Προχθές βράδυ, όταν γύρισε από τη βραδινή της έξοδο η κόρη μου είχε όρεξη για κουβεντούλα. Ήθελε να μοιραστεί τις σκέψεις της και την εμπειρία που είχε εκείνη τη βραδιά. Είχε βγει με μια φίλη της, η οποία είχε αναλάβει να ξεναγήσει στην Αθήνα μερικούς Ιταλούς, μέσω του προγράμματος «Couchsurfing». Έτσι η ξενάγηση έγινε τελικά από δύο Αθηναίες, αντί μία.
Αναρωτιέστε τι είναι το Couchsurfing? Προέρχεται από τις λέξεις couch (καναπές) και surfing (σερφάρισμα). Είναι η νέα τάση στο χαμηλού κόστους (low-budget) τουρισμό. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο μέσω ιντερνέτ που δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τις τοπικές κοινότητες που επισκέπτονται, όπου μπορούν είτε να φιλοξενηθούν για λίγες μέρες (συνήθως στον καναπέ), είτε να ξεναγηθούν για λίγες ώρες από ντόπιους στην πόλη τους, είτε απλώς να πιουν ένα καφέ μαζί τους. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα φτιάχνει ένα προφίλ στο επίσημο site του προγράμματος (βλέπε εδώ). Αναφέρει ποιος είναι, τα ενδιαφέροντα του, τον τύπο των ανθρώπων που ενδιαφέρεται να γνωρίσει, πώς είναι ο καναπές (ή το κρεβάτι) που προσφέρει για τους ταξιδιώτες, μέχρι πόσες μέρες μπορεί να φτάσει η φιλοξενία του, ή ότι ενδιαφέρεται μόνο για μια ξενάγηση στην πόλη όπου ζει ή για ένα «καφέ». Η φίλη της κόρης μου ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Προσφέρεται μόνο για ξενάγηση ή ένα «καφέ».
Η παρέα των Ιταλών που ξενάγησαν είχε μείνει στην Αθήνα αρκετές μέρες πριν και ήδη είχαν όλοι διαμορφώσει γνώμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ποια ήταν αυτή? Ότι η Ελλάδα είναι μάλλον μια Βαλκανική χώρα, παρά Ευρωπαϊκή. Και οι Έλληνες Βαλκάνιοι στη νοοτροπία. Εδώ ένιωσα, ομολογώ, ένα τσίμπημα στην καρδιά. Αν και εγώ η ίδια πολλές φορές αγανάκτησα με τη συμπεριφορά αρκετών Ελλήνων και τη νοοτροπία τους και κυρίως με τη νοοτροπία της επίσημης Πολιτείας, δεν μου αρέσει να μας ονομάζουν Βαλκάνιους οι ξένοι. Ψωροπερηφάνια? Μάλλον. Πάντως δεν σκέφτηκα ότι όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια. Πώς θα μπορούσα άλλωστε? Γιατί αργότερα, όταν αυτοί είχαν την Αναγέννηση, εμείς το ρίξαμε στα βελανίδια. χα χα χα!
Και καταλήγει η κόρη μου «Άκου μαμά και το πιο ενδιαφέρον. Οι Ιταλοί αυτοί ψηφίζουν όλοι Μπερλουσκόνι!». Και τότε, κατά το κοινώς λεγόμενο, σχεδόν «τα πήρα στο κρανίο»! Ε, όχι να μας ονομάζουν Βαλκάνιους οι ψηφοφόροι του Μπερλουσκόνι. Εντάξει, έχουμε κι εμείς τους γραφικούς μας (και όχι μόνο) στη Βουλή και στην Κυβέρνηση, αλλά στο σημείο να ψηφίζουμε ένα κυριολεκτικά Καραγκιόζη σαν τον Μπερλουσκόνι, για να μας κυβερνά, δεν φτάσαμε ακόμα. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Λέτε να κάνω λάθος?
-----------------
Υ.Γ. Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον Μπερλουσκόνι εδώ στο blog του Προκόπη Δούκα.
