Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Αλήθεια, τι είναι για μένα η Πρωτομαγιά?


Ξημέρωσε Πρωτομαγιά! Μια αργία παράξενη. Δεν είναι συνδεδεμένη ούτε με θρησκευτική γιορτή (εκκλησίες, κεριά, ψαλμωδίες κλπ), ούτε με εθνική γιορτή (παρελάσεις, πατριωτικές ομιλίες, «κλαπατσίμπαλα» κλπ). Αναρωτήθηκα τι ήταν και τι είναι για μένα η Πρωτομαγιά. Στα παιδικά μου χρόνια ήταν εξοχή, λουλουδάκια και μαγιάτικα στεφάνια. Από τα φοιτητικά και μετέπειτα νεανικά μου χρόνια η αργία άρχισε να παίρνει για μένα το πραγματικό της νόημα, αυτό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σήμερα λοιπόν από το πρωί περιδιαβαίνω το διαδίκτυο και διαβάζω τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν σχέση με τη μέρα αυτή.

  • Σικάγο 1886. Την 1η Μαΐου 1886 έγιναν στις ΗΠΑ απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Μέχρι τότε, να φανταστείτε, δεν υπήρχε καθιερωμένο ωράριο εργασίας. Οι εργαζόμενοι εργάζονταν όσες ώρες ήθελε ο κάθε εργοδότης, 7 ημέρες την εβδομάδα. Στο Σικάγο συμμετείχαν 80.000 – 90.000 διαδηλωτές με επικεφαλής το συνδικαλιστή (αναρχικό) Άλμπερτ Πάρσονς, τη γυναίκα του και τα εφτά παιδιά του. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, εκείνη τη μέρα δεν χύθηκε αίμα. Το αίμα χύθηκε στις 3 και 4 Μαΐου. Στις 3 Μαΐου χύθηκε αίμα όταν η Αστυνομία και Μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν σε απεργία στο Εργοστάσιο Μακ Κόρμικ. Σκότωσαν 4 απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς. Στις 4 Μαίου σε νέα ειρηνική διαδήλωση των εργατών στο Σικάγο, οι Αστυνομικοί έλαβαν εντολή να διαλύσουν βίαια τη διαδήλωση και άρχισαν να απωθούν τους διαδηλωτές. Τότε ρίφθηκε μια χειροβομβίδα (κατ’ άλλους βόμβα) προς την πλευρά των Αστυνομικών. Ήταν η αρχή του μακελειού. Η Αστυνομία άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα κατά του πλήθους των διαδηλωτών. Σκοτώθηκαν τόσο Αστυνομικοί, όσο και διαδηλωτές. Συνελήφθησαν πολλοί από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Επακολούθησε δίκη και καταδίκες σε θάνατο. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε μια πολύ ωραία ανάρτηση του @φίλου μου του Αθεόφοβου εδώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Εργατική Πρωτομαγιά εορτάζεται επίσημα σε πάρα πολλές χώρες, όχι όμως στις ΗΠΑ. Εκεί καθιερώθηκε μια, ας την πούμε έτσι, αντιγιορτή. Ονομάζεται «Ημέρα του Νόμου».
  • Ελλάδα 1892. Στη χώρα μας γιορτάζεται για πρώτη φορά η Εργατική Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη το έτος 1892. Το 1893 η γιορτή έγινε 2 Μαίου (ημέρα Κυριακή) στο Παναθηναϊκό Στάδιο και είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τον πρώτο εορτασμό (αυτό του 1892). Ενέκριναν μάλιστα και ψήφισμα που είχε κατά λέξη ως εξής: «Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του "Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου" και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν: Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται. Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν. Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των. Δ) Το συμβούλιον του "Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου" να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν….». Ας σημειωθεί ότι το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου από το σοσιαλιστή ηγέτη της εποχής Σταύρο Καλλέργη. Εκείνη τη μέρα μάλιστα έγινε και ένα επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψη του. Να πώς έγινε. Μετά την επίδοση του ψηφίσματος, ο Καλλέργης ανέβηκε στα δημοσιογραφικά θεωρεία της Βουλής και περίμενε με ανυπομονησία την ανάγνωση του ψηφίσματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής κωλυσιεργούσε διαβάζοντας άλλες ανακοινώσεις και αναφορές «περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε αργότερα στο «Σοσιαλιστή» ο Καλλέργης. Τότε ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε μεγαλόφωνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για διατάραξη της Συνεδρίασης και να καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ημερών.
  • Θεσσαλονίκη 1936. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
  • Πρωτομαγιά 1944. Τη μέρα αυτή ο κατοχικός στρατός των Γερμανών, εκτέλεσε 200 Έλληνες αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανάμεσα τους και το Ναπολέοντα Σουκατζίδη που εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Η αναφορά του ονόματος του στη λίστα των μελλοθανάτων της 1ης Μαΐου 1944 προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη και δέος στους κρατουμένους του Χαϊδαρίου. Ο ίδιος αποδέχθηκε τη μοίρα με ένα χαμόγελο και παρέδωσε τη σφυρίχτρα και τα χαρτιά του στον βοηθό διερμηνέα Θανάση Μερεμέτη λέγοντάς του: «Θανάση, μη ξεχνάς ποτέ πως είσαι Έλληνας κρατούμενος και εξυπηρετείς Έλληνες αγωνιστές. Να είσαι πάντα καλός και μαλακός μαζί τους. Στο πρόσωπό σου τους αποχαιρετώ όλους». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Karl Fischer, ο Διοικητής του Στρατοπέδου, πρότεινε στον Σουκατζίδη να του χαρίσει τη ζωή, εκτελώντας αντί γι' αυτόν κάποιον άλλο κρατούμενο. Αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά. Το σκέφτομαι αυτό και ανατριχιάζω. Θα είχα εγώ άραγε τη δύναμη να αρνηθώ? Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρη.
  • Πρωτομαγιά 1976. Αυτή τη μέρα είχαμε το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη σε τροχαίο. Ο Αλέκος Παναγούλης έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στο δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Αύγουστο του 1968. Είχε συλληφθεί άμεσα, πέρασε από δίκη και είχε τελειώσει την απολογία του με τη φράση "Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας". Η παγκόσμια κατακραυγή απέτρεψε την εκτέλεση του. Η αμνηστία που έδωσε ο Παπαδόπουλος τον Αύγουστο του 1973 κάλυπτε και τον Αλέκο Παναγούλη. Ο θάνατος του στο τροχαίο ατύχημα χαρακτηρίζεται από πολλούς ύποπτος, επειδή μόλις λίγο καιρό πριν το θάνατό του, είχε φέρει στη δημοσιότητα στοιχεία από τα μυστικά αρχεία της ΕΣΑ. Ποια είναι η δική μου γνώμη? Ως νομικός δεν μπορώ παρά να πω ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ήταν κάτι άλλο από ατύχημα.


