουν μεγάλη ματαιοδοξία (για πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια κλπ).

-@Οδυσσέα μου,
είναι αλήθεια ότι η ζωή είναι ακριβή στη Νορβηγία. Για τους φοιτητές όμως (ακόμα και τους μεταπτυχιακούς) υπάρχει πρόνοια που κάνει τη ζωή τους πολύ εύκολη. Υπάρχουν πολύ ωραίες φοιτητικές εστίες με δωμάτια και διαμερίσματα, υπάρχουν ωραία φτηνά εστιατόρια κλπ. Αλλά και ο υπόλοιπός πληθυσμός έχει ευκολίες. Παίρνουν επιδόματα για τα παιδιά τους, δάνεια χαμηλότοκα για στέγαση κλπ.

-@

Meropi είπε...

-@airgood@gmail.com μου
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Έχεις περίεργο nickname, αλλά μπορώ να πω και λίγο περίεργη άποψη. Διαβάζοντας τη, κάπου την έχασα.

-@politispittas μου,
όπως έγραψα και πιο πάνω στην @anagnostria απέχουμε πολύ στη νοοτροπία από τους Σκανδιναβούς. Εμείς, έχω την εντύπωση, ότι βάζουμε την ατομική μας ευημερία πάνω απ' όλα. Δύσκολα πειθαρχούμε σε κανόνες που αποβλέπουν στο γενικό μακροπρόθεσμο καλό.
Σ' ευχαριστώ για την ευχή σου.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Μερόπη στις ΗΠΑ γεννήθηκα. Τη Νορβηγία την παρακολουθούμε λόγω συγγενών και... ζήλιας.

Ξεκίνησα να σου απαντήσω αλλά μου βγήκε σεντόνι, οπότε το έβαλα εδώ: http://gasimakop.blogspot.com/2009/03/blog-post_07.html

αθεόφοβος είπε...

Διάβασα με ανάμικτα αισθήματα το ποστ σου.
Από την μια καταλαβαίνω σαν γονιός τι σημαίνει να έχεις το παιδί σου μακρυά γιατί το έχω ζήσει.
Από την άλλη αισθάνθηκα ευχαρίστηση που το παιδί βρήκε τον δρόμο του έστω και μακρυά σας σε μία χώρα με σαφώς καλύτερες συνθήκες από ότι εδώ.

Meropi είπε...

-@ Γιώργο μου,
διάβασα το ποστ σου και πληροφορήθηκα και τα των σχολείων στις ΗΠΑ. Αλίμονο από μας.

-@Αθεόφοβε μου,
σίγουρα είναι καλύτερες οι συνθήκες. Μόνο ο χειμώνας είναι λίγο πρόβλημα, λόγω του κρύου και του σκοταδιού

Ζαχαροπλάστης είπε...

"Φεγγάρι μου λαμπρό λαμπρό και κυκλογυρισμένο, αυτού ψηλά που περπατείς και χαμηλά μας βλέπεις, μην είδες και τον γιόκα μου τον πολλ' αγαπημένο; Τίνος ματάκια βλέπουν τον, και τα δικά μου κλαίγουν; Τίνος τα χείλη του μιλούν, και τα δικά μου κλαίγουν; Τίνος καρδιά τον χαίρεται, και η δική μου σκάζει; Τίνος χεράκια τον κιρνούν και τα δικά μου τρέμουν;"
Αυτό είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι της ξενιτιάς Μερόπη. Σκέψου όμως λίγο πώς ήταν η ξενιτιά και οι τρόποι επικοινωνίας τότε και πώς είναι τώρα ε;; Καλή τύχη στο γιό σου και πάντα να καλομαθαίνεις!!

Eulie Aeglie είπε...

Μετά από ένα υπέροχο ταξιδιωτικό – και όχι μόνο – κείμενο, αυτό το τόσο συγκινητικό υστερόγραφο. Μερόπη μου, ας είναι για καλό. Σίγουρα είναι ανάγκη του γονιού να έχει κοντά του τα παιδιά. Και ανάγκη καθενός είναι να μπορεί να προκόψει στον τόπο του. Αλλ’ αυτό είναι δύσκολο στο δικό μας τόπο. Έχω κι εγώ τον αδελφό μου ξενιτεμένο στην Αμερική. Αλλά δεν είναι ίδια η ξενιτιά αυτή μ’ εκείνη που δοκίμασε ο πατέρας μου κατά το ’60 στη Γερμανία. Έχουμε κάνει κάποια βήματα. Τότε ήταν η ανάγκη, τώρα η επιλογή. Ελπίζω όλοι εκείνοι, που μπορούν να ζήσουν το καλύτερο, να βοηθήσουν μια μέρα σύντομα να εφαρμοστεί κι εδώ.