52 σχόλια:
O Mπερλουσκόνι Μερόπη μου αποδείχτηκε τουλάχιστον επιτυχημένος επιχειρηματίας, αφού, είτε μας αρέσει είτε όχι, κατάφερε να χτίσει μια μιντιακή αυτοκρατορία. Ενώ ο δικός μας, όπως και ο Γιωργάκης, παραμένουν ανεπάγγελτοι, με μοναδικό επίτευγμα το... επίθετό τους και τα όσα αυτό τους προσέφερε σε ευκαιρίες.
Γεράσιμε μου,
πολύ φοβάμαι ότι αυτή η δήθεν επιτυχημένη επιχειρηματικότητα του Μπερλουσκόνι είναι οικοδομημένη σε μαφιόζικες μεθόδους. Να σου πω την αλήθεια προτιμώ (τρόπος του λέγειν) τους ανεπάγγελτους δικούς μας, παρά τον Μπερλουσκόνι που κατάφερε να κάνει ένα ολόκληρο λαό να διολισθήσει στην ελαφροτητα, για να μην πω στη γελοιότητα.
Καλησπερα Μεροπη.
Θεωρω οτι ως κρατος (επομενως και ως χωρα) ειναι πιο κοντα σε μας ο χαρακτηρισμος του Βαλκανιου παρά του Ευρωπαιου.
Οχι πως εμενα με θιγει ενας τετοιος χαρακτηρισμος.
Οσο για τη συγκριση του Μπερλουσκονι με τους οποιους δικους μας, η γνωμη μου ειναι πως και εκεινος και οι δικοι μας ειναι "παρ' τον εναν και χτυπα τον αλλον".
Ειδικα ο σημερινος μας πρωθυπουργος ειναι κυριολεκτικα για τα πανηγυρια.
Καλο βραδυ.
χαχαχα, ψυγαγωγική ανάρτηση Μερόπη και ενδιαφέρον το πρόγραμμα αυτό. περι Ελλάδας, Ιταλίας κτλ. μη νοιάζεσαι.. Εχω ακούσει χειρότερα του τύπου "καλά οι αρχαίοι Ελληνες, αλλά οι μοντέρνοι, εσείς, τι προσφέρετε στον κόσμο?" Η άγνοια κάνει τους ανθρώπους να λενε οτι θέλουν. Μια δόση αλήθειας παντως έχει αυτό που είπαν αλλά σε καταλαβαίνω.. Εγω κριτικάρω οσο κανείς άλλος την Ελλάδα αλλά μην τολμίσεις να την κριτικάρεις εσύ αν δεν είσαι Ελληνας γιατί σε πήρε και σε σήκωσε :-)) Δεν είναι τυχαίο που στο δημοτικό ακόμα μαθαίνουμε "κορόιδο Μουσολίνι..κανένας δεν θα μείνει... "... :-)
Καλά τα λέει ο Ουμπέρτο Έκο για τον Μπερλουσκόνι πως το πρόβλημα δεν είναι αυτός αλλά οι Ιταλοί που τον ψηφίζουν.
Όσο για τη… Βαλκανική Ελλάδα, λες να μην υπάρχει κι αυτή?
Bongiorno Meropi!
Πολύ ενδιαφέρον ποστ Μερόπη! Το couchsurfing το γνώριζα, αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχει και η επιλογή να βρεθείς απλά με κάποιον έξω για ξενάγηση και καφέ. Είναι μια ωραία δυνατότητα αυτή για να γνωρίσεις νέο κόσμο και να δεις την οπτική των τουριστών για τη χώρα μας.
Προσωπικά εγώ δεν θα φιλοξενούσα κάποιον στο σπίτι μου για ευνόητους λόγους.
ενδιαφερουσα ιδέα. ούτε εγώ νομίζω να ήθελα να φιλοξενήσω αγνώστους αλλά για ένα καφέ ή μια ξενάγηση ακούγεται ασφαλές και ωραίο!
