Όπως όλοι θα πήρατε είδηση στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Άλλοι προβληματίστηκαν μ’ αυτή την υπόσχεση (μεταξύ αυτών κι εγώ), και άλλοι γέλασαν. Εσείς?
Ο Τάκης Μίχας στην Ελευθεροτυπία δημοσιεύει σήμερα μερικά από τα χαρακτηριστικά της Δανίας. Μερικά απ’ αυτά πράγματι θα τα ζήλευε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (όπως π.χ. εκεί οι γιατροί δεν παίρνουν «φακελάκι», οι καθηγητές δεν κάνουν «ιδιαίτερα», οι δημοσιογράφοι δεν δουλεύουν παράλληλα και σε γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων, οι εφοριακοί δεν τα «πιάνουν» κλπ).
Άλλα όμως πράγματα, αν ο Γιώργος προσπαθούσε να τα εφαρμόσει στην Ελλάδα, πολλοί πολίτες (ακόμα και πολλοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ) θα τον είχαν πάρει με τις λεμονόκουπες. Να μερικοί θεσμοί που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στη Δανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
· Στη Δανία δεν υπάρχει πανεπιστημιακό «άσυλο».
· Δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές. Ένας φοιτητής που θα αποτύχει δύο συνεχόμενες φορές στις εξετάσεις θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σχολή.
· Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία δεν είναι τα «επιτεύγματα του Έθνους», αλλά οι αδυναμίες του ανθρώπου.
· Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες. Αν μια χώρα ονομαζόταν «Γιουτλάνδη» (επαρχία της Δανίας) και αν οι κάτοικοί της ισχυρίζονταν ότι προέρχονται από τους Βίκινγκς, οι Δανοί θα το θεωρούσαν πολύ ενδιαφέρον και θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που τους παρείχε αυτή η προνομιακή σχέση
· Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.
· Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές, ούτε μαθητικές παρελάσεις
Νομίζετε ότι θα άντεχαν οι περισσότεροι Έλληνες την εισαγωγή στην Ελλάδα των ανωτέρω θεσμών ή την κατάργηση των αντίστοιχων ελληνικών? Αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά, η απάντηση μου είναι ΝΑΙ. Όχι μόνο θα το άντεχα, αλλά και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Για τους άλλους (Έλληνες), δεν είμαι σίγουρη. Για πολλούς όμως αμφιβάλλω.
Τώρα ας έλθουμε σ’ ένα άλλο τομέα που θα ήταν ευχής έργο να γίνουμε «Η Δανία του Νότου»! Αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άκουγα σήμερα σ’ ένα ραδιοφωνικό σταθμό μια συνέντευξη ενός Ελληνοκύπριου, του Χριστόδουλου Χαμπή, που τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στη Δανία και συγκεκριμένα στο νησί Σάμσο. Ανέφερε ότι σήμερα το 100% της ενέργειας στο νησί αυτό προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα. Στο σπίτι του, είπε, έχει ηλεκτρισμό από τις ανεμογεννήτριες και θέρμανση από ηλιακούς συλλέκτες (!). Είπε, ακόμα, ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες δεν είναι ενοχλητικός (όπως ισχυρίζονται μερικοί νησιώτες εδώ στην Ελλάδα προσπαθώντας να αποτρέψουν παρόμοια εγκατάσταση στα νησιά τους), αφού οι ανεμογεννήτριες δεν βρίσκονται κοντά στα σπίτια και ότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι επισκέπτες στο νησί, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν. Εντυπωσιάστηκα και το έψαξα περισσότερο στο διαδίκτυο. Να τι βρήκα (εδώ και εδώ):
Το πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ηλεκτροδότησης και θέρμανσης στο νησί Σάμσο, όπου σήμερα ζουν 4.400 κάτοικοι, άρχισε το 1998. Ύστερα από επτά χρόνια, το νησί είχε ρεύμα και θέρμανση αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στο Σάμσο στηρίζεται σε αιολικά πάρκα σε 4 μονάδες παραγωγής θερμότητας. Τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμο, και διαθέτουν τεράστιους ηλιακούς συλλέκτες, όπως αυτός του Νόρμπαϊ που εκτείνεται σε 2.500 τ.μ. Περίπου 900 κατοικίες είναι συνδεδεμένες με τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας, με το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Το κόστος της θέρμανσης είναι περίπου 90 ευρώ τον μήνα για κατοικία 100 τ.μ. (εγώ πληρώνω περισσότερα για θέρμανση εδώ στην όχι και τόσο κρύα Ελλάδα). Υπάρχουν τρεις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί συνολικά 11 ιδιόκτητες ανεμογεννήτριες στο εσωτερικό του νησιού και άλλες 10 υπεράκτιες πλωτές ανεμογεννήτριες στα νότια του νησιού. Και σκέφτομαι. Αν στη Δανία μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια, μπορούμε κι εμείς. Εδώ στην Ελλάδα, αν μη τι άλλο, ο ζωοδότης ήλιος και οι άνεμοι του Αιγαίου έχουν την τιμητική τους. Λίγη οργάνωση, μαζί με οικολογική συνείδηση μας λείπει. Ελπίζω να την αποκτήσουμε.
