Συνήθως τα πρωινά, στο αυτοκίνητο, καθώς κατευθύνομαι προς τη δουλειά μου, ακούω ραδιόφωνο. Τις τελευταίες λοιπόν μέρες ακούω συνέχεια υπονοούμενα και μισόλογα για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που ας σημειωθεί συνεχίζουν να γίνονται, αλλά απλώς απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να, προχθές άκουγα τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο να ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η συσπείρωση των οπαδών της Ν.Δ. μεγάλωσε και η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε. Επίσης άκουγα κάποιο δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ» να λέει ότι, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν τελικά στη Βουλή. Και τότε θυμήθηκα την αιτιολογία που έδωσε ο Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την εκ νέου επιβολή της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Είπε λοιπόν, τότε (πριν 2 μήνες) ο κ. Υπουργός: «Είναι προτιμότερο για λόγους ποιότητας της δημοκρατίας και του προεκλογικού αγώνα να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι 15 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών». Και τότε σκέφτηκα: Ποιότητα της Δημοκρατίας είναι αυτή η διασπορά φημών και μισολόγων?
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 3603/2007 δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών απαγορεύεται η δημοσιοποίηση και η μετάδοση ή αναμετάδοση από τα μέσα ενημέρωσης δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Επίσης για το ίδιο διάστημα απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους η καθ` οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ας σημειωθεί ότι η πιο πάνω απαγόρευση ήρθη για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου και επανήλθε σε ισχύ από 7-8-2009.
Για τη συνταγματικότητα της πιο πάνω απαγόρευσης έχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις, οι οποίες εστιάζονται στα εξής σημεία:
· Το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για τις δημοσκοπικές τάσεις κατοχυρώνεται από το άρθρο 5Α παρ. 1 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και ορίζει κατά λέξη: «Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων». Είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση η απαγόρευση αυτή δεν βρίσκει έρεισμα ούτε σε λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε στην καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά επιχειρείται να δικαιολογηθεί ότι βρίσκει έρεισμα στην προστασία δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων, ως τέτοιων νοουμένων των ψηφοφόρων πολιτών. Είναι όμως έτσι? Αμφιβάλλω. Πέραν του ότι απαιτείται ο περιορισμός που επιβάλλεται να είναι απολύτως αναγκαίος (δεν βλέπω απόλυτη αναγκαιότητα εδώ), θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση πιο πολύ θίγονται τα δικαιώματα των πολιτών από την απαγόρευση, που επιτρέπει σε ανεξέλεγκτες φήμες και μισόλογα να προκαλούν σύγχυση, παρά από τη δημοσιοποίηση και μετάδοση των ίδιων των δημοσκοπήσεων, όσο και αν αυτές (οι δημοσκοπήσεις) έχουν μεταξύ τους αποκλίσεις. Πιο εκτενή ανάλυση επί του θέματος θα βρείτε στο ιστολόγιο του e-lawyer εδώ και εδώ.
· Επίσης το άρθρο 14 του Συντάγματος απαγορεύει κάθε μορφή λογοκρισίας στον τύπο. Συγκεκριμένα ορίζει στην παράγραφο 2: «O Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Αν δεν είναι λογοκρισία αυτή η απαγόρευση τότε τι είναι? Ας σημειωθεί ότι θεμιτό προληπτικό μέτρο είναι μόνο αυτό που γίνεται προς κατοχύρωση αγαθών που προστατεύονται με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, όπως λ.χ. θεμιτή είναι η απαγόρευση της παιδικής πορνογραφίας που προκύπτει από τη συνταγματική προστασία της παιδικής ηλικίας (άρθρ. 21 παρ. 1 ). Δεν μου πάει δε στο μυαλό ποιο συνταγματικό αγαθό κατοχυρώνει η περι ής ο λόγος απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Μη μου πείτε ότι είναι συνταγματικό αγαθό το συμφέρον του Κυβερνώντος κόμματος που τυχαίνει εδώ να μην το ευνοούν οι δημοσκοπήσεις!
