Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ο Θ. Πάγκαλος, ο χρυσός και το κατοχικό δάνειο.


Σε ειδική Παγκαλολόγο τείνω να εξελιχτώ! Μετά την προηγούμενη μου ανάρτηση που αφορούσε δηλώσεις του πληθωρικού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σχετικά με τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θα ασχοληθώ και πάλι με δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Πολλές αντιδράσεις λοιπόν, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές (νομίζω υπερτερούν οι τελευταίες), δημιούργησε η συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου στο ραδιόφωνο του BBC. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με λίγα λόγια επανέφερε το θέμα του κατοχικού δανείου. «Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ασκούν τόσο έντονη κριτική στην Ελλάδα, διότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες» επισήμανε ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε «πήραν τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και δεν τα επέστρεψαν ποτέ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί αυτό το ζήτημα. Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν «ευχαριστώ».

Είναι έτσι όπως τα είπε ο κ. Αντιπρόεδρος? Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι έτσι ακριβώς, τουλάχιστον όχι ως προς τα αποθέματα χρυσού. Η Γερμανία δεν πήρε τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδας, αφού και να ήθελε να τα πάρει, δεν θα μπορούσε. Είχαν ήδη μεταφερθεί, από την Άνοιξη του 1941, λίγο πριν από την εισβολή του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα, από τον τότε υποδιοικητή της Τράπεζας Γεώργιο Μαντζαβίνο, αρχικά στην Κρήτη, ακολούθως στην Αίγυπτο και από κει στη Ν. Αφρική, όπου φυλάσσονταν στα θησαυροφυλάκια της «SOUTH AFRIKA RESERVE BANK». Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψαν στην Ελλάδα (βλέπε για περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ).
Τώρα όσον αφορά τα ελληνικά χρήματα που πήρε η Ναζιστική Γερμανία, τα οποία, κατά το Θ. Πάγκαλο, δεν τα επέστρεψαν ποτέ, μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, βρήκα ένα άρθρο του Τάσου Ηλιαδάκη, που είναι μαθηματικός, πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας και καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Στο άρθρο αυτό ο Τάσος Ηλιαδάκης, χρησιμοποιώντας ελληνικές και ξένες πηγές, δίνει μια νηφάλια εικόνα του τι συνέβη με το «δάνειο» που πήρε η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία από τη φτωχή Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με λίγα λόγια η υπόθεση έχει ως εξής: Το 1942 η Γερμανία και η Ιταλία, προκειμένου να κεφαλαιοδοτούν και να συντηρούν τα στρατεύματα τους που στάθμευαν στην Ελλάδα και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη Β. Αφρική, υπογράφουν μεταξύ τους (χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας) συμφωνία δανείου, με την οποία ορίστηκε:

  • Να καταβάλλει η Ελλάδα έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ μηνιαίως και
  • Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές.
Αργότερα την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα, μετατρέποντας έτσι το δάνειο από αναγκαστικό, σε, τρόπον τινά, κοινό συμβατικό δάνειο. Με την πρώτη μάλιστα τροποποίηση (2-12-1942) ορίστηκε ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943. Μάλιστα κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του. Τότε το «δάνειο» μετατράπηκε σε έντοκο, λόγω υπερημερίας της Γερμανίας. Το ύψος του δανείου, το οποίο, ας σημειωθεί, δεν ταυτίζεται με τις πολεμικές αποζημιώσεις, κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, το 1944 ανερχόταν (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 δολλάρια. Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε 20-30 περίπου δις ευρώ (δεν είναι και τόσο εύκολος ο υπολογισμός του). Κατά καιρούς η Ελλάδα έθεσε το θέμα επιστροφής του δανείου (δεν ξέρω πόσο σοβαρά και πόσο πιεστικά), για να αντικρουστεί με διάφορα επιχειρήματα από τη Γερμανία. Η τελευταία αντίκρουση είναι αυτή που έγινε πριν λίγες μέρες από το Γερμανό εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Andreas Peschke, ο οποίος απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Αντιπροέδρου της Ελληνική κυβέρνησης, είπε ότι το 1960 η τότε γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να καταβάλει αποζημιώσεις, πληρώνοντας 115 εκατ. γερμανικά μάρκα στην Αθήνα, καθώς και ότι δόθηκαν ακόμη αποζημιώσεις και σε όσους είχαν σταλεί για καταναγκαστική εργασία σε εργοστάσια της Γερμανίας.

