Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

"Το θέμα έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη..."


Καμιά φορά αναλογίζομαι πόσο σκληρή είναι η δουλειά του Έλληνα ανακριτή. Όχι μη γελάτε, δεν το λέω ειρωνικά. Το εννοώ. Το ξέρω, είναι πολλοί Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι ο Ανακριτής που ασχολείται με την υπόθεση SIEMENS άργησε να πάρει μπρος, ότι αργοπορεί, ότι πάει με ρυθμούς χελώνας, ότι με υπαιτιότητα του διέφυγε στη Γερμανία ο Χριστοφοράκος κλπ. Δεν γνωρίζω αν αυτές οι αιτιάσεις είναι βάσιμες. Ως προς το θέμα όμως της αργοπορίας., αμφιβάλλω αν είναι βάσιμες. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζω προσωπικά το συγκεκριμένο Ανακριτή που είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Νικόλαος Ζαγοριανός (στον τύπο έχω διαβάσει το όνομα του). Επίσης δεν γνωρίζω κατά πόσο ήξερε ότι ο Χριστοφοράκος είχε διπλή υπηκοότητα, ούτε αν του είχαν δημιουργηθεί βάσιμες υπόνοιες ότι ο τελευταίος θα διέφευγε στο εξωτερικό. Γνωρίζω όμως πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες εργασίας των Ελλήνων ανακριτών. Εργάζονται καθημερινά, χωρίς ωράριο, με μόνο βοηθό μια γραμματέα. Στα ανακριτικά γραφεία (τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας) εισέρχονται μηνιαίως 10-15 δικογραφίες (120-150 ετησίως), οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σοβαρά κακουργήματα που θέλουν στην αρχή μελέτη και στη συνέχεια δράση. Δηλαδή συλλογή αποδεικτικών στοιχείων (μάρτυρες, έγγραφα, ορισμό πραγματογνωμόνων, πιθανόν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, άρση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας, αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε ξένες ανακριτικές αρχές όταν η υπόθεση συνδέεται με το εξωτερικό κλπ). Μετά από αυτά έρχεται η απολογία των κατηγορουμένων και στη συνέχεια εξέταση και των αποδεικτικών στοιχείων που προτείνουν αυτοί προς υπεράσπιση τους. Παράλληλα ο ανακριτής έχει και επιπρόσθετη υπηρεσία. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συμμετέχει σε ποινικά δικαστήρια και συγκεκριμένα σε Πλημμελειοδικείο ή σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (το γνωστό Κακουργιοδικείο). Μια ακόμη φορά την εβδομάδα συμμετέχει σε Δικαστικό Συμβούλιο. Τέλος στα καθήκοντα του ανακριτή είναι και η μελέτη και η έκδοση βουλευμάτων. Απ’ ότι διάβασα δε στον τύπο ο συγκεκριμένος Ανακριτής της υπόθεσης SIEMENS εκπονεί επιπλέον και διδακτορική διατριβή.

Αν με κάποιον λοιπόν πρέπει να τα βάλουμε, είναι με τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Που ρίχνει τους Δικαστές στα βαθιά νερά, να παλέψουν χωρίς μέσα και ουσιαστική βοήθεια. Τι θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια για τους Έλληνες Δικαστές? Μα η Δικαστική Αστυνομία που θα είναι ανεξάρτητη από την ΕΛΑΣ, θα υπάγεται απευθείας στα Δικαστήρια και θα βοηθά τους Εισαγγελείς και τους Δικαστές στο έργο τους. Στα πιο πολλά κράτη του κόσμου, ακόμα και σε λιγότερο προηγμένα από την Ελλάδα, υπάρχει τέτοια αστυνομία. Το οξύμωρο είναι ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχει νόμος που προβλέπει τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας. Είναι ο νόμος 2145/1993, που ψηφίστηκε επί Υπουργίας της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη. Στο άρθρο 36 του νόμου αυτού λοιπόν προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μπορεί να ιδρυθεί Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας. Δυστυχώς τέτοιο προεδρικό διάταγμα δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αν και έχουν περάσει δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τότε. Και ο ανακριτής αφήνεται να παλέψει σχεδόν μόνος του.

Έχουμε ακούσει, κατά καιρούς (τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ) μεγαλόστομες δηλώσεις του τύπου «με το θέμα ασχολείται η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Τελειώνω λοιπόν με ένα ερώτημα με δύο σκέλη: Πόσο ανεξάρτητη και αποτελεσματική μπορεί να είναι η Δικαιοσύνη, όταν δεν της παρέχονται τα μέσα να φτάσει βαθιά στην έρευνα της? Μήπως αυτή η αναποτελεσματικότητα , κατά βάθος, αρέσει στην εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία, τουλάχιστον όσον αφορά τις υποθέσεις που την ακουμπάνε?

