Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Έχει θέση ο Χίτλερ στο Μουσείο ή όχι?



Στο ίδιο Μουσείο ο Χίτλερ μαζί με το Βίσμαρκ, το Μαρξ, τον Μπετόβεν, τον Αϊνστάιν και το Σρέντερ….

Ο Αδόλφος Χίτλερ περιλαμβάνεται μεταξύ των 70 «φιλοξενούμενων» στο νέο μουσείο «Μαντάμ Τισώ» του Βερολίνου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου, Ναταλί Ρουός «ο Χίτλερ είναι ένα πρόσωπο, που οι σύγχρονοι θα ήθελαν να τον δουν. Με δεδομένο ότι επιθυμούμε να παρουσιάσουμε τη γερμανική ιστορία, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκλείσουμε το ομοίωμα του Χίτλερ. Επιθυμούμε να δείξουμε στο νέο Μουσείο την πραγματικότητα….». Ωστόσο, για μην θεωρηθεί ότι υμνούν τον Χίτλερ οι υπεύθυνοι του μουσείου παρουσιάζουν το δικτάτορα ως έναν «άνδρα εξασθενημένο» και πολύ καταβεβλημένο μέσα στο καταφύγιό του, εκεί όπου πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, όπου και αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου του 1945.

Όταν πρωτοδιάβασα την είδηση αυτή, να σας πω την αλήθεια, δεν μου άρεσε. Αυτό μας έλειπε, σκέφτηκα να βλέπουμε το Χίτλερ σε Μουσείο. Μετά όμως το ξανασκέφτηκα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Χίτλερ είναι ένα ιστορικό πρόσωπο της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Ένα ειδεχθές εγκληματικό πρόσωπο ναι, ένα παράδειγμα προς αποφυγή ναι, αλλά δεν παύει να είναι μέρος της Ιστορίας, της πραγματικότητας. Το να κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτό δεν ωφελεί. Ιστορικά πρόσωπα δεν είναι μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά.

Εσείς τι λέτε?

------------

Υ.Γ. Επεισοδιακά ξεκίνησε η μέρα εγκαινίων του Μουσείου. Ένας επισκέπτης προσπάθησε να αποκεφαλίσει το ομοίωμα του Χίτλερ. Επενέβη η Αστυνομία και τον συνέλαβε.




32 σχόλια:

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Μερόπη μου,είναι αυτό που είπες.Η Ιστορία αποτελείται από θετικά κι αρνητικά πρόσωπα.Άλλωστε το νόμισμα έχει πάντα δυο πλευρές και πρέπει να τις γνωρίζουμε και τις δύο για να έχουμε σφαιρική άποψη.

Στο τέλος τέλος,ένα παράδειγμα προς αποφυγήν είναι το ίδιο χρήσιμο με ένα παράδειγμα προς μίμηση.:)

Την καλημέρα μου!

marayia είπε...

@Meropi μουσιγά μην και οι Βαυαροί δεν έβαζαν το ομοίωμα του Χίτλερ! γίνεται? Οπως είπατε είναι ένα ιστορικό πρόσωπο , εγλημα΄κ΄ή φυσιογνωμία μεν, αλλά είναι κι ας μην κλείνουμε τα μάτια στην ιστορία.Για μένα το θέμα δεν έιναι ότι τον παρουσιάζουν αλλά το πώς τον παρουσιάζουν και τι εντυπώσεις μπορεί να δημιουργήσουν υπέρ του σε επερχόμενες γενεές !
καλημερούδια

αντωνης είπε...

Καλημερες.
Συμφωνω οτι εχει θεση σε ενα τετοιο μουσειο και ο Χιτλερ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Ιστορικά πρόσωπα είναι και αυτά που άφησαν σημαντικά έργα και ιδέες στην ανθρωπότητα αλλά και αυτοί που πέρασαν με αρνητικές και ολέθριες επιπτώσεις, ως σημείο αναφοράς και μνήμης για να μην επιτρέψε ο κόσμος ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα, να του καθορίσουν τη μοίρα.
Για να μην ανοίξω και το στόμα μου για κάποιους "μεγάλους" πολιτικούς που η ιστορία τους και τα έργα τους μέχρι σήμερα αμφισβητούνται από σύγχρονους ιστορικούς.
Φιλια κοραλένια για το καλώς σε βρήκα!!

