Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Προβληματισμοί πάνω στο ψήφισμα της Γ.Σ. των Δικαστών (ανανεωμένο)




Χθες, Σάββατο 15-10-2011, οι Δικαστές της χώρας πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση, με θέματα, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, το σεβασμό της Συνταγματικής θέσης των Δικαστών και την οικονομική μεταχείριση τους (βλέπε εδώ). Μέχρι εδώ καλά. Έχουν, κατά ένα μέρος, δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί είναι αλήθεια ότι α) οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης έχουν γίνει πολύ δύσκολες (βλέπε πρόσφατη ανάρτηση μου επί του θέματος αυτού). Οι Δικαστές δεν είναι μεν υποχρεωμένοι να τηρούν το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων (προσέρχονται στο Δικαστήριο όταν έχουν κάποια υπηρεσία), αλλά είναι γνωστό ότι δουλεύουν πολλές ώρες στο σπίτι τους (καθημερινές, αργίες, ακόμα και διακοπές) μελετώντας και επεξεργαζόμενοι αμέτρητες δικογραφίες, β) η Κυβέρνηση δεν φαίνεται ή μάλλον δεν θέλει να κατανοεί τη συνταγματική θέση των Δικαστών ως της τρίτης άμεσης κρατικής λειτουργίας και έχει αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να τους υπάγει στο ΙΚΑ (κάτι που δεν θα κάνει για τους άλλους άμεσους κρατικούς λειτουργούς, δηλαδή τους βουλευτές και τους Υπουργούς) και γ) οι αποδοχές τους έχουν ήδη μειωθεί κατά 38,50% (δηλ. σε ποσοστό μεγαλύτερο της μείωσης των άλλων μισθών του δημόσιου τομέα) και έπεται, λέει και νέα μείωση.

Όταν όμως διάβασα το ψήφισμα της έκτακτης αυτής Γ.Σ., είναι αλήθεια ότι έμεινα για πολύ ώρα σκεπτική και προβληματισμένη, για να μην πω άναυδη. Αποφασίστηκαν, διαβάζω εδώ, τα εξής:

«Πρώτον, από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 έως και την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα Δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά , από ώρα 12.00 έως ώρα 15.00.

Δεύτερον, από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, οι Δικαστές θα ασκούν το Λειτούργημα τους, αποκλειστικά και μόνον στα Δικαστικά Καταστήματα και εντός του χρόνου που τα Δικαστήρια θα λειτουργούν και υπό τις συνθήκες υλικοτεχνικών υποδομών και ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων που αυτά σήμερα παρέχουν και ως εκ τούτου δεν θα δημοσιεύονται αποφάσεις, εκτός από αυτές που αφορούν επείγουσες πολιτικές και ποινικές υποθέσεις». 

Κατ’ αρχάς προβληματίστηκα, γιατί αποφασίστηκε καθημερινή τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, μια μορφή δηλαδή απεργιακής κινητοποίησης, ενώ, κατά το άρθρο 23 παρ.2 εδ. β΄ του Συντάγματος "απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς ....". Και είναι μεν αλήθεια ότι και παλαιότερα, σε μεμονωμένες έκτακτες περιπτώσεις, είχε πραγματοποιηθεί τέτοια διακοπή των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, αλλά εκείνο ήταν εντελώς έκτακτο, δεν ήταν επί καθημερινής βάσεως. Τώρα αυτό, χμμμμμμμμ, μου φαίνεται ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Και όσο και αν άλλες συντεχνίες (βλ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ) επιλέγουν κινητοποιήσεις που είναι αντίθετες στο νόμο και το Σύνταγμα, το να κάνουν το ίδιο και οι Δικαστές, είναι, τουλάχιστον, άκομψο. Το άλλο δε που δεν μου άρεσε καθόλου είναι ότι αποφάσισαν, λέει, από μόνοι τους, να τηρούν το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων (κάτι για κτύπημα κάρτας δεν διάβασα πάντως) και να μην εκδίδουν αποφάσεις, παρά μόνο τις πολύ επείγουσες. Έλα Χριστέ και Παναγία. Αν δεν είναι αυτό αυτοϋπονόμευση, τότε τι είναι? Συνήλθαν για να διαμαρτυρηθούν για το μη σεβασμό της Συνταγματικής θέσης των Δικαστών και υπονομεύθηκαν μόνοι τους. Αποφάσισαν να συμπεριφέρονται ως απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, δρώντας μάλιστα ως συντεχνία.