Πιο κάτω μερικές φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο (βλέπε εδώ) για το νησί Σάμσο. Βρήκα ακόμα και τη φωτογραφία του Ελληνοκύπριου Χρ. Χαμπή (η τελευταία στη σειρά)!!
Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο του Σάμσο
Τεράστιοι ηλιακοί συλλέκτες έχουν τοποθετηθεί στο νησί
Ο Ελληνοκύπριος Χριστόδουλος Χαμπής μπροστά στο σπίτι του
50 σχόλια:
μερόπη πολλά ενδιαφέρον.
νομίζω πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν αν έχουμε γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική επένδυση
poly mou arese to post sou. poly efkolodiavasto k efxaristo. k wraio thema. elpizw kapote (an kai polyyyyy makrino to vlepw, dytyxws, alla as einai) na ginei ki ekei, ki edw, kati.... einai krima na exoume toso ilio (toulaxiston) kai na mnin ton kanoume sxedon tipota.
Παρότι προσωπικά δεν συμπαθώ τους Δανούς, η αλήθεια είναι ότι ως χώρα είναι δεκαετίες μπροστά σε σχέση με πολλές άλλες. Δεν θα μας χάλαγε να γίνουμε έστω και λίγο σαν αυτούς.
Το 50% των Δανών πάνε λέει στις δουλειές τους με ποδήλατο. Φαντάζεσαι Μερόπη τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο; (Εγώ πάντως, δεδομένης της σχέσης τρελού πάθους του Έλληνα με το αυτοκίνητό του, δεν μπορώ να τους φανταστώ.)
Μάλιστα! Δε γνωρίζω για την Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος πως μόλις οι πολιτικοί της Κύπρου διαβάσουν αυτό το κείμενο, θα λύσουν αμέσως το Κυπριακό, και θα κάνουν σε χρόνο ρεκόρ και ο,τι άλλο χρειάζεται για να γίνουμε ένα μέρος που θα μας ζηλεύουν οι Δανοί και θα λένε πως έγιναν Η Κύπρος του βορρά!
Καλά, πείτε με απαισιόδοξη..αλλά ζώντας από την πρώτη μέρα της ζωής μου..στην Αθήνα.. πιστεύω πως αν γίνει αυτό εγώ δε θα το προλάβω..Μακάρι..!
Μερόπη ξέχνα το. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Δανικού κοινωνικού συστήματος είναι η συλλογική κοινωνική αλληλεγγύη και η φορολογία. Η πρώτη χτίστηκε μέσα σε γενιές τονίζοντας την προσωπική υπευθυνότητα και την έννοια του "κοινού". Η φορολογία φτάνει σε περιπτώσεις μέχρι και το 70% του προσωπικού εισοδήματος. Και για το αυτοκίνητο, υπάρχει αντικίνητρο. Ενα αυτοκίνητο των 20 χιλιάδων, στη Δανία φτάνει 40. Εν καιρώ και πόστ επι του θέματος.
Μα το θεό, βαρέθηκα τις μ%#^*&** τους:)
Ναι μπορεί να γίνει η Δανία η "Ελλάδα του Νότου" με τηνν... υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας...
Έχω 2 ιστοριούλες, μία για το πανεπιστημιακό άσυλο και μία για τις ανεμογεννήτριες.
Ιστορία πρώτη, πριν 10 χρόνια, προσπάθησα να εξηγήσω σε φίλους Δανούς φοιτητές τι είναι κατάληψη, πώς γίνεται, κλπ. Η αυθόρμητη ερώτηση του Rasmus ήτανε: "Καλά και γιατί δε μπαίνει μέσα η αστυνομία να βάλει τάξη?"
Κάπου εκεί σταματήσαμε τη συζήτηση και ήπιαμε μια μπύρα. Την έννοια του ασύλου δε μπορούσανε να την καταλάβουνε...
Ιστορία δεύτερη, πριν ένα μήνα, επισκέφτηκα τη Σκύρο. Το νησί είναι γεμάτο αφίσες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, οι οποίες θα χαλάσουνε το τοπίο! (ίσως να ενοχλούν και τα αγριοκάτσικα...) Να σημειώσω εδώ πως όλο το νότιο τμήμα του νησιού είναι ξερό και ακατοίκητο...
Και μετά πιστεύει κανείς πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουνε να γίνουμε Δανία? Εδώ Ελλάντα...
ΥΓ: Η ΠΑΣΠ (όπως και όλες οι άλλες φοιτητικές παρατάξεις) έχει γεμίσει το ΕΜΠ αφίσες. Οι δεσμεύσεις του Γιωργάκη περί αποφυγής αφισοκόλλησης προφανώς δεν ισχύουνε μέσα στο άσυλο...
