Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Γιατί μας βρίζετε "Aγιοι" Πατέρες;



Το διάβασα και ανατρίχιασα!

Με δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ σήμερα 18-3-2008 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και τα εξής (κατά λέξη): «Η Εκκλησία δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική» σχέση εκτός αυτού…». Δηλαδή με λίγα λόγια η Άγιοι Ιεράρχες αποκαλούν ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού πορνευόμενους. Μας εξυβρίζουν απροκάλυπτα. Και η εξύβριση αυτή αφορά όχι μόνο όσους συζούν ως ζευγάρι, χωρίς νομότυπο γάμο, είτε γιατί ακόμα δεν κρίνουν εαυτούς έτοιμους για να προχωρήσουν σε τέτοια δέσμευση, είτε γιατί ιδεολογικά είναι εναντίον του γάμου, είτε γιατί έτσι γουστάρουν, αλλά και όσους έκαναν πολιτικό γάμο που η πολιτεία θεωρεί νόμιμο και ισότιμο με το θρησκευτικό! Ακόμα και αυτούς που έκαναν θρησκευτικό γάμο με άλλη, όχι ορθόδοξη, ιεροτελεστία (π.χ. ρωμαιοκαθολική) εξυβρίζει η Εκκλησία. Έλεος πια «Άγιοι» Πατέρες…Τι σκοταδιστική αντίληψη είναι αυτή που διατυπώσατε!

Είναι φανερό ότι οι Ιεράρχες χρησιμοποίησαν επίτηδες μια τόσο σκληρή και άκρως εξυβριστική λέξη «πορνεία», αντί άλλης πιο ήπιας φράσης (π.χ. ηθικά απαράδεκτη συμβίωση) αφενός μεν για να δείξουν προς την πολιτεία ότι αντιτίθενται σθεναρά προς το αναμενόμενο να καθιερωθεί Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και αφετέρου να τρομοκρατήσουν τους θρησκευόμενους πολίτες και να τους αποτρέψουν από τους άλλου τύπου νόμιμους γάμους ή συμβιώσεις. Και εδώ έρχεται η δική μου απορία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, την περασμένη εβδομάδα, είχε εμφανιστεί μετριοπαθής. Εξέφρασε το σεβασμό του στους πολίτες που αναζητούν ξεχωριστά από την Εκκλησία τους τρόπους να ρυθμίσουν τη ζωή τους. Πού πήγε αυτή η μετριοπάθεια και ο σεβασμός όταν μιλούσε στην Ιερά Σύνοδο; «Εκείνη ήταν η άποψη του ενός και αυτή είναι των δεκατριών» τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος μιλώντας στα ΜΜΕ. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή ο ένας ο «μετριοπαθής» προσχώρησε στη γνώμη των δώδεκα, των έξαλλων υβριστών! Και μη χειρότερα!

Ας θυμηθούμε λίγο πότε και γιατί άρχισε να θεωρείται υποχρεωτικός ο θρησκευτικό γάμος στη Ελληνική (Βυζαντινή) Επικράτεια. Λοιπόν μέχρι το 893 υποχρεωτικός ήταν ο πολιτικός γάμος. Το πιο πάνω έτος ο Λέων ο Στ΄ ο Σοφός, για να κατευνάσει τον Κλήρο που ξιφουλκούσε εναντίον του γιατί συζούσε με μια γυναίκα που δεν είχε νυμφευθεί (παλλακίδα), ενώ ήταν νυμφευμένος με άλλην, καθιέρωσε για πρώτη φορά με μια «νεαρά» (νόμο) ως υποχρεωτικό το θρησκευτικό γάμο. Από τότε Κράτος και Εκκλησία μαζί στο χορό του Ησαΐα. Χρειάστηκε να περάσουν 1100 περίπου χρόνια για να χαλαρώσει λίγο ο σφιχτός εναγκαλισμός της Εκκλησίας στο θέμα αυτό και να καθιερωθεί πάλι ο πολιτικός γάμος στο Ελληνικό Κράτος. Η καθιέρωση όμως αυτή δεν έγινε όπως συνάδει σε σύγχρονο πολιτισμένο Κράτος. Έγινε και πάλι συμβιβασμός. Δηλαδή αντί να καθιερωθεί υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος και προαιρετικά όποιος θέλει να κάνει και θρησκευτικό, καθιερώθηκαν και οι δύο τύποι γάμου προαιρετικοί.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ να μην επηρεαστούν οι πολιτικοί (που υποτίθεται έχουν ταχτεί να εκσυγχρονίσουν το Κράτος) από τα εξυβριστικά λεγόμενα της Εκκλησίας και να κάνουν βήματα προς τα πίσω, αντί μπροστά προς την εξέλιξη σε καθαρά κοσμικά θέματα, όπως είναι ο γάμος, η συμβίωση κλπ. Βέβαια η ανάμνηση του νυν πρωθυπουργικού ζεύγους να προσέρχεται στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000 και να υπογράφει σε εκείνο το αλήστου μνήμης «δημοψήφισμα» του μακαρίτη του Χριστόδουλου περί αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αντίθετα μου δημιουργεί μια μελαγχολία, μα μια μελαγχολία…..

