Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μερικές σκέψεις και προβληματισμοί για την Κύπρο, τη μικρή μου πατρίδα!



Πάνε λίγες μέρες που γύρισα από μια ολιγοήμερη επίσκεψη στην πατρίδα μου. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το έζησα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, εντούτοις όταν λέω πατρίδα, το μυαλό μου τρέχει στην Κύπρο. Άλλωστε πατρίδα είναι το μέρος που έζησε κανείς τα παιδικά του χρόνια. Έτσι δεν λένε? Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αποτυπώσω μερικές σκέψεις (θετικές και αρνητικές) για τη μικρή μου πατρίδα.
  • Κάθε φορά που θα χρειαστεί να επισκεφθώ δημόσια υπηρεσία στην Κύπρο, θα έλεγα ότι από τη μια χαίρομαι για τη γρήγορη εξυπηρέτηση και από την άλλη προβληματίζομαι γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Να, αυτή τη φορά αποφάσισα να μαζέψω τους τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα, στην Κερύνεια, που μου μεταβίβασαν οι γονείς μου. Επισκέφθηκα λοιπόν το Κτηματολόγιο της Κερύνειας και μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα (όχι δεν υπερβάλλω) είχα στα χέρια μου αφενός μεν ένα κατάλογο με τα ακίνητα μου και αφετέρου αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας. Ναι, είναι αλήθεια ότι το θεσμό του Κτηματολογίου και γενικά την οργανωτικότητα στις κυπριακές δημόσιες υπηρεσίες την «κληρονομήσαμε» από τους Βρετανούς (είναι γνωστό ότι η Κύπρος ήταν μέχρι το 1960 Βρετανική αποικία), αλλά τόσο δύσκολο είναι και για την Ελλάδα να προχωρήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών της και την πάταξη της γραφειοκρατίας?
  • Η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου, με πληθυσμό πια περίπου 300.000 κατοίκων, έχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η υπομονή των Κύπριων οδηγών που κάποτε θαύμαζα, να είναι πια παρελθόν. Τα κορναρίσματα και η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» (@@$~&***) μεταξύ των οδηγών συναγωνίζονται τα αντίστοιχα των Αθηνών.
  • Η Κύπρος έχει γεμίσει από μετανάστες (νόμιμους και μη) και δυστυχώς έχει αυξηθεί κι εκεί η ξενοφοβία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα 1 στους 3 εργαζόμενους είναι μετανάστες. Σ’ αυτό το ποσοστό, που είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, δεν λαμβάνονται υπόψη, ας σημειωθεί, οι παράνομοι μετανάστες που είναι και αυτοί αρκετοί. Στους τομείς του λιανικού εμπορίου (καταστήματα, σούπερ μάρκετ κλπ), της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κλπ) και των τουριστικών επαγγελμάτων είναι μεγάλη η παρουσία ανατολικοευρωπαίων (ρουμάνων, βουλγάρων, ρώσσων κλπ), οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Αλβανούς μετανάστες της Ελλάδας, ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά μιλούν, γεγονός πολύ ενοχλητικό (για μένα τουλάχιστον). Πας να πιεις ένα καφέ ή ένα χυμό και πρέπει να συνεννοηθείς στα αγγλικά.
  • Πολύ ενοχλητική μου φάνηκε και η ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, αλλά και η δημοσιότητα που δίνεται από τα ΜΜΕ στις δηλώσεις του. Κάθε τρεις και λίγο ο καλός μας ο Αρχιεπίσκοπος κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού, με περιεχόμενο, ως επί το πλείστον, άκρως εθνικιστικό. Αποκορύφωμα η τελευταία συνέντευξη του στο «ΣΚΑΪ» , όπου, ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους θα οδηγήσουν σε λύση τρισχειρότερη της Διχοτόμησης (λες και υπάρχει κάτι χειρότερο από τη Διχοτόμηση) και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεγέλασε την ΕΕ για να ενταχθεί στην Ένωση.
  • Άφησα για το τέλος μια διαπίστωση που με προβληματίζει πολύ. Μια μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων, σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα, ακόμα «ζει στον κόσμο» της. Την ευθύνη δε έχουν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα και κυρίως ο Πρόεδρος. Υποτίθεται ότι μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου γίνονται συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία απαιτεί εκατέρωθεν συμβιβασμούς και ρεαλισμό, αλλά ο λαός δεν προετοιμάζεται καταλλήλως. Ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της Κύπρου, οι αερολογίες, οι φανφαρονισμοί, ακόμα και οι εθνικιστικές κορώνες βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Οι Κύπριοι πολίτες δεν προετοιμάζονται για τις εξελίξεις και για την αναγκαιότητα πια να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και όχι αεροβατώντας τη δυνατότητα λύσης, ώστε να επανενωθεί  η πατρίδα τους. Πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε απροετοίμαστοι σ’ ένα νέο «ηχηρό ΟΧΙ» που θα φέρει μια ηχηρή τελειωτική (αυτή τη φορά) ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. Εύχομαι, πραγματικά, να κάνω λάθος. 
  •  
    Ας ακούσουμε τώρα από τον Παντελή Θεοχαρίδη το όμορφο τραγούδι  "Μικρή Πατρίδα" που κάθε φορά που το ακούω σκέφτομαι τη δική μου μικρή πατρίδα
     