Meropi είπε...

-@ Ανέστη μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Πολύ συγκινητικό το ποίημα της ξενιτιάς, αλλά σήμερα με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας (τηλέφωνα, ίντερνετ, msn, αεροπλάνα) δεν είναι τόσο έντονη η απουσία.

-@Αίγλη μου,
καλώς μου ήρθες και από δω.
Κι εγώ ελπίζω κάποια μέρα να έχουμε προχωρήσει κι εμείς και να μη ζηλεύουμε τόσο τους ξένους.

EKT είπε...

Κατά τ΄άλλα εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός και όλοι οι άλλοι κουτόφραγκοι...
Καλή τύχη στο γιό σου Μερόπη, που σίγουρα θα την έχει γιατί όπως φαίνεται είναι σωστός ανθρωπος.

bunnysuicides είπε...

φέτος πήγα για 2η φορά στη νορβηγία κ σκοπεύω να πάω αρκετές ακόμα. υπέροχη χώρα κ άνθρωποι, κ ένα Κράτος εξωπραγματικό για τα δικά μας δεδομένα. αν αρχίσω δεν θα τελειώσω ποτέ! καλή τύχη στο βλαστάρι σου!

(υγ:νομίζω πως η εταιρία εκμετάλευσης του πετρελαίου δόθηκε εδώ κ λίγα χρόνια σε ιδιώτες)

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητή Μερόπη, τα είπες όλα νομίζω - λέγοντας τη μικρή προσωπική ιστορία (του γιού σου). Θέλω να ελπίζω οτι δεν θα το μετανοιώσει - ή μάλλον, ελπίζω σε λίγα χρόνια να έρθει ξανά προς τα εδώ, γιατί τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί...

phlou...flis είπε...

Γιατί όχι; Καλά έκανε, αρκεί εκεί να ζει καλά, να είναι καλά και ναι είναι αυτυχισμένος. Μαζί κι εσείς. Εξάλλου, μια γειτονιά ήμαστε. Αν σκεφτείς πως οι κρητικοί θεωρούν τον 'Εβρο ...ξενιτειά, δε βλέπω πρόβλημα.

leondokardos είπε...

Μερόπη τι να πει κανείς βλέποντας τις διαφορές μας απο αυτά που συμβαινουν αλλού. Σε πιάνει θλίψη αλλά και οργή γιατί εμείς είμαστε τόσο μα τόσο πίσω.
Αλλές χώρες, άλλα βιώματα,άλλο επίπεδο ζωής. Και ξενιτεύονται τα παιδιά μας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Σου εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά σου και να τα καμαρώνεις καθώς θα προοδεύουν.

Olga είπε...

Φίλη Μερόπη! Μην με ρωτήσεις πώς βρέθηκα στο μπλόγκ σου, δεν θυμάμαι στα πόσα κλίκς! Εκείνο όμως που ξέρω, είναι οτι ακριβώς ΞΕΡΩ , τι είναι να έχεις παιδι στο εξωτερικό, γιατι δεν βρίσκει δουλειά στην ....μαμά Ελλάδα!!Έχω τον ..παλλήκαρο μου[καμάρι]!!, που ακριβώς σαν τον γιό σου ήρθε να υπηρετήσει και να βρεί δουλειά, και φυσικά τώρα τελειώνει το διδακτορικό του, στο Cambridge, και...φυσικά θα μείνει εκεί...Τι όμορφα και...φυσικά βρίσκουμε το κακό το χάλι της Ελλάδας!!!ΚΡΙΜΑ! Πραγματικά, θέλω να τα ξαναπούμε..Καλό σου βράδυ
Α! ξέχασα να σου πω οτι αυτα που΄βρήκες για τους Πομάκους, θα σου τα δείξω με εικόνες αυτες τις μέρες.Είμαι απο την Ξάνθη, βλέπεις....

Meropi είπε...

-@ ΕΚΤ μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.

-@ Κούνελε μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Έχεις επαγγελματικούς λόγους που πας στη Νορβηγία???
Ίσως να έχεις δίκιο για την εταιρεία πετρελαίου.

Meropi είπε...

-@Προκόπη μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Ελπίζω κι εγώ να καλυτερέψουν οι συνθήκες στην Ελλάδα. Για τους νέους που ψάχνουν για δουλειά υπάρχει πολύ άγχος.

-@ Φλούφλη μου,
η Νορβηγία είναι ξενιτειά, δεν είναι Έβρος - Κρήτη, αλλά εντάξει με τις σημερινές συνθήκες (αεροπλάνα, ίντερνετ κλπ) δεν είναι και όπως παλιά.

