Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Φίλιπ Ρέσλερ. Ένας Βιετναμέζος που έγινε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς!



Κοίταζα στην τηλεόραση το Γερμανό Υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ (Philipp Roesler) και αναρωτιόμουνα. Τυπικός Γερμανός και βέβαια δεν είναι. Εντελώς διαφορετικός απ' αυτό που θα χαρακτήριζε κάποιος ως Άρια φυλή. Άραγε είναι Κινέζικης καταγωγής, Κορεάτικης, μιγάς, τι είναι? Τελικά έμαθα. Είναι Βιετναμικής καταγωγής. Με το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, το 1973, τον βρήκαν, βρέφος ακόμα, οι Γερμανοί γονείς του (οι Roesler) σ’ ένα ορφανοτροφείο στη Σαϊγκόν και τον πήγαν στη Γερμανία, όπου τον υιοθέτησαν και τον βάφτισαν Philipp. Τον μεγάλωσαν σαν Γερμανόπουλο. Σπούδασε γιατρός και έφτασε μέχρι το βαθμό του αρχίατρου στο γερμανικό στρατό. Κατόπιν στράφηκε στην πολιτική, εντάχτηκε στο Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πρόεδρός του! Σήμερα είναι όχι μόνο Υπουργός Οικονομίας, αλλά και αντικαγκελλάριος! Και μου φαίνεται τόσο νέος!

Άραγε τι να σκέφτεται για την πρώτη πατρίδα του, το Βιετνάμ? Νιώθει, έστω και κατ’ ελάχιστον, Βιετναμέζος? Ή τον έχει απορροφήσει η προσπάθεια να αποδείξει σε όλους ότι είναι πιο Γερμανός από τους Γερμανούς? Μου κάνει εντύπωση ότι η βιογραφία του που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχει το βαρύγδουπο τίτλο «Φίλιπ Ρέσλερ - Ένα πορτραίτο. Πίστη. Πατρίδα. FDP»! Αυτό το "Πίστη-Πατρίδα" είναι που με έβαλε πιο πολύ σε σκέψεις. Μήπως επιδεικνύει μια υπερβάλλουσα προσπάθεια να αποδείξει κάτι? Πάντως, για να παραφράσουμε και τη γνωστή ελληνική φράση, είναι βέβαιο ότι «Γερμανός και γεννιέσαι ΚΑΙ γίνεσαι».

10 σχόλια:

gerasimos είπε...

Πράγματι αξιοπρόσεκτο. Και το πρώτο ερώτημα που γεννάται: άραγε στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Μήπως προϋποθέτει υγιείς, 'καθαρούς' μηχανισμούς κοινωνικής ανέλιξης και καταξίωσης και όχι γνωριμιοκρατία;

vasiliki είπε...

Υπάρχει και άλλη μια ελληνική φράση "όπου γης και πατρίς", και επίσης ας
μην ξεχνάμε πως οι γονείς του είναι Γερμανοί και τον βρήκανε πολύ μικρό, οπότε τον έχουν γαλουχήσει με τα γερμανικά ήθη και έθιμα.
Αααα και άλλη μια φράση ελληνική που την θυμήθηκα και του ταιριάζει πολύ του κυρίου αυτού είναι,"το σκυλάκι σου και το παιδάκι σου όπως το μάθεις".Πάντως δεν σου κρύβω πως θα μου άρεσε και μένα πάρα πολύ να δω κάποια μέρα έναν ξένο στα ελληνικά ανώτερα αξιώματα με μια προϋπόθεση όμως, να σκέφτεται και να πράττει ελληνικά:):)
Καλή σου μέρα Μερόπη μου και σε ευχαριστώ για την ανάρτηση γιατί και εμένα μου προξένησε περιέργεια η φυσιογνωμία του κυρίου αυτού:):)
φιλί

Swell είπε...

Γιατί σου κάνει εντύπωση Μερόπη; Κι εμείς κάναμε έναν αγγλόφωνο πρωθυπουργό. Που είναι τόσο Ελληνας, που έχει βαλθεί να μας σώζει κάθε βδομάδα.

squarelogic είπε...