Σήμερα την Πρωτομαγιά του 2009 ένα όνομα μου ήρθε στο μυαλό. Αυτό της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Της συνδικαλίστριας στο χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού που, όπως όλοι ξέρουμε, από το Δεκέμβριο του 2008 που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της υγείας της.

Σου εύχομαι Καλό Κουράγιο Κωνσταντίνα και σύντομα να γυρίσεις στο εργατικό κίνημα που σε χρειάζεται. Με συγκίνηση έμαθα ότι όταν πληροφορήθηκες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του, την απέκρουσες απαντώντας ότι η μόνη θέση στην οποία επιθυμείς να εκλεγείς είναι αυτή στο σωματείο των εργατών καθαριότητας!!


27 σχόλια:

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
εξαιρετικό το αφιέρωμά σου στην Πρωτομαγιά!
Σικάγο 1886, Μάης του 1936, Μάης του 1976, αγώνες των εργατών, θυσίες, αίμα...
Πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα οι Πρωτομαγιές.Γι΄αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Και, αλληλεγγύη και στήριξη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα!

Ιάκωβος είπε...

Ωραία ανάρτηση, καλό είναι να θυμόμαστε και κανα δυο πράγματα και όχι μόνο να πλέκουμε στεφάνια.. (που άλλωστε εγώ δεν πλέκω...)
επανήλθα!
πως τα περνάς, Μερόπη μου;
φιλιά και χαιρετίσματα,
Ιάκωβος

Meropi είπε...

-@Εύα μου γλυκιά,
σ' ευχαριστώ πολύ. Και η δικιά σου ανάρτηση για την Πρωτομαγιά μου άρεσε πολύ.
Καλό μήνα σου εύχομαι

-@Ιάκωβε μου,
γύρισες? Καλώς ήρθες. Καιρός να ανεβάσεις νέα ανάρτηση τώρα με τις γενικές εντυπώσεις σου από τη Φινλανδία.
Καλό μήνα σου εύχομαι

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το κείμενο σου είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου...

Χρόνια πολλά σε όλους τους εργαζομένους. Η ένσταση που έχω για την αξιοθαύμαστη Κούνεβα είναι πως την "καπάρωσε" ο ΣΥΝ για ψυφοριρικούς λόγους...

Λουλούδι είπε...

Ωραια αναρτηση!Καλο μηνα Μεροπη μου και απο εδω!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ποτε δεν μπορεσα να καταλάβω γιατι στο χωριό μου τέτοια μέρα πάμε στην εξοχη, ψηνουμε αρνια, και ευχομαστε καλο μηνα. Οταν μεγαλωσα και εμαθα οτι ολο αυτο καμια σχεση δεν εχει με την πρωτομαγιά. Εννοειται πως εκτοτε δεν ξαναγιορτασα τετοια μερα...