--------------------

Υ.Γ. Στις υποθέσεις που ορίζεται Εφέτης Ανακριτής οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Ο Εφέτης Ανακριτής δεν έχει άλλες δικογραφίες να τον απασχολούν και ασχολείται κυρίως με τη δικογραφία που του ανατέθηκε. Η δε Αστυνομία (η ΕΛΑΣ όχι η άλλη που δεν ιδρύθηκε ακόμα) τον εξυπηρετεί, κατά προτεραιότητα. Δεν ξέρω γιατί δεν όρισαν και στην υπόθεση SIEMENS τέτοιον.

30 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ax Μερόπη μου πόσο δίκιο έχεις!
Οι Έλληνες ανακριτές (οι ευσυνείδητοι βέβαια) μπαίνουν πρωί στο ανακριτικό γραφείο και φεύγουν νύχτα! Ξέρω περιπτώσεις ανακριτών που επειδή δεν προλάβαιναν να διεκπεραιώσουν τις δικογραφίες που τους φόρτωναν,με παραγραφόμενες μάλιστα πράξεις, αναγκάζονταν να ζητήσουν δεύτερη γραμματέα για να συνεχίζουν και το απόγευμα τη δουλειά τους. Και πολλές φορές και αυτό η υπηρεσία δεν τους το παρείχε, (έλλειψη και γραμματέων βλέπεις) και έμεναν οι ίδιοι να διεκπεραιώνουν έγγραφα προς διάφορες κατευθύνσεις!!
Όταν ακούω για αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης και εγώ σκέφτομαι: Ας όψονται οι αίτιοι!! Και φυσικά αυτοί δεν είναι πάντα οι ανακριτές και οι δικαστές!
Χωρίς να αποκλείω βέβαια να υπάρχουν και ανακριτές που δρουν κάτω από σκοπιμότητες και εντολές άλλων. Όμως πράγματι μαζί με τα ξερά στην περίπτωση αυτή καίγονται και τα χλωρά! Δηλαδή οι έντιμοι ανακριτές που και να θέλουν δεν έχουν τα μέσα και την υποδομή ούτε τις συνθήκες εργασίας που απαιτούνται για να κάνουν σωστά και με ταχύτητα τη δουλειά τους!!

Δικαστική Αστυνομία??? χαχαχα!!
Νια ήμουν και γέρασα από τότε που είπαν ότι θα την κάνουν!!!
Τι να πω??
Νομίζω ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα κατάντησε πλέον κενό γράμμα!

gerasimos είπε...

Kαλό το ερώτημά σου ('Πόσο ανεξάρτητη και αποτελεσματική μπορεί να είναι η Δικαιοσύνη, όταν δεν της παρέχονται τα μέσα να φτάσει βαθιά στην έρευνα της')
Μερόπη μου, αλλά υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: μήπως δεν τη θέλουν ανεξάρτητη και αποτελεσματική ;

monahikoslikos είπε...

Είμαι σίγουρος πως πράγματι υπάρχουν και τέτοιοι ανακριτές που πασχίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες να αποδώσουν δίκαιο ωστόσο δεν μπορεί αυτοί να αποτελέσουν άλοθι και πλυντήριο για τους άλλους που λειτουργούν κυριολεκτικά ως συμμορία και ποσώς ενδιαφέρονται για την απόδοση της δικαιοσύνης.
Και για να συμπληρώσω το ερώτημά σου... πόσο ανεξάρτητοι μπορεί να είναι οι δικαστές που δεν τους παρέχονται μεν τα μέσα να φτάσουν βαθιά στην έρευνα τους αλλά τους παρέχονται άλλα μέσα πιο πεζά και ανθρώπινα...
Μια βόλτα στα Δικαστικά του Σχοινιά και θα καταλάβεις από τι πάσχει η ανεξάρτητη και αδέκαστη δικαιοσύνη.

tzonakos είπε...

Αυτο με την Δικαστική Αστυνομία μου το ξέθαψες απο την μνήμη μου Μερόπη το ειχα ακούσει τότε και το θυμάμαι τώρα που το αναφέρεις !
Αν και δεν ειμαι νομικός, αντιλαμβάνομαι πιστεύω αρκετά καλά τις συνθήκες δουλειάς των ανθρώπων του Δικαστικού Συστήματος όπως επίσης αντιλαμβάνομαι και πώς μπορεί κάποιος απο αυτούς να μην ειναι ευσυνείδητος. Φυσικά οι λόγοι γι αυτό δνε εχουν καμμία σχέση με την Ανεξαρτησία αλλα αντίθετα, με την εξάρτηση.
Ο νοών νοείτω.
Ενα λειτούργημα δεν μπορεί να μην ειναι κυριολεκτικά ανεξάρτητο και να μην αφήνεται να ενισχύει και να ενισχύεται απο την ίδια την Δημοκρατία.