Σήμερα διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο (βλέπε εδώ) ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων σε προσωπικά ιστολόγια (blogs). Μάλιστα ο Εισαγγελέας που θα αναλάβει την διενέργεια της έρευνας αυτής έχει εντολή να άρει το ηλεκτρονικό απόρρητο, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των μπλογκ και ακολούθως οι υπεύθυνοι των δημοσκοπικών εταιρειών που ενδεχομένως διοχέτευσαν πληροφορίες. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράγραφο 5 του πιο πάνω άρθρου 7 του Ν. 3603/2007 «οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ». Με τις διώξεις αυτές θα δοθεί η ευκαιρία στα Δικαστήρια της χώρας να αποφανθούν για πολλά ζητήματα, όπως για τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής απαγόρευσης της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων, για το αν τα προσωπικά ιστολόγια (blogs) είναι ή όχι «τύπος», για το αν μπορεί να γίνει άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου για πλημμελήματα (πράγμα αμφίβολο, κατά τη γνώμη μου) κλπ. Μέχρι τότε όμως τα πρόσωπα, κατά των οποίων θα ασκηθεί η ποινική δίωξη, θα ταλαιπωρηθούν σφόδρα.
Τελειώνοντας αντιγράφω μια περικοπή από ένα σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο το παράλογο της απαγόρευσης δημοσιοποίησης τω δημοσκοπήσεων.
«Χειρότερο ίσως και από την απαγόρευση δημοσιότητας είναι η δικαιολόγησή της. «Επηρεάζεται η κοινή γνώμη», ισχυρίζονται πολλοί. Η αλήθεια είναι ότι κάθε στοιχείο της ενημέρωσης επηρεάζει την κοινή γνώμη. Τα άρθρα, για παράδειγμα, επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Γιατί δεν τα απαγορεύουν 15 μέρες πριν από τις εκλογές; Οι ενημερωτικές εκπομπές επίσης επηρεάζουν. Μήπως πρέπει και αυτές να κοπούν; Σε μια δημοκρατία που κρατάει τα λογικά της ο επηρεασμός είναι το ζητούμενο. Θέλει την πολίτη ενημερωμένο για κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής, να επηρεάζεται πολλαπλώς και στο τέλος να σχηματίζει γνώμη. Σίγουρα πολλές φορές, κατά τη διαδικασία αυτή, υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν επιδιώξεις κλπ. Αλλά πάλι, και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κάτι επιδιώκουν, κάποιο συμφέρον του κόμματός τους εξυπηρετούν. Γιατί δεν τους φιμώνουμε 15 μέρες πριν από τις εκλογές ώστε να ψηφίζουν ανεπηρέαστοι οι πολίτες; Αυτούς τους οποίους η συγκεκριμένη διάταξη θεωρεί ζώα, άλογα όντα που δεν μπορούν να κρίνουν και πρέπει διά απαγορεύσεων να προστατευθούν».
«Για μια δημοκρατία που κρατάει τα λογικά της» μιλά ο Πάσχος Μανδραβέλης. Μήπως η δική μας τα έχει χάσει?
31 σχόλια:
..για ποια δημοκρατία μιλάμε??????
Αχ αγαπητή Μερόπη... καθώς λέει και η παροιμία "ζητάς καλλιγραφία από της μαϊμούς τον κώλο".
Έχουν αφήσει τίποτα όρθιο για να σεβαστούν και το Σύνταγμα?
προστασία και πράσινα άλογα Μερόπη μου, όπως τα λες! Δεν βγαίνει άκρη!!
Εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής:προκειμένου κάποιος να με πείσει να τον φηφίσω μου υποσχεται διάφορα, τα οποία είναι όλα καταγεγραμμένα, π.χ. ο χ πολιτικός μου υπόσχεται στον επαγγελματικό κλάδο που ανήκω μείωση φορολογίας το πολύ σε δύο χρόνια, αν δεν το κάνει μπορώ να του κάνω μύνηση γιατί με εξαπάτησε ? ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσαμε να καταθεσουμε μια ομαδική αγωγή (μυνηση ...δεν ξέρω τι είναι το σωστό διότι δεν ξέρω και την διαφορά, αν υπάρχει) γιατί εξαπάτησε τον κλάδο μας και παρολες τις εξαγγελίες δεν έκανε τίποτα??