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
έχω την εντύπωση ότι η Κούνεβα δεν επέτρεψε να "καπαρωθεί" από κανένα κόμμα. Γι' αυτό την θαυμάζω.

-@Λουλούδι μου,
ευχαριστώ για τις ευχές σου

-@Νίκο μου,
δηλαδή αν κατάλαβα καλά, αυτή την εποχή ψήνετε δυο φορές αρνί!!! Να προσέχετε λίγο την χοληστερίνη σας. Χα χα χα!

αθεόφοβος είπε...

Τόσες πρωτομαγιές με αγώνες και νεκρούς που κάθε μία όμως βαλε ένα λιθαράκι στους αγώνες των εργαζομένων.
Πάντως για τον Παναγούλη μάλλον ήταν ατύχημα γιατί ήταν νέος οδηγός και μάθαμε τότε και ποιός τον τον τράκαρε χωρίς να αποδειχτεί δόλος εκ μέρους του.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
συμφωνώ κι εγώ στο θέμα του θανάτου του Παναγούλη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι άλλο από τροχαίο ατύχημα.

Justine's Blog είπε...

Είσαι μοναδική και σπάνια!

Maria Tzirita είπε...

Καλό μήνα Μερόπη μου, πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας είπες σήμερα! Ας ευχηθούμε κι εμείς περαστικά στην άτυχη αλλά αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα... Φιλιά σε σένα, πολλά και ανοιξιάτικα!

jf είπε...

Σκεφτόμουνα πως χύθηκε τόσο αίμα για κάποια πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα –βλέπε 8ωρο. Αλλά μου φαίνεται πως ούτε κι αυτό δεν είναι σήμερα πια...

Καλό μήνα Μερόπη!

entelech1a είπε...

Πολυ καλη και φοβερα ενημερωτικη αναρτηση..

καλο μηνα!

Meropi είπε...

-@Ιουστίνη μου γλυκιά,
σ' ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου λόγια. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

-@Μαρία μου καλή
πράγματι αξιοθαύμαστη η Κωνσταντίνα. Ας ενώσουμε όλοι τις ευχές μας για να αποκατασταθεί η υγεία της.

Meropi είπε...

-@Jaman Fou μου,
έχεις δίκιο. Το 8ωρο δεν είναι πια δεδομένο. Χρειάζεται επαγρύπνηση. ΚΑΛΟ σου ΜΗΝΑ

-@entelech1a μου,
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και σε σένα και σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη

αντωνης είπε...

Πολυ καλη αναρτηση, συγχαρητηρια.
Δυο σχολιακια.
1) Στη Θεσσαλονικη μετα το 1936 μαλλον εχουν ξεχασει το τι θα πει αγωνιζομαι. Γιατι αν σκεφτει καποιος οτι μολις 70 χρονια μετα, αιρετοι (και μη) αρχοντες της πολης ειναι ο Ψωμιαδης, ο Παπαγεωργοπουλος και ο Ανθιμος τοτε...
2) Μου αρεσε η μουσικη.

Καλημερα, καλο Σαββατοκυριακο!
:)

Ανώνυμος είπε...

Η πρωτομαγιά της άνοιξης ταιριάζει απόλυτα στην εργατική πρωτομαγιά.
Η εργατική τάξη υποσχέθηκε την κοινωνική άνοιξη, το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο..
Ουτοπία θα πεις, αλλά χωρίς έναν απόλυτο και γι' αυτό δύσκολα πραγματοποιήσιμο στόχο, "η ζωή τραβά την ανηφόρα". Στις μεταμοντέρνες "κεντροαριστερές" απολήξεις αυτής της πορείας, το όραμα αντικαταστάθηκε από την τακτοποίηση του εφήμερου... "εκσυγχρονισμός", "ανάπτυξη" κλπ. Εγώ θα θυμίσω ότι στον καιρό της ακμής των εργατικών κινημάτων, ακόμα και η ρεφορμιστική αριστερά τις κλιμακωτές μεταρυθμίσεις, που εισηγούνταν, τις έβαζε σε ένα δρόμο που θα οδηγούσε στο σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο..
Βέβαια από την άλλη, η ρηχότητα αυτή συσπειρώνει αρχικά τους όποιους διασθάνονται την παγίδα και την παραφθορά σε μικρές αιρετικές, αλλά φουνταμενταλιστικές (πολιτικά) ομάδες, που έχουν όλα τα καλά, αλλά τα κακά των αιρέσων:
Από τη μια διαμαρτυρία για την προδοσία των οραμάτων και των στόχων, αλλά από την άλλη άρνηση δημιουργικής αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας... (Κυρίως από τον φόβο συγχώνευσης με το σύστημα και έχουν "ζωντανούς" λόγους να το πιστεύουν αυτό.. τους "άλλους" τους "προδότες"...).
Κάποια στιγμή αυτή η διελκυστίνδα θα δώσει τις νέες φόρμες για την ανηφόρα, αυτό βέβαια κανείς δεν θα μπορέσει να το βρει αμέσως, αν δεν δοκιμαστεί..
Θα είναι μια νέα "αίρεση", χωρίς όμως τα ενδοστροφικά χαρακτηριστικά των αιρέσεων..

