Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ξενοφοβία...




Έχουμε γίνει ξενοφοβικοί. Θα σας διηγηθώ μια ιστορία και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Στο νοσοκομείο, όπου εργάζεται ο άντρας μου, γνώρισε ένα νέο παιδί, το Μανώλη. Είναι Ινδός στην καταγωγή, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα από 16 χρονών (σήμερα είναι περίπου 35). Ήρθε ως υπότροφος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν τον ικανοποιούσε πλήρως. Συνέχισε τις σπουδές του σε Τ.Ε.Ι. και έγινε χειριστής ιατρικών μηχανημάτων. Είναι πολύ καλός στη δουλειά του και όλο το ιατρικό προσωπικό τον συμπαθεί. Μιλά, βέβαια, άπταιστα ελληνικά και έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα. Εδώ και τρία χρόνια περίπου παντρεύτηκε μια συμπατριώτισσα του που εργάζεται στην Ινδική Πρεσβεία και κάνανε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, δύο περίπου χρονών σήμερα. Το περασμένο Σάββατο λοιπόν ήταν καλεσμένοι μας. Πήγαμε σε μια ωραία ταβέρνα. Φέρανε και το κοριτσάκι τους, γιατί δεν είχαν πού να το αφήσουν. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένα ζευγάρι (γύρω στα 65), το οποίο από την αρχή μας στραβοκοίταζε. Δεν κατάλαβα το λόγο, αλλά είπα ίσως είναι η ιδέα μου. Το μικρό κοριτσάκι στην παρέα μας ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο, όπως και εμείς άλλωστε και πού και πού έβγαζε χαρούμενες φωνούλες (όχι τσιρίδες). Κάποια στιγμή ακούω το διπλανό ζευγάρι να δυσανασχετεί και να λέει κάτι περίπου σαν «δεν ντρέπονται και κάνουν τόση φασαρία» ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Και πάλι δεν κατάλαβα ότι το λέγανε για μας, γιατί πράγματι στην ταβέρνα επικρατούσε λίγη φασαρία. Μερικοί μάλιστα καπνίζανε απτόητοι (ευτυχώς όχι πολλοί), αλλά αυτό δεν φάνηκε να τους ενοχλεί. Κάποια στιγμή ο Μανώλης πήρε το κοριτσάκι και βγήκε έξω, ο δε άντρας του διπλανού ζευγαριού τον ακολούθησε. Σε λίγο γύρισαν όλοι πίσω και ο Μανώλης μας παρακάλεσε να φύγουμε, γιατί το παιδί είχε νυστάξει, όπως ισχυρίστηκε. 
Πράγματι πληρώσαμε και φύγαμε. Στο γυρισμό ο Μανώλης μας είπε τον πόνο του. Το ζευγάρι δίπλα δυσανασχετούσε για μας και ειδικότερα για την οικογένεια του Μανώλη, στον οποίο κάνανε πού και πού γκριμάτσες αποδοκιμασίας (καθόταν απέναντι τους). Όταν δε βγήκε έξω με το παιδί, ο άντρας που τον ακολούθησε του είπε «μας ενοχλείτε, δεν το καταλαβαίνετε, γιατί δεν φεύγετε?». Δεν ήθελε να μας το πει εκεί, για να μην γίνει κανένας καυγάς και μας χαλάσει τη βραδιά. Πρόσθεσε δε ότι συχνά τώρα τελευταία, καταλαβαίνει ότι δεν είναι καλοδεχούμενος σε μαγαζιά από αρκετούς Έλληνες. Μια φορά μάλιστα σ’ ένα απ’ αυτά, αν και είχε κλείσει νωρίς τραπέζι, όταν είδαν ότι είναι μελαμψός Ινδός, προσποιήθηκαν ότι τάχα, λόγω λάθους, δεν κράτησαν το τραπέζι και τον έδιωξαν. Στενοχωρέθηκα πολύ που το άκουσα. Όχι τόσο για το Μανώλη, αλλά για την ξενοφοβία που έχουμε αναπτύξει οι Έλληνες. Τότε κατάλαβα και γιατί ο Μανώλης είχε κρεμάσει στο λαιμό ένα τεράστιο σταυρό. Στην αρχή όταν τον είδα (το σταυρό), θεώρησα την ενέργεια του  υπερβολική και κραυγαλέα. Τώρα, κάπως, την κατανοώ.