.... μας φλομ'ωνουν με μπούρδες ψέματα κλπ και οι δημοσκοπήσεις θα μας επηρεάσουν ....φφφου ...
καλό Σ/Κ!
Ασε βρε Μερόπη, αν τους αφήναν να δημοσιευουν δημοσκοπησεις, θα βλεπαμε νουμερα ως και στον υπνο μας!
Αχ Μερόπη μου!
Ταυτίστηκαν οι απόψεις μας σ' αυτό το θέμα και με πρόλαβες!
Σκεφτόμουν κι εγώ να κάνω σχετική ανάρτηση!
Μα τα είπες όλα τόσο σωστά και αναλυτικά που η @παρέα μας ενημερώθηκε πλήρως!
Καλα λέει ο Λύκος μας!
Τίποτε δεν άφησαν όρθιο! Και δεν κρατούν και κανένα απολύτως πρόσχημα οι ανεκδιήγητοι "δικτάτορες"!!
Τί διαστροφή κι αυτή Μερόπη μου, ν' ακούς πρωί-πρωί Πορτοσάλτε; Πρόσεξέ το!
Ας σημειωθεί ότι η πιο πάνω απαγόρευση ήρθη για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου και επανήλθε σε ισχύ από 7-8-2009.
Στην Ελλάδα η νομοθεσία επί ΝΔ προσαρμόζεται ανάλογα σε κάθε περίπτωση όπως την βολεύει.
Αυτό μου θύμισε την προσμέτρηση των λευκών για να εκλεγεί ο θείος!
Χαχχαχα!!
@αθεόφοβε που το θυμήθηκες κι αυτό!!
Χαμός!! Μα πόσα έχουν κάνει τελικά αμέτρητα σκορ φασισμού, έχουν γράψει οι "κουρασμένοι"!!
Νομίζω πως με το σχόλιο του Αθεόφοβου περιγράφτηκε επακριβώς η κατάσταση. "Στην Ελλάδα η νομοθεσία επί ΝΔ προσαρμόζεται ανάλογα σε κάθε περίπτωση όπως την βολεύει". Δυστυχώς έτσι είναι και αυτό σίγουρα αποτελεί κατάντια για την χώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις θα έπρεπε να δημοσιεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Ετσι θα γλιτώναμε και όλα αυτά που περιγράφεις και ουσιαστικά δεν θα άλλαζε τίποτα καθότι ο καθένας μας θα αποφάσιζε αν είναι αξιόπιστες.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το διά ταύτα τού άρθρου σου και με σημαντικό μερος της συλλογιστικής σου-μισώ ΘΑΝΑΣΙΜΑ οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας!-απλά θα προσθέσω και μιά άλλη παράμετρο που συνηγορεί γιά τη κατάργηση αυτής της απαγόρευσης.΄Τη πρώτη περίοδο που εμφανίστηκαν οι δημοσκοπήσεις και γιά ε΄να αρκετά μεγάλο διάστημα-ανυποψίαστοι καθώς είμασταν-έγινε όντως ευρεία σπέκουλα με τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων. Όταν φάμηκε ότι αυτό είχε ένα αποτέλεσμα,τότε ξεκίνησε μιά δεύτερη περίοδος στη ζωή των δημοσκοπ'ησεων-που ακόμη τη διανύουμε. Είναι η περίοδος των απόλυτα ή σχετικά αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων(μαγειρεμένες έντεχνα ή άτεχνα).Η κορυφαία αστιγμή αυτής της περιόδου είναι η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου σαν διάδοχου του Κώστα Σημίτη.Τώρα μετά απο 6 σχεδόν χρόνια μπορούμε πολύ εύκολα να συναγάγουμε το σενάριο της μεθόδευσης. Στο μεταξύ έτρεχαν οι καταρρακτώδεις εντυπώσεις των διάφορων καταλληλότερων. Σα λαός είμαστε μάλλον έξυπνος. Πόσο καιρό θα το χάβαμε το παιχνίδι αυτό?Τα μίωτια-γιά τους προφανείς λόγους τους κάνανε κατάχρηση των δημοσκοπήσεων(θυμάστε τη περίπτωση Αβραμόπουλου?).Ό κόσμος έγινε καχύποπτος,είναι υποψιασμενος. Δεν τη καταπίνει αμάσητη τη τροφή που του πασάρουν τα μίντια. Οι δημοσκοπήσεις είναι πιά ολότελα απαξιωμένες. Θεωρώ ότι αν αφεθούν σε ελευθερία αυτό θα τις βοηθήσει να κατέβουν ακόμη περισσότερο του κακού τη σκάλα.Απαξιωμένες δημοσκοπήσεις σημαίνει ακυρωμένες και ακυρωμένες σημαίνει αδυναμία σπέκουλας. Η ασυδοσία θα σκοτώσει τις δημοσκοπήσεις σαν αιτία ασυδοσίας.
