Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

"Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα, άμα πέφτει Δευτέρα..."




«Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα. Η 27η και η 29η Οκτωβρίου δεν λένε και πάρα πολλά πράγματα. Η 26η Οκτωβρίου κάτι λέει άμα σε λένε Δημήτρη. Ο Δημήτρης Καλπακλής που το λένε Δημήτρη και πάει δευτέρα, χαίρεται πάρα πολύ που τον λένε Δημήτρη, γιατί γιορτάζει και παίρνει πάρα πολλά παιχνίδια. Είναι πολύ τυχερός. Ενώ άμα σε λένε Νεκτάριο δεν είσαι και πολύ τυχερός, γιατί κανένας δεν ξέρει πότε γιορτάζουν οι Νεκτάριοι. Κάποτε όμως γιορτάζουν και οι Νεκτάριοι, γιατί ένα παιδί που τον λένε Νεκτάριο μου είπε ότι κάποτε γιορτάζουν και οι Νεκτάριοι, αλλά επειδή κανένας δεν ξέρει πότε γιορτάζουν, αυτό το παιδί είναι πολύ στενοχωρημένο και τρέχουν οι μύξες του.
Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα, άμα πέφτει Δευτέρα, γιατί έχουμε τριήμερο και πάμε στο χωριό του μπαμπά μου. Εκτός αν δεν πάμε, γιατί η μαμά μου δεν χωνεύει τη μαμά του μπαμπά μου, ενώ χωνεύει τη δική της μαμά που δεν τη χωνεύει ο μπαμπάς μου, οπότε μπορεί να μείνουμε σπίτι. Εμείς τα παιδιά είμαστε πολύ περήφανα που έχουμε την 28η Οκτωβρίου. Γιατί πριν είχανε να γιορτάζουνε μόνο την 25η Μαρτίου. Την 28η Οκτωβρίου πηγαίνανε κανονικά σχολείο, γιατί δεν υπήρχε η 28η Οκτωβρίου. Δηλαδή υπήρχε, αλλά κανένας δεν το έκανε θέμα, γιατί δεν είχανε μπει οι Γερμανοί. Εγώ είμαι πολύ περήφανη Ελληνοπούλα, νιώθω ένα ρίγος και μόλις το είπα στη μαμά μου, μου έβαλε θερμόμετρο. Είχα 37,4. Μου έδωσε σιρόπι και μου πέρασε το ρίγος.
Η δασκάλα μας είπε ότι την 28η Οκτωβρίου ήρθε ο Ιταλός Πρέσβης στο σπίτι του Μεταξά, νύχτα, χωρίς να τηλεφωνήσει πρώτα. Τον ρώτησε αν μπορούν να πάρουν την Ελλάδα και να την έχουνε για δικιά τους. Ο Ιωάννης Μεταξάς τσαντίστηκε που τον ξυπνήσανε και είπε ΟΧΙ. Αυτό το όχι το είπε πολύ ηρωικά, γι’ αυτό εμείς το λέμε ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ. Και μετά τους πολεμήσαμε τους Ιταλούς. Και μετά πέρασε η 28η Οκτωβρίου, διώξαμε τους Ιταλούς και μπήκανε οι Τούρκοι. Όχι λάθος, μπήκανε οι Γερμανοί. Και η γιαγιά μου έκλεισε τα παντζούρια, για να μην τους βλέπει. Όλοι οι Γερμανοί ήτανε χάλια, μα πιο χάλια ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Είχε μάνα Πατρινιά και πατέρα Γερμανό και δεν ξέρω πότε γιορτάζει, ούτε αν του φέρνουν δώρα. Μετά περάσανε τα χρόνια και δεν θυμάμαι πώς έφυγαν οι Γερμανοί. Και τότε όλοι οι Έλληνες βγήκαν έξω και φιλιόντουσαν. Τώρα από τη χαρά μας βγάζουμε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Εμείς όμως δεν βγάζουμε, γιατί τη χάσαμε στη μετακόμιση. Αυτά και ελπίζω να μην ξανάλθουν οι Γερμανοί.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.»


Αυτή την έκθεση τη διάβασα πολλάκις στο διαδίκτυο, με την υποσημείωση ότι την έγραψε κάποια Ματούλα Πιρτσικλή, Δ΄ Δημοτικού. Τώρα αν πράγματι την έγραψε η Ματούλα ή άλλος, ενήλικος, απλώς για να κάνει χιούμορ, δεν παίρνω όρκο. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι εμένα με λένε Μερόπη και σχεδόν κανείς δεν ξέρει πότε γιορτάζω. Έτσι δεν παίρνω δώρα, αλλά, εντάξει, δεν τρέχουν και οι μύξες μου, σαν το Νεκτάριο. Πάντως, αν ενδιαφέρεστε, γιορτάζω 2 Δεκεμβρίου.
Α, και κάτι άλλο. Όταν ήμουν μικρή, στην Κύπρο, βγάζαμε σημαία στη βεράντα σε κάθε εθνική επέτειο και την 28η Οκτωβρίου. Την ελληνική σημαία, όχι την κυπριακή (βλέπε εδώ). Από τότε όμως που χάσαμε το σπίτι και τη βεράντα, δεν ξανάβγαλα ελληνική σημαία σε μπαλκόνι.
---------------------------------------

 Προσθήκη: Ο @φίλος Αθεόφοβος με πληροφόρησε ότι το κείμενο αυτό  γράφτηκε από την Έλενα Ακρίτα  και πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στις 26-10-2002.
------------------------------------------- 

23 σχόλια:

stalamatia είπε...