-------------------------


Υ.Γ. Ο Λέων ο Στ΄ ο Σοφός την έπαθε με την καθιέρωση ως υποχρεωτικού του θρησκευτικού γάμου. Όταν το 906, μετά το θάνατο και της τρίτης συζύγου του, θέλησε να νυμφευθεί την επί πολλά χρόνια ερωμένη του Ζωή Καρβονοψίνα, με την οποία μάλιστα είχε αποκτήσει και εξώγαμο παιδί (το μετέπειτα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ τον Πορφυρογέννητο), ο Πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός αντιτάχτηκε σθεναρά, γιατί επρόκειτο για τέταρτο γάμο. Τότε ο Λέων ο Στ΄ αναγκάστηκε να καθαιρέσει το Νικόλαο Μυστικό και να προωθήσει στο πατριαρχικό αξίωμα τον Ευθύμιο. Ταυτόχρονα ζήτησε τη γνωμοδότηση του Πάπα της Ρώμης Σεργίου Γ΄, ο οποίος κολακευμένος από την αναγνώριση της Πρωτοκαθεδρίας του γνωμοδότησε υπέρ της τέλεσης και τέταρτου γάμου. Τον τέταρτο γάμο τέλεσε ο ιερέας του παλατιού Θωμάς.

Y.Γ2 βλ. το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου της ΔΙΣ εδώ (http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=996&what_sub=d_typou)


58 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ θα το πάρω αλλιώς: ναι είμαστε "πόρνοι" και γουστάρουμε!

miss little sunshine είπε...

Ωραίος ο ασκαρδαμυκτί. Σιχαίνομαι τους εκπροσώπους της θρησκείας και στο κάτω κάτω τι δουλειά έχει μια τέτοια θρησκεία στα πόδια μας; ποσός με ενδιαφέρει η άποψη τέτοιων ανθρωπάκων, η άποψη του Κατέλλη απο τα παρατράγουδα μεγαλύτερη ισχύ έχει για μενα. Αντε να ρίξουν βυσσινάδα σε καμιά εικόνα για να φωνάξου τα κανάλια και να αφήσουν τις δηλώσεις για άλλα φρούτα.

gerasimos είπε...

Περί Ιερώνυμου: αν πω κάτι για σιγανά ποταμάκια, θα φανώ πολύ κακεντρεχής;

phlou...flis είπε...

Οι Aρχαίοι Έλληνες έλεγαν: «Έκαστος εφ ω ετάχθη» και «Tα σα μετέρχου», ο δε απλός άνθρωπος λέει: «Έκαστος στο είδος του». Και ο Φλούφλης συμπληρώνει ...άνευ παραξηγήσεως, "άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" (Λουκ. 23,24).

marianaonice είπε...

Λοιπόν Μερόπη μου, όπως εσύ καλά γνωρίζεις έχω παντρεφτεί με πολιτικό γάμου, περίπου 3 χρόνια μετά την καθιέρωσή του με νόμο. Εσύ μάλιστα παραβρέθηκες, ως προσκεκλημένη μου. Ακόμη και μέχρι σήμερα όταν το πω ξενίζει κάπως τους ανθρώπους. Ο λόγος που έκανα πολιτικό γάμο ήταν γιατί πίστευα ότι ο γάμος είναι μία καθαρή σύμφωνία για συμβίωση που αφορά το ζευγάρι πρωτίστως και την πολιτεία στη συνέχεια για τη νομιμοποίηση των περιουσιακών σχέσεων και των απογόνων του ζευγαριού. Ο αδερφός μου παντρέφτηκε ένα χρόνο μετά από εμένα με θρησκευτικό γάμο, στον οποίο χωροστάτησε και ο Δεσπότης, όμως τελικά χώρισε πριν κλείσει χρόνο!!! Ενώ εγώ, φτου,φτου στον κόρφο μου, είμαι ακόμη με τον ανδρούλη μου....
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μας βρίζουν εμάς του ...πολιτικού γάμου, οι παπάδες!! Κάποτε είχαν λυσσάξει ότι δεν θα μας κηδεύουν!!!
Και όχι τίποτε είχα και τον πατέρα μου και με παρακαλούσε να κάνω και θρησκευτικό γάμο, μη τυχόν πεθάνω και δεν μου ψάλλουν την εξόδιο ακολουθία!! Χα,Χα,Χα!!! Σκηνές απείρου κάλλους!!!
Δηλαδή εγώ τώρα Μερόπη μου μετά από 20 χρόνια γάμου (πολιτικού)είμαι πόρνη και το παιδί μου μπάσταρδο;;; Πω, Πω πρέπει να πάω να εξομολογηθώ :))
Καλό βράδυ φίλη μου.

xasodikis είπε...

Άχου μωρέ κι εγώ πολύ στενοχωρέθηκα μόλις άκουσα τις δηλώσεις των τράγ.. των ταγών μας ήθελα να πω :)
Αφού να φανταστείς μου ασπρίσανε αμέσως δύο τρίχες στο μούσι (ανάμεσα πηγούνι και αριστερό αυτί συγκεκριμένα)

:))

Ο άλλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο άλλος είπε...

Χαίρομαι και που έθεσες το θέμα αλλά πολύ περισσότερο που συμπέσαμε στη θεματολογία των posts.
Ως πόρνος που είμαι τι να σου πω και εγώ. Στις σχέσεις που είχα (αρκετές για να είμαι για τον Άνθιμο ένας γέρος τσατσός πια), δεν θυμάμαι να έδωσα και να πήρα τίποτα άλλο από αγάπη.Αν αυτό είναι πορνεία, τότε ναι, ο Άνθιμος είναι αθώος και απονήρευτος όσο ένα μωρό

Meropi είπε...

-@@ Ασκαρδαμυκτί μου έχεις δίκιο αυτή η απάντηση αρμόζει στην περίσταση...

-@@ miss little sunshine η θρησκεία, καλώς ή κακώς, επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και νομίζω ότι επίτηδες οι Ιεράρχες χρησιμοποιούν αυτή τη βαριά έκφραση "πορνεία" για να επηρεάσουν τους θρησκευόμενους. Αν και κατά τη γνώμη μου ακόμα και αυτοί (οι θρησκευόμενοι) πρέπει να αντιδράσουν σ' αυτή την εξυβριστική συμπεριφορά.

