Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

"Βοήθησε με να ψηφίσω" Περιφερειάρχη


Είμαστε μια οικογένεια πολυσυλλεκτική, όσον αφορά τις ψήφους. Εκτός από δεξιά, καλύπτουμε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. Ο καθένας, από τους τέσσερις μας, και η ψήφος του (και καλά κάνουμε). Η ψήφος μάλιστα αυτή αλλάζει από περίοδο σε περίοδο. Έτσι και τώρα. Ο άντρας μου, ντε και καλά, αποφάσισε ότι τώρα ήρθε η ώρα του ΚΚΕ. Θα ψηφίσει, λέει, Περιφερειάρχη τον Παφίλη. Του λέω «είσαι σίγουρος ότι ο Παφίλης είναι αυτός που σου ταιριάζει, ότι οι ιδέες σου συμπορεύονται με τις δικές του»? Είμαι σίγουρος μου απαντά (τρομάρα του). Του λέω, λοιπόν, «τι θα έλεγες, να απαντήσουμε ένα ερωτηματολόγιο, για να δούμε ποιος υποψήφιος μας ταιριάζει». Δέχτηκε. Μπήκαμε λοιπόν στο site http://www.helpmevote.gr, επιλέγουμε την Περιφέρεια Αττικής και αρχίζουμε να απαντάμε. Να μερικές χαρακτηριστικές θέσεις, στις οποίες είχαμε να απαντήσουμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.

  • Για τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα, η ποινή της φυλάκισης θα πρέπει να αντικατασταθεί με κοινωφελή εργασία.
  • Η αστυνομία θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιο αυστηρά μέτρα καταστολής για την προστασία της περιουσίας των πολιτών.
  • Οι ατομικές μας ελευθερίες έχουν περιοριστεί στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
  • Για την καταπολέμηση της ανεργίας θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μορφές ευέλικτης εργασίας.
  • Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής παρά στην οικονομική ανάπτυξη.
  • Το φορολογικό σύστημα και η πρόνοια του κράτους θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
  • Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα δικαιώματα των Ελλήνων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να διασφαλιστεί και μέσω της επιβολής 'πράσινων' φόρων, όπως στα τέλη κυκλοφορίας.
  • Πρέπει να είναι δυνατόν να λειτουργούν μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Θα πρέπει να ενισχυθούν υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα (όπως π.χ. 'βοήθεια στο σπίτι', ολοήμερα σχολεία, παιδικοί σταθμοί) ακόμα και με αύξηση της τοπικής φορολογίας.
  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες και να επενδύσει στην ανάπτυξη άλλων τομέων.
  • Είναι προτιμότερο για την Ελλάδα να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί εκτός.

Αποτέλεσμα? Βρεθήκαμε και οι δυο να είμαστε πιο κοντά σε υποψήφιους που δεν είχαμε σκοπό να ψηφίσουμε. Ο άντρας μου βρέθηκε να είναι πιο κοντά στον υποψήφιο των «Οικολόγων – Πράσινων»  (και πολύ μακριά από τον Παφίλη) κι εγώ πιο κοντά στο Δημαρά (όχι όμως πολύ μακριά από τον υποψήφιο που είχα κατά νου). Λέτε να αλλάξω γνώμη?

Έχει γούστο πάντως. Για δοκιμάστε κι εσείς. Μπείτε στο site  http://www.helpmevote.gr και αρχίστε να απαντάτε. Ίσως έχετε σκοπό να ψηφίσετε υποψήφιο που, κατά βάθος, δεν σας ταιριάζει, δεν ταιριάζει με τις απόψεις σας. 
---------------- 
Σημείωση: Ο πιο πάνω ιστότοπος αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας (e-Democracy Centre) που ανήκει στο Κέντρο Δημοκρατίας Άαραου (ZDA) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, ερευνητική πρωτοβουλία.

26 σχόλια:

Swell είπε...

Μερόπη, το 'τρεξα αλλά ντρέπομαι να σου πω τι έβγαλε.

monahikoslikos είπε...

Εγώ πάντως το τρέξω δεν το τρέξω δαγκωτό Χάγιο θα ρίξω για να 'χω και την υπόληψή μου μετά.

monahikoslikos είπε...

@Swell:
Άσε τα σάπια Swell και ομολόγα...

Meropi είπε...