Αυτή την ανάρτηση την έχω ξαναδιαβάσει αλλά δεν θυμάμαι πού.
Κοίτα να δεις οι αργίες είναι καλύτερες όταν πέφτου Δευτέρα,χωρίς παρεξήγηση.Στις 2 ε; Πέμπτη

Meropi είπε...

Ναι @Σταλαματιά μου, στις 2 Δεκ γιορτάζω και ναι, φέτος είναι Πέμπτη. Ελπίζω να μου στείλεις κανένα παιχνίδι. Χα χα χα χα!

athina μπασιούκα είπε...

Αληθινό ή όχι, εμένα με έκανε να γελάσω! Και έχει δίκιο: οι αργίες είναι τόσο ωραίες όταν πέφτουν Δευτέρα ή Παρασκευή!

DaNaH είπε...

Καλό είναι να πέφτει Δευτέρα αλλά ακόμα καλύτερο είναι να πέφτει Τετάρτη αν μένεις στη Θεσσαλονίκη καθώς για μας και η 26η είναι αργία λόγω του Πολιούχου μας και έτσι εξασφαλίζουμε ένα ωραιότατο πενθήμερο! :P

Όσο για την "έκθεση" δεν την είχα ξαναδιαβάσει αλλού, αλλά πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο από πολλά σημεία ότι την έχει γράψει ενήλικας και όχι μια μικρή μαθήτρια, άσχετα αν έτσι ίσως παρουσιάστηκε.

Swell είπε...

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά (παρα)μορφώνονται. Κι αν σκεφθείς τι ακούν και βλέπουν καθημερινά, είναι αναμενόμενο.

Ευάγγελος είπε...

Πολλά τέτοια κείμενα, meropi μου, κυκλοφορούν, ώστε δεν ξέρεις ποια είναι αυθεντικά και ποια κατασκευασμένα. Δεν έχει σημασία! Το παραπάνω είναι από τα πιο χαριτωμένα και το διάβασα πολύ ευχάριστα, έστω κι αν φέτος η 28η έπεσε Πέμπτη!!!

Meropi είπε...

-@Αθηνά μου,
κι εγώ γέλασα.

-@Δανάη μου,
κι εγώ πιο πιθανό θεωρώ να το έγραψε ενήλικος το σχετκό κείμενο.

Meropi είπε...

-@Swell μου,
όπως λέω και πιο πάνω το θεωρώ πιο πιθανό να το έγραψε ενήλικος το κείμενο αυτό, έστω και αν έγινε προσπάθεια να δοθεί με ένα αφελή τρόπο.

-@Ευάγγελε μου,
και Πέμπτη που έπεσε ψιλοβολεύει. Με μια μέρα άδεια (την Παρασκευή), φεύγει κανείς για ένα τετραήμερο.

phlou...flis είπε...

όποτε και να πέφτει καλή είναι για μια βόλτα, ένα καφέ, ένα τσιπουράκι. Χρόνια μας πολλά

αθεόφοβος είπε...

Την έκθεση την είχα δημοσιεύσει το 2007 σε ένα ποστ με τίτλο ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
http://atheofobos2.blogspot.com/2007/10/28.html
Και εγώ δεν ήξερα ποιός την έγραψε μέχρι που ένας ανώνυμος φίλος με ενημέρωσε ότι το κείμενο αυτό έχει γραφτεί από την ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ και έχει δημοσιευτεί στα ΝΕΑ στις 26-10-2002.

Ανώνυμος είπε...

Οπως οι Αυστριακοι απογαλακτιστηκαν απο τους Γερμανους,ετσι κι εσεις οι Κυπριοι πρεπει να χωρισετε απο τους Γραικους...

Να βρειτε την αληθινη εθνικη σας ταυτοτητα.

Να μιλατε τη δικη σας γλωσσα,την Κυπρεικην...οχι τη ψευτικη
" αποστειρωμενη " γραικικη...

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
Χρόνια μας πολλά. Να είμαστε καλά, να πίνουμε και τα τσιπουράκια μας και τους καφέδες μας.

-@Αθεόφοβε μου,
να που μου έλυσες μια απορία. Η Έλενα Ακρίτα, λοιπόν, έγραψε το χαριτωμένο αυτό κείμενο. Έτσι εξηγείται το ιδιότυπο χιούμορ.

Meropi είπε...

-@harry μου,
συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Πρέπει σιγά σιγά οι Ελληνοκύπριοι να το πάρουμε απόφαση ότι έχουμε και κυπριακή εθνική ταυτότητα.

santa maura είπε...

...και οι λατινοαμερικανοι τι πρεπει να κανουν? να γυρισουν στη γλωσσα των ινκας?