Τους πήρα τηλέφωνο και είπανε θα το εξετάσουνε το θέμα...
Φυσικά και δεν πρόκειται να γίνουμε Δανία Μερόπη για τους λόγους που ανέφερες, αλλά και πολλούς ακόμα. Ωστόσο και 2-3 πράγματα να διορθώσουμε καλό θα είναι. Πρέπει κάποτε να εκμεταλλευτούμε τις ενεργειακές πηγές στην Ελλάδα για παράδειγμα. Δεν γίνεται κάθε νησάκι να έχει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πετρέλαιο. Είνια και αντιοικονομικό και ενεργοβόρο. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Locus Publicus. Η άποψη που έχουν οι Δανοί είναι ότι μέσα από την πρόοδο του συνόλου θα προοδεύσουν και αυτοί, ενώ στην Ελλάδα έχουμε την άποψη να περνάμε καλά εμείς και οι άλλοι...
το ζήτημα του ασύλου και των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο έχει συμβολοποιηθεί και από τις 2 πλευρές και στην ουσία εκφράζει άλλα πράγματα...
Tο άρθρο το διάβαζα στην γυναίκα μου το μεσημέρι και γελάσαμε πικρά.
Με τον ατομικισμό που διακρίνει τους Έλληνες είναι αδύνατο το εγώ τους να υποταχτεί στο εμείς.
Εχω αρκετές ενστάσεις...
1ον όποιος πατήσει το δεύτερο "εδώ" σου και δει την απερίγραπτη εικόνα του νησιού με τα ελικοτέρατα θα δικαιώσει αυθωρεί τους νησιώτες που αντιστέκονται στην τοποθέτησή τους, η επιβίωσή τους είναι ο τουρισμός και οφείλεται στα ωραία τους τοπία.
2ον Μια διαδρομή στην Στερεά Ελλάδα π.χ. αποκαλύπτει πολλές ανεμογεννήτριες στις κορυφές λόφων και ορέων όπως και αρκετά χέρσα που έχουν εγκαταστήσει συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, η ΔΕΗ τα επιδοτεί, δεν είμαστε τόσο καθυστερημένοι.
3ον Μήπως γνωρίζετε πόσα λίτρα πετρελαίου (!) χρειάζονται για την παραγωγή ενός λίτρου καυσίμου από βιομαζα ; Η παραγωγή της - σκέτη χρηματιστηριακή απάτη - είναι η βασικότερη αιτία του λιμού στις χώρες της Αφρικής όπου οι "πολιτισμένοι" λαοί εφάρμοσαν τις πρακτικές τους.
4ον τα "μοντέλλα" δεν μεταφυτεύονται σε ανόμοιες χώρες, ούτε σε ανόμοιες πόλεις. Δεν μπορεί π.χ. να μένεις στην Κυψέλη και να πηγαίνοέρχεσαι στο κέντρο με ποδήλατο λόγω υψομετρικής διαφοράς
Μερόπη, η κύρια διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Δανίας (ή όποιας άλλης χώρας μοντέλλο για τους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής στην Ελλάδα), είναι η κοινωνική παιδεία. Όλα τα άλλα επιτεύγματα βασίζονται σ' αυτήν. Φροντίζουμε να πάρουν τα παιδιά μας ένα σωρό πτυχία, αλλά αδιαφορούμε για την κοινωνική τους μόρφωση (που ίσως να τα κάνει κορόιδα στην νεοελληνική κοινωνία των εξυπνάκηδων και των καταφερτζήδων που μεγάλη ευθυνη γι αυτήν έχει και το κόμμα του ΓΑΠ και ο ίδιος σαν υπουργός παιδείας).
Ας προσπαθήσει λοιπόν ο ΓΑΠ να φτιάξει όλα αυτά τα ονειρεμένα που λέει με μας τους κακομαθημένους πολίτες που κάθε ενέργεια ή νόμο τη μεταφράζουμε σε επιδότηση, διορισμό, ή ευκαιρία για περισσότερο άραγμα σε φραπεδο-καφετέρια.
Δύο παρατηρήσεις σχετικά με τα ποδήλατα:
1. Πολλές πόλεις της Ελλάδα είναι επίπεδες και μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν γεμάτες ποδήλατα. Τραγικό παράδειγμα ο Βόλος, που τον πρόλαβα. Σήμερα είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο στους κεντρικούς του δρόμους...
2. Η Στουτγκάρδη της Γερμανίας είναι χτισμένη ανάμεσα από λόφους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπεις ποδηλάτες (ακόμα και με βροχή ή χιόνι!) να κατευθύνονται προς τα δυτικά της πόλης, ανεβαίνοντας την Zeppelinstrasse, με υψομετρική διαφορά παρόμοια με της Κυψέλης. Ποια είναι η διαφορά εκεί? Ένα τεράστιο πεζοδρόμιο, οδηγοί που σέβονται τους ποδηλάτες και πολύ τακτική συγκοινωνία με λεωφορείο.