      16 σχόλια:

      Anef_Oriwn είπε...

      Μερόπη,

      Δύο σύντομα σχόλια:
      1. Για τους μετανάστες στην Κύπρο και τη τοποθέτηση ΣΟΥ «Η Κύπρος έχει γεμίσει από μετανάστες (νόμιμους και μη). Σύμφωνα με δημοσιεύματα 1 στους 3 εργαζόμενους είναι μετανάστες» παραπέμπω σε δυο σχετικές αναρτήσεις [μου] στο Blog μου:
      - http://aneforiwn.blogspot.com/2011/02/142011.html
      - http://aneforiwn.blogspot.com/2011/03/212011_16.html

      2. Λες: «Οι Κύπριοι πολίτες δεν προετοιμάζονται για τις εξελίξεις και για την αναγκαιότητα πια να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και όχι αεροβατώντας τη δυνατότητα λύσης, ώστε να παραμείνει η πατρίδα τους ενωμένη». [Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου] ... Η πατρίδα ΜΑΣ, χωρκανή, ΔΕΝ είναι ενωμένη! Εκείνο που προσπαθούμε να κάμουμε είναι να ην επανενώσουμε!

      αθεόφοβος είπε...

      Δυστυχώς όπως στο έχω ξαναγράψει δεν βλέπω εύκολη την επανένωση των δύο κοινοτήτων όταν ήδη μια ολόκληρη γενιά έχει μάθει να ζούνε χωριστά.
      Ασε που φοβάμαι πως πολλοί από τους Έλληνες την επανένωση την έχουν στο μυαλό τους πως μπορεί να γίνει στις κρατικές δομές πρίν την εισβολή.

      Meropi είπε...

      -@Άνευ Ορίων μου,
      ναι έχεις δίκιο, η σωστή διατύπωση είναι ότι η πατρίδα πρέπει να επανενωθεί (το διόρθωσα ήδη)
      Υ.Γ. Στη φράση του σχολίου σου "...τοποθέτηση ΣΟΥ «Η Κύπρος έχει γεμίσει από μετανάστες (νόμιμους και μη).." διακρίνω κάποια μομφή ή είναι η ιδέα μου?

      -@Αθεόφοβε μου,
      αυτή η επανένωση είναι πολύ δύσκολο ζήτημα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν προετοιμαστεί ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι διατεθειμένο να τις κάνει. Οι περισσότεροι πολιτικοί, όπως και εδώ στην Ελλάδα άλλωστε, αρέσκονται να χαϊδεύουν αυτιά και αποφεύγουν να εκθέσουν ότι η λύση απαιτεί συμβιβασμούς

      Α. Παπαγιάννης είπε...

      "Πας να πιεις ένα καφέ ή ένα χυμό και πρέπει να συνεννοηθείς στα αγγλικά."
      Μερόπη, να με συμπαθάς, αλλά όταν πήγα στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι σερβιτόροι επέμεναν να μου μιλάνε αγγλικά ενώ εγώ τους έδινα παραγγελία στα ελληνικά. Συνεπώς, κάπου αλλού είναι το πρόβλημα. Όσο για τις υπηρεσίες ως βρετανικά κληρονομιά, φαίνεται ότι μερικά πράγματα μόνο ως "εισαγόμενα" μπορούμε να τα αποκτήσουμε εδώ στην Ελλάδα...

      Τα σπορτέξ είπε...

      Kαλησπερα και απο μενα, επεσα στο μπλογκ σου εντελως τυχαια ψαχνοντας κατι συγκεκριμενο στο ιντερνετ, που με βοηθησε μια παλαιοτερη αναρτηση σου. Πραγματικα ενδιαφερον "τοπος" το ιστολογιο σου, αρα εχεις ακομα εναν επισκεπτη..

      Πολυ ομορφο το τραγουδι που κλεινει το κειμενο σου.

      Meropi είπε...