Δεν ξέρω τι να πω. Ή μάλλον ξέρω. Έχω να πω τα εξής: Η Δικαιοσύνη είναι η τρίτη κρατική εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η εξουσία που ελέγχει τις άλλες δύο (τη νομοθετική και την εκτελεστική). Και πρέπει να μείνει όρθια, ακόμη και αν το υπόλοιπο Κράτος υπολειτουργεί, ακόμη και αν καταρρέει. Είναι η τελευταία ελπίδα του αδικούμενου πολίτη. Δεν επιτρέπεται να  καταθέσει τα όπλα, δεν επιτρέπεται να μην εκδίδει  αποφάσεις, όσο και αν οι δικαστικοί λειτουργοί υποτιμώνται (αν υποτιμώνται) από τις άλλες δύο εξουσίες, όσο και αν αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα που πάντως δεν είναι μεγαλύτερα των προβλημάτων των υπόλοιπων ελλήνων πολιτών. 
------------------------------- 
Προσθήκη:
Ένας Δικαστής μου έστειλε χθες αργά στο μαίηλ μου ένα σύνδεσμο (link), όπου υπάρχει ένα βίντεο. Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ο ΓΑΠ να μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να λέει, μεταξύ άλλων, ότι οι Δικαστές είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι "δημόσιοι υπάλληλοι", ότι οι αποδοχές τους είναι μεγαλύτερες και αυτών ακόμα των βουλευτών και ότι αρνήθηκαν τη μείωση. Έμεινα για μια ακόμη φορά άναυδη. Επειδή ξέρω τους μισθούς των Δικαστών,  λέω με παρρησία ότι ο ΓΑΠ λέει ψέμματα. Ένας ανώτερος Δικαστής παίρνει τα ΜΙΣΑ, ίσως και λιγότερα, από ένα βουλευτή, ο οποίος, ας σημειωθεί, μπορεί κάλλιστα να ασκεί και το επάγγελμα του (του γιατρού, του δικηγόρου κλπ) και να έχει απ' αυτό πρόσθετα εισοδήματα. Οι δε αποδοχές των Δικαστών, όπως λέω και πιο πάνω, μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια κατά 38,50% και υπάρχει η πρόθεση να μειωθούν ακόμα περαιτέρω. Την τελευταία αυτή περαιτέρω μείωση αρνούνται οι Δικαστές.
Παρόλα όμως τα ψέμματα του ΓΑΠ, εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη σχετικά με τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των Δικαστών. Η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει όρθια, ακόμα και όταν αδικείται από την Εκτελεστική Εξουσία, γιατί αυτό επιτάσσει το καθήκον της απέναντι στον πολίτη.

17 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Η λύση είναι απλή !
Αν θέλουν να είναι σαν τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους να μπούν στο ενιαίο μισθολόγιο!

monahikoslikos είπε...

Περίμενες κάτι καλύτερο από ...δικαστές?
:)))

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τραγικό και να το σκέφτεσαι, Μερόπη. Και οι καημένοι ανήκουν στους... χαμηλόμισθους.

Swell είπε...

Έχουν κι αυτό το στιγμιαίο να "βαραίνει" τη συνείδησή τους...

Meropi είπε...

Αχ βρε @Αθεόφοβε μου,
Δυστυχώς αυτοί που πήραν την εν λόγω απόφαση νομίζουν ότι «προστατεύουν το Σύνταγμα και τους θεσμούς» μ’ αυτόν τον τρόπο (βλέπε εδώ ).
-------------
@Λύκε μου,
Η απάντηση είναι ότι ναι, περίμενα κάτι καλύτερο.

Meropi είπε...

-@Α. Παπαγιάννη μου,
Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν δεν ανήκουν στους χαμηλόμισθους, αλλά αυτό δεν το μέμφομαι. Οι Δικαστές πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς, το επιτάσσει και το Σύνταγμα. Πάντως οι μισθοί τους έχουν μειωθεί αρκετά τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν δικαιολογείται όμως ο και με δική τους πρωτοβουλία υποβιβασμός τους σε υπαλλήλους.
----------------
@ Swell μου,
Αυτό με το «στιγμιαίο» έγινε αμέσως μετά τη Χούντα, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των Δικαστών ήταν δεξιοί. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Οταν οι δικαστες δε σεβονται το συνταγμα, τι να πει κανεις?

squarelogic είπε...

Τόσο καιρό που έχουν κάνει το Σύνταγμα κωλόχαρτο,οι Δικαστές κάνανε τους παραγγελιοδόχους,περιμένοντας τα αναδρομικά που οι ίδιοι είχαν απονείμει στους εαυτούς τους.
Τώρα που αυτά πάνε στο 2015 κι ακόμα παραπέρα,ετοιμάζεται "χέρι"και στα ειδικά Μισθολόγια και τους πάνε στην γαλέρα του ΕΟΠΥΥ,τώρα θα αντιδράσουν...
Και υποψιάζομαι οτι, αίφνης,διάφορες κυβερνητικές ρυθμίσεις και νόμοι,θα ανακαλύπτουμε οτι είναι αντισυνταγματικοί(και ορθώς θα το ανακαλύπτουμε.)
Το θέμα είναι οτι η έξωθεν καλή μαρτυρία δεν θα υφίσταται πλέον...