Στο χέρι μας είναι όλα, αν θέλουμε...
Ζητώ συγγνώμη και για την κατάχρηση χώρου.
Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς, ούτε η Μερόπη ούτε οι σχολιαστές, δεν ανέφεραν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Οτι οι Δανέζες είναι ξανθές!
@ odysseas
Και στην Κυψέλη κυκλοφορούν μερικοί γυμνασμένοι ποδηλάτες αλλά το ποδήλατο, φυσικώ τω λόγω, ευδοκιμεί σε επίπεδες πόλεις με χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων όπως π.χ. στην Ιτέα. Βέβαια όπως επισημαίνεις χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων υπάρχει μόνο όπου είναι αναπτυγμένα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μπορει μονο σε μια περιπτωση, αν ερθουν Δανοι να μεινουν εδω.
Δε βρισκω άλλο τροπο να γινει κατι τετοιο...
Καλημερα Μεροπη.
Φυσικά και μπορεί να γίνει η Ελλάδα η "Δανία του Νότου". Χρειάζεται πρόγραμμα, υπευθυνότητα, κοινωνική και οικολογική συνείδηση. Δύσκολα πράγματα, αλλά όχι ακατόρθωτα. Πετραδάκι-πετραδάκι μετά μεγάλου κόπου και μόχθου, μπορεί να κτιστεί ένα καλύτερο μέλλον, φτάνει να υπάρχει θέληση.
Περί ποδηλάτου στην Κυψέλη: Καλή θέληση να υπάρχει και τρόποι μπόλικοι.
Εγώ πχ έχω πάρει ηλεκτρικό ποδήλατο, που είναι και αναδιπλούμενο και βολεύει πάρα πολύ. Ήταν ψιλοπανάκριβο, αλλά με τη συμβολή του κράτους και την κατάλληλη προώθηση, οι τιμές μπορούν να πέσουν πάρα πολύ. Και επιδοτώντας το ποδήλατο δε νομίζω να πέσει έξω η οικονομία μας. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ εύκολο και πρόχειρο παράδειγμα.
Εμείς εδώ με τόσο ήλιο ,θα είχαμε τζάμπα θέρμανση και ζεστό νερό, σχεδόν.
Κι αν γινόταν η Ελλάδα Ελλάδα και έπαυε να είναι ψωροκώσταινα; Δεν θα ήθελε μετά η Δανία να γίνει Ελλάδα;
Πως και ξεχνάτε όλοι πως η Ελλάδα κατάντησε αυτό που είναι γιατί όλοι μανιώθηκαν να την κάνουν το "μοντέλο" που είχαν στο μυαλό τους; Άλλος Ευρώπη, άλλος Γερμανία, άλλος Αμερική και να τα ευρωπαϊκά και να τα γερμανικά και να τα αμερικανικά μοντέλα - ορίστε τα χάλια μας.
Ας γνωρίσει ο κύριος Παπανδρέου (και όλοι οι περισπούδαστοι πολιτικοί μας) την Ελλάδα, ας την αγαπήσει κι ας την οραματιστεί όπως θα μπορούσε να είναι αν δεν της είχαν αλλάξει τα φώτα οι παππούδες, οι θείοι και οι πατεράδες των σημερινών πολιτικών μας, και ας προσπαθήσει να την κάνει απλά να σταθεί στο ύψος της. Αυτό μας αρκεί και χεστήκαμε για τη Δανία και τα επιτεύγματα της...
K.Meropi mou ekame lathos o giorgakis.Eipe Dania anti Iordania.
Eprepe na to psiliastite
Κάποτε κατά μιάν έννοια ήμασταν η Δανία του Νότου. Δεν είχαμε μόνο βασιλιά που η οικογένεια του είχε ρίζες στη χώρα του Άμλετ αλλά μάς ήρθε και μιά βασιλοπούλα(να πώ τη γυναίκα του Κοκού, Κοκότα ή Κοκοτούλα και γιά το χαίδευτικό Κοτούλα ή θα θεωρηθεί ασέβεια?).Από τ'ότε όμως που στείλαμε το Κοκό στα βροχερά Λονδίνα, ένα στερητικό σύνδρομο Δανίας μάς έμεινε. Τώρα έρχεται ο Γιώργος να μάς το αναπληρώσει.Τώρα γιατί η Δανία μού θυμίζει λίγο την Ιρλανδία του Καραμανλή? Αμ το άλλο? Θα μάς φέρει το πολεοδόμο απο τη Βαρκελώνη να μάς σχεδιάσει την Αθήνα(τη περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων,που ήταν και η μόνη χρυσή ευκαιρία να αναδομηθεί η Αθήνα,το πουλάκι πιά πέταξε,που ήταν ο Γιώργος?),θα μάς κάνει Δανία(παρεμπιπτόντως μιλάει με την αλαζονεία ειδήμονος λες και είναι ο κακομοίρης ο μακαρίτης ο Τρίτσης(άλλο μεγάλο θύμα του Γιώργου))μάς έχει εν τω μεταξύ κουβαλήσει τη μάνα του απο τη Μιννεσότα. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά αν έχει κατι αξιόλογο ελληνικό η Ελλάδα είναι η αφεντομουτσουνάρα του?Γιά να έχεις όραμα πρέπει νάχεις συγκρότηση οραματιστή,διαφορετικά αυτό δεν είναι όραμα αλλά οπτασία. Καλησπέρα Μερόπη!