---------------------------------------

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία:

Όταν ο άντρας μου ρώτησε το Μανώλη γιατί άλλαξε το θρήσκευμα του και έγινε χριστιανός ορθόδοξος, άκουσα, με έκπληξη, να του απαντά ότι δεν άλλαξε το θρήσκευμα του, αλλά αυτός και η οικογένεια του  στην Ινδία υπήρξαν ανέκαθεν χριστιανοί ορθόδοξοι. Έμαθα δε και το εξής ενδιαφέρον που ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Στην Ινδία υπάρχει, από αιώνων, Ορθόδοξη Εκκλησία.  Ο θείος μάλιστα του Μανώλη είναι ορθόδοξος ιερέας. Αυτός μεσολάβησε και πήρε την υποτροφία και ήλθε στην Ελλάδα. Η Εκκλησία αυτή λέγεται «Malankara» Ορθόδοξη Συριακή Εκκλησία, επίσης γνωστή και ως Ινδική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιδρύθηκε από τον Απόστολο Θωμά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι πιστοί της, που είναι περίπου 3 εκατομμύρια, βρίσκονται κυρίως στην επαρχία των Ινδιών Κεράλα. Ονομάζεται Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί διατηρεί σχέσεις με τη Συρία και υπάγεται στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας. Ακολουθεί το Αλεξανδρινό δόγμα, όπως η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Οι Μητροπολίτες της Ινδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ναι έχουν και τέτοιους)

28 σχόλια:

Δρακουλίνα είπε...

Έτσι πράματα το μόνο που μου προκαλούν εν θυμό τζιαι αηδία.

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

Παρότι πράγματι οι τύποι στην ταβέρνα που ενοχλήθηκαν από τους Ινδούς καλεσμένους σας πρέπει να είναι και πολύ "κάφροι" θα λέγαμε ότι σήμερα αυτή η "καφρίλα" έφθασε στο αποκορύφωμά της με τις "ευλογίες" των ανεγκέφαλων "υπευθύνων" που επέτρεψαν την ανέλεγκτη εποίκιση της χώρας μας από εκατοντάδες εξαθλιωμένους και ξερριζωμένους αλλοδαπούς, που είτε το θέλουμε είτε όχι επέφεραν την υποβάθμιση της ζωής μας, (ειδικά στις περιοχές που μετέτρεψαν σε γκέτο) άσχετα αν δεν φταίνε οι ίδιοι.
Αποτέλεσμα είναι να βρίσκουν άλλοθι αυτοί που αντί να δουν το δάσος βλέπουν το δένδρο, και να επιτίθενται επί δικαίων και αδίκων εκμεταλλευόμενοι την ξενοφοβία που σίγουρα έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος των ιθαγενών αυτού του τόπου!!
Νομίζω ότι μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα ενοχλείτο από την παρουσία της Ινδής οικογένειας στο τραπέζι σας... και θα πέρναγε απαρατήρητη σαν ένας απλός αλλοεθνής υπήκοος αυτού του κράτους...

Justine's Blog είπε...

Αγαπημένη μου,
Η ξενοφοβία είναι ένα πολυδιαστατο ζήτημα στην Ελλάδα. Τέτοιες μέρες ας αγκαλιάσουμε τους ξένους στη χώρα μας κι ας τους μυήσουμε στη χαρά του Ορθόδοξου Πάσχα μας.
Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου

VAD είπε...

Με τα μυαλά που κουβαλάνε μερικοί κακό του κεφαλιού τους...