δεσποιναριον είπε...

Μεροπη, μετα απο εξηνταπεντε χρονια, ειτε μασ αρεσει ειτε οχι, και ο Χιτλερ ειναι νεωτερη ιστορια. Η ιστορια δεν ειναι μονο στιγμες δοξας αλλα και μαυρες στιγμες απο τις οποιες ξεκινησαν και πολλα καλα σε αντιπερισπασμο. Μεμονωμενα θα προκαλουν αντιδρασεις κινησεις σαν κι αυτες, οπως προκαλεσε την αντιδραση των αντισημιτων το μουσειο του ολοκαυτωματος εδω στην Ουασινγκτον. Τη μαυρη σελιδα της ιστοριας την βλεπουμε σαν υπενθυμιση να μη κανουμε τα ιδια λαθη, και με αυτο το σκεπτικο, ο Χιτλερ και καθε Χιτλερ εχει την θεση που του ανηκει στα μουσεια. Σε φιλω!

Unknown είπε...

Μερόπη, το περιοδικό Time, κάθε τέλος του έτους παρουσιάζει το Man of the year που πρόσφατα μετονόμασε σε Person of the year και το μοναδικό πράγμα που παίζει ρόλο είναι αν αυτό το πρόσωπο άλλαξε την ιστορία είτε για καλό είτε για κακό.

Ο άλλος είπε...

Το θέμα δεν είναι ποιος εκτείθεται σε ένα μουσείο, αλλά πώς. Ο Χίτλερ είναι κομμάτι της ιστορίας και είναι καλό να ξέρουμε ποιό ακριβώς.Ναι είναι ίσως καλό να είναι εκεί και ο πατέρας να λέει στο παιδί του "είναι ένας εγκληματίας τον οποίο βοήθησαν οι ισχυροί οικονομικά της Γερμανίας να ματοκυλήσει τον κόσμο"

Meropi είπε...

-@ Ψυχή μου,
καλημέρα. Συμφωνούμε λοιπόν ότι και τα αρνητικά πρότυπα έχουν θέση στα Μουσεία.

-@ Λιακάδα μου,
υποτίθεται ότι η παρουσίαση του στο Μουσείο γίνεται με αρνητικό τρόπο. Βέβαια οι νεοναζί ίσως το δουν και με θετικό μάτι.

-@ Αντώνη μου καλημέρα. Συμφωνείς κι εσύ λοιπόν

Meropi είπε...

-@ zanzibar μου,
ναι δεν ωφελεί να αποκρύπτουμε όσα στην Ιστορία έχουν αποδειχτεί ολέθρια. Ϊσως να χρειάζεται να τονίζουμε αυτά πιο πολύ από τα άλλα. Την καλημέρα μου και καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου.

-@ Δέσποινα μου,
δεν το ήξερα ότι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος προκάλεσε αντιδράσεις. Την καλημέρα μου.

-@ Μαριάνα μου,
πράγματι και οι διαβόητοι (αρνητικά πρόσωπα) έχουν τη θέση τους στην Ιστορία.

-@ Άλλε μου,
νομίζω ότι κάπως έτσι σκέφτηκαν οι Υπεύθυνοι του Μουσείου και τον έβαλαν τελικά το Χίτλερ στα εκθέματα. Να τον βλέπουν τα παιδιά και να μαθαίνουν τα "κατορθώματα" του.

athinovio είπε...

θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες

απλά οι μνήμες είναι νωπές και τα περιστατικά σαν αυτό με τον επίδοξο αποκεφαλιστή ίσως επαναληφθούν.

ίσως έπρεπε να περιμένουν καμμία δεκαετία ακόμα ....

Side21 είπε...