Ανώνυμος είπε...

Ενα εθνος,μια ταυτοτητα,μια γλωσσα...

Ριζα Βυζαντινη & Τουρκικη,
ταυτοτητα τουρκοεπιμειγμενου βυζαντινου,
γλωσσα Κυπρεικη,ελληνογενης με προσμιξεις τουρκικες,αλβανικες,
σλαβικες...
Καμμια σχεση με (αρχαιους) ελληνες,Αφροδιτες,
ειδωλολατρικες φιγουρες...

vassper είπε...

Harrystocrat δεν συμφωνώ μαζί σου. Τα κυπρέικα δεν είναι άλλη γλώσσα αλλά τοπική διάλεκτος της Ελληνικής, όπως τα κρητικά, τα ποντιακά, τα τσακώνικα κλπ. το ίδιο και η ταυτότητά τους που είναι μια ελληνική εθνική ταυτότητα με τις ιδιαιτερότητες των επηρεασμών της χιλιόχρονης ιστορίας. Αλλο έθνος και άλλο κράτος.

Meropi είπε...

@Γιώργο μου,
δεν κατάλαβα καλά το νόημα του σχολίου σου. Προφανώς αναφέρεσαι στο σχόλιο του @harrystocrat περί κυπριακής διαλέκτου. Συμφωνείς μαζί του ή όχι? Πάντως κλίνω προς το όχι, δεν συμφωνείς. Κι εγώ θα έλεγα ότι η κυπριακή διάλεκτος δεν παύει να είναι ελληνική γλώσσα και καλά κάνουμε και διδασκόμαστε την πανελλαδική (γλώσσα), στην οποία εξάλλου είναι γραμμένη και η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Η τοπική διάλεκτος είναι κυρίως προφορική και εξάλλου, διαφέρει από τόπο σε τόπο, ακόμα και μέσα στην Κύπρο.

Αυτό το σχόλιο αφορά και σένα @harrystocrat μου.

Meropi είπε...

-@vassper μου,
το προηγούμενο σχόλιο μου αφορά, εν μέρει κι εσένα. Ως προς τη γλώσσα συμφωνούμε. Τώρα ως προς το έθνος - κράτος έχω να πω το εξής: Είναι αλήθεια ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο, κυρίως, εθνότητες: οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Δεν παύει, όμως, να είναι συγχρόνως και Κύπριοι. Νομίζω ότι δεν θα έβλαπτε να αρχίσουμε σιγά σιγά να καλλιεργούμε και την κυπριακή μας εθνική ταυτότητα.

santa maura είπε...

μεροπι καλησπερα και συγνωμη που στο προηγουμενο σχολιο μου ημουν λιγο "αποτομος " και ασαφης αλλα βιαζομουν . σωστα καταλαβες δεν συμφωνω με τον harry , το οτι οι κυπριοι μιλανε ελληνικα δεν σημαινει , κατα την γνωμη μου , οτι δεν εχουν εθνικη ταυτοτητα.

Ανώνυμος είπε...

Η γνωμη μου ειναι οτι Κυπριοι & Γραικοι ειναι 2 διαφορετικα εθνη.

Ομογενη,αδελφα,συγγενη,
αλλα παντως οχι το ιδιο εθνος...

Οπως Γερμανοι & Αυστριακοι,
Αγγλοι & Καναδοι,Αυστραλοι,Αμερικανοι
κλπ.

Δυο ή περισσοτερα διαφορετικα εθνη μπορουν να εχουν διαλεκτο της ιδιας γλωσσας,π.χ αγγλικα Αγγλων & αγγλικα Αμερικανων...

Νομιζω οτι οι μισοι Κυπριοι συμφωνουν με μενα,δεν νοιωθουν Γραικοι & αντιπαθουν τους Γραικους...

eirini katsa είπε...

Πολλές καλησπέρες κ.Μερόπη!!!!
Πραγματικά...τί ωραίο που'ναι όταν οι αργίες πέφτουν στην αρχή ή στο τέλος της βδομάδας....10000
like!!!
Νομίζω πως το χρειαζόμαστε!!
Υ.Γ Αν προλαβαίνεις κ έχεις χρόνο πέρνα από τα μέρη μου...έχω μια ψηφοφορία...κ θέλω να βοηθήσω ένα φίλο μου!!!!
Φιλιάααα πολλάα!!
Καλό ΣΚ!!!
:)

Meropi είπε...

-@Γιώργο μου,
όχι δεν ήσουν απότομος. Όσο για την εθνική ταυτότητα ισχύουν όσα αναφέρω προς το @vassper.

-@harry μου,
διάβασε κι εσύ, αν δεν σου κάνει κόπο, το σχόλιο μου προς το @vassper. Είναι μια απάντηση και προς εσένα.

-@Ειρηνούλα μου,
θα περάσω από το ιστολόγιο σου. Είσαι τόσο γλυκιά που δεν μπορώ να σου το αρνηθώ.

Phivos Nicolaides είπε...

Γιατί αν πέσει Παρασκευή, άσχημα θα είναι;; Λέω εγώ τώρα!!