Καλή Ανάσταση,Καλο Πάσχα...

Ανώνυμος είπε...

Με τα μυαλά που κουβαλάνε μερικοί... κανουν κακο σε ολους μας...!!!! τα ιδια εχουμε δυστυχως και στη Κυπρο!!! καλο Πασχα.

stalamatia είπε...

Μερόπη μου ήλθα να σου ευχηθώ Καλή Ανάσταση και να περάσετε όμορφα .Με στενοχώρησε η ανάρτηση σου σχετικά με τους ξενοφοβικούς και πήρα ανάποδες για το φέρσιμο τους απέναντι στους φίλους σας.Κούκλα η μικρή!

monahikoslikos είπε...

Δυστυχώς όσο βαθαίνει η κρίση τόσο περισσότερο θα αυξάνονται και τα ξενοφοβικά φαινόμενα που θα κάνουν αφόρητη τη ζωή των νόμιμων μεταναστών...
Καλή Ανάσταση Μερόπη μου και κάθε καλό στην οικογένειά σου.

Γιούσεφ είπε...

είναι σαν τους Κόπτες, άρα είναι Μονοφυσίτες...

santa maura είπε...

ενω ειμαστε μια υπηρετικη κοινωνια, που εχουμε καταντησει να ζουμε απο τους ξενους που τους περιμενουμε πως και πως απ'την αλλη ειμαστε ξενοφοβικοι.
ρατσιστες ειμαστε.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Ο Γιούσεφ έχει δίκιο, ανήκουν στις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, εμείς τους λέμε Μονοφυσίτες, οι ίδιοι βέβαια απορρίπτουν τον όρο, Αντιχαλκηδόνιοι τέλος πάντων.

Το ποιος είναι ο πιο Ορθόδοξος είναι πάντα ένα θεμα!

Meropi είπε...

-@Δρακουλίνα μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Κι εγώ θυμώνω με κάτι τέτοια.

-@ΒLOGGERS μου,
είναι διαφορετικό το θέμα με τη λαθρομετανάστευση. Ναι να λάβουμε μέτρα για την αποτροπή της εισόδου της στρατιάς των λαθρομεταναστών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείχνουμε απανθρωπιά σε όσους έχουν διαφορετικό χρώμα. Είναι έλλειψη παιδείας που τώρα σε περίοδο κρίσης φάνηκε ξεκάθαρα. Εξάλλου ο Μανώλης είναι Έλληνας υπήκοος που απλώς είναι κάπως πιο μελαχροινός από το μέσο Έλληνα.

Meropi είπε...

-@Ιουστίνη μου,
Καλή Ανάσταση εύχομαι και σε σένα καλή μου.

-@VAD μου,
Καλό Πάσχα να περάσεις εκεί στο Χαρτούμ. Ή μήπως είσαι εδώ στην πατρίδα/

Meropi είπε...

-@Πατίνιε μου,
ναι το ξέρω ότι και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ξενοφοβία.
Καλή Ανάσταση εύχομαι

-@Σταλαματιά μου,
η μικρή της φωτο δεν είναι η κόρη του Μανώλη, αλλά της μοιάζει.
Καλό Πάσχα εύχομαι

Meropi είπε...

-@Λύκε μου,
όπως λέω και πιο πάνω, η παιδεία και η καλλιέργεια σε περιόδους κρίσεως φαίνεται. Καλή Ανάσταση εύχομαι.

-@Γιούσεφ μου,
ναι έχεις δίκιο, οι Κόπτες πιστεύουν στο μονοφυσιτισμό, ότι δηλ. η κυρίαρχη φύση του Χριστού είναι η θεία.

Meropi είπε...

-@Γιώργο μου,
όπως αναφέρω και πιο πάνω, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός υποδηλούν έλλειψη παιδείας.