-@ Αντώνη μου,
ξέρεις κι εγώ σε στιγμές ειλικρίνειας το ομολογώ αυτό που λες, αλλά το να μου το λένε και οι ψηφοφόροι του Μπερλουσκόνι, ε, μου πεσε λιγάκι βαρύ.
-@Global Greek μου,
κι εγώ το ίδιο. Όπως λέω και πιο πάνω στον Αντώνη, πιο πολύ με πείραξε που οι συγκεκριμένοι είναι ψηφοφόροι του Μπερλουσκόνι.
-@ JamanFou μου,
και βέβαια υπάρχει η Βαλκανική Ελλάδα, ακόμα κι εγώ το λέω. Αλλά να, όταν το λένε οι άλλοι μου κακοφαίνεται.
-@DaNaH μου,
ναι αν θέλεις μπορείς να προσφέρεις μόνο μια ξενάγηση και ένα καφέ. Κι εγώ θα δίσταζα να φιλοξενήσω αγνώστους.
-@ρ-ί-τ-σ-α μου,
για σας τα νέα παιδιά είναι ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή της ξενάγησης. Γνωρίζεις πολίτες όλου του κόσμου.
xm....τι να πω φιλενάδα...
δεν ξέρω αν έχεις δίκιο, γιατί όσο σκέφτομαι και τους δικούς μας... αμφιβάλω.. χαχαχα!!!
Πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το «Couchsurfing». Δεν το ήξερα!!
Φιλια!
φέτος φιλοξένησα δυο γάλλους, δυο τούρκους κ μία φινλανδη, ωραία εμπειρία το couchserfing. κ οι περισσότεροι couchserfers δεν θα ψήφιζαν μπερλουσκόνι! :-)
Άλλο οι αντιλήψεις και οι ιδεολοψίες, άλλο η Ιστορία και φυσικά άλλο πράγμα η σημερινή πραγματικότητα με την οποία πολλές φορές δυσκολευόμαστε να συμβιβαστούμε...
Μερώπη, αν κρίνω από την εμπειρία μου με τον ΟΤΕ τότε δεν είμαστε ούτε Βαλκάνια! Είμαι σίγουρος πως ακόμα και στις περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές της Ιταλίας η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι κάτι αυτονόητο.
Η Ιταλία μπορεί να έχει τον αρχίκλοουν Μπερλουσκόνι για πρωθυπουργό αλλά παράλληλα είναι και πρωτοπόρος σε πλανητικό επίπεδο σε πολλούς τομείς.
όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια.
Αυτό το εθνικό στερεότυπο είναι πολύ μπανάλ μιας και πριν από μερικά χρόνια είχα δει μία διαδήλωση ακροδεξιών Ισραηλινών και είχαν ένα πλακάτ που έλεγε "όταν εμείς χτίζαμε τον ναο του Σολωμόντα εσείς τρώγατε βελανίδια"
Δυστυχώς είμαι πολύ μεγάλος για couchsurfing.
Αφού είσαι πού μεγάλος θα έπρεπε να ήσουν και πιο ενημερωμένος ότι η χώρα μου είναι η 6η στη κατάταξη σε ταχύτητα dsl*. Συζητήσεις του αέρα γεμάτες προσωπική πίκρα....
http://www.observe.gr/files/press_releases/090318_DT_Broadband.pdf
1: Το ΓΙΑΤΙ φήφισαν Μπερλουσκόνι, μπορούν να το εξηγήσουν άραγες????
2: Δεν τους σιχτιρίζω καθόλου.
Αν ο Πανίκας δεν ήταν Σαλονικιός αλά Αθηναίος, δεν ήταν απίθανο να είναι πρωθυπουργός σήμερα...
Ούτε να γίνει κάποτε.
3: Κι'εμείς και οι Ιταλοί, χεράκι χεράκι, μέσα σε δέκα περίπου χρόνια, φτάσαμε στην πολιτική και πολιτιστική παρακμή και ισοπεδώσαμε την οποιαδήποτε "γενετική" κληρονομιά διαθέταμε...