-@Roadartist μου,
για να πούμε την αλήθεια, μια κάποια δημοκρατία έχουμε. Λίγο φοβική βέβαια.
-@Λύκε μου,
πολύ μου άρεσε η παροιμία σου. Χα χα χα χα!
-@Global Greek μου,
Που λέει και το παλιό καλό τραγούδι του Μηλιώκα "για το καλό μας" γίνονται όλα! Μόνο που δεν το καταλαβαίνουμε...
-@ Νατάσσα μου,
δυστυχώς ούτε αγωγή, ούτε μήνυση μπορείς να κάνεις. Απλώς να είσαι επιφυλακτική μπροστά στις προεκλογικές υποσχέσεις.
-@ Αντώνη μου,
αν τις δημοσίευαν τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον θα κρίναμε μόνοι μας. Δεν θα μας βομβάρδιζαν καθημερινά με φήμες αστήρικτες!
-@ Μαριάνα μου,
αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν δει πολλά τα μάτια μας στον τομέα της αντισυνταγματικότητας!
-@Swell μου,
λες να είμαι διαστροφική που ακούω πού και πού Πορτοσάλτε? Ξέρεις, όποιον και να παρακολουθήσω στο πρωινό ραδιόφωνο, μια μικρή διαστροφή θα την έχω! Χα χα χα!
-@Αθεόφοβε μου,
Αυτό με τα "λευκά" ψηφοδέλτια που προσμετρώνται στα έγκυρα (λες και βγάζουν βουλευτή), δεν ξεχνιέται. Ήταν το αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας, αλλά και της εξάρτησης της δικαστικής εξουσίας από το κυβερνων κόμμα!!
-@NdN μου,
μας θεωρούν νήπια που δεν μπορούμε να κρίνουμε και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας!
-@ Νίκο μου,
ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν τα παιχνίδια τους, καμιά φορά, δεν το αμφισβητώ. Άσε με όμως να το κρίνω εγώ και να αποφασίσω. Είναι καλύτερα τώρα που υπάρχουν κατευθυνόμενοι ψίθυροι και φήμες????
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μια δημοσκόπηση για να έχει το επίπεδο αποτελεσματικότητας ( 95% ) πρέπει να απευθύνεται σε 20 000 άτομα κατανεμημένα κατάλληλα ώστε να καλύπτουν όλη την επικράτεια.
Μια τέτοια έρευνα στοιχίζει πολλά και προϋποθέτει αντίστοιχο πελατολόγιο ( πολλές φορές χρησιμοποιείται η λίστα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας), όχι ότι δεν γίνονται τέτοιες, συνήθως γίνεται μία και τα αποτελέσματα ΠΟΤΕ ΔΕΝ δημοσιεύονται (με μια τέτοια "πληροφόρηση" έβγαλα τα έξοδα του γάμου μου προ 30ετίας από στοιχήματα).