Καλημερούδια...
Λοιπόν Μεροπάκη, μια χαρά είναι αυτή η εποχή για ταξιδάκι κατά Βορρά μεριά...
Γυρνώντας θέλω να μου φέρεις:
1)Φωτογραφία Δανού να πετά το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου κι όποιον πάρει ο χάρος,
2)Φωτογραφία δάσους στρωμένου αντί για χορτάρι με στρώματα, ωραιότατα έπιπλα αντίκες, μπάζα κλπ
3)Φωτογραφία από μπαζωμένο ποτάμι/αυτοκινητόδρομο να διασχίζει την πρωτεύουσα. (Το κανονικό ποτάμι μην το φέρεις, την έχω :)
4)Φωτογραφία αυθαίρετης βίλας ή παράγκας, χτισμένης στο πουθενά χωρίς καμιά υποδομή
5)Φωτογραφία Δανών στημένων στην ουρά για να χαιρετήσουν τον βουλευτή της περιοχής, χώνοντας στη τσέπη το χαρτάκι για να βρει επιτέλους το παιδί μια δουλίτσα
Αν μου τα φέρεις όλα, τα εισιτήρια δικά μου... :))
Γιατί το θέμα, όπως με άλλα λόγια το γράφει ο Αντώνης, δεν είναι αν εμείς μπορούμε να αντιγράψουμε μοντέλα πολιτισμού και ποιότητας ζωής από τη Δανία ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα που οι κάτοικοί της τη σέβονται.
Το ζήτημα είναι ότι εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ Δανοί.
-@Ρίτσα μου,
ας ελπίσουμε ότι οι Έλληνες θα αλλάξουμε νοοτροπία και θα αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και δεν θα σκέφτεται ο καθένας τον εαυτούλη του.
-@Moonlight μου,
στο μόνο τομέα που εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να έχουμε και θέρμανση. Οργάνωση χρειάζεται.
-@Σοφία μου,
και ο γιος μου (που ζει στη Νορβηγία) δεν πολυσυμπαθεί τους Δανούς. Ας μιμηθούμε όμως, όσο μπορούμε βέβαια, την οργανωτικότητα τους.
-@Γεράσιμε μου,
και να θέλει ο Έλληνας να χρησιμοποιήσει ποδήλατο (που δεν το βλέπω) είναι αδύνατο να το χρησιμοποιήσει, έτσι όπως καταντήσανε οι Ελληνικές πόλεις (στενοί δρόμοι, πολλά αυτοκίνητα, έλλειψη ποδηλατοδρόμων κλπ). Και να μπορέσουν να φτιάξουν ποδηλατοδρόμους, να δεις ότι θα κατακλύζονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μας λείπει η Παιδεία Γεράσιμε μου, δυστυχώς.
-@strovolioti μου,
στους Δανούς και γενικά στους Σκανδιναβικούς λαούς δεν αρέσει η ματαιοδοξία και αυτή η επιδειξιομανία που υπάρχει αυξημένη στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν το βλέπω λοιπόν οι Δανοί να θέλουν να μας μοιάσουν. Χα χα χα!
-@ Roadartist μου,
εσύ υπάρχει μια πιθανότητα να προλάβεις την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα. Εγώ δεν το βλέπω να το προλάβω!
-@Locus μου,
ειδικά στο θέμα της φορολογίας, δεν θα γίνουμε ποτέ Σκανδιναβοί. Το κύριο μέλημα του Έλληνα είναι η φοροδιαφυγή. Ίσως γιατί και το Κράτος ποτέ δεν έπεισε τον πολίτη ότι χρησιμοποιεί τους φόρους του καλά!
-@Φοίβο μου,
έχεις δίκιο. Μόνο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να μοιάσει η Δανία λίγο με Ελλάδα! Χα χα χα!
-@Οδυσσέα μου,
αυτή η ιστορία για το δήθεν Πανεπιστημιακό Άσυλο πολύ με στενοχωρεί. Και δείχνει πόσο απρόθυμοι είμαστε να τα βάλουμε με τις μειοψηφίες. Να πω όμως και την αλήθεια, αυτή η ανοχή της Πολιτείας έχει να κάνει και με τα χάλια που αυτή η ίδια διατηρεί στα Πανεπιστήμια από απόψεως σπουδών κλπ.
-@NdN μου,
σ' αυτό που λες έχεις δίκιο. Ο μέσος Έλληνας κοιτάζει το ατομικό του συμφέρον και όχι το γενικό καλό.