Πραγματικά είμαστε φαινόμενα.
Δύο λαοί που απ'το πουθενά και υπ'ευθύνη τους βέβαια, κατρακυλήσαμε από το επίπεδο στο δάπεδο.
Καιέπεται συνέχεια...
Για να προλάβω τυχόν επισημάνσεις για τον Ψωμιάδη, γνωρίζω πως αρκετοί Σαλονικιοί κατέβηκαν και και βρέθηκαν τελικά στη Βουλή.
Απλά ο συγκεκριμένος είναι τόσο τοπικιστής και αντι-Αθηναίος που πιστεύω πως μόνο γι'αυτό το λόγο δε θα κατάφερνε να διεκδικήσει πρωθυπουργικό αξίωμα.
Κατά τ'άλλα, εκφράζει απολύτως το μέσο Ελληνα σήμερα, δυστυχώς...
@Θανάσης
Δεν με ενδιαφέρουν τα στατιστικά αλλά το γεγονός ότι προσωπικά δεν έχω μία απλή γραμμή τηλεφώνου. Αν ζούσα σε κάποιο ξερωνήσι ίσως το καταλάβαινα αλλά ζω στην Αττική.
Αν γίνει ο Ψωμιάδης, που κανονικά ανήκει στο ΛΑΟΣ, πρωθυπουργός έφυγα από την Ελλάδα σούμπιτο.
Τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν τη πραγματικότητα του μέσου πολίτη. Εγώ όποτε χρειάστηκα τη συνδρομή της οτενετ έμεινα ευχαριστημένος.
Υ.Γ-συστήνω τη ταινία gomorra όπου πράγματι αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η πλανητική "πρωτοπορία" της Ιταλίας!Σε πολλούς τομείς τους βάζουμε τα γυαλιά!
Μερόπη δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, επιχειρηματίας-μαφιόζος (Μπερλουσκόνι) ή ανεπάγγελτος-μαριονέτα μαφιόζων (Κωστάκης, ΓΑΠ, κλπ); Σε κάθε περίπτωση, μπλέξαμε.
@ΙωάννηςΚ, μαζί σου. Εγώ προσπαθώ να φύγω από τώρα γιατί αμα βγούν τίποτα Ψωμιάδηδες δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι :-)
-@ Μαριάνα μου,
μεγαλώσαμε εμείς πια για το couchsurfing. Συνήθως οι νεαροί και νεαρές ζητούν ή παρέχουν φιλοξενία. Όσο για τους δικούς μας, εντάξει όχι ότι είναι και οι καλύτεροι, αλλά νομίζω ότι στη γελοιότητα δεν έφτασαν ακόμα τον Μπερλουσκόνι.
-@Κούνελε μου,
βλέπω είσαι δραστήριο μέλος του couchsurfing! Εσύ πήγες πουθενά να φιλοξενηθείς? ή μόνο φιλοξενείς?
-@Φοίβο μου,
εντάξει τα στραβά των Νεοελλήνων τα ξέρουμε και τα λέμε. Αλλά όταν και οι οπαδοί του Μπερλουσκόνι σε λένε Βαλκάνιο, ε, κάπως έρχεται στραβά.
-@Γιάννη μου,
δεν το ξέρω αυτό με το ίντερνετ και την Ιταλία, αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου. Ελπίζω να λύσεις σύντομα το πρόβλημα σου. Αυτό που σου είπα, το δοκίμασες???
-@Θανάση μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Δεν θυμάμαι. Έχεις ξανάρθει? Όσον αφορά τον ΟΤΕ, βλέπω ότι το πήρες προσωπικά. Εργάζεσαι εκεί???
-@Πατσιούρι μου,
συμφωνώ για την κατρακύλα μας τα τελευταία ειδικά χρόνια. Αλλά και οι Ιταλοί με τον Μπερλουσκόνι, νομίζω ότι μας περάσανε (στην κατρακύλα εννοώ)
-@Απόγονε μου,
νομίζω ότι ο Μπερλουσκόνι είναι χειρότερος από όποια σκοπιά και να το δεις!