Κι ενα τελευταίο σχόλιο που κάποτε ειχα πει σε μιά #φίλη, ξέρει αυτη ποια είναι, οτι απο την Δικαιοσύνη μιάς Χώρας, εξαρτάται το αν και πόσο μεγάλη διαφθροά θα υπάρχει στην χώρα αυτή.

Ανώνυμος είπε...

καλό πολύ καλό...

marianaonice είπε...

@tzonako
Συμφωνώ φίλε όπως το λες!
Η διαφθορά σ' αυτη τη χώρα πια δεν έχει όρια γιατί έπαψε να υπάρχει και να λειτουργεί η δικαιοσύνη!

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
έχεις δίκιο που γελάς με την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας. Η υπόθεση είναι για γέλια!!! Όπως ξέρεις στην Ελλάδα αρκετοί νόμοι μένουν μόνο στα χαρτιά.

-@Γεράσιμε μου,
πολύ εύλογο το ερώτημα΄που διατυπώνεις. Το υπονοούσα. Τώρα ήδη το ενσωμάτωσα στην ανάρτηση μου.

Meropi είπε...

-@Μοναχικέ μου Λύκε,
θέλω να πιστεύω ότι οι ευσυνείδητοι Δικαστές είναι περισσότεροι από τους μη ευσυνείδητους, παρά τις συνθήκες εργασίας.

-@Τζονάκο μου,
η Δικαστική Αστυνομία είναι πολύ βασικό εργαλείο στα χέρια των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Παρόλα αυτά αφήνουν εκεί το νόμο ανενεργό. Γιατί άραγε???

Meropi είπε...

-@Κομμούνι μου,
χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση μου. Την καλημέρα μου.

-@Μαριάνα μου,
ας μην είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι. Πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει Δικαιοσύνη. Έστω και με δυσκολίες.

Eva Neocleous είπε...

Με τόσα σκάνδαλα που γίνονται στην Ελλάδα, πού να προλάβουν κι οι ανακριτές Μερόπη μου!
Νομίζω πως η εισήγησή σου για Δικαστική Αστυνομία θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα.

Σοφία είπε...

Πάντα μαθαίνω κάτι χρήσιμο όταν διαβάζω το ιστολόγιό σου. Τίποτα από αυτά δεν ήξερα!

Meropi είπε...

-@Εύα μου,
οι ανακριτές στην Ελλάδα ασχολούνται με υπαρκτά, αλλά και καμιά φορά με ανύπαρκτα εγκλήματα. Είναι γνωστή η φιλοδικία της φυλής. Και οι δικογραφίες στοιβάζονται στα ανακριτικά γραφεία.

-@Σοφία μου,
είμαι σίγουρη ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν ξέρει τις δύσκολες συνθήκες που επικροτούν στη Δικαιοσύνη.

phlou...flis είπε...

"Αν με κάποιον λοιπόν πρέπει να τα βάλουμε, είναι με τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα". Με τη φράση αυτή βάζεις τα πράγματα στη θέση τους. Το ίδιο θα ισχυριστώ κι εγώ ο καθηγητής (με το ΥΠΕΠΘ θα πρέπει να τα βάζετε αγαπητοί γονείς), το ίδιο και ο υπάλληλος ΙΚΑ (με την Διοίκηση του ΙΚΑ αγαπητοί ασφαλισμένοι) και όλοι οι άλλοι. Στους νόμους και τις εγκυκλίους τους χορεύουμε, στους δικούς τους ρυθμούς το παλεύουμε.
Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, ας όψετε και η δικομανία των ελλήνων.

Ευάγγελος είπε...

Σοβαρές οι απόψεις σου, Meropi μου, σοβαρές κι οι γνώμες των σχολιαστών, σοβαρό και το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης, οι μόνοι μη σοβαροί φαίνεται να είναι -για μια ακόμα φορά- εκείνοι που νομοθετούν κι αφήνουν τους νόμους να κοιμούνται... Το περίεργο φυσικά είναι ότι η μνήμη των κυβερνώντων λειτουργεί επιλεκτικά, εφόσον προκειμένου να διορίσουν αγροφύλακες "ξέθαψαν" τον νόμο του Μητσοτάκη 17 χρόνια μετά, αλλά για τη Δικαστική Αστυνομία ποιούν ως φαίνεται την νήσσαν...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μαζι με την κυριακατικη καλησπέρα μου, θα ηθελα να σας μεταφέρω την οχι και τοσο καλή εικονα μου για το δικαστικό συστημα γενικοτερα.
Ενω ολα αυτα που γραφονται εδω ειναι γνωστα και μας ταλαιπωρουν, εμενα με εκνευριζει ιδιαιτερα το γεγονος οτι δεν επεμβαινουν συχνα εισαγγελείς σε ζητηματα κλοπων δημοσιας περιουσιας σε μια τοπικη κοινωνία, οταν ολος ο κόσμος βοά.