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Μερόπη μαζί σου.
Οι δικαστές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψουν την κατάλυση της τρίτης εξουσίας που επιχειρείται με την υπαλληλοποίησή τους την οποία φυσικά μ' αυτό το ψήφισμα θα επιφέρουν από μόνοι τους και θα είναι βούτυρο στο ψωμί της εκτελεστικής εξουσίας.
Η θέση των δικαστών είναι όχι να καταλύσουν και οι ίδιοι το Σύνταγμα αλλά να το τηρήσουν και με το αίμα τους ακόμη και να απαιτήσουν και να επιβάλλουν και σ' αυτούς που το καταλύουν να το σεβαστούν και να το τηρούν!
Αν οι ίδιοι οι δικαστές παραβιάζουν το σύνταγμα τότε μόνοι τους καταλύουν την τρίτη εξουσία που είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας και από αυτήν ο λαός περιμένει να τον προστατευσει από την αυθαιρεσία των άλλων δύο εξουσιών!
Κρίμα αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι δικαστές και πέφτουν στην παγίδα που η ίδια η εκτελεστική εξουσία πιθανόν να τους έστησε...

Meropi είπε...

-@Νίκο μου,
Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Δεν επιτρέπεται οι Δικαστές να αποφασίζουν κινητοποιήσεις που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

-@ squarelogic μου,
Δεν τους μέμφομαι που αντιδρούν. Καλά κάνουν. Τους μέμφομαι που η αντίδραση τους είναι ενάντια στο Σύνταγμα, σαν να πρόκειται για μια οποιαδήποτε Συντεχνία .

Meropi είπε...

-@Μπουμπουλίνα μου,
Κατ’ αρχάς σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου. Και συμφωνώ μαζί σου ότι οι Δικαστές φαίνεται να έπεσαν σε παγίδα. Τώρα αν έστησε κάποιος την παγίδα αυτή ή αν απλώς ήταν μια απερίσκεπτη, παρορμητική απόφαση, δεν το ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μερόπη μου. Εξαιρετικά νηφάλια τοποθέτηση, σε καιρό μεγάλης ταραχής. Έχεις πολλά φιλιά από τους τέσσερίς μας

Meropi είπε...

-@Δώρα μου γλυκιά,
σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Φιλιά πολλά και στους τέσσερις σας.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ είπε...

Ναι τον άκουσα κι εγώ τον πρωθυπουργό μετά μεγάλης εκπλήξεως να λέει ότι οι δικαστές αμείβονται καλύτερα από τους βουλευτές και μάλιστα τους αποκάλεσε "δημόσιους υπάλληλους" διορθώνοντας φυσικά στη συνέχεια σε "λειτουργούς" (γλώσσα όμως λανθάνουσα μάλλον την αλήθεια λέει...).
Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοί σύμβουλοί του, του έδωσαν τέτοια στοιχεία για τις αποδοχές των δικαστών. Απ' ό,τι ξέρω κι εγώ σίγουρα αμείβονταν (κάποτε όχι τώρα πια...) καλύτερα από άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όχι όμως από τους βουλευτές που όπως πολύ καλά λες έχουν και την ευκαιρία να ασκούν και το ιδιωτικό τους επάγγελμά τους.
Πάντως οι δικαστές παρ' όλα αυτά έχουν χρέος να μείνουν στο ύψος τους, να αρνηθούν την υπαλληλοποίησή τους και να απαιτήσουν οι ίδιοι από τις άλλες δύο εξουσίες να τηρήσουν το σύνταγμα και τους νόμους. Στο χέρι των δικαστών είναι να τις ελέγξουν ασκώντας το καθήκον τους!

Καλώς σε βρήκα Μερόπη μου...
:))

glam είπε...

Αν έχει κάποιος την καλωσύνη και την γνώση, ας γράψει πόσος είναι ο μισθός του δικαστή (Μ.Ο.)σήμερα και πόσος του βουλευτή.

Απλά πράγματα, αν δεν τα ξέρουμε αυτά τα δύο, τότε τι συζητάμε;;

Meropi είπε...

-@glam μου,
ο καθαρός μισθός των Δικαστών, αυτή τη στιγμή, είναι περίπου (ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας) του Πρωτοδίκη 2.000-2.500€, του Εφέτη 3.000-3.500€ και του Αρεοπαγίτη (οι Αρεοπαγίτες δεν ξεπερνούν όλοι μαζί τον αριθμό 50) γύρω στις 4.500€.
Των βουλευτών είναι γύρω στις 7.000€, ίσως και περισσότερα, ανάλογα με τις Επιτροπές που λαμβάνουν μέρος.Διάβασε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

apachezone είπε...

συνήθως οι αυξήσεις των μισθών των δικαστών γίνονται με σκοπό τον εκμαυλισμό τους, από τους ιθύνοντες νόες ... και όχι προς αποκατάσταση μιας αδικίας.
επίσης, η ευθεία απεργία των δικαστών ήταν εκβιαστική. εάν, όμως, δεν απεργούσε κάποιος, θα ήταν δακτυλοδειχτούμενος. συνεπώς, ένας επιπλέον εκβιασμός. ας προσέχουν οι δικαστές τους εκπροσώπους τους στα συνδυκαλιστικά τους όργανα, και γενικότερα μην "εκπέσουν" περισσότερο (οι περισσότεροι) στα μάτια των πολιτών...γιατί έρχεται δύσκολο Φθινόπωρο και Χειμώνας, και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, μη φοβισμένους δικαστές.