@Μερόπη
Όχι δεν είμαι οτετζής αλλά δεν μου αρέσει η περιπτωσιολογία και η ισοπέδωση...όσο για τους ιταλούς, συμφωνώ ότι δεν είναι η παλιά Ιταλία με τον καλό κινηματογράφο, την αυτοκινητοβιομηχανία κ.τ.λ. Είναι η χώρα όμως που σαφώς η Ελλάδα μοιάζει σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές!
Αχ σίγουρα μεγαλώσαμε εμείς Μερόπη μου, αλλά ενδιαφέρον μου ακούγεται για την κόρη μου που σε λίγα χρόνια θα μπορεί κι αυτή να το απολαύσει!
:)))
Είμαστε σίγουροι οτι οι Ιταλοί χαρακτηρίζοντας κάποιον "Βαλκάνιο" εννοούν οτι κι εμείς με τον ίδιο χαρακτηρισμό;
Σημασία δεν έχει ποιος το λέει Μερόπη, αλλά, εάν αυτό που λέγεται έχει δόση αληθείας και πρέπει να διορθωθεί... Κατά τα άλλα ας αυτολιβανιζόμαστε χωρίς ίχνος αυτογνωσίας να γυαλίζει το μάτι μας μπροστά το καθρέφτι...
Μια και περί Ελλήνων και Ιταλών η κουβέντα, να πω ότι τo προπερασμένο καλοκαίρι, οδηγώντας στην Τοσκάνη, έπεσα μια μέρα σε μεγάλο μποτιλιάρισμα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας έξω από τη Φλωρεντία. Ο δρόμος διέθετε βοηθητική λωρίδα, όμως κανείς δεν τη χρησιμοποιούσε για να βγει μπροστά από τους άλλους. Όλοι - και μιλάμε για εκατοντάδες αυτοκίνητα - περίμεναν υπομονετικά κι ας περνούσαν οι ώρες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, έχω δει ότι στο παραμικρό μποτιλιάρισμα αρχίζουν να εμφανίζονται διάφοροι 'έξυπνοι' που τρέχουν στη βοηθητική λωρίδα για να προσπεράσουν τους υπόλοιπους από δεξιά...
Κια λίγα λόγια για κάποιους "δημοκράτες" που θα μετανάστευαν αν έβγαινε ο Ψωμιάδης! Πρώτον, το μοναστήρι να'ναι καλά και δεύτερον, αν και είμαι από τον νότο πρέπει να πω ότι οι βορειοελλαδικές πόλεις είναι πιο οργανωμένες και γενικά πιο 'πόλεις". .Τυχαίο δεν είναι πάντως
Γεια σου Μερόπη,
Το couchsurfing το γνωρίζω. Δεν έχω φιλοξενήσει κάποιον ούτε έχω πάει πουθενά με αυτόν τον τρόπο, αλλά γνωρίζω κόσμο που έχει ταξιδέψει έτσι.
Οποιος έχει επισκεφτεί πολλές χώρες θα έχει διαπιστώσει ότι δεν είμαστε Βαλκάνιοι. Η διαφορά μας από τις υπόλοιπες Βαλκαινικέ χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία κτλ) είναι τεράστια σε πάρα πολλά θέματα και πρακτικές. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από την στάση της τροχαίας που σε σταματάει απλά για να πάρει "μίζα" μέχρι το τελωνείο που λαδώνεις για να μπεις πρώτος στην ουρά. Τους βρήκα υπρβολικούς τους Ιταλούς.
Σε ότι αφορά την οργάνωση του κράτους, η Ιταλία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πολύ καλύτερη από εμάς. Είναι καλύτερη ωστόσο. Ζούσα εκεί Μερόπη και έχω επικσεφτεί έκτοτε την χώρα πάνω από 20 φορές. Επίσης μιλάω σχεδόν καθημερινά με φίλους Ιταλούς και γνωρίζω αρκετά καλά τα προβλήματα τους. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τους διορισμούς από την πίσω πόρτα, με την γραφειοκρατία κ.α. αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι καλύτερα από την Ελλάδα. Ετσι τουλάχιστον τα έζησα εγώ. Οχι όμως τόσο που να μπορεί κάποιος Ιταλος να πει ότι είμαστε Βαλκάνιοι.