-@Αθ. Αναγνωστόπουλε μου,
όπως λέω και στο Γιούσεφ οι Μονοφυσίτες πιστεύουν ότι στο Χριστό κυριαρχεί η θεϊκή φύση. Αυτές οι διαφορές μεταξύ των δογμάτων, να σου πω την αλήθεια, δεν με απασχολούν και ούτε νομίζω ότι έχουν σημασία. Σημασία έχει να πιστεύεις στην αγάπη και στη συγχώρεση. Είναι αστείο να στέκεις στις δογματικές διαφορές και να χάνεις την ουσία.
Καλή Ανάσταση εύχομαι.

Aνεμος είπε...

Μεροπη καλή ανάσταση να έχουμε όπως είπε και ο παπαζογλου όμως ολοι έχουν τον δικό τους θεο
Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας

Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι
οσο για το θέμα σου δεν νομιζω οτι οι ελληνες ειναι ρατσιστές με το χρώμα
ας δούμε το δάσος και οχι το δένδρο
καταρχάς ποιοι ειναι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται με 3 00ο ευρω το κεφάλι;
μιας και είμαι λάτρης του Καζαντζάκη ενα επιικαιρο
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
Συγκλονιστικός ο Καζαντζάκης που αποτύπωσε τον ρόλο του αγνού ιερέα και του βολεμένου σαπιοκοιλια
Πάλι σας θυμίζει κατ αυτό περί μαζί τα φάγαμε;
Μήνυμα εξέγερσης χρόνια πριν......από ενα τέρας της λογοτεχνίας που πήγαν να τον αφορίσουν...
αφορίστε μας κύριε ΠΑΓΚΑΛΕ αλλά η αδικία ,η πείνα ,η εξαθλίωση σημαίνει οτι πάντα ο Χριστός θα ξανασταυρωνεται αλλά πάντα θα ανασταίνεται
ξανασταυρωνεται αλλά πάντα θα ανασταίνεται μετά απο εξεγέρσεις
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Meropi είπε...

-@Άνεμε μου,
κατ' αρχάς σου εύχομαι Καλό Πάσχα!
Όσον αφορά τους Έλληνες δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι είναι ρατσιστές και ξενοφοβικοί. Ένα ικανό όμως μέρος είναι, δυστυχώς.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Χριστός ανέστη!
Δεν ξέρω αν "ξενοφοβία" είναι ο κατάλληλος όρος για τη συμπεριφορά κομπλεξικών ανθρώπων όπως αυτοί που περιγράφεις. Υποπτεύομαι ότι μερικοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι άνθρωποι διαφορετικής δερματικής απόχρωσης μπορούν να μιλούν καλά ελληνικά και να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία μας με τρόπο που κάνει εμάς τους γηγενείς να ντρεπόμαστε. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια διαμονής και εργασίας στη Βρετανία, ο καλύτερος φίλος μου εκεί είναι Ινδός. Ίσως κάτι σημαίνει αυτό...

Eva Neocleous είπε...

Δυστυχώς, τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού αυξάνονται καθημερινά,τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Χρόνια Πολλά,Μερόπη μου!Κι ας ελπίσουμε ότι θα έχει απήχηση το αληθινό μήνυμα της Ανάστασης!

Marina είπε...

Το τραγικό είναι ότι η ξενοφοβία αυτή δε περιορίζεται στους μεγαλύτερους 65+, αλλά έχει καταλάβει και τους νεώτερους 25+.

Πέρυσι το φθινόπωρο πήγαμε με τον άνδρα μου σε μία ψαροταβέρνα στην Ανάβυσσο. Είχαμε ακούσει καλά λόγια. Το φαγητό ήταν καλομαγειρεμένο. Ο σερβιτόρος και γιός του ιδιοκτήτη μας έπιασε φιλίες και μεταξύ των άλλων μας είπε ότι για να κρατήσει "επίπεδο" στο μαγαζί του και να αποτρέψει τους μετανάστες να πηγαίνουν, αύξησε τη τιμή της μπύρας AMSTEL στα 6+ ευρώ για τη καθεμιά..και έτσι φύγανε. Το θεώρησε δε αυτό και μεγάλη εξυπνάδα, κάτι σαν μαγκιά του. "Το μαγαζί σου όμως" του λέω "το χειμώνα είναι άδειο, ενώ με τους μετανάστες θα έτρωγες ψωμί". "Καλύτερα να το κλείσω, παρά να τους ταϊζω", είπε ο βλάξ!