-@Κουμμούνι μου,
όπως γράφω και πιο πάνω στον @Οδυσσέα δεν βλέπω την Πολιτεία αποφασισμένη να οριοθετήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο στα πραγματικά του όρια (ελευθερία έρευνας και επιστημονικής γνώμης), γιατί η ίδια διατηρεί το επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών σε χαμηλό επίπεδο και δεν θέλει να έλθει σε ανοιχτή ρήξη με τις μειοψηφίες.
-@Αθεόφοβε μου,
ναι έχεις δίκιο. Πάνω απ΄ όλα για τον Έλληνα, το ατομικό συμφέρον. Ενώ σε δημόσιες συζητήσεις μπορεί να στηλιτεύει το ρουσφέτι κλπ, υπογείως προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα του με αυτό. Παράδειγμα μια γνωστή μας αριστερών φρονημάτων. Χρησιμοποίησε βουλευτή της ΝΔ, για να κρατήσει το φαντάρο γιο της στην Αττική!
-@gpoint μου,
η εικόνα που αναφέρεις δεν είναι πραγματική. Δημιουργήθηκε μέσω του υπολογιστή και παρουσιάζει τη νήσο Σέριφο πώς θα είναι με τις Ανεμογεννήτριες, για τις οποίες έγινε πολύς λόγος, όταν υπήρχε κάποιο σχέδιο να αναπτυχθούν εκεί. Έχω την εντύπωση ότι έγινε κάποια υπερβολή στο photoshop, ακριβώς για να στραφεί ο κόσμος εναντίον του αιολικού πάρκου. Δεν ξέρω τι έγινε με αυτή την υπόθεση.
-@Αντώνη μου,
ναι το βλέπω κι εγώ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα και να πάει προς το Δανικό μοντέλο τόσο σύντομα.
-@Λεμέσια μου,
πραγματικά χρειάζεται πολύχρονη προσπάθεια για να αλλάξει ο Έλληνας νοοτροπία και κυρίως αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει μέσω της Παιδείας.
-@Giannis PPM μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες για το ποδήλατο! Βέβαια φαντάζομαι ότι η πορεία ενός ποδηλάτη στη σύγχρονη Αθήνα δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα πρόκειται για Οδύσσεια!
-@Σταλαματιά μου,
βλέπω το 33χρονο Δανό στη φωτο να καμαρώνει με τους ηλιακούς συλλέκτες που του παρέχουν τη θέρμανση του και ζηλεύω. Φαντάσου εμείς τι μπορούσαμε να κάνουμε εδώ!
-@ΔemΩΝ μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες κι εσύ από τη γειτονιά μου! Λόγω κάποιας ηλικίας ξεχνάω! Μου έχεις ξανάρθει?
Σ' αυτό που λες, δεν έχεις άδικο. Δηλαδή ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την Ελλάδα, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως θα "κάνω την Ελλάδα Δανία" κλπ. Βέβαια η χρησιμοποίηση παραδειγμάτων από επιτεύγματα άλλων χωρών είναι θεμιτή και προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό. Π.χ. ας σκεφτούμε τι έκανε η Πορτογαλλία στο θέμα των ΑΠΕ (προχώρησε πολύ) και ας προσπαθήσουμε να της μοιάσουμε!
-@Anonymous μου,
λες να εννούσε Ιορδανία και ξέχασε το Ιορ..? Χα χα χα!
Καλωσόρισες κι εσύ από δω.
-@Νίκο μου,
θα ήταν ευχής έργο να πάρουμε μερικά άλλα παραδείγματα από τη Δανία και όχι τη βασιλεία!
Δεν βλέπω με κακό μάτι ότι "κουβαλήθηκε" (όπως λες) η μάνα του ΓΑΠ από τη Μινεσότα! Τα παιδιά της όλα είναι εδώ. Πού ήθελες να πάει αυτή? Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι μετά από 40 χρόνια στην Ελλάδα δεν έμαθε να μιλά (στοιχειωδώς) καλά Ελληνικά!!
-@ΦΟΡΑΔΑ μου,
τώρα δεν έχω σκοπό να πάω στη Δανία. Όταν θα πάω (ίσως το Καλοκαίρι), περίμενε και θα σου φέρω όλα τα ντοκουμέντα που ζήτησες! Χα χα χα!!!!
Μερόπηηηηηηηη
Φέρε μου μωρέ κι ένα Δανέζικο βοθρατζίδικο σε καρτ ποστάλ, να δω πως είναι τα δικά τους....
χαχαχαχαχαχα
Φιλιά
Η Ελλάδα τα πάντα μπορεί να γίνει, αρκεί...