Για τον Μπερλουσκόνι πρέπει να γράψω σε ανάρτηση όσα μου έχουν πει για να δικαιολογήσω την ψήφο των Ιταλών στο πρόσωπο. Πάντως θα σας πω ότι ένας σημαντικός λόγος είναι ότι δεν υποκρίνεται. Μπορεί να φανεί παράξενο σε κάποιους, αλλά είναι αυτός που βλέπουμε στις ειδήσεις. Για πάντα θα μου μείνει μία ατάκα που είπε ενώπιον του Σουηδού Πρωθυπουργού το 2003 και νόμιζα ότι δεν κατάλαβα καλά λόγω Ιταλικών αλλά μόλις είδα την φάτσα του συγκατοίκου μου δεν είχα καμία αμφιβολία. Είχε πει στην συνέντευξη τύπου "αν ήξερα ότι είναι τόσο ωραίος ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας θα τον γνώριζα στη γυναίκα μου". Τότε υπήρχε η φήμη ότι η γυναίκα του τον απατούσε με έναν καθηγητή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που δεν τον έλεγες και ακριβώς "παιδαρά". Επρεπε να δεις την φάτσα του Σουηδού όταν του το μετέφρασαν.
Απέναντι του δεν είχε ποτέ κάποιον αξιόλογο. Ο Πρόντι είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, αλλα λίγο μακριά από τον μέσο Ιταλό, όσο για τους υπόλοιπους της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα ακόμα και σήμερα. Οποιος γνωρίζει Ιταλικά ας ρίξει μια ματιά στις εφημερίδες της γείτονος χώρας.
Οσο για τον Ψωμιάδη και όσα ακούστηκαν νομίζω πως εκλέγεται για άλλους λόγους του οποίους έχω γραψει εδώ
http://eimasteakomaedo.blogspot.com/2008/02/blog-post_20.html
-@ Θανάση μου,
έχεις πάει στην Ιταλία? Εγώ έχω πάει και είναι αλήθεια ότι μου άρεσε. Πιο οργανωμένη τη βρήκα από την Ελλάδα. Η επιφύλαξη μου είναι μόνο στο θέμα του Μπερλουσκόνι.
-@Μαριάνα μου,
σε 5-6 χρόνια η κόρη σου θα είναι έτοιμη για Couchsurfing! Έτσι που είναι και κοινωνική πιστεύω ότι θα της αρέσει.
-@sindrimin μου,
καλώς μου ήρθες κατ' αρχάς από τη γειτονιά μου. Και ναι νομίζω ότι το ίδιο εννοούν με το Βαλκάνιοι, όπως κι εμείς. Ολίγον οπισθοδρομικοί και λιγότερο οργανωμένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
-@Φοίβο μου,
ότι έχει τη δόση αληθείας, την έχει. Και επίσης ότι πρέπει να διορθωθεί είναι αλήθεια.
-@Γεράσιμε μου,
σ' αυτό που επισημαίνεις συμφωνώ κι εγώ. Έχω πάει στην Ιταλία και έχω δει ότι είναι πιο οργανωμένοι από μας. Το γιατί ψηφίζουν τον Μπερλουσκόνι έχω την απορία. Φανερώνει μια κάποια ελαφρότητα, κατά τη γνώμη μου.
-@NdN μου,
πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες για την Ιταλία. Και η κόρη μου όταν έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία, έγινε πολύ φίλη με μια Ιταλίδα. Σχεδόν όλη μέρα ήταν μαζί, είχαν κοινά ενδιαφέροντα κλπ. Το περίεργο? Ψήφιζε κι αυτή Μπερλουσκόνι!!!