Αντί επιλόγου:
Ενόψει όλων των ανωτέρω έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις στις δηλώσεις Πάγκαλου α) Ο κ. Αντιπρόεδρος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και ακριβολόγος στις συνεντεύξεις του και μάλιστα σε διεθνή ΜΜΕ (δεν πρόκειται για κουβεντούλα σε καφενείο). Μίλησε για αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Γερμανία, ενώ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, τουλάχιστον όχι για τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας (είναι άλλο θέμα τα ιδιωτικά αποθέματα και ιδίως αυτά των Εβραίων) και β) προέβη σε παρορμητικές δηλώσεις που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, αντί να αφήσει το σχετικό θέμα στα χέρια των αρμοδίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί αντίθετα (λέγεται ότι ο Κ. Καραμανλής το 1960, εκτός από την αποζημίωση των 115 εκ. μάρκων που έλαβε για τη χώρα μας, συμφώνησε να δεχτεί η Γερμανία μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων μεταναστών, αντί της επιστροφής του δανείου) ή αν δεν έχει ήδη παραγραφεί η σχετική αξίωση, ας επιδιωχθεί η απόδοση του κατοχικού δανείου  κατόπιν μελέτης, οργανωμένα  και με σοβαρότητα. Αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν το έκανε η Κυβέρνηση Σημίτη παλαιότερα και μάλιστα όταν Υπουργός  Εξωτερικών ήταν ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος (1996-1999), αφού, όπως ανέφερε στη συνέντευξη του, τα ελληνικά χρήματα η Γερμανία δεν τα επέστρεψε ποτέ.  Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, το Μάιο του 1995, μια προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου, μέσω του τότε Υπουργού Εξωτερικών, να αρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επιστροφή του δανείου, αλλά λόγω του θανάτου του, δεν ευοδώθηκε, αλλά ούτε και συνεχίστηκε από το διάδοχο του. Το να πετάμε απλώς μπηχτές εδώ κι εκεί και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση κι έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών (και της Γερμανίας), για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που βρισκόμαστε, ποιόν ωφελεί, εκτός ίσως από το λαϊκισμό? Σημειώνω τέλος ότι με την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα «κλείσουμε» ένα μικρό μέρος μόνο της «τρύπας» των χρεών μας. Το δάνειο αυτό, κατά τα άνω, ανέρχεται σήμερα περίπου στα 20-30 δις ευρώ, ενώ χρωστάμε περί τα 300 δις ευρώ, ίσως και περισσότερο. 
------------------------ 
Υ.Γ. Δείτε και την ενδιαφέρουσα αυτή ανάρτηση του @Αθεόφοβου που είναι σχετική με τα αποθέματα  χρυσού της Ελλάδας 

23 σχόλια:

αντωνης είπε...

Γελοιες δηλωσεις απο εναν αμετροεπη πολιτικαντη, ο οποιος πραγματικα απορω γιατι βρισκεται στην κυβερνηση και μαλιστα σε τετοια ηλικια.
Δεν θελω να βγω εκτος θεματος, αλλά μηπως πρεπει και οι πολιτικαντηδες να αποσυρονται μετα απο καποια ηλικια;;;

Την καλησπερα μου.

hackaday είπε...

Να απαντήσω στον αντώνη. Ο πάγκαλος εκπροσωπεί τη χώρα που κοιμάται. Στα έδρανα της βουλής, σε συνεδριάσεις, παντού. Είναι μασκώτ του εθνικού ύπνου.

Swell είπε...

Ο Πάγκαλος Μερόπη μου, έχει αναγάγει την προπαγάνδα, ή αν θες τα φούμαρα, σε επιστήμη. Αναμενόμενη επίδοση από έναν υπερφίαλο στο σώμα και το στόμα.

αθεόφοβος είπε...

Σύμφωνα με τον κατοχικό πρωθυπουργό Κ. Λογοθετόπουλο στο βιβλίο του , Ιδού η αλήθεια, Αθήνα 1948, οι Γερμανοί βάσει της Συνθήκης της Χάγης (άρθρο 49) είχαν το δικαίωμα να εισπράττουν έξοδα κατοχής (σελ 171).
Το αναγκαστικό δάνειο με την συμφωνία της Ρώμης που απλώς ανακοινώθηκε στην κυβέρνηση θα το επέστρεφαν εν καιρώ, είτε εις είδος είτε τοις μετρητοίς.(σελ 48) αλλά αυτοί αντιθέτως συνεχώς ελάμβαναν και αυξανόμενες κάθε μήνα προκαταβολές.
Τα έξοδα κατοχής που θα έπρεπε να έχουν εισπράξει για τους 41 μήνες κατοχής έπρεπε να είναι 4.100.000 χρυσές λίρες Αγγλίας ενώ αυτοί τελικά εισέπραξαν 9.097.000(σελ 174)

Gee Pontius είπε...

Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά που σου ξεφεύγει :
η τότε δραχμή αντιπροσώπευε χρυσό, τιμαλφή κ.λ.π. (και αργότερα) συνάλλαγμα σε αντίθεση με το σημερινό ευρώ που δεν αντιπροσωπεύει τίποτε ή μάλλον τα εχέγγυα (;)καταναλωτικών δανείων πολιτών και κρατών (!)
Το αποτέλεσμα ήταν η νέα δραχμή του 53 να αντιστοιχεί σε χίλιες κατοχικές λόγω της λεηλασίας του εθνικού πλούτου από τους Γερμανούς (μέχρι και τα άλογα του ιπποδρόμου είχαν πάρει στην Γερμανία) και του πληθωριστικού χρήματος που κυκλοφορούσαν για τις ανάγκες τους χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο αντίκρυσμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ορισμένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα έργα τέχνης π.χ. επεστράφησαν όπως είναι φυσικό, άλλα όμως είτε κατεστράφησαν είτε αναλώθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις ουδεμία αποζημίωση εδόθη

αθεόφοβος είπε...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορία του δανείου και για τον υπολογισμό των οφειλόμενων χρηματων σε μας υπάρχει εδώ

Βάσσια είπε...

Διάβασα και τον Αθέοφοβο... μπράβο σας παιδιά για αυτές τις αναρτήσεις.

Μερόπη μου Καλό μήνα

Υ.Γ.
Εγώ πάντως δεν έχω ούτε ουγγιά από αυτόν το χρυσό, εσείς ;

:-)

phlou...flis είπε...

Εεεε τώρα το χαλάς. Άσε να ...στριμώξουμε κι εμείς κάπου τους γερμανούς! Μα βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια τα χέρια μας :-)

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
δεν είναι και τόσο μεγάλος ο Πάγκαλος (νομίζω ότι είναι γύρω στα 70). Απλώς δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Έχω την εντύπωση ότι στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο συχνά κοιμάται, όπως λέει και ο @hackaday .

-@hackaday μου,
ναι το πρόσεξα κι εγώ ότι τον ύπνο τον έχει στο τσεπάκι ο Θόδωρος!!

Meropi είπε...

-@Swell μου,
συμφωνώ ότι, αρκετές φορές, η γλώσσα του προτρέχει της διανοίας, όπως μας έλεγε και ένας καθηγητής μας στο Γυμνάσιο.

-@Αθεόφοβε μου,
πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που δίνεις.

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
η είσοδος μας στην ΟΝΕ και η υιοθέτηση του ευρώ περιορίζουν σημαντικά την ανάγκη της Ελλάδας για διατήρηση υψηλών αποθεμάτων χρυσού. Και τούτο γιατί το ευρώ είναι ευρέως αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και καμία χώρα ή συνασπισμός χωρών δεν μπορεί να επιβάλει εμπάργκο εναντίον του, όπως εύκολα μπορούσε να συμβεί με τη δραχμή.

-@Βάσσια μου,
εγώ ειδικά έχω πολλά αποθέματα χρυσού!! Στην καρδιά!! Χα χα χα!!!

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου καλέ,
αν ήθελε ο Πάγκαλος πραγματικά να στριμώξει τους Γερμανούς, ας ζητούσε την επιστροφή του δανείου με επίσημο τρόπο, οργανωμένα και κατόπιν σοβαρής μελέτης, τότε που ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Τώρα πετά λόγια του αέρα για εσωτερική κατανάλωση, κατά τη γνώμη μου.

rvagos είπε...

Αγαπητή Μερόπη , αν λάβουμε υπ, όψιν τα δικά σου ιστορικά ντοκουμέντα , όσον άφορα το δάνειο, καθώς και τα λεγόμενα του Αθεόφοβου και τις παραπομπές του , το συμπέρασμα είναι ένα , η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί.
Το σωστό και αξιοπρεπές είναι όμως αυτό που είπε ο Γιώργος στη Βουλή, δεν είναι της στιγμής.
Βρισκόμαστε σε πρωτοφανή δίνη , αλλά ζητιάνοι ποτέ ρε γαμώτο!
Στη συγκυρία ζητιανιά είναι.
Θα βγούμε απ' το αδιέξοδο με οποιοδήποτε τίμημα και τότε για ελάτε εδώ κύριοι Ντοϊστλανοι.