Η ιστορία είναι ιστορία ...
Δεν υπάρχει μαύρη ή άσπρη.
Ο Χίτλερ έτσι κι αλλιώς σημάδεψε
αρνητικά τον προηγούμενο αιώνα ...
Με την ίδια λογική δεν θά 'πρεπε
βα μπεί καμμιά πολιτική προσωπικότητα.
Λιγο ή πολύ είναι όλοι συνυπεύθυνοι
για το σημερινό κατάντημα του πλανήτη ...
Την καλησπέρα μου

Meropi είπε...

-@ athinovio μου,
πιστεύω ότι θα βάλουν πρόσθετη ασφάλεια μετά το επεισόδιο αυτό.

-@ Side21 μου,
έχεις δίκιο ότι υπάρχουν κι άλλοι ηγέτες αμφιλεγόμενοι. Βέβαια ο Χίτλερ δεν είναι αμφιλεγόμενος. Είναι απ' όλους παραδεδεγμένο ότι είναι αρνητική αιμοσταγής προσωπικότητα.

NdN είπε...

Καλησπέρα,

Και εγώ είμαι της άποψης ότι έχει θέση το ομοίωμα του Χίτλερ στο μουσείο.

Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας και από τη στιγμή που διδασκόμαστε το τι έκανε είναι παράλογο να μην υπάρχει στα μουσεία.

mmexer είπε...

Μερόπη μου αρέσει γιατί το μπλογκάκι σου κάνει εξαιρετική δουλειά και δημιουργεί συζητήσεις...

Εδώ νομίζω πως αν είναι σαν παράδειγμα προς αποφυγήν γιατί όχι; Ετσι κι αλλιώς η απαξίωση είναι γενικότερη προς το πρόσωπο του οπότε δεν του δίνει κύρος το να μπει στο μουσείο

marianaonice είπε...

Ακόμη και οι κακές στιγμές της ανθρωπότητας είναι μέρος της ιστορίας της και συνεπώς έχουν πάντα θέση σε ένα μουσείο!!
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι και ο Χίτλερ δεν μπορούσε να λείπει από ένα μουσείο για παράδειγμα προς αποφυγή!!
Καλό μεσημέρι Μερόπη μου.
:)))

Meropi είπε...

-@ndn μου,
πράγματι κρατά ένα μεγάλος μέρος της ιστορίας. Γιατί να μην υπάρχει και στο Μουσείο, να θυμόμαστε καλύτερα και να αντιστεκόμαστε στους υποψήφιους νέους...Χίτλερ?
Πώς πάνε τα ψώνια στο...Μιλάνο?

-@mmexer μου
Μη ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης είχε θέση σε Μουσείο στο Λονδίνο.

-@ Μαριάνα μου,
Καλό απόγευμα και σε σένα φιλενάδα. Πώς πάνε τα μπάνια?

patsiouri είπε...

Όλοι συμφωνούμε βλέπω.
Κι'εγώ μαζί.
Απλα΄έχει δίκιο ο σχολιαστής που έγραψε πως οι μνήμες είναι ακόμη νωπές, οπότε δεν πρόκειται να αποκλειστούν παρόμοια περιστατικά.
Και βέβαια, αφού τα διδασκόμαστε στην Ιστορία είναι αν μη τι άλλο ανόητο το να μη βρίσκονται τα εκθέματα αυτά στα μουσεία...

faraona είπε...

Να ρωτησω κατι?
Μονον ο Χιτλερ εινι σ αυτο το Μουσειο?
Κατι αλλοι κρυφοδολοφονοι ...?

Πηρε καποιους το ματι μου οταν πηγα...εχει και πολυ καιρο.
Οχι πως ειμαι φιλοχιτλερικη δηλαδη αλλα τα Μουσεια ειναι Μουσεια οπως τα βιβλια της Ιστοριας ειναι βιβλια Ιστοριας.
Αποκλειστικε ποτε απο τα βιβλια της Ιστοριας ο Χιτλερ?
την καλησπερα μου!

habilis είπε...

Η μανταμ εχει κανει ενα εμποροκαλλιτεχνιζων κατασκευασμα που καθ'υπερβολη το λενε μουσειο.Κερακια και αλλα πλαθει κατ'ομοιοση ανθρωπων που παιζουν ή παιξαν σημαντικο ρολο στην παγκοσμια σκηνη...

Meropi είπε...

-