-@Swell μου,
πρέπει να έχεις το θάρρος να μας πεις τι σου έβγαλε. Εγώ δηλαδή, πώς σας είπα για το Δημαρά????

-@Λύκε μου,
ωραία, δεν αλλάζεις γνώμη για το Χάγιο. Όμως, έτσι, από περιέργεια, μπες να δεις ποιος είναι πιο κοντά στις θέσεις σου.

monahikoslikos είπε...

Μπήκα Μερόπη μου και μου 'βγαλε 80% Παφίλη και 76% Χάγιο.... κοντά έπεσα δηλαδή.

KOYKLITIS είπε...

Νομίζω Μερόπη πως αυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να αντικαταστήσει και την ψήφο μας στην κάλπη.
Έτσι κι αλλιώς σαν πρόβατα πάμε και ψηφίζουμε και μετά βρίζουμε αυτούς που ψηφίσαμε.
Τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό θα ξέρουμε ότι δεν φταίμε εμείς αλλά τα λάθος ερωτήματα που μας έβαλαν.
Για την ιστορία τώρα και για να μη σε καίει η περιέργεια εμένα μου έβγαλε το Δημαρά με ποσοστό 49%, τον μόνο που δεν θα ψήφιζα ούτε με σφαίρες!
Η αλήθεια είναι πως άρχισα να προβληματίζομαι και το σκέφτομαι αν θα είναι σωστό να ψηφίσω το Μητρόπουλο που νομίζω πως είναι πιο κοντά σε ότι πιστεύω ή μήπως θα πρέπει να ακολουθήσω την προτροπή του αποτελέσματος του γκάλοπ και να ψηφίσω το Δημαρά με τους μπλε και πράσινους κόκκους…

Meropi είπε...

Λοιπόν @Λύκο μου, πράγματι το τεστ έπεσε πολύ κοντά, όσον αφορά εσένα. Και σε μένα ήρθε δεύτερος αυτός που έχω κατά νου να ψηφίσω (δεν είμαι ακόμα βέβαιη τι θα κάνω τελικά). Στον άντρα μου όμως ήλθε 4ος ο Παφίλης!! Χα χα χα!!!

Meropi είπε...

-@KOYKLITI μου,
μπορεί τα τεστ να μην υποκαθιστούν την ανθρώπινη κρίση, αλλά συχνά την κρίση μας τη διαμορφώνουμε επιπόλαια. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μας ώθεί να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα και να σκεφτούμε καλύτερα.

vassper είπε...

Μερόπη, γειά
Αρκετά ενδιαφέρον το τέστ και με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Το έκανα και εγώ και βγήκε άλλος από αυτόν που είχα στο μυαλό μου. Η απόκλιση αυτή μπορεί να δηλώνει ότι μπορεί ψηφίζουμε με γενικές εικόνες των θποψηφίων και όχι τις πραγματικές θέσεις τους, τις οποίες δεν γνωρίζουμε σε βάθος. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχουμε λάθος εκτίμηση για την πολιτική μας ταυτότητα. Παρ' όλα αυτά εγώ πιστεύω ότι η απόκλιση οφείλεται στο ότι ο κάθε ένας απο εμάς δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε 1-2 θέσεις που τον οδηγούν σε κάποιον υποψήφιο, ενώ αντίθετα το τέστ υπολογίζει όλες τις θέσεις με την ίδια βαρύτητα. Παρ' όλα αυτά εγώ θα προβληματιστώ σήμερα το βράδυ για την πολιτική μου ταυτότητα.

αθεόφοβος είπε...

Έμένα πάντως έπεσε διάνα!

habilis είπε...

Μπήκα . Ενδιαφέρον είναι.
Εχω όμως μια ένσταση.
Οι προεκλογικές θέσεις των υποψηφίων είναι δεδομένο ότι θα τηρηθούν ακριβώς ?

Meropi είπε...

-@vassper μου,
σ' αυτό που επισημαίνεις, ότι δηλ. μερικές θέσεις των υποψηφίων έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες, έχεις δίκιο. Πάντως το ερωτηματολόγιο πράγματι μας κάνει να σκεφτούμε μερικά πράγματα παραπάνω.

-@Αθεόφοβε μου,
το ότι έπεσε διάνα σημαίνει ότι μελέτησες καλά την ψήφο σου!

Meropi είπε...