-@@ Γεράσιμε μου να σου πω την αλήθεια, αν και δεν είχα και πολλές ελπίδες για "προοδευτικούς" Ιεράρχες, εντούτοις προς στιγμή νόμισα ότι ο Ιερώνυμος ήταν τέτοιος. Φευ όμως....παραπλανήθηκα.

Meropi είπε...

-@@ phlou...flis μου δυστυχώς, όπως βλέπεις οι "Αγιοι" Πατέρες δεν περιορίζονται στα θέματα που τάχθηκαν. Θέλουν να έχουν γνώμη επί παντός επιστητού. Και τι γνώμη...υβριστική

-@@ Μαριάνα μου,
πες στον πατέρα σου ότι εκτός από το ότι κινδυνεύεις να μείνεις άταφη, είσαι και πόρνη...Χα χα χα

-@@ Χασοδίκη μου εσύ είσαι πόρνος::: Φαντάζομαι πως ναι...

-@@ Άλλε μου είχες καμιά αμφιβολία για την αθωότητα του Άνθιμου;; Μόνο λίγο βρισιάρη τον βρίσκω...Χα χα χα
Τώρα πάω να δω και τη δική σου ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη τα λες καλά.
Ξαναήρθα κι εγώ στο θέμα με διάθεση νουθεσίας προς τους παππούληδες της εκκλησίας.
Έλα να δεις.

OnWine είπε...

Ενδιαφέρον θέμα, σίγουρα...

Το αυτονόητο: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζει όπως νομίζει, να έχει το είδος της σχέσης που θέλει, και κανένας παπάς, πάπας ή οτι δεν μπορεί να έχει άποψη..

Προσωπικά... δεν είμαι θρήσκος, δεν συχνάζω στις εκκλησίες... παρά μόνο στις τελετές, γάμους, βαφτίσια
Και τούτο, γιατί μου αρέσουν...

Το πιό ψυχρό πράγμα που έχω δει μέχρι σήμερα, ήταν ο γάμος φίλου στο Δημαρχείο.. Μιά άδεια, ψυχρή αίθουσα.. τρεις και ο κούκος... ο Δήμαρχος βιαζόταν... ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.. Από τοτε δεν ξαναπήγα...

Ο θρησκευτικός γάμος, ιδιαίτερα ο ορθόδοξος, ειδωμένος σαν "πανηγύρι", σαν γιορτή, σαν συμμετοχή στην χαρά δύο ανθρώπων που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους, νομίζω ότι αξίζει.. Πέρα του ότι, διαιωνίζει μιά ελληνική, κατά βάση, παράδοση.

Η ψυχρότητα του άλλου με απωθεί...

Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα, βασικά γιά την αισθητική και σημειολογική πλευρά του ορθόδοξου χριστιανικού γάμου... αλλά φοβάμαι οτι θα με παρεξηγούσατε...

ΩΣΗΕ είπε...

Μερόπη μου εγώ θα σου αφήσω μόνο μια ζεστή καλησπέρα απόψε και φιλάκια χχχχχ

Meropi είπε...

-@@ Koμμούνι μου θα πάω τώρα να δω τη νέα σου ανάρτηση και θα σου αφήσω εκεί σχόλιο

-@@ Σχολιαστή μου καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου.
Δεν έχω αντίρρηση ότι ο θρησκευτικός γάμος είναι ένα είδος γιορτής και με γεια τους με χαρά τους όσους θέλουν να τον κάνουν. Κι εγώ μαζί τους. Από αυτό όμως μέχρι να βρίζουν οι Ιεράρχες έχει μεγάλη απόσταση. Η εξυβριστική λέξη "πορνεία" με ενόχλησε πολύ και μάλιστα από ανθρώπους πνευματικούς (υποτίθεται). Πιστεύω ότι ο γάμος είναι ένας θεσμός που αφορά πρωτίστως την Πολιτεία και δευτερευόντως τη θρησκεία (για όσους είναι θρησκευόμενοι).
Σχολιαστή μου θεωρώ τον εαυτό μου ανοιχτόμυαλο και δεν παρεξηγώ εύκολα. Σ' αυτό το ιστολόγιο ο καθένας καλοπροαίρετος (που νομίζω ότι εσύ είσαι τέτοιος) μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα.
Να μου ξανάρθεις

Meropi είπε...

-@@ Ωσηέ μου καλησπέρα και σε σένα.

Roadartist είπε...

Ακόμα και εν έτη 2008 κάποιοι ενοχοποιούν τον έρωτα και την αγάπη..Aυτό με εξοργίζει..
Στενόμυαλοι άνθρωποι...δεν ξέρω βρε Μερόπη τι να πω πια..
Καλό βράδυ!

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Θα νικήσει η εξέλιξη ό,τι και να λένε ό,τι και να λέμε:))

Καλό σου βράδυ,Μερόπη μου!

Penelope είπε...

Για δες Μερόπη για την παιδεραστία είπανε τίποτε!!!??? Ετσι ρωτάω ακαδημαικά! Οσο για τα παραπάνω ευτυχώς που δεν κλείνουν τα σύνορα γιατί δεν θα μπορούσα να γυρίσω πίσω. Καλό σου βράδυ

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Εγώ Μερόπη τα βαρέθηκα (και τα σιχάθηκα) όλα αυτά τα... "πατερικά και άγια". Έχω πάψει από καιρό να ασχολούμαι και ξέρω ότι είναι λάθος αυτό μιας και πολύς κόσμος επηρεάζεται, δυστυχώς, από τέτοιου είδους αποφάσεις.

jf είπε...

Σάστισα όταν πρωτάκουσα τα της ΔΙΣ.
Πάγωσα όταν τα συνειδητοποίησα.
Πλέον, και με τις διαφωτιστικές σου πληροφορίες, απλώς αδιαφορώ και μειδιώ.