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Κι ελπίζω κάποτε να έλθει ο καιρός που θα μπορούν κι εδώ οι νέοι να ζουν με αξιοπρέπεια.

-@Όλγα μου,
καλωσόρισες από το ιστολόγιο μου. Βλέπω ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία και θα τα λέμε συχνά. Θα περάσω να δω για τους Πομάκους, γιατί με ενδιαφέρει.

NdN είπε...

Μερόπη μου εύχομαι ότι καλύτερο στο παιδί μέσα από την καρδιά μου! Ελπίζω ότι θα τα βρει όπως επιθυμεί.

Καλό βράδυ!

mortal είπε...

Δεν είμαστε, απλά, 100 χρόνια πίσω αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα και ούτε πρόκειται δηλαδή...

ΥΓ. Εύχομαι τα καλύτερα στο παλικάρι σου και σε σένα να είσαι καλά για να τον επισκέφτεσαι συχνά (με το γιατρό, βέβαια...)

Meropi είπε...

-@Ndn και
-@Mortal
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.

doctor είπε...

Η Σουηδία δεν διαφέρει και πολύ από όλα αυτά τα όμορφα που περιγράφεις Μερόπη.
Το έχω ξαναπεί: οι σκανδιναβικές χώρες είναι ό,τι καλύτερο και ρεαλιστικότερο υπάρχει σήμερα.

Πολύ καλό ποστ, όπως πάντα. Ο γιος σου έκανε το καλύτερο.

doctor

doctor είπε...

A, και που'σαι: Νομπέλ και όχι Νόμπελ!!!

doctor

Meropi είπε...

-@ Doctor μου,
αν οι Σκανδιναβικές χώρες είχαν και κλίμα μεσογειακό θα έμπαινα κι εγώ ακόμα στον πειρασμό να μετοικήσω εκεί. Χα χα χα!! Να μου πεις η ψυχοσύνθεση των ατόμων ίσως να είναι και συνάρτηση των κλιματικών συνθηκών.
Επειδή ο Νομπέλ ή Νόμπελ ήταν Σουηδός, σημασία έχει πώς το προφέρουν οι Σουηδοί το όνομα. Φαντάζομαι ότι ξέρεις Σουηδικά. Και επίσης φαντάζομαι ότι το προφέρουν Νομπέλ, για να με επαναφέρεις στην τάξη. Χα χα χα!

ρίτσα είπε...

πολύ όμορφες οι φωτογραφίες
όμορφα τα βλαστάρια σου
ωραία και η μάνα τους;)

OrthoPhysio είπε...

Δεν ξέρω...
Κρύο και σκοτάδι που συνδυάζονται με ισονομία και εξυπηρετήσεις του πολίτη ή Φως, διαφάνεια, ανοικτό πουκάμισο με το στήθος έξω - ή και καθόλου πουκάμισο, ζεστή θάλασσα, θερμά έναστρα βράδυα κλπ;

Λίγο έχω ζήσει στην Σουηδία και, ΔΕΝ θα ξαναπήγαινα για κανένα λόγο εκτός από τουρισμό.

Ισως ακούγομαι "αιρετικός" αλλά, αυτή η Μεσογειακή "φωλιά" είναι αναντικατάστατη.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικα ενδιαφερουσες πληροφοριες. Στο Νοτο ολα τα κανουμε μπαχαλο.

Meropi είπε...

Βλέπω ότι αυτό το ποστ μου έχει πέραση και μετά την ανάρτηση νέου.

-@Ρίτσα μου.
σ' ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου.

-@Χαιρε Εδω μου,
κατ' αρχάς σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου. Τα σκοτάδια και το κρύο κάνανε αρχικά και το γιο μου να προσπαθήσει να βρει δουλειά εδώ. Επειδή όμως είδε ότι ήταν δύσκολο, τότε θυμήθηκε τα υπόλοιπα "καλά" της Νορβηγίας και αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο είναι καλή και η Νορβηγία. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Όσον αφορά τα καλά της Ελλάδας δηλαδή όπως το θέτεις "Φως, διαφάνεια, ανοικτό πουκάμισο με το στήθος έξω - ή και καθόλου πουκάμισο, ζεστή θάλασσα, θερμά έναστρα βράδυα..." θα συμφωνούσα, εκτός από τη διαφάνεια. Ή μήπως εννοείς διαφάνεια της ατμόσφαιρας??? Γιατί από την άλλη (διαφάνεια) δεν έχουμε.

Meropi είπε...

-@spizaetε μου,
στο Νότο έχουμε πολύ ωραίο καιρό, αλλά από τα άλλα πάσχουμε πολύ.
Καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου

tzonakos είπε...