Phivos Nicolaides είπε...

Το παράξενο (;) είναι που στην Αμερική δεν γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Meropi είπε...

-@Κουμμούνι μου,
πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου. Και πιο ενδιαφέρουσα η πιο κάτω περικοπή: "Από τη μια διαμαρτυρία για την προδοσία των οραμάτων και των στόχων, αλλά από την άλλη άρνηση δημιουργικής αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας... (Κυρίως από τον φόβο συγχώνευσης με το σύστημα και έχουν "ζωντανούς" λόγους να το πιστεύουν αυτό.. τους "άλλους" τους "προδότες"...)". Συμφωνώ.

Meropi είπε...

-@Φοίβο μου,
Δεν γιορτάζουν την Πρωτομαγιά ως Εργατική Πρωτομαγιά. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι το Σεπτέμβρη γιορτάζουν μια μέρα ως "Ημέρα της Εργασίας". Προφανώς δεν θέλουν να συνδέσουν την "Ημέρα της Εργασίας" με το μακελειό που έγινε στο Σικάγο το Μάη του 1886.

leondokardos είπε...

Μπράβο Μερόπη,έξοχο και επίκαιρο το πόστ σου και πολύ ενημερωτικό.
Δείχνει αγώνες ,αλλά και αφάνταστο κουράγιο και ψυχικό σθένος.
Καλό μήνα νάχεις.

monahikoslikos είπε...

Δυο λέξεις μόνο έτσι για να είναι πιο άρτιο το οδοιπορικό σου στις ματωμένες Πρωτομαγιές.
Την Πρωτομαγιά του 1976 δεν δολοφονήθηκε μόνο ο Αλέκος Παναγούλης αλλά και ο εργάτης Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που τον κυνηγούσαν οι μπάτσοι γιατί κολούσε αφίσες για την Πρωτομαγιά.
Η εκδοχή για το τροχαίο του Παναγούλη είναι μια βολική εκδοχή για πολλούς, όχι όμως και για όσους γνωρίζαμε τον Αλέκο και ζήσαμε από πολύ κοντά όσα επακολούθησαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά το θάνατό του και τα παρασκήνια της νεκροψίας.
Καλό σου μήνα.

VAD είπε...

Mεροπη μου,και να μην ξεχνάμε,πρωθυπουργός το'76 ήταν ο "θειος" της ΕΡΕ,του '61,του '63(Λαμπράκης)...ε,δε χρειάζεται περισσότερα....

Καλο μήνα...

patsiouri είπε...

Μπράβο Μερόπη.
Τελικά με το θέμα συνταξιοδότησης της Κούνεβα τι έγινε?
Νομίζω είναι το λιγότερο που της χρωστάει αυτό το κράτος...

Το ποιό οχτάωρο είπαμε???????

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχεις.

-@Μοναχικέ μου Λύκε,
όπως λέω και στην ανάρτηση μου, όσον αφορά το θέμα του Παναγούλη, μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες, αλλά εγώ ως νομικός, δεν έχω υπόψη μου στοιχεία για να πω ότι πρόκειται για κάτι άλλο από ατύχημα. Το θάνατο του Ισιδωρόπουλου, να πω την αλήθεια, δεν τον θυμάμαι.

Meropi είπε...

-@Vad μου,
ισχύει και για σένα αυτό που έγραψα πιο πάνω στο Μοναχικό Λύκο. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σου εύχομαι

-@Πατσιουρι μου
έχεις δίκιο να αναρωτιέσαι πού είναι το οκτάωρο. Στην ουσία έχει καταργηθεί από πολλές επιχειρήσεις και ιδίως από τις Τράπεζες.

marianaonice είπε...

Τι υπέροχο αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά!!
Όπως πάντα Μερόπη μου μας διδάσκεις με το μοναδικό δικό σου τρόπο!!
Τα ίδια ακριβώς σημαίνει και για μένα η Πρωτομαγιά!
Όταν είμασταν παιδιά έχεις δίκιο, σήμαινε εξοχή και πανηγύρι!!
Μετά όμως είδαμε ότι η ίδια η ζωή μας κατάντησε για τα ...πανηγύρια!!