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
χαίρομαι που καταλαβαινόμαστε. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να κατακλύζεται, λόγω της δικομανίας (όπως εύστοχα λες) με εκατοντάδες χιλιάδων μηνύσεων, δικογραφιών κλπ και να απαιτούν από τους ανακριτές να γίνουν σούπερ μεν, χωρίς σοβαρή υποδομή.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
κι αυτός ο νόμος για τη Δικαστική Αστυνομία του Μητσοτάκη είναι, αλλά τον έχουν ακόμα θαμμένο. Σε σημείο που εύλογα διερωτάται κανείς "μήπως δεν τους συμφέρει η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης?"

Meropi είπε...

-@Νίκο μου,
για να επέμβει ο Εισαγγελέας πρέπει να έχει καταγγελία και στοιχεία. Έγιναν σχετικές καταγγελίες με στοιχεία????
Μια κυριακάτικη καλησπέρα από μένα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να λέμε, λοιπόν, και του στραβού το δίκιο...

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση και εγώ ενημερώθηκα αρκετά. Δε γνώριζα καθόλου τα περί "Δικαστικής Αστυνομίας". Θα συμφωνήσω επίσης και με όλους τους προλαλίσαντες και για τις λοιπές αιτίες των κακώς κειμένων της δικαιοσύνης.
Υ.Γ Εχω την αίσθηση ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Διοικητική μεταρρύθμιση" προβλέπονται ενέργειες για το χώρο της δικαιοσύνης.
Καλό σας βράδυ

Meropi είπε...

-@Aσκάρ μου,
ναι ναι να το λέμε. Το δίκιο του στραβού.

-@ippoliti_ippoliti μου,
χαίρομαι που έμαθες κάτι από την ανάρτηση μου!

tzonakos είπε...

Μα γιατι τον λές Φλούφλη τον παραπάνω σχολιαστή ;

marianaonice είπε...

@Τζονάκο??
Αν ήμουν η Μερόπη θα σου έλεγα:
Και εσύ τέκνον Βρούτε??
χαχαχαχαχα!!!

Meropi είπε...

-@Tζονάκο μου,
έτσι από κακία και από αγένεια τον λέω Φλούφλη! Χα χα χα χα χα χα χα!!!!

leondokardos είπε...

Έτσι όπως τα περιγράφεις, πράγματι η δουλειά των ανακριτών είναι πολύ δύσκολη. Με τέτοιο φόρτο εργασίας, πως να τα βγάλουν πέρα μέσα σε σύντομο χρόνο. Ίσως η πρότασή σου να καλυτέρευε τη κατάσταση. Όσο για τις κατηγορίες κατά των ανακριτών, δυστυχώς φαίνεται οτι κάποια άσχημα περιστατικά έδωσαν το δικαίωμα να κατακρίνονται και οι ανακριτές και γενικότερα η Δικαιοσύνη.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μερώπη, η εμπειρία που έχω από το Ελληνκό Δημόσιο είναι μικρή και μάλλον ευτυχώς.

Τον τελευταίο καιρό πασχίζω να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση. Προσπάθησα να την υποβάλω ηλεκτρονικά, απέτυχα και σήμερα πήγα στην εφορία να την υποβάλω. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπινελίκια έριξα για τους Δημόσιους Υπαλλήλους...

habilis είπε...

H εντιμότητα και η εργατικότητα κάποιων δικαστικών λειτουργών δεν φτάνει για να αλλάξει το περί δικαίου αίσθημα του κοσμάκι σήμερα.
Η διαφθορά επικρατεί παντού σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας .Διεφθαρμένοι πολιτικοί ή πολίτες γιατί να θέλουν αδέκαστη δικαιοσύνη ?

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
όπως συνήθως συμβαίνει κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

-@Γιάννη μου,
γενικά το Ελληνικό Δημόσιο δεν παρέχει τα μέσα στους υπαλλήλους του να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους. Δυστυχώς.

-@habilis μου,
συμφωνώ ότι στους διεφθαρμένους δεν συμφέρει μια Ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη.

NdN είπε...

Μερόπη πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση σου. Δεν γνώριζα ούτε για το φόρτο εργασίας του ανακριτή, ούτε φυσικά για την Δικαστική Αστυνομία. Νομίζως ότι υπό τετοιες συνθήκες που περιγράφεις είναι πού δύσκολο για κάποιον να δουλέψει σωστά και κυρίως γρήγορα. Τελικά ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ασκούν την εξουσία, ζουν σε διαφορετικό πλανήτη.

Meropi είπε...

-@Ndn μου,
είναι πολύς κόσμος που δεν ξέρει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη γενικώς.