Οπως θάχετε διαπιστώσει δημοσιεύονται μικρότερες έρευνες, το πολύ μέχρι 10 000 άτομα, οι οποίες είτε αποτελούν κομμάτια από μια ολοκληρωμένη έρευνα ή είναι αυτόνομες μικρές που με κατάλληλη επιλογή δείγματος προσεγγίζουν μεν το ποθητό αποτέλεσμα του αιτούντος αλλά είναι αναξιόπιστες. (να σας θυμίσω τις τραγικά αποτυχημένες "προβλέψεις" για το ΛΑΟΣ στις τελευταίες ευροεκλογές, επιστημονικά απαράδεκτο γεγονός )
Τώρα όσον αφορά το νομικό και όχι το ουσιαστικό μέρος της απόκρυψης των αξιόπιστων γκάλλοπ, ουδέν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω
Μερόπη, πλήρως διαφωνών με τα όσα γράφεις σκέφτομαι να προτείνω στην επόμενη βουλή να απαγορευτούν οι δημοσκοπήσεις δια παντός και να μεταφερθούν τα δελτία των ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών από τις 8 στις 3 τα ξημερώματα μπας και ησυχάσουμε λίγο!
Πράγματι, ολα τα μισόλογα και οι φλημες και "διαρροές" εν είδει κουτσομπλιού και κλειδαρίτρυπας δεν ειναι ποιότητα Δημκρατίας.
Και πράγματι σκοπό έχουν να ταλαιπωρήσουν όσους "μπλόγκερς" κυνηγήσουν για δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων αυτες τις μέρες. ( Η λέξη μπλόγκερς μπήκε επίτηδες σε εισαγωγικά αλλα αυτο ειναι άλλο θέμα )
Μια ταλαιπωρία που ειναι σαν τιμωρία.
Κι εγω ακούω ραδιόφωνο το πρωί και επιλέγω νηφάλιες εκπομπές και οχι κάποιες που επιζητούν το κουτσομπολιό.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις, κι αν τελος πάντων κάπου πρέπει να σταματούν, ας ειναι 3 μέρες πριν τις Εκλογές.
Αλήθεια κινδυνεύω που εχω μιά ψηφοφορία στο μπλογκ μου πάνω αριστερά ;
Οι φίλοι τα είπαν όπως κι εσύ όλα. Θα σταθώ μόνο στο τελευταίο με τις καταγγελίες στους μπλοκερς. Ελεος! Εδώ έχουν φάει τα δις, έχουν κάψει τα πάντα και το μόνο που τους απασχολεί ακόμα και την ύστατη ώρα είναι τι θα αναρτήσει ο καθένας;
Αλλωστε θα μου πεις δήλωσε ο πρωθυπουργος της συμφοράς:
"Ουτε μια ψήφος χαμένη"
Τουλάχιστον έμαθε οτι είναι αρσενικός ψήφος γιατί στην συνέντευξη με τον Λιαρέλη έτσι τον έλεγε. Αι σιχτίρ συγχήστηκα πάλι με δαύτους.
Καλημέρα Μερόπη μου
Μερόπη καλημερούδια...
Όταν το επέτρεψαν απλά τους βόλευε, όταν το απαγόρευσαν ήξεραν καλά ότι την επόμενη φορά δεν θα τους βολεύει. Απλά.
Aπτά τα ολίγα, για το συγκεκριμένο θέμα, της απαγόρευσης.
Για τα γενικά περί δημοσκοπήσεων και μπλα... μπλα... μπλα... τι άλλο να προσθέσουμε;
Η τρίχα έγινε ακόμα μια φορά τριχιά.... και είμαι από εκείνους που πιστεύω ότι στο ελλάντα, είναι ακόμη πολύ λίγοι εκείνοι που διαμορφώνουν άποψη ή επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις.
Πάντα, ακόμα και στις πιο αμφίροπες εκλογικές αναμετρήσεις, όλοι θυμόμαστε ότι υπήρχε κάτι στην ατμόσφαιρα που έδειχνε προς τα που πάνε τα πράγματα. Κι όλοι ξέραμε, χωρίς καμιά πολιτική ανάλυση, για ποιό λόγο συμβαίνει.