Μη νομίζετε οτι η ξανθή φυλή δεν θα του θύμιζε την διαφορετικότητα του ΚΑΘΕ φορά...και λογικό επόμενο,εκείνος να θέλει να δειχνει πιο Γερμανός απ τους Γερμανούς...
Δεν τσέκαρα ημερομ.γέννησης,αλλά όντως δείχνει πολύ μικρός για όσα λέει το βιογραφικό του.
Επίσης,τι δουελιά έχει ένας Γιατρός στο Υπ.Οικον/κων?
Και μην μου πείτε ότι κι ενας Συνταγματολόγος...

Meropi είπε...

-@Γεράσιμε μου,
Ναι το πιστεύω αυτό που λες. Ότι δηλ οι γνωριμίες και οι συγγένειες παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο στη Γερμανία, παρότι εδώ, για να ανελιχτεί κάποιος.

-@Βασιλική μου,
Με τις ίδιες αναλογίες είναι σαν να δούμε κάποτε στην Ελλάδα ένα Πακιστανό, υιοθετημένο από Έλληνες γονείς, να γίνεται Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Γιατί όχι?

Meropi είπε...

-@Swell μου,
Εδώ μας έχει φάει η οικογενειοκρατία. Γι’ αυτό και κάναμε το Γιωργάκη Πρωθυπουργό.

-@squarelogic μου,
Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η ξανθή φυλή του θύμιζε συχνά τη διαφορετικότητα του.
Έλα μου ντε, πώς ένας γιατρός ξέρει από οικονομικά θέματα? Δεν ξέρω, βέβαια, αν μετά την ιατρική, σπούδασε και οικονομικά (δεν διάβασα πάντως κάτι τέτοιο)

αθεόφοβος είπε...

Προφανώς σαν γιατρός αναγκαστικά θα έχει συμβούλους οικονομολόγους και δεν θα κάνει, όπως αν ήταν ο ίδιος οικονομολόγος,ότι κατεβάσει η κούτρα του σαν τον Παπακωνσταντίνου!

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
ίσως και να χεις δίκιο. Καλύτερα συμβούλους, παρά να είσαι ο ίδιος οικονομολόγος. Όπως λέει και ο άντρας μου, οι χειρότεροι Υπουργοί Υγείας ήταν οι γιατροί. Με την ίδια λογική και οι χειρότεροι Υπουργοί Οικονομικών είναι οι Οικονομολόγοι.

gerasimos είπε...

'Καλύτερα συμβούλους, παρά να είσαι ο ίδιος οικονομολόγος. Όπως λέει και ο άντρας μου, οι χειρότεροι Υπουργοί Υγείας ήταν οι γιατροί. Με την ίδια λογική και οι χειρότεροι Υπουργοί Οικονομικών είναι οι Οικονομολόγοι.'

Mερόπη νομίζω δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το να έχεις έναν νομικό (με μοναδικό του 'προσόν' την ηγετική του πορεία στο βαθύ ΠΑΣΟΚ) να χειρίζεται ένα τόσο πολύπλοκο και τεχνικό ζήτημα όπως η χρεοκοπία ή το 'κούρεμα' και όσα άλλα δεν κατανοούμε αλλά μας ταλαιπωρούν στις συνέπειές τους, το θεωρώ τουλάχιστον παρακινδυνευμένο ως επιλογή. Ιδίως αν αυτός ο άνθρωπος έχει και τον εγωκεντρικό χαρακτήρα του Βενιζέλου. Νομίζω, με άλλα λόγια, ότι την έχουμε άσχημα. Ήταν ο λάθος άνθρωπος για την εντελώς λάθος θέση.

ioannis είπε...

εφ' όσον τον εγκατέλειψαν οι βιολογικοί του γονείς, τότε λογικό είναι να μην θέλει να έχει σχέσεις με το παρελθόν του. Από την άλλη όταν δεν είναι original γερμανός, λογικό είναι να θέλει να αποδείξει ότι είναι Γερμανός.
Πχ στην Κύπρο, ένας δημοσιογράφος με τουρκοκύπρια μητέρα, τα έχωσε αρκετά σε πολιτικούς που ήταν υπέρ του ναι και έχει κάνει εκπομπές επικρίνωντας όσους πάνε στα κατεχόμενα.