Προτιμώ να σταθώ στην απάντηση του Υπ.Δικαιοσύνης: για προστασία των παιδιών που αποκτιούνται από την ελεύθερη συμβίωση και για πολίτες περισσότερο υπεύθυνους στις ελεύθερες σχέσεις τους

gerasimos είπε...

Aλήθεια, αυτό το 'θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική» σχέση εκτός αυτού' (του θρησκευτικού γάμου) τo έμαθαν στο Άγιο Όρος; :P

Βάσσια είπε...

Καλημέρα :-)

Πολύ σωστή απάντηση Μερόπη, αν και δεν τους αξίζει.

Μοναδικό ταλέντο των ανά το κόσμο "θρησκόληπτων" είναι η πνευματική άπνοια και ο φασισμός.

Όταν ξεμένουν από όπλα, πιάνουν τη θρησκεία.

xasodikis είπε...

Πορνότατος (!) Μερόπη μου, και μάλιστα με σύντροφο αλλόδοξη μετά της οποίας συμβιώνω ελευθέρως και αστεφανώτως (άλα και λεξιπλασία!).

Για να σοβαρευτώ, όμως, οπωσδήποτε η τοποθέτηση της ΔΙΣ είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, αλλά ας μην υπερβάλλουμε για το μέγεθος της επιρροής της. Κάτι θείτσες θεούσες μπορεί να σε κοιτάξουνε με μισό μάτι επειδή είσαι σπιτωμένος/η, ο πολύς κόσμος δεν δίνει δεκάρα...

Takiz είπε...

Ο κόσμος θα έρθει με αγάπη κοντά σας και όχι με τακτικές εκφοβισμού.
Αλλά πάντα έτσι προσπαθούσατε να επιβιώσετε.

Σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά που διδάσκετε την αγάπη.

Ελλάδα μου τι σου κάνουν κάθε μέρα ?????

Unknown είπε...

καλημέρα και από εμάς!!!!!!!!!!! Ωραία κουβέντα μας άνοιξαν οι άγιοι πατέρες!!!

αθεόφοβος είπε...

Γιατί ή γυναίκα μου με λέει γεροπόρνο όταν θαυμάζω κάποια αξιόλογη γυναικεία γλουτιαία περιοχή;
Αφού παντρευτήκαμε με θρησκευτικό γάμο(αφού δεν ύπήρχε τότε πολιτικός)

patsiouri είπε...

Εδώ θα σε μαλώσω Μερόπη μου!

Πρέπει να πείς ένα μεγάλο μπράβο στυος κληρικούς μας...(δεν εννοώ όλους τους απλούς παπάδες αλλά κυρίως τους βαθμοφόρους της Ιεράς Συνόδου)που θέλουν να χαίρονται τον έρωτά τους με τα παπαδάκια μακριά από συμβάσεις, υπογραφές και άλλες τέτοιες αηδίες!!
Αυτά είναι του Σατανά!

Αει σιχτίρ λέω εγώ, λες και δεν έχει βουήξει το σύμπαν με τα χαίρια τους...αλλά ξέρω ποιός φταίει για όλα! Η κυρα-Μαίρη η ψιλικατζού μου που ενώ έχει για την κόρη της έτοιμο-πανέτοιμο διαμέρισμα προς κατοικία, αρνείται να της το παραχωρήσει εάν δεν κάνει θρησκευτικό γάμο! Τα παιδιά είναι παντρεμμένα με πολιτικό εδώ και 5 χρόνια και νοικιάζουν γκαρσονιέρα! Αυτή η κυρα Μαίρη και οι όμοιές της λοιπόν τους δίνουν το θαρρος να μας δουλεύουν με εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου τρομάρα τους...που να ζούσε και ο άλλος...

patsiouri είπε...

Και τί ωραία σχόλια!
-Miss little sunsshine εγώ γιατί δε μπορώ να μπώ στο μπλόγκ σου??
Η ΆΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΤΈΛΛΗ, ΧΑ ΧΑ!

Όσο για σένα Μαριάννα, ντρέπομαι που συχνάζω στο πορνείο το μπλόγκ σου!

Penelope οι θρησκόληπτοι είναι τόσο γκαγκά που και βίντεο με πράξη παιδεραστίας να τους δείξεις θα σου πούν πως το μόνταρε ο Σατανάς...

Στο Άγιο Όρος γιατί να ταραχτούν καλέ??? Για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μίλησε η Σύνοδος...

gerasimos είπε...

A, σκέφτηκα κι ότι ο χαρακτηρισμός μπορεί να στόχευε να καταπολεμήσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Διότι όσο να' ναι κάποιοι μπορεί να έβρισκαν... kinky (θα λέγαμε κι ελληνικά) το να βρίσκονται μπλεγμένοι σε πορνοσχέσεις.

Meropi είπε...

-@@ Roadartist μου ενοχοποιούν τον έρωτα γιατί δεν τον γνώρισαν τουλάχιστον από την ωραία μαγική του πλευρά.

-@@ Ψυχούλα μου κι εγώ νομίζω ότι στο τέλος θα νικήσει η εξέλιξη....