Odysseas είπε...

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια ως ξένος σε ξένη χώρα, αυτά τα περιστατικά μου προκαλούν θυμό κι εμένα...
Όπως λες, είναι έλλειψη παιδείας. Προφανώς κανένας από αυτούς που φέρονται έτσι δεν έχει κάνει μετανάστης για να δει από πρώτο χέρι πόσο όμορφα είναι να σου φέρονται έτσι. Ας ρωτήσουμε τους παππούδες μας που πήγαιναν στην Αμερική, τη Γερμανία και την Αυστραλία χωρίς να ξέρουν ούτε γλώσσα ούτε τίποτα, για να δούμε πως νιώθαν αυτοί.

Meropi είπε...

-@Α. Παπαγιάννη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου.
Αυτό που αναφέρεις περί Ινδών και Αγγλίας, το έχω ακούσει και από άλλους. Και η κόρη μου όταν έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία είχε μια πολύ καλή φίλη Ινδή.

-@Εύα μου,
το ξέρω ότι και στην Κύπρο υπάρχει ξενοφοβία. Όπου αυξάνεται η λαθρομετανάστευση, αυξάνεται και η ξενοφοβία και, δυστυχώς, πιάνει δικαίους και αδίκους.

Meropi είπε...

-@Marina μου,
ναι η ξενοφοβία πιάνει όλες τις ηλικίες, δυστυχώς.

-@Οδυσσέα μου,
οι περισσότεροι Έλληνες στο επιχείρημα σου απαντούν ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό δεν παρουσίασαν εγκληματικότητα, παραβλέποντας, βέβαια, ότι δεν είναι κι εδώ όλοι οι μετανάστες εγκληματίες. Πέραν του ότι στην Αμερική παρουσίασαν μια μικρή εγκληματικότητα. Ένα διάστημα είχε και ελληνική μαφία.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ελληνορθόδοξοι υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, για να σου δώσω ένα παράδειγμα στο Βέλγιο υπάρχουν 23 ενορίες.

Οσον αφορά τη ξενοφοβία και τον ρατσισμό γενικότερα οι Ελληνες χτυπάνε νόμπελ, δυστυχώς.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νευροτροφίνη είπε...

Παντα υπήρχε ξενοφοβία στην Ελλάδα.Που σε ένα βαθμό είναι κατανοητο καθών δεν νιώθω οτι λαμβάνουμε τα απαραίτητα εφόδια για να σεβόμαστε το διαφορετικό.
Όταν οι καιροί δυσκολεύουν (οπως για παράδειγμα η περίοδος που διανύουμε όχι μόνο ως χώρα αλλα ως κόσμος γενικά) τείνουμε να αναζητάμε παντα καποιον στον οποίο θα ρίξουμε την ευθύνη . Βεβαια παντα τελευταίος ερχεται ο ίδιος μας ο εαυτός.
Ανεπίτρεπτες τετοιες συμπεριφορές και οφείλουμε να δείξουμε πως δυσανασχετούμε με αυτές .Ειναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
στην Ινδία δεν είναι Ελληνορθόδοξοι, είναι απλώς Ορθόδοξοι και είναι Ινδοί, όχι Έλληνες.

-@Νευροτροφίνη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, σε περιόδους κρίσης οξύνονται τα ελαττώματα μας, όπως είναι είναι ο ρατσισμός.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν είμαι ειδήμων στο θέμα αλλά αν δεν κάνω λάθος η θρησκεία ονομάζεται Ελληνορθόδοξια ακόμα και αν οι πιστοί είναι εσκιμώοι :)