@Μερόπι
ΔΕν έχω πάει Ιταλία αλλά μιλάω ιταλικά και μπορώ να διαβάσω εφημερίδες και άρθρα τους. Το πιο οργανωμένοι είναι σχετικό:Η ελλάδα είναι ομοιογενής γενικά ενώ η Ιταλία έχει απίστευτους θύλακες εγκληματικότητας και παρακμής(Καμπανία, Σικελία κ.τ.λ.). Έχει όμως μια παράδοση αιώνων σε διάφορους τόμεις και είναι φυσικό να είναι πιο οργανωμένη. Απο την άλλη μεριά για να είμαστε δίκαιοι, Η ελλάδα σε κάποιους τομείς όπως μουσεία, γέφυρες η ακόμα και αυτοκινητόδρομους(η Εγνατία Οδός π.χ είναι εκπληκτικό έργο) ξεπερνέι Ισπανία, Πορτογαλία που έχω πάει.
Δεν πρέπει να βλογάμε μόνο τα γένια μας αλλά ούτε και να είμαστε κακομοίρηδες!
Μερόπη φοβάμαι ότι το μόνο πράγμα που κοντεύουμε να ξεπεράσουμε την Ιταλία είναι τα Ζωνιανά. Αν το καταφέρουμε κι αυτό τότε ο Μπερλουσκονάκης θα είναι το επόμενο βήμα.
Η απόσταση της σημερινής Ελλάδας με την Ιταλία είναι μικρή. Ο καθένας μπορεί να λέει και να ισχυρίζεται ότι θέλει αλλά ανεξάρτητοι διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα αλλιώς τα λένε. Παραθέτω σχετικό σύνδεσμο: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(nominal)_per_capita
@Θανάση το link που αναφέρεις προέρχεται από τη wikipedia όπου ο καθ' ένας γράφει πραγματικά ότι θέλει. Το συγκεκριμένο μάλιστα άρθρο έχει επισημανθεί ότι χρήζει αναθεώρησης.
@apogonos
Το συγκεκριμένο άρθρο μιλάει πράγματι για update=ενημέρωση(και όχι αναθεώρηση) γιατί τα στοιχεία είναι του 2007(πολύ παλιά δηλαδή).
Θα σου παραθέσω ακόμα καλύτερα ένα σύνδεσμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(στοιχεία Απρίλιος 2009), όπου μπορείς να κατεβάσεις το έγγραφο excel* και να δεις με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι διαφορές στο μέσο εισόδημα έλληνα-ιταλού είναι μικρή.
Η διαφορές Ελλάδας-Ιταλίας πλέον δεν είναι μεγάλες για πολλούς λόγους.
*http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2009/01/weodata/weorept.aspx?sy=2007&ey=2014&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=53&pr1.y=7&c=122,136,124,137,423,181,172,138,132,182,134,936,174,961,178,184&s=PPPPC&grp=0&a=
Με τόσους αριθμούς μπερδεύτηκα και εγώ!Στην πραγματικότητα το έγγραφο δείχνει ότι το μέσο ελληνικό εισόδημα φέτος ξεπερνά το αντίστοιχο ιταλικό, ισπανικό και πορτογαλικό(αναμενόμενο).
έχουμε κάνει πρόοδο και ας μη το πιστεύουμε και εμείς.
@Θανάση δε θέλω να καταχραστώ άλλο το blog της Μερόπης για προσωπική συζήτηση. Εχω γράψει την άποψη μου για το θέμα στο blog μου.
-@Θανάση και @Απόγονε,
κι εμένα υπερβολικό μου φαίνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα που δίνει ο πίνακας. Μήπως έχει να κάνει και με την κατακόρυφη αύξηση του χρέους???
Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία ενός οργανισμού της εμβέλειας του ΔΝΤ επιδέχονται αμφισβήτησης.Και εμένα μου έκανε εντύπωση αλλά πλέον είμαστε κοντά με Ιταλία και Ισπανία ακόμα και σε υποδομές.
Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι εμείς έχουμε και μια σειρά αρνητικές παραμέτρους όπως η γεωγραφική απομόνωση,το δύσκολο τοπίο, αμυντικές δαπάνες κ.τ.λ.
Υ.Γ Μεγάλο εξωτερικό χρέος έχει και η Ιταλία. Σε όλα κοντά είμαστε με αυτούς!
Μερόπη τα στοιχεία ΔΝΤ δε λένε ακριβώς αυτό που υποστηρίζει ο Θανάσης, και νομίζω ότι χρειάζονται ανάλυση από οικονομολόγους για να βγεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα (πάντως η Ιταλία είναι στους G7 και δε νομίζω να είμαστε και πολύ κοντά).
Τώρα τα στοιχεία του wikipedia δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς στα σοβαρά αφού ο καθ' ένας γράφει ότι και όπως θέλει. Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη του Jaron Lanier ο οποίος αποκαλεί τη wikipedia "digital maoism" εδώ
@apogonos
Τα στοιχεία του πίνακα του ΔΝΤ λένε ακριβώς ότι το μέσο ελληνικό εισόδημα είναι ανώτερο από το ιταλικό, κυπριακό και ισπανικό!
Μίλησες για τον ΟΤΕ ξεχνώντας χαρακτηριστικά ότι ο Κολοσσός Deutche Telecom Κατέχει πάνω από το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, κίνηση στην οποία δεν θα έκανε αν ο ΟΤΕ ήταν μάπα όπως λες!
Γενικότερα, η άρνηση σου να αποδεχθείς αντικειμενικά στοιχεία και ο αρνητισμός σου απέναντι στη χώρα μας σε εκθέτουν στα μάτια των αναγνωστών του μπλόγκ. Γνώμη δική μου!s
@Θανάση για δημόσιο υπάλληλο σε κόβω. Σ' αυτή την περίπτωση λογικό είναι να τα βρίσκεις όλα ωραία.
Αγαπητή συμφοιτήτρια ...
θα σας μαλώσω !!!
Ε όχι και να μου συγκρίνετε τον ...
Καραγκιόζη με τον Μπερλουσκόνι !!!
Θά 'λεγα άστοχος παραλληλισμός ...
Φυσικά και είμαστε Βαλκάνιοι ...
αλλά και ολόγον Ανατολίτες !!!
Δυστυχώς για τους Ιταλούς δεν είναι
ούτε το ένα ούτε το άλλο !!!
Χωρίς να είμαι ρατσιστής δεν έχω
την καλύτερη γνώμη για τους Ιταλούς
τουλάχιστο αν κρίνω απ' όσους έχω
γνωρίσει - και είναι αρκετοί ...
Κουτοπόνηροι, φαφλατάδες, είρωνες
και μικροκομπιναδόροι ...
Μπορεί και να τους αδικώ βέβαια, μια και το ποσοστό που γνωρίζω
είναι ελάχιστο, πάντως αν κρίνουμε
απ' την επιλογή του ηγέτη τους ... !!! ...
Μερόπη και @Θανάση, ζητώ συγνώμη για το τελευταίο μου σχόλιο. Θεωρήστε ότι γράφτηκε "εν βρασμώ ψυχής".
@apogonos
Πραγματικά σε ότι λες και γράφεις πέφτεις μέσα! Όχι δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, απλά δεν έχω παρωπίδες και πιστεύω περισσότερο σε στοιχεία παρά σε αστήρικτες εμμονές!
@Θανάση εγώ πάντως ζήτησα συγνώμη.
(μέρες μετά κ άσχετο με τα υπόλοιπα σχόλια) δεν έχω φιλοξενηθεί ακόμα, όμως σχεδιάζω ένα τουρ στα βαλκάνια, όπου θα το χρησημοποιήσω δεόντως.είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια πόλη "εκ των έσω" :-)
-@Κούνελε μου,
δεν έχω παρά να σου ευχηθώ καλά να περάσεις και να μας μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου.
Δημοσίευση σχολίου