-@@ Πηνελόπη μου περίμενες εσύ ότι μετά από τόσα χρόνια εξέλιξη, ακόμα η Εκκλησία θα βρισκόταν εκεί στο Μεσαίωνα;; Όχι βέβαια δεν είπαν τίποτε για παιδεραστία, τώρα τους καίει το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και αυτό θέλουν να κτυπήσουν.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου στα σημερινά ΝΕΑ διάβασα τα παρακάτω:

"Το αμάρτημα της ενημέρωσης:
ΑΝΘΗΡΟΙ διάλογοι κατά τη δεύτερη ημέρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ λόγο είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Τον ρώτησε από πού προκύπτει ότι δεν μίλησε καθόλου για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης χθες πρώτη μέρα της Συνόδου, όπως άφηνε ο Άνθιμος να εννοηθεί. Και του υπενθύμισε ότι τοποθετήθηκε εντός της αιθούσης ακριβώς όπως είχε τοποθετηθεί δημοσίως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι όλα αυτά προκύπτουν ευθέως από τα πρακτικά.
Ο ΑΝΘΙΜΟΣ επέλεξε την οδό της σιωπής. Αλλά το πράγμα είχε συνέχεια. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να μάθει πώς και γιατί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, έχων ρόλο εκπροσώπου Τύπου, συνέταξε όπως συνέταξε το ανακοινωθέν της Συνόδου, εξομοιώνοντας το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης με «πορνεία». Αυτό, ενώ δεν είχε ληφθεί καμία σχετική απόφαση. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε ότι τα ανακοινωθέντα θα συμφωνούνται και θα αναγιγνώσκονται εντός της αιθούσης, πριν κοινοποιηθούν στους απέξω".

Από αυτό κατάλαβα ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαφώνησε μάλλον, και "έπνιξαν" την άποψή του στην ανακοίνωση που έβγαλαν!!
Αν είναι έτσι, πάλι καλά.... Σημαίνει ότι για τον Αρχιεπίσκοπο τουλάχιστον εγώ δεν είμαι ...πόρνη!! Χα,Χα!!!

Meropi είπε...

-@@ Γιώργο μου
ξέρεις εγώ ασχολήθηκα με το θέμα λόγω νομικών. Παρακολουθώ τι θα γίνει με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. Αλλιώς γράφω...ξέρεις πού τα λεγόμενα τους.

-@@ Jaman Fou μου,
μετά την μετριοπάθεια του Αρχιεπισκόπου που την περασμένη βδομάδα μίλησε για σεβασμό αυτών που επιλέγουν να ρυθμίσουν τη ζωή τους εκτός Εκκλησίας, δεν περίμενα αυτό το υβριστικό ξέσπασμα. Πάγωσα κι εγώ.

-@@ Γεράσιμε μου.
προφανώς το έμαθαν στο Άγιο Όρος και ...χάρηκαν. Δεν βαριέσαι η υποκρισία βασιλεύει σ' αυτούς τους κύκλους!

Meropi είπε...

-@@ Βάσσια μου,
αυτοί ξέμειναν όχι μόνο από όπλα, αλλά και από λόγια και έπιασαν τις βρισιές...

-@@ Χασοδίκη μου,
υποπτεύθηκα ...τον ποιόν σου. Χα χα χα. Εντάξει δεν είπαμε ότι επηρεάζουν όλο τον κόσμο, αλλά επηρεάζουν αρκετό κόσμο. Και εκτός από αυτό επηρεάζουν τους πολιτικούς, οι οποίοι, για να μη χάσουν τις ψήφους των θρησκευόμενων , δεν προχωρούν σε καθαρά προοδευτικές λύσεις. βλ. παράδειγμα τον πολιτικό γάμο που καθιερώθηκε ως προαιρετικός. Επίσης τώρα με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που πολύ φοβάμαι θα το κουτσουρέψουν για χάρη των Αγίων Πατέρων.

Meropi είπε...

-@@ Τάκη μου,
είδες αγάπη που στάζουν τα λόγια τους;;

-@@ Ελένη μου,
οι Άγιοι Πατέρες μας θύμισαν ότι ακόμα ζουν αιώνες πίσω. Έτσι για να μη ξεχνιόμαστε...

-@@ Πατσιούρι μου,
κάτι κύριες Μαίρες θέλουν να τρομοκρατήσουν οι Άγιοι Πατέρες και τα καταφέρνουν. Κι επίσης θέλουν να επηρεάσουν τους πολιτικούς, οι οποίοι για να μη χάσουν ψηφοφόρους (θρήσκους) κάνουν πίσω όταν πρόκειται να καθιερώσουν λύσεις μη αρεστές στο Παπαδαριό.

Meropi είπε...

-@@ Γεράσιμε μου λες να πήγε τόσο μακριά η σκέψη τους;;;

-@@ Μαριάνα μου δεν το είχα διαβάσει αυτό. Μάλλον θα βγήκε σήμερα. Πάντως το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου μιλά καθαρά για "πορνεία".
Ώστε αυτό το άνθος που λέγεται Άνθιμος (όνομα και πράγμα) είναι εκπρόσωπος Τύπου;;;

miss little sunshine είπε...

Προς Patsiouri:

Καλό μου Patsiouri, ξέρεις, σε εχω κανει block και γι αυτό δε μπορείς να μπεις στο blog μου. Χαχα, αστειεύομαι φυσικά. Δεν έχω δική μου σελίδα, έχω μόνο λογαριασμό για να μπαίνω και να κάμω σχόλια, μεγάλη αδυναμία τους έχω. Μ αρέσει να διαβάζω άρθρα άλλων(έχω μεγάλη αδυναμία και στα δικά σου) αλλά βαριέμαι πολύ να γράφω...Σε φιλώ γλυκά

Unknown είπε...

Γεια σου Μερόπη, γενικά η θρησκεία οι παπάδες κι όλοι αυτοί με αηδιάζουν από όπου κι αν προέρχονται διότι είναι καταστημένο. Προτιμώ την πορνεία.

gerasimos είπε...

meropi άβυσσος η ψυχή του... κληρικού.

xasodikis είπε...

Μερόπη μου

Τους πολιτικούς τους επηρεάζει βέβαια η Εκκλησία, όπως σωστά επισημαίνεις, αλλά γι' αυτό φταίνε οι ίδιοι που είναι (με το μπαρδόν) χέστες και όχι η Εκκλησία, που βρίσκει άμμο και κυλιέται.

