Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Σουξουλά η Άγκυρα"




Περιδιαβάζοντας σήμερα το πρωί στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην κυπριακή on line εφημερίδα “O ΠΟΛΙΤΗΣ» έπεσα πάνω σ’ ένα ενδιαφέρον άρθρο του Σωτήρη Παρούτη με τίτλο «Σουξουλά η Άγκυρα». Αφορά την όψιμη αμφισβήτηση εκ μέρους του Λιβάνου της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η αμφισβήτηση αυτή υποδαυλίζεται από την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει, με κάθε μέσον, να εμποδίσει την κυβέρνηση της Λευκωσίας να εκμεταλλευτεί την οικονομική ζώνη της. Την άποψη αυτή συμμερίζομαι κι εγώ. Διαβάστε το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον. Και πραγματικά, όσον αφορά την ουσία του θέματος, είμαι πολύ περίεργη να δω πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση της εκμετάλλευσης του οικοπέδου της Κυπριακής ΑΟΖ με αριθμό 12 και όνομα «Αφροδίτη» (πρέπει να παραδεχτείτε ότι ωραίο όνομα του δώσαμε). Θα μπορέσει μέχρι τέλους το γεωτρύπανο με τη χαρακτηριστική ονομασία «Όμηρος» της Αμερικάνικης εταιρείας Νoble Ηomer Ferrington να κάνει τη δοκιμαστική γεώτρηση? Και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που τυχόν βρεθούν ή αντίθετα θα μπορέσει να μας σταματήσει η Άγκυρα? Πραγματικά εύχομαι να μη συμβεί το τελευταίο.
Ας έλθω τώρα και σε μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του πιο πάνω άρθρου. Τη λέξη «σουξουλά» που χρησιμοποιείται στον τίτλο. Το κυπριακό ρήμα «σουξουλώ» είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα πώς επέδρασαν τα αρχαία ελληνικά στη διαμόρφωση της κυπριακής διαλέκτου. Σουξουλώ λοιπόν σημαίνει ενοχλώ, υποδαυλίζω, παροτρύνω. Προέρχεται από το ρήμα συξυλίζω (συν+ξύλο) = τρίβω δύο ξύλα μαζί για να πάρουν φωτιά. Στην προκειμένη περίπτωση το ρήμα αυτό πάει γάντι. «Σουξουλά» η Άγκυρα τις αραβικές χώρες γύρω από την Κύπρο (προσπαθεί να κάνει το ίδιο και με την Αίγυπτο), ώστε να καούν τα σχέδια της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της. Εύχομαι να μη της περάσει.

17 σχόλια:

Swell είπε...

Κι εγώ νόμιζα ότι είχε σχέση με το σεξ... Ή κάνετε ό,τι σας λέω, ή σας σεξουλάω, δηλαδή σας πηδάω (sic).

Meropi είπε...

Χα χα χα! Πολύ ωραία ερμηνεία βρε Swell μου! Πάντως η Άγκυρα, κάτι τέτοιο υπονοεί.

Λεμέσια είπε...

Σε μια τόσο εύφλεκτη περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, δεν ξέρω κατά πόσο είναι προς το συμφέρον της, να προχωρεί η ημικατεχόμενη Κύπρος στην συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου. Αντί να στρέψουμε την προσοχή μας στις εναλλακτικές ενέργειες και στην αποκλιμάκωση με σκοπό την επανένωση, εμπλεκόμαστε σε γεωστρατηγικά παιχνίδια που υπερβαίνουν των δυνάμεών μας. Δεν ξέρω, πάντως είμαι άκρως επιφυλακτική με αυτή την ιστορία...Παραφράζοντας τον τίτλο του άρθρου, μήπως δε θα έπρεπε να σουξουλούμε εμείς οι ίδιοι την τύχη μας;

αθεόφοβος είπε...

Όσο και να σουξουλίζει η Τουρκία όταν εμπλέκονται Ισραήλ και αμερικανική εταιρεία τίποτα δεν θα μπορέσουν να κάνουν εκεί.
Ότι τους παίρνει να κάνουν θα είναι βόρεια της Κύπρου με άγνωστη δυστυχώς εξέλιξη.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
είναι μια άποψη κι αυτή που υποστηρίζεις. Όμως δεν νομίζω ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογανανθράκων στην ΑΟΖ μας εμποδίζει παράλληλα να στραφούμε και προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Δεν έχω, βέβαια, την άποψη ότι πρέπει να διακινδυνεύσουμε πολεμική σύρραξη για χάριν των υδρογανανθράκων, αλλά παράλληλα πιστεύω ότι και η Τουρκία δεν επιδιώκει τέτοια σύρραξη. Απλώς κάνει λεονταρισμούς, για να υποχωρήσουμε και κυρίως για να υποχωρήσει η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία και να μας εγκαταλείψει. Είμαι περίεργη να δω τι θα γίνει τελικά.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
όπως λέω και πιο πάνω στη @Λεμέσια, οι λεονταρισμοί των Τούρκων έχουν, πιο πολύ, αποδέκτη την Αμερικάνικη (για την ακρίβεια αμερικανοεβραϊκή)εταιρεία, η οποία ελπίζουν ότι θα αποχωρήσει τελικά. Για να δούμε όμως τι θα γίνει....

vassper είπε...