μα φυσικά και μπορεί η Ελλάδα να θερμαίνεται από αιολιλη -ηλιακή ενέργεια αλλά και από βιομαζα....όμως εδώ θα κόστιζε όλη η εγκατάσταση τα δεκαπλάσια από την Δανια, διότι όλοι θα θέλουν από "κάτι" .... αυτή η ακρίβεια όμως θα καθιστά σχεδόν ασύμφορη την εγκατάσταση ενός ηλιοσυλλέκτη ... αυτή την εποχή κάνουμε τα σχέδια για να χτίσουμε το σπίτι μας, καταλήξαμε να βάλουμε ένα πάνελ συλλογής ηλιακής ενέργειας στην στέγη το οποίο όμως θα το αγοράσουμε από την Γερμανία ... ....γενικά για ένα ελληνα η Δανία είναι μια χώρα που σοκάρει, το ζήσα από κοντά στα 22 μου και έκτοτε δεν κατάφερα ούτε λεπτό να συμβιβαστω με την ελληνική μιζέρια
-@Φοράδα μου,
πόσο φαίνεσαι ότι κατοικείς κι εσύ στην Ανατολική Αττική, με τους βόθρους και τους "Αχόρταγους"!!!! Χα χα χα χα!!
-@Ασκάρ μου,
αν όχι τα πάντα, μπορεί πολλά! Αν οι Έλληνες αλλάξουν μυαλά!
-@Natassa μου,
ήμουν έτοιμη να σε καλωσορίσω, αλλά θυμήθηκα ότι μου έχεις ξανάρθει από τη γειτονιά μου. Έτσι δεν είναι?????
Είναι αλήθεια ότι η "πράσινη" ενέργεια μπορεί να στοιχίζει κάτι παραπάνω, αλλά κερδίζει το περιβάλλον. Και εξάλλου τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ανεξάντλητα. Όπου να ναι εξαντλούνται.
Πάντως είτε έχεις ξανάλθει, είτε όχι, σε καλωσορίζω.
έτσι είναι,
διαβάζω ολες τις αναρτήσεις σου αλλά δεν αφήνω συχνά σχόλιο :)
μ αρέσουν πολύ τα θέματα που επιλέγεις και ο τρόπος που γράφεις
καλό σ/κ
Πολύ καλή ανάλυση! Για να βλέπουμε πόσα μπορούν να γίνουν εύκολα. Αρκεί να υπάρχει η ρημάδα η θέληση.
Πολύ ωραία ανάρτηση αλλά θα διαφωνήσω σε ένα θέμα..Δεν πιστεύω πως θα άντεχαν οι περισσότεροι Έλληνες αυτές τις αλλαγές.Το έχει η ιδιοσυγκρασία μας ρε παιδί μου να θέλουμε να παραπονιόμαστε συνέχεια για κάτι.Αν γίνουμε Δανία δε θα έχουμε να παραπονεθούμε για τίποτα.Φαντάζεσαι μια Ελλάδα χωρίς προβλήματα στο τομέα της υγείας,της παιδείας, του κυκλοφοριακού? Και πώς θα κάνουμε καταλήψεις?Πώς θα πηγαίνουμε σε πορείες?Τι θα γίνουν οι επαναστάτες? Τι θα γίνουν οι γιατροί χωρίς τα φακελάκια τους?Αμ το άσυλο?Που το πας το άσυλο?Όσο μεγάλη και σημαντική ήταν η εξέγερση του πολυτεχνείου δυστυχώς εμείς έχουμε μείνει κολλμένοι εκεί.Και το άσυλο πλέον δε πρεσβεύει ελέυθερη διακίνηση ιδεών αλλά τα βίαια βίτσια του καθενώς που το καταπατά.Αλλά εμείς εξακολουθούμε να το θέλουμε.Φαντάζεσαι μια Ελλάδα χωρίς παρελάσεις? Πώς θα καμαρώνει μετά ο Ελληνάρας για τη στρατιωτική του δύναμη η οποία θα φοβίζει τους γείτονές μας και θα τους αποτρέψει από ενδεχώμενη επίθεσή τους?Εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτούς που θέλουν να γίνουμε Δανία,Αγγλία,Γερμανία.Γενικά θέλω να οργανωθούμε.Αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη και όσο απαισιόδοξο κι αν φαίνεται δε πιστεύω πως θα το καταφέρουμε.Και αυτό γιατί πολύ απλά πρέπει να αλλάξουμε μυαλό και όχι συνήθειες..Τα μυαλά μας είναι αυτά που μας κρατάνε πίσω.Σόρυ για το μέγεθος του σχολίου..Περιμένω απάντηση..Φιλιά!!!
-@ftylos μου,
Συμφωνώ με τα πιο πολλά που λες. Γι’ αυτό άλλωστε λέω ότι θα τον έπαιρναν με τις λεμονόκουπες το ΓΑΠ οι Έλληνες (ακόμα και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ), αν προσπαθούσε π.χ. να επιβάλει τη φορολογία που υπάρχει στις Σκανδιναβικές χώρες, αν καταργούσε τις παρελάσεις και το Άσυλο (που έχει καταντήσει, εν πολλοίς, Άσυλο Απροσαρμόστων). Αυτό που μας χρειάζεται είναι η αλλαγή νοοτροπίας και Παιδείας!
Καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου
Aπό ό,τι είδα στου @Αντώνη, Δάνεια του Νότου μπορεί να γίνει!!
χαχαχα!!
Καλώς σε βρήκα...Συνέχισε τη καλή δουλειά..Θα περάσω μια μέρα από τη γειτονιά για καφέ.. :))
Φιλιά πολλά...
Ο ΓΑΠ χρησιμοποιεί τη Δανία σαν πρότυπο γιατί οι Έλληνες θεωρούμε τις Σκανδιναβικές χώρες σαν πρότυπα και καλά κάνουμε.
Δυστυχώς η Ελλάδα απέχει έτη φωτός από αυτούς.
Ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο παράγουν και οι Βέλγοι και οι Γερμανοί. Σημειώνω πως είναι πργματικότητα ότι στο Βέλγιο κυριαρχεί η συννεφιά και όχι η ηλιοφάνεια.
Όσον αφορά την κατάργηση των παρελάσεων είμαι υπέρ με τα 1000, ειδικά των μαθητικών. Αν είμασταν δικτατορία ίσως το καταλάβαινα. Δυστυχώς ένα πολύ σεβαστό ποσοστό των Ελλήνων είναι υπέρ.
Διαβάζω το άρθρο σου Μερόπη και στενοχωριέμαι. Δεν έχει μυαλό η Ελλάδα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρει ο Γιωργάκης να μας μεταφέρει απο το αλληλοφάγωμα της ζούγκλας στη Δανία.
Αυτά τα 6 σου δύσκολα έως ανέφικτα με βρίσκουν πολύ σύμφωνη. Γιατί να υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, προφανώς ή δεν τα καταφέρνουν οπότε ας πάνε αλλού, ή βαριούνται οπότε ας πάνε αλλού να μη τρώνε θέσεις όσων θέλουν να σπουδάζουν. Δεν έχει νόημα στο κόσμο που ζούμε να φανατίζονται τα πιτσιρίκια για τα επιτεύγματα του Εθνους, σαν ιστορία μαθαίνεις για τη χώρα αλλά τα υπόλοιπα..είναι ανούσια. Επίσης συμφωνώ με τα 1000 για την ονομασία άλλων χωρών σαν Γιουτλάνδες.. γιατί όχι Μακεδονίες, Ελλάδες παντού και εμείς να επενδύουμε και να συμμετέχουμε στη ζωή εκείνων που μας θαυμάζουν και θέλουν να έχουν το όνομά μας! (Οι ελληναράδες εδώ θα με σκοτώσουν).
Αχ βρε Μερόπη. Την ίδια κουβέντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αιολική δλδ ενέργεια, την είχαμε κάνει το καλοκαίρι στο Ναύπλιο με κάποιους τοπικούς παράγοντες..και μόνο που δεν μας δείρανε. Είναι φοβερή η σκοτοδίνη του μυαλού στο οτιδήποτε νέο..το πολεμάνε όπως τότε με τις πατάτες του Καποδίστρια και τελικά όταν εφαρμοσθούν με κλωτσιές και ετσιθελισμούς τα νέα μέτρα..μετά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτά.
Η ιστορία με τις πατάτες.
Ηθελε ο Καποδίστριας να προωθήσει τη καλλιέργεια πατάτας στην Αργολίδα και κανείς αγρότης δεν τις ήθελε, τζάμπα τις έδινε, εκείνοι, "όχι". Ετσι φύτεψε μερικά φυτά..τα φρόντισε ώστε να βγάλουν καλό σπόρο (πατάτες δλδ απο κάτω) και έβαλε να το φυλάνε το χώρο γερά. Για πότε βρήκαν τρόπο οι Ελληνες να πιάσουν στον ύπνο τους φύλακες και να κλέψουν τις πατατιές.. και να τις φυτέψουν βεβαίως..παντού!
Η Ελλάδα η Δανία του Νότου; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; :(
Οι διαφορές μας δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρεις:
- Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία δεν είναι τα «επιτεύγματα του Έθνους», αλλά οι αδυναμίες του ανθρώπου.
· Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες. Αν μια χώρα ονομαζόταν «Γιουτλάνδη» (επαρχία της Δανίας) και αν οι κάτοικοί της ισχυρίζονταν ότι προέρχονται από τους Βίκινγκς, οι Δανοί θα το θεωρούσαν πολύ ενδιαφέρον και θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που τους παρείχε αυτή η προνομιακή σχέση
· Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.
· Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές, ούτε μαθητικές παρελάσεις
αλλά πολλές άλλες που δυστυχώς αγνοώ.
Έχω πάει σε 2 Σκανδιναβικές χώρες και μου έχει φύγει η μαγκιά. Στην Δανία δεν έχω πάει ακόμα αλλά είναι στα σχέδια μου.
Δημοσίευση σχολίου