Θαυμάστε δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης (τρομάρα του): "Οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές και καταγράφονται με προσοχή. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί άλλο πράγμα η νομιμοποίηση της Ελεύθερης Συμβίωσης με θρησκευτικό γάμο (όπως απαιτεί, ευλόγως, η Εκκλησία) και τελείως διαφορετικό η ρύθμιση των υπαρκτών κοινωνικών της συνεπειών, που θέλει να επιφέρει το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης".

Με άλλα λόγια: "Ναι, πολυχρονεμένε μου πασά, ό,τι πεις, μάλιστα, διατάξτε, αλλά μήπως, λέω μήπως, αν δεν σας πειράζει πολύ, μήπως να μας επιτρέψετε να το νομοθετήσουμε το σύμφωνο; Αν πάλι δεν θέλετε, δεν πειράζει, ο θεός να μου κόβει χρόνια να σας τα δίνει μέρες, γλυψ, γλυψ..."

Βρε ουουουουουουουστ!

(συγχίστηκα πάλι)

gerasimos είπε...

Χαχαχα καλά είπε ο χασοδίκης, χέστες (με ή χωρίς μπαρδόν) και δειλοί. Δεν τολμάνε να υψώσουν το ανάστημά τους στον κάθε μεσαιωνικών αντιλήψεων ιερέα, από φόβο μη γίνουν δυσάρεστοι στους όποιους θεούσους ψηφοφόρους. Κι έτσι, θεούσοι και φοβιτσιάρηδες πολιτικοί φιλοδοξούν να παρασύρουν στην κατρακύλα τους κι όλους τους υπόλοιπους. Βρε ουστ!

(Μερόπη, με το... μπαρδόν αν παραξεσπάθωσα, αλλά βρήκα ευκαιρία στο φιλόξενο μπλογκ σου:-)

Ανώνυμος είπε...

Βρε Μερόπη μου σαν πολύ δεν ασχολούμαστε με τους ρασοφόρους και τις απόψεις που έχουν για τη ζωή ετούτη;
Οι απόψεις και το έργο τους,αφορούν εκείνους που ενδιαφέρονται για την άλλη ζωή-την επουράνια...
Εμείς οι υπόλοιποι γιατί ενδιαφερόμαστε και σχολιάζουμε τα όσα κατά καιρούς λένε και δηλώνουν;
Θα μου πεις, σε μια χώρα που εκείνος που καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο, πήγε στα γεράματα στην εκκλησία για να παντρευτεί την ¨εγγονη¨ του και αφού ο σημερινός πρωθυπουργός εκτός της υπογραφής του για το θέμα των ταυτοτήτων, διαθέτει και...φυλαχτό, τι να περιμένεις από το πόπολο;
Να δούμε αν, πότε και ποιος θα τολμήσει να κόψει το γόρδιο δεσμό που ενώνει κράτος και εκκλησία.
Να μην ξεχάσω να χαιρετήσω Μερόπη μου τους σχολιαστές σου που ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον, σε σημείο που με κάνουν να λέω: μα που διάολο είναι όλοι αυτοί οι θρησκόληπτοι που τόσο πολύ τους υπολογίζουν οι πολιτικοί μας και λιβανίζουν το παπαδαριό για να εισπράξουν σε ψήφους;
(Ρητορικό το ερώτημα και την απάντηση την ξέρω…)
Την καλησπέρα μου.

spooky είπε...

Αυτές οι ύβρεις/συκοφαντίες σηκώνουν μήνυση από όσους έχουν συζυγική σχέση εκτός του "ορθόδοξου" τυπικού (δηλαδή μιλάμε για καθολικούς, προτεστάντες, βουδδιστές, ινδουιστές, εβραίους, μουσουλμάνους, ανθρώπους που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο), καθώς και από όλα τα ζευγάρια που συζούν.

Σύμφωνα με το νόμο, πορνεία είναι η παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών επί πληρωμή.

Άρα, εδώ έχουμε μια ατεκμηρίωτη γενίκευση, η οποία εξεφράσθη για να προσβάλει και να θίξει. Μιλάμε για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Αν εγώ βγω στο δρόμο και αποκαλέσω "πουτάνα" μια γυναίκα ή "πούστη" κάποιον άνδρα, έχουν κάθε δικαίωμα να με σύρουν στο δικαστήριο και να με ξεπουπουλιάσουν οικονομικά. Εφ'όσον ισχύει η αρχή της ισονομίας, το ίδιο πρέπει να μπορεί να κάνει ο καθένας στην "ιερά" σύνοδο.

Επίσης, ο γάμος δεν αποτελούσε καν μυστήριο μέχρι το 1672, οπότε η ΤΟΠΙΚΗ σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως, συμμορφούμενη (επιδεικνύοντας άραγε ουνίτικη συμπεριφορά;) με τα ήθη και έθιμα της ΔΥΤΙΚΗΣ εκκλησίας, βγήκε και είπε ότι... από το ευαγγέλιο ακόμα είναι μυστήριο ο γάμος! Ακύρωσε έτσι το Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, τον Ιωάννη το Δαμασκηνό, το Θεόδωρο το Στουδίτη... Μήπως ξαφνικά έγιναν αιρετικοί όλοι αυτοί; Και κάτι ακόμα: οι τοπικές σύνοδοι δεν αποφασίζουν για το τι είναι μυστήριο ή όχι. Αυτό είναι δουλειά των οικουμενικών συνόδων.