σουξουλά η Αγκυρα, σουξουλά και εμείς! Πρέπει κάποτε να ενηλικιωθούμε γεωστρατηγικά και διπλωματικά. Οι υδρογονάνθρακες αξίας 6-7 τρίς που εικάζεται ότι υπάρχουν στην μη οριζόμενη ακόμα Ελληνικη ΑΟΖ είναι ένα καλό κίνητρο ενηλικίωσης. Ιδίως στην κατάστασή μας.

VAD είπε...

Α,μπραβο,βρε Μεροπη,ειδα το χαρτη,τωρα καταλαβα για ποια περιοχη μιλάμε.Κοιτα να δεις,εχουν Εβραιους μπροστά τους τωρα,εχουν Ρωσους,θα κανουν πισω αυτη τη φορά οι Ερντογάνηδες,επιδη Ρωσοι και Ευρωπαιοι το χρειαζονρ=ται το φυσικο αεριο,για γλυτωσουν απ'την Ουκρανια...

Meropi είπε...

-@vassper μου,
αν μπορέσουμε και τα βρούμε με την Τουρκία και ορίσουμε την ελληνική ΑΟΖ, όπως λες κι εσύ, θα σωθούμε. Θα μπορέσουμε όμως? Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ισοδυναμεί, κατά την εκάστοτε αντιπολίτευση, με εσχάτη προδοσία. Λες και είναι καλύτερα τώρα που έχουμε τα κοιτάσματα να κοιμούνται μακαρίως στο βάθος του Αιγαίου .

Meropi είπε...

-@VAD μου,
αυτό που γίνεται με τους Τούρκους είναι ένας πόλεμος νεύρων και όποιος αντέξει...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Υπάρχει, στα κυπριακά, «σουξουλική παρενόχληση»;

Meropi είπε...

-@Ασκαρδαμυκτί μου,
την παρενόχληση στα κυπριακά θα την έλεγα σουξούλημα. Οπότε αυτό που ζητάς είναι "σεξουαλικό σουξούλημα". Χα χα χα!

Μιχάλης είπε...

Σωστά λες Μερόπη ότι οι υδρογονάνθρακες δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Εκείνο που ενοχλεί την Τουρκία είναι πως αυτή η ιστορία θα καταστήσει την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και οικονομικά και πολιτικά. Και αυτό δεν το θέλει η Τουρκία.
Ούτε θα δεχθεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων από τους τουρκοκύπριους γιατί τότε θα απεξαρτηθούν κι αυτοί από την Τουρκία.

Αυτή είναι μια πτυχή του όλου θέματος.

δεσποιναριον είπε...

Εδω και καιρο υπαρχει ενα γενικο ανακατεμα στην περιοχη. Η Τουρκια εξελισσεται σε τοπικη ισχυρη δυναμη επιρροης και σε καλο να μας βγει.
Βλεπω και φθινοπωρινο ντεκορ, Σε φιλω Μεροπη μου.

Meropi είπε...

-@Μιχάλη μου,
Μακάρι να μπορέσουμε να βγάλουμε σε πέρας αυτή την ιστορία μέχρι τέλους, γιατί πράγματι τότε θα γίνουμε πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητοι. Η Άγκυρα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να μας εμποδίσει. Με πόλεμο? Όχι, αυτό δεν το πιστεύω. Με οτιδήποτε άλλο.

-@ Δέσποινα μου,
Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει ισχυρή δύναμη επιρροής στην περιοχή. Τη βοηθά και το ότι βγήκε από το ΔΝΤ ενισχυμένη οικονομικά. Να ένα παράδειγμα που το ΔΝΤ δεν κατέστρεψε τη χώρα που βοήθησε.
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα καλή μου.

Λεμέσια είπε...

Γεια σου Μιχάλη

Επειδή το κράτος μας δε φημίζεται για τη σοβαρότητα (βλέπε εκρηκτικά στο Μαρί) ή τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, πως μπορεί κανείς να εγγυηθεί για την αποφυγή των κινδύνων; Οι διαρροές στον κόλπο του Μεξικού δε θα έπρεπε να μας κτυπήσουν το καμπανάκι;

Οι δε εναλλακτικές ενέργειες δεν προωθούνται όσο θα έπρεπε. (Αν θέλεις, θα μπορούσα να σου πω σε ημέιλ περισσότερα γι αυτό.)

Και το κυπριακό; Πώς θα συνδυάσει την προώθηση της επανένωσης η κυβέρνηση με το φυσικό αέριο;

Γράφεις: "Αυτή είναι μια πτυχή του όλου θέματος."

Πτυχή, εκδοχή ή οι ευσεβείς μας πόθοι;
:)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Από σένα το έκλεψα το σκιτσάκι!