Πρίν χρόνια είχα μισή ευκαιρία να πάω να ζήσω στην Νορβηγία, συγκεκριμένα κάπου κοντά στο Στάβανγκερ.
Δεν το έκανα γιατι δεν γινόταν να παρατήσω εδω μερικά πράγματα που είχα αρχίσει. Συν οτι και η μητέρα μου μόλις το άκουσε τρόμαξε.
Εξαιρετικό άρθρο Μερόπη, παρουσιάζεις την χώρα με πολύ σωστές επισημάνσεις και μοιραία και συγκρίσεις με την δική μας.
Εύχομαι ο γιός σου να περνάει καλά, να ζήσει καλά.
Eκανε μιά επιλογή σωστή με βάση τα σημερινά δεδομένα.

g vrettos είπε...

Κουραγιο κ .Μεροπη κατα βαθος εισται περηφανη για τη ξενιτια του νεαρου,εκανε τη καλυτερη επιλογη αλλοστε.
Α και κατι αλλο αν ειστε σε ηλικια συνταξιμη παιρνεται εδω γυρω στα 1000 ευρο το μηνα αν ερθετε και φυσικα κανετε τα χαρτια σας.

Meropi είπε...

-@g vrettos,
σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και την πληροφορία που δίνεις. Να είσαι καλά.

Ross25 είπε...

Καλησπέρα κ.Μερόπη!H ιστορία σας πραγματικά με άγγιξε!Έψαχνα πληροφορίες για Νορβηγία και εγώ για μεταπτυχιακό και έπεσα τυχαία πάνω στο μπλόγκ σας το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ στο να ωριμάσει η σκέψη της εξόδου μου από την Ελλάδα!Θα ήθελα αν είχατε λίγο χρόνο να με ενημερώσετε για κάποια θέματα που δεν έχω ξεκαθαρίσει.Για παράδειγμα,το φοιτητικό επίδομα πόσο είναι ακριβώς και δικαιούσαι να το λάβεις μετά από πόσο καιρό εργασίας?Γιατί βλέπω ότι η ζωή είναι πολύ ακριβή εκεί και μόνος μου χωρίς συγκάτοικο είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσω!!!Αν θέλετε,μπορείτε και να μου απαντήσετε στο email μου : stavrosbilios@hotmail.com

milkamarious είπε...

Ειναι οι θειοι μου στη Νορβηγια. Εχουν εναν χρονο περιπου κ μεσα σε αυτο το διαστημα βρηκαν δουλεια σπιτι και ειναι μια χαρα! Θα ηθελα να σε ρωτησω, αν εγω θελησω να σπουδασω εκει, τα διδακτρα για το πανεπιστημιο ποσο ειναι?

Meropi είπε...

Αγαπητή @Milka Marious,
σε καλωσορίζω στη γειτονιά μου. Τα νορβηγικά πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα.

Unknown είπε...

Γεια σου Μεροπη ευχομαι να ειναι ολα καλα για τον γιο σου.οπωςκ για ολα τα παιδια πο εχουνξενιτευτει .θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει καποιοςτι χρειαζετ για μεταπτυχιακπ εχω δυο παιδια η κορη μου ειναι25 κ ο γιος μ 24 .εγω ειμαι 46 νοηλευτρια δουλευω σε νοσοκπμειο.ο αντρας μου ειναι συνταξιουχος.αν πανε τα παιδια για μεταπτ. Μπορουμενα παμε κι εμεις μαζι τους ειναι δυνατο να δουλεψω σε νοσοκομειπ; μηπως θα υπαρχει προβλημα με την ηλικια μου.;

Meropi είπε...

-@Θωμαή μου,
κατ' αρχάς σε καλωσορίζω στη γειτονιά μου.
Λεπτομέρειες γι' αυτά που με ρωτάς δεν ξέρω. Ο γιος μου το μεταπτυχιακό που έκανε το βρήκε αλληλογραφώντας, μέσω ιντερνετ, με το Πανεπιστήμιο. Αυτό που ξέρω ότι δεν έχει δίδακτρα μεν, αλλά η ζωή είναι λίγο ακριβή στη Νορβηγία. Επίσης όσο κάνει κάποιος μεταπτυχιακά μπορεί να μένει σε φοιτητική εστία, όπου το ενοίκιο δεν είναι πολύ μεγάλο (περίπου 400€ το μήνα). Πάντως μπορεί κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό και να εργάζεται part-time. Για δουλειά νοσοκόμας επίσης δεν γνωρίζω. Αλλά μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ για πιο πολλές λεπτομέρειες

joyce ocar είπε...

Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.... Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο.... Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}

joyce ocar είπε...

Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.... Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο.... Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}