ΥΓ:Μήπως ξέρει κάτι ο Χοντρός, παπαρδέλας είναι ,μαλάκας όμως?

glam είπε...

Τον Πάγκαλο μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για πολλά, και ο ίδιος τον εαυτό του για ακόμη περισσότερα...., το σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται για ευφυή και ενδιαφέροντα άνθρωπο....και στην πολιτική σκηνή της χώρας μας δεν υπάρχουν πολλοί ....

Σοφία είπε...

Όπως πάντα, κατατοπιστική και αναλυτική! Ευχαριστούμε :-)

Gee Pontius είπε...

Μερόπη είναι προφανές ότι δεν κατάλαβες το σχόλιό μου και που αναφέρεται. Το ευρώ είναι αέρας κοπανιστός, όχι μόνο η Ελλάς αλλά καμμία χώρα της Ε.Ε. δεν υποχρεούται να έχει αποθέματα χρυσού ή συναλλάγματος για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τυπώνει η ίδια ευρώ αλλιώς δεν θα ήταν κοινό νόμισμα.

Meropi είπε...

-@rvago μου,
συμφωνώ με την τοποθέτηση σου. Την καλημέρα μου

-@glam μου,
δεν διαφωνώ ότι ο Πάγκαλος είναι ευφυής. Είναι όμως και παρορμητικός. Θέλω επίσης να πω ότι δεν τον αντιπαθώ. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου με τους δημόσιους υπαλλήλους που είχε δίκιο, υπερασπίστηκα τα λόγια του.

Meropi είπε...

-@Σοφία μου,
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλημέρα στο Λονδίνο.

-@gpoint μου,
κατάλαβα την τοποθέτηση σου, αλλά μάλλον εσύ δεν κατάλαβες τη δική μου. Ο λόγος που διατηρούσαμε μεγάλα αποθέματα χρυσού την περίοδο της δραχμής είναι για το φόβο ότι σε δύσκολες περιόδους δεν θα έπαιρνε κανείς τη δραχμή, οπότε θα πληρώναμε με χρυσό. Τώρα με το ευρώ αυτός ο φόβος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Δεν προβλέπεται ότι υπάρχει κράτος στον κόσμο που θα αρνείται να πληρωθεί με ευρώ.

Gee Pontius είπε...

Η τοποθέτησή μου αφορούσε την κατοχική δραχή και την υποτίμηση που υπέστη από τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας που υπέκλεψαν οι Γερμανοί, υποτίθεται ότι ο χρυσός επανήλθε από την Αίγυπτο.
Ηταν τέτοια που 1 000 δραχμές αντιστοιχούσαν σε μία νέα, ενώ στην Γαλλία το ένα νέο φράγκο αντιστοιχούσε σε 100 παλαιά. Αυτά για να αντιληφθείς τη ζημιά που προκάλεσαν οι Γερμανοί και τι αποζημιώσεις έδωσαν στην Ελλάδα σε σχέση με την Γαλλία.

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
τελικά συνεννοηθήκαμε μου φαίνεται!

eirini katsa είπε...

Kαλησπέρα κ.Μερόπη!
Αχχχχχχχ...που πήγε ο χρυσός,οεο;
Δύσκολες μέρες πλησιάζουν,πλησίασαν ήδη...
Υπάρχει ελπίς,αισιοδοξία...;
Τς,Καθόλου...
Καλό μήνα να έχουμε,παρόλα αυτά!
:)

Ανώνυμος είπε...

O κ.Πάγκαλος θα έκανε πολύ καλό στην εθνική οικονομία αν δήλωνε παραίτηση από το βουλευτικό του αξίωμα ώστε η ετήσια βουλευτική του αποζημίωση της τάξεως των 100 χιλ. ευρώ και κάτι ψιλά να πήγαινε σε κοινωνικά αγαθά και είσης θα έκανε πολύ καλό στον εαυτό του αν πήγαινε στο νησί που έχει το αμπέλι του και το καλλιεργούσε...ξοφλημένοι άνθρωποι είναι δυνατόν να σώσουν αυτή την χώρα?...

Meropi είπε...

-@Ειρήνη μου,
δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα, θα δείξει...

-@ezak μου,
αν ο Πάγκαλος παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, οι αποδοχές του δεν θα πάνε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά στο νέο βουλευτή που θα καταλάβει τη θέση του!! Μπορεί ή μάλλον είναι σίγουρο ότι αυτός δεν θα είναι καλύτερος...