-@habilis μου,
πολύ σωστός ο προβληματισμός σου. Το ότι ένας υποψήφιος έχει ορισμένες θέσεις, δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι ειλικρινής.

Ευάγγελος είπε...

Meropi μου, με επιβεβαίωσε απόλυτα η τοποθέτηση στους "άξονες" του τεστ, αλλά δεν θα ψηφίσω την πρώτη επιλογή που μου έδειξε!... Η δεύτερη είναι η επιλογή μου! Είναι καλό πάντως!

Θανασης Ξ. είπε...

Εγώ βγήκα να μην έχω σαφή σχέση με κανέναν :)))))...

Πάντως πλησιέστερά μου, βγήκε ο Ψαρριανός, με δεύτερο τον Δημαρά. Τελευταίοι μου βγήκαν ο Άδωνις και ο Κικίλιας...

Πάντως, λείπουν κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις. πχ τί μήνυμα θέλετε να στείλετε, εάν θέλετε κλπ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν βγήκε αυτός που θα ψηφίσω (Διάκος) αλλά δεν "αστόχησα" εντελώς μιας και βγήκε ο Σγουρός...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

http://www.ontheissues.org

Τσεκαρετε...

Phivos Nicolaides είπε...

Περιφερειάρχες χρειάζεται η χώρα ή καλούς ηγέτες;;;

NdN είπε...

Μεροπη εγώ δεν θα κατέβω να ψηφίσω (αυτό έλειπε θα μου πεις) έχω κλείσει και ταξιδάκι σε άλλη ευρωπαική πόλη πιο κοντά στη Γηραιά Αλβιώνα από τη Σαλονικη, αλλά το τεστ το έκανα και μου έβγαλε αυτόν που θα ψήφιζα με 75%. Πάντως και ο συμπαθής σε εμένα Τρεμόπουλος ακολουθούσε από κοντά με 60%. Ο δε Ζορό έπαιρνε μόλις 5% και προβληματίστηκα που συμφωνούμε έστω και κατά αυτό το ταπεινό ποσοστό. Το αποδίδω ότι μικρός συμπαθούσα τον Ζορό περισσότερο από τον Sουπερμαν.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Phivos Nicolaides
Το δεύτερο, προφανώς, αλλά αυτές οι εκλογές είναι τοπικές.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@NdN
Θα συμφωνούσα μαζί σου για την "εξορία", αλλά μετά τις δηλώσεις του Ανθιμου (ούτε ο Χριστόδουλος να ήτανε) και ζούσα στην Θεσσαλονίκη θα ψήφιζα σίγουρα κάποιον από την αντιπολίτευση. Θα μου πεις ότι ο Ψωμιάδης έχει την νίκη στην τσέπη του αλλά καλό είναι να υπάρχει και άλλη άποψη.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
κι εμένα δεύτερη επιλογή μου ήρθε αυτός που έχω κατά νου. Χα χα χα!

-@Θανάση μου,
μη νομίζεις, κι εμένα με τον πρώτο που έδειξε το τεστ, μόνο κατά 56% συμφωνώ. Φαντάσου πόσο συμφωνώ με το δεύτερο, τρίτο κλπ. Ίσως η ερώτηση για το μήνυμα να μην κρίθηκε ότι αρμόζει σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
ο Διάκος δεν βγήκε σε σένα και βγήκε στον άντρα μου! Χα χα χα!

-@harry μου,
πραγματικά έξω γίνονται πολύ συχνά αυτά τα ερωτηματολόγια.

Meropi είπε...

-@Φοίβο μου,
και οι Περιφερειάρχες ηγέτες είναι, σε τοπικό επίπεδο βέβαια.

-@NdN μου,
κι εγώ μάλλον δεν θα ψηφίσω σ' αυτές τις εκλογές. Σκέφτομαι να πάω στην Κύπρο, για λίγες μέρες, μια και κλείνουν τα Δικαστήρια.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πραγματικά δεν με πειράζει μιας και μέχρι σήμερα νόμιζα ότι και οι Οικολόγοι κάναμε στείρα αντιπολίτευση, λες και είμαστε Σαμαράς ή ΚΚΕ, αλλά διάβασα ένα κείμενο μας με πολύ σωστές θέσεις, αν θέλεις να το διαβάσεις: Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
Νισάφι ποια με την απαισιοδοξία.