      -@Α. Παπαγιάννη μου,
      είσαι σίγουρος ότι οι σερβιτόροι ήταν Ελληνοκύπριοι? Δεν αποκλείεται να ήταν μετανάστες και ειδικότερα ανατολικοευρωπαίοι. Πάντως δεν το αποκλείω να ήταν πράγματι Ελληνοκύπριοι και να μιλούσαν αγγλικά.

      -@Τρεχαλάκη μου,
      σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου. Θα χαρώ πολύ να σ' έχω αναγνώστη.

      Anef_Oriwn είπε...

      Αγαπητή Μερόπη,

      Η φράση «Η Κύπρος έχει γεμίσει από μετανάστες (νόμιμους και μη). Σύμφωνα με δημοσιεύματα 1 στους 3 εργαζόμενους είναι μετανάστες» είναι δική ΣΟΥ! Τούτη αποτελεί μια γενική τοποθέτηση ΣΟΥ που κατά τη γνώμη μου [και με τον τρόπο που μπαίνει] μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για το τι συμβαίνει στην Κύπρο με τους μετανάστες. Ποιοι [και πόσοι] είναι τέλος πάντων αυτοί οι μετανάστες και πως μας προέκυψαν. Πληροφοριακά να αναφέρω πως οι μετανάστες στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στις 200 χιλιάδες. Απ’ αυτούς οι 110 χιλιάδες είναι κοινοτικοί [βούλγαροι, ρουμάνοι, σλοβάκοι, σλοβένοι, εγγλέζοι, πολωνοί], 60 χιλιάδες από άλλες χώρες [ανατολικοευρωπαίοι, άραβες, φιλιππινέζοι/ζες, σριλανκέζοι/ζες], από τους οποίους οι 35 είναι οικιακές βοηθοί. Οι υπόλοιποι βρίσκονται προφανώς παράτυπα στην Κύπρο.

      thalassamov είπε...

      Μερόπη μου,
      αυτά που περιγράφεις μπορεί να τα δει μόνο όποιος ζει εκτός Κύπρου για μεγάλο διάστημα -και όχι,η φοιτητική ζωή σε Αγγλία δεν μετράει για παραμονή εκτός Κύπρου.
      Πραγματικά οι πολλοί ζούνε εκτός πολιτικής πραγματικότητας, βολεμένοι κυρίως στη στασιμότητα, που θα μας οδηγήσει σε μια διχοτομημένη λύση αν δεν ξυπνήσει επιτέλους η ηγεσία.

      Το παράπονο για την απουσία ελληνικών μεγάλο.Είχα την ίδια εμπειρία μάλιστα με ελληνοκύπρια (δεν ήταν ξένη, δική μας ήταν)σε καφέ της Μακαρίου, πριν μερικά χρόνια. Για τους εργαζόμενους σε μεξικάνικο εστιατόρειο πάλι στη Λευκωσία, που ήταν κυρίως από Ρουμανία, που δεν κατέχανε λέξη ελληνική ή μόριο ευγένιας, να σε ενημερώσω πως δυστυχώς φταίνε οι συντοπίτες μας εστιάτορες. Εισάγουν σερβιτόρους, τους στοιβάζουν σε διαμερισματάκια, για να εργάζονται 20ωρα στο εστιατόρειο.Συνθήκες διαβίωσης χειρότερες κι από ζώα. Πώς να μάθουν λοιπόν ελληνικά ή να αντέχουν να χαμογελάσουν και να φερθούν πιο σωστά στους πελάτες; Στη θέση τους εμείς πώς θα αντιδρούσαμε;
      Σχετικές καταγγελίες στον ΚΟΤ έμειναν δυστυχώς δεν πάρθηκαν σοβαρά.
      Και με τη σημερινή κατάσταση,αν δεν προσέξουμε σε λίγα χρόνια μπορεί να αναγκαστούμε στην επιστροφή της γενικότερη χρήση της αγγλικής.

      Οι υπηρεσίες στο Κτηματολόγιο είναι όντως άριστες, το ίδιο και "στον Έπαρχο" για έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας.Δεν ξέρω αν είναι αποικιακή κληρονομιά ή απλή λογική.

      μικρή πατρίδα αγαπημένη.
      Και η Κύπρος Ελληνικός χώρος είναι, άσχετο με το τί θέλει η σημερινή ηγεσία.

      φιλιά πολλά Μερόπη μου!

      Νηφάλια Μέθη είπε...

      "νησι πικρο,νησι γλυκο..."

      λεν πως καποια σιτγμη μεσα μας επιστρεφουμε στην πατριδα μας,ειτε σωματικα ειτε νοερως η ψυχη μας γαληνευει στις παιδικες αναμνησεις.