Ε λοιπόν οι γκαλοπατζήδες πήραν αυτό το κάτι στον αέρα και το μετέτρεψαν σε αριθμούς.
Αυτό είναι όλο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Απλά είναι τουλάχιστον ανέντιμο για όλους, είτε ψηφοφόρους είτε πολιτικούς, πότε να τις θεωρούμε ως "λιγότερο" και πότε ως "περισσότερο" κατά πως βολεύει.
Φιλιά
Δεν είμαι νομικός αλλά η απαγόρευση της δημοσίευσης των Δημοσκοπήσεων μου θυμίζει την κλασική Ελληνική υποκρίσια: Όλοι το γνωρίζουν αλλά δεν το παραδεχώμαστε, είσαι νομικός οπότε γνωρίζεις καλύτερα από εμένα αλλά μπορώ να σου δώσω πολλά παραδείγματα.
-@gpoint μου,
δεν αντιλέγω ότι είναι αμφίβολη η μέθοδος δημοσκοπήσεων που ακολουθείται από πολλές εταιρείες του κλάδου. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.
-@doctor μου,
αν κατάλαβα καλά, συμφωνείς με την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων. Ο λόγος που συμφωνείς είναι γιατί πιστεύεις ότι είναι άχρηστες ή γιατί θεωρείς ότι επηρεάζουν δυσμενώς τους πολίτες? Αν πιστεύεις το πρώτο (ότι είναι άχρηστες), αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαγορευθούν κιόλας. Αν πιστεύεις το δεύτερο, ότι δηλ. επηρεάζουν αρνητικά τους πολίτες, τότε σε παραπέμπω στο άρθρο του Μανδραβέλη.
-@Τζονάκο μου,
δεν κινδυνεύεις καθόλου με τη μικρή σου ψηφοφορία στο blog σου. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των μεγάλων πανελλαδικών δημοσκοπήσεων που γίνονται από οργανωμένες επιχειρήσεις. Εκτός αν θεωρείς τέτοια το μπλογκάκι σου! Χα χα χα!
-@Freedula μου,
έλα μου ντε! Τους μάραναν τα blogs. Πάντως όσοι διωχθούν θα ταλαιπωρηθούν πολύ!
-@ Φοράδα μου,
έτσι είναι όπως το λες.
-@Γιάννη μου,
πράγματι είναι υποκρισία αυτή η απαγόρευση. Από τη μια απαγορεύουμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την άλλη εμείς (οι πολιτικοί) μαθαίνουμε τα αποτελέσματα τους και αφήνουμε τεχνηέντως να διαρρέουν φήμες, κατά το συμφέρον μας.
Λες να φτάσουμε σε κάποια εποχή που δε θα διενεργούνται εκλογές αλλά μέσα από δημοσκοπήσεις και άλλα παρόμοια να εκλέγουμε κυβερνήσεις; Μπλιαχ
-@ Φλούφλη μου, λες????
Αν την ειχες δει θα καταλάβαινες οτι δεν ειναι παράνομη. Καλημερα.
Ωχ σόρρυ, τότε, λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεν μπήκα να τσεκάρω, νόμιζα ότι ...σοβαρολογούσες!
χαχαχα!
Αρκεί πάντως, που δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλέξεις...
Καλημέρα!
:)
Ξαναγράφω διορθωμένο το παραπάνω σχόλιό μου που διεγράφη:
@Τζονάκο
Ακόμη την έχεις??
Νομίζω πως ναι είναι παράνομη, μηνύθηκε άλλωστε γι' αυτό νομίζω το τρωκτικό ή κάποιο άλλο μεγάλο μπλογκ. Δεν θυμάμαι.
Βγάλτη καλού κακού, αν την έχεις ακόμη.
*Αυτό βέβαια προηγείται των απαντήσεων που γράφτηκαν μετά, αλλά δεν πρόλαβα να το διορθώσω πριν σχολιαστεί.
Δημοσίευση σχολίου