Επίσης, ηθικά η εκκλησία δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά. Ξεχνάμε άραγε τον παιδόφιλο "πατέρα" Πέτρο Παπουτσάκη; Τις καταγγελίες του προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για μητροπολίτη ιδιοκτήτη ανδρικού πορνείου; Τις αποκαλύψεις-αλληλοκαρφώματα για Σούζυ, Σούλα, Κούλα, Μπούλα, Μπέμπα, Σουλτάνα του Αιγαίου, Άττικα, Θέκλα, Κρίστι, μητροπολίτη Τάνγκα;

Δηλαδή όλοι αυτοί που αλληλοαποκαλούνται με γυναικεία ψευδώνυμα μέσα στην "ιερά" σύνοδο και έχουν άποψη για εμάς τους... "πόρνους" και "πόρνες", ΔΕΝ είναι "πόρνοι" και "πόρνες". Ενδιαφέρον. Πολύ ενδιαφέρον.

Ντεμης είπε...

Γεια σου Μερόπη φοβερή, το ππλογκ σου εν πελλαμός! Σε παρακολουθώ καιρό μα δεν γράφω κάτι, τι να προσθέσω εγώ; Απλά συμφωνώ.

Θα 'θελα να πω πως κι εμένα με σόκαρε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, όπως τζαι τζείνη η περσινή του μακαριστού πλέον Χριστοδούλου περί "κουσουριού", είχα φυρτεί (μεν με ρωτήσεις γιατί....). Τυχεροί όλοι οι φίλοι που απλά αδιαφορούν οξά γελάνε, που είναι κάπως μακρυά απ' ούλα τα της Εκκλησίας.
Σκεφτήκατε όμως ποττέ σας πόσο άσχημα νοιώθουμε εμείς οι "θρησκευάμενοι"; Εμείς που οι ακολουθίες, οι κανόνες, η εξομολόγηση, τα Τυπικά είναι πραγματικό μέρος της ζωής μας; Που πιστεύουμε; Εγώ είμαι νέος μα να ξέρετε πως δεν είναι όλοι οι πιστοί σαν την κυρία Λουκά.... Αισθάνομαι τόσο προδομένος από κάτι τέτοια, τζαι συνάμα ένοχος επειδή νοιώθω προδομένος ή επειδή τελώ "ιεροκατάκρισιν"; Κρίμα Μακαριώτατε, κρίμα.... Απλά θκιώχνετε κι όσους εμεινήσκασιν, εν το καταλαβαίνετε;

Χαιρετίσματα από την Λάρνακα (αν κρίνω που την φωτογραφία, ο τόπος σου αγαπητή Μερόπη εν ο Καραβάς της Τζερύννειας μας;) Δ.

Side21 είπε...

Μη χαλάς τη ζαχαρένια σου
Μερόπη μου ...
Ας τους να μας αποκαλούν όπως θέλουν...
Εξάλλου ο "αναμάρτητος" πρώτος τον λίθον βαλλέτω !!!
Και να μην ξεχνάνε πές τους
πως αμαρτία είναι και η "Φαντασίωση" !!!
Να μην πω πως τους βάρεσε πολύ
"η δεξιά" του Κυρίου τους ...

Meropi είπε...

-@@ mariana faithful καλώς την, έλειπες για λίγο ή μου φαίνεται;; Τον τελευταίο καιρό έχουν παραγίνει κατεστημένο μου φαίνεται οι Ιεράρχες.

-@@ Χασοδίκη και Γεράσιμε δεν έχετε καθόλου άδικο. Λόγω και της γεροντοκρατίας που υπάρχει στην Ελλάδα το γλυψιμο στους θρησκόληπτους πάει σύννεφο, ακόμα και από υποτιθέμενους "προοδευτικούς" πολιτικούς.

-@@ Syneas μου ασχολούμαστε μαζί τους γιατί βλέπουμε ότι οι έξαλλες κραυγές τους δυστυχώς επηρεάζουν αυτούς που δημιουργούν πολιτική σ' αυτό τον τόπο. Την καλημέρα μου

Meropi είπε...

-@@ Αιρετικέ μου καλημέρα,
καλώς ήρθες από τη γειτονιά μου. Πολύ σωστά αυτά που λες. Θλίβομαι όταν συνειδητοποιώ ότι η Εκκλησία αντί να πηγαίνει μπροστά σε ορισμένα πράγματα πηγαίνει πίσω. Επί σχεδόν 1000 χρόνια οι Χριστιανοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να τελούν θρησκευτικό γάμο και ξαφνικά έρχεται ο Λέων ο Σοφός (τρομάρα του), για να καλύψει τον "ανήθικο" βίο του, καθιστά τον θρησκευτικό γάμο υποχρεωτικό. Χρειάστηκαν άλλα τόσα χρόνια να επανέλθει ο πολιτικός γάμος, αλλά οι Άγιοι Πατέρες ακόμα ζουν στο Μεσαίωνα. Και αυτοί στο κάτω κάτω ας ζουν όπου θέλουν. Εμείς τι τους φταίμε;;

Meropi είπε...

-@@ DemisL. Καλώς ήρθες από το ιστολόγιο μου. Κι εγώ το πιστεύω ότι υπάρχουν θρησκευόμενοι άνθρωποι (σαν και σένα) που απορρίπτουν τις εξαλλοσύνες των Ιεραρχών. Ακούς εκεί πορνεία;;; Σαν δε ντρέπονται.
Ναι καλά κατάλαβες τον τόπο καταγωγής μου....Το χωριό μου που το θυμόμουνα φωτεινό και πήγα πριν μερικά χρόνια και το είδα σκοτεινό....
Να σαι καλά συμπατριώτη μου και να μου έρχεσαι.