      Και γω οποτε παω για λιγες μερες βλεπω αλλαγες...αλλιως βιωνει και αντιλαμβανεται κανεις τα πραγματα οταν τα βλεπει απο μακρια...ισως λιγο πιο ξεκαθαρα πιο λογικα ιδιαιτερα τα πολιτικα...

      ομορφη μερα να χεις!
      ηλιολουστη

      Ανώνυμος είπε...

      Meropi mou se xairetw kai apologoumai gia ta greeklish alla vriskomai sthn douleia aneu ellinikou pliktrologiou.

      Ego nomizo oti mia xara proetoimasmenos einai o kosmos gia thn anagki ypoxorisewn KAI apo thn diki mas pleura. Tosa xronia oi ypermaxoi ths lyshs auto epanalamvanoun sta MME, thn anagki ypoxorisewn. Den einai dynaton na einai o kosmos toso ilithios pou na min to exei katalavei. Epomenos o kosmos gnorizei poly kala ti einai anagki na ginei gia thn epanenosi, alla diathetimenos na to kanei den einai. Kai os allothi se auth thn mi-thelisi xrisimopoihtai h dikaiologia oti ypoxorish shmainei 3epoulima.

      Toso apla einai ta pragmata kai toso konta sthn dixotomisi eimaste. E3allou kai na min imastan, oti thelei o papas ginetai.

      Odysseas είπε...

      Δυστυχώς δεν έχω επισκεφθεί ακόμα την Κύπρο...
      Μου θύμισες όμως μια ελληνική ιστορία: όταν το 2007 πήγα να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, μου ζήτησαν το Ε9 του σπιτιού που δήλωνα για επαγγελματική στέγη. Με διάθεση να βοηθήσω τους είπα ότι το σπίτι έχει δηλωθεί στην ίδια εφορία, άρα θα το βρούμε πολύ εύκολο. Αμ δε! Αναγκάστηκα να επιτρέψω σπίτι και να τους φέρω τυπωμένα χαρτιά από τη δήλωση του πατέρα μου!

      Ανώνυμος είπε...

      Καλησπέρα θα σταθώ μόνο στο θέμα που έθιξες με τον αρχιεπίσκοπο. Τελευταία προσπαθεί να το «παίξει» εθνάρχης, ο λόγος του είναι διχαστικός και ενώ έρεπε να διακηρύσσει την αγάπη, ενισχύει την ξενοφοβία τον κακό εθνικισμό και δίνει άλλοθι στην Τουρκία που χρησιμοποιεί της δηλώσεις για δικό της όφελος.

      Meropi είπε...

      -@Άνευ Ορίων μου,
      αν και δεν καταλαβαίνω πώς η ανάρτηση μου, σχετικά με το θέμα των μεταναστών, μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, σεβαστή η γνώμη σου. Πάντως η παράθεση των στοιχείων που αναφέρεις, συμφωνούν με το πνεύμα της ανάρτησης μου.

      -@thalassamov μου,
      καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Συμφωνώ μαζί σου ότι εμείς οι Κύπριοι που ζούμε μόνιμα αλλού, βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα νομίζω, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις.

      Meropi είπε...

      -@Νηφάλια Μέθη μου,
      μια όμορφη μέρα να έχεις κι εσύ γλυκιά μου!

      -@Ψυχία μου,
      συμφωνώ με την τοποθέτηση σου σε γενικές γραμμές, όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο λαός δεν έχει ενημερωθεί καταλλήλως. Οι πολιτικοί και ιδίως αυτοί που κυβερνούν διστάζουν να πουν ξεκάθαρα τα πράγματα με το όνομα τους, φοβούμενοι μη χαρακτηριστούν "ενδοτικοί". Λες και υπάρχει τρόπος να λυθεί το ζήτημα της πατρίδας μας, χωρίς υποχωρήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι είμαστε, δυστυχώς, η ηττημένη πλευρά.

      Meropi είπε...

      -@Οδυσσέα μου,
      τέτοιες ιστορίες, όπως αυτή που περιγράφεις, γεμάτη η ελληνική πραγματικότητα. Στην Κύπρο έχω την εντύπωση ότι είναι τα πάντα μηχανογραφημένα. Να πας στην Κύπρο, θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

      -@Πατίνιε μου,
      ναι το θέμα του Αρχιεπισκόπου έχει ξεφύγει εντελώς από τα ανεκτά όρια. Φταίνε όμως και τα ΜΜΕ που του δίνουν σημασία.

      Ανώνυμος είπε...

      Μερόπη , δυστυχώς η πλειοψηφία τον Μ.Μ.Ε ταυτίζονται με τις θέσης του :(