-@@ Side21 μου,
μου τη χαλούν τη ζαχαρένια μου οι Άγιοι Πατέρες. Και πιο πολύ μου τη χαλούν οι Πολιτικοί που θα στήσουν ευήκοον ους στις εξαλλοσύνες των Ιεραρχών....

ritsmas είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέπτονται έτσι και πώς προσπαθούν να ποδηγετούν τις κοινωνίες. Πέραν του θρησκευτικού σκέλους, υπάρχει και το οικονομικό , το οποίο θα το κρατήσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Ομως αλλο η πίστη του καθενός κι αλλο τα τυπικά και τελετουργικά της εκκλησίας. Οι κοινωνίες τρεχουν με χιλια, ποιός θα τις σταματήσει;

ritsmas είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέπτονται έτσι και πώς προσπαθούν να ποδηγετούν τις κοινωνίες. Πέραν του θρησκευτικού σκέλους, υπάρχει και το οικονομικό , το οποίο θα το κρατήσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Ομως αλλο η πίστη του καθενός κι αλλο τα τυπικά και τελετουργικά της εκκλησίας. Οι κοινωνίες τρεχουν με χιλια, ποιός θα τις σταματήσει;

gerasimos είπε...

Το πόσο 'αλλού' ζούμε εδώ στην Ελλάδα, το διαπίστωσα βλέποντας στο blog της Кроткая ότι στη Γαλλία και το Βέλγιο (θα έλεγα πιθανότατα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ο πολιτικός γάμος προηγείται του θρησκευτικού, καθώς μόνον αυτός (ο πολιτικός) αναγνωρίζεται από το κράτος. Ο θρησκευτικός υφίσταται προαιρετικά, για τους φίλους της θρησκείας. Ενώ στην Ελλάδα κάπως... ανάποδα παραμένουν τα πράγματα. Ο πολιτικός υπάρχει προαιρετικά, για τους... περιθωριακούς αυτούς τύπους που επιθυμούν να ξεφύγουν από την κυριαρχία της οργανωμένης εκκλησίας (πάντα υπό την αιγίδα της πολιτείας). Η οποία εκκλησία που λύνει και δένει, μπορεί να τους δημιουργήσει μύρια όσα προβήματα στη συνέχεια με την βάφτιση των παιδιών τους και όσα άλλα. (Χώρια η αποδοκιμασία των κυρα-Κατίνων των γειτονιών, που σε μεγάλα ποσοστά τους δεν θεωρούν τον πολιτικό γάμο 'κανονικό' γάμο.)

Μερόπη, συνγνώμη για την... ομοβροντία σχολίων, μάλλον... ζεσταίνω τις μηχανές για επόμενο ποστ (μου)! :-)

gerasimos είπε...

ΥΓ: Στη δε Γερμανία, ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε ως ο μόνος έγκυρος από το... 1875, από τον Μπίσμαρκ.

Meropi είπε...

-@@ Ρίτσα μου σ' ευχαριστώ για το διπλό μήνυμα. Χα χα χα! Το είχα πάθει κι εγώ μια φορά στο ιστολόγιο σου.
Το άσχημο Ρίτσα μου είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί που θα τους ακούσουν και θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την ταχύτητα, με την οποία κανονικά πρέπει να τρέχει η πρόοδος.

-@@ Γεράσιμε μου συμφωνώ απόλυτα ότι κανονικά ο πολιτικός γάμος έπρεπε να θεσπιστεί ως υποχρεωτικός και όποιος θέλει μετά ας κάνει και θρησκευτικό. Το αναφέρω εξάλλου στην ανάρτηση μου ότι έγινε συμβιβασμός σ' αυτό. Ακόμα και η οπισθοδρομική Τουρκία έχει ως υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο!

xasodikis είπε...

Μια παρένθεση για το σχόλιο του demisl. (άσχετη με το θέμα μας): ομολογώ ότι η κυπριακή λαλιά, όταν την ακούω (π.χ. στο ΡΙΚ), μου φαίνεται αστεία. Δεν το λέω για κακό, απλά με ξενίζει και πολλές φορές δεν καταλαβαίνω γρι. Βλέποντάς την γραμμένη στο σχόλιο, μου φάνηκε πολύ όμορφη, παιχνιδιάρικη και πρωτότυπη :))
Αλήθεια το μπλογκ στα κυπριακά το γράφουν ππλογκ;

SOLON είπε...

Με χαροποίησε η ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής γιατί φαίνεται πόση απόσταση έχει η οργανωμένη θρησκεία απο την πραγματικότητα. (κι αυτό δεν είναι προνόμιο των Ελληνορθοδόξων)

Meropi είπε...

-@@ Χασοδίκη μου,
έχεις δίκιο καμιά φορά που δεν καταλαβαίνεις τους Κύπριους. Όμως αν εξοικειωθείς με την Κυπριακή ντοπιολαλιά έχει θησαυρούς. Π.χ. λαλώ (λέγω), η προσφώνηση κόρη αντί του ρε, καλό αντί αμέ κλπ. Κι εγώ που για μια στιγμή σκέφτηκα ότι μπορεί να είσαι Κϋπριος!!

-@@ Καλώς τον Σόλωνα. Πράγματι μεγάλη απόσταση μεταξύ λαού και ιδίως νέου στην ηλικία και Εκκλησίας.

xasodikis είπε...

Μερόπη, θυμάμαι μια ωραία ατάκα που είχα ακούσει στην Αγγλία από Κύπριο (έπαιρνε τηλέφωνο και προφανώς έκανε λάθος στον αριθμό):
"ντον μπαίρνω τζαι λαλεί νο νάμπερ (no number)"

:)))

kyriakos είπε...

se osous den katálavan giati h eklhsia den apodexete ton politiko gamo..

fantaastite an mas aferesoun to psixologiko ekviasmo ths kolaseos
kai na mporousame na pantreftoyme-nyfeftoume elef8era
xoris na xriazete na plhrosoyme to FORO gia gamo stous papades...

einai h den einai terastio oikonomiko to kostos?

phlou...flis είπε...

...προβληματική Μερόπη και λοιποί ...προβληματικοί:
Διαβάστε σ' αυτή τη δ/νση ένα ενδιαφέρον θέμα σχετικό με την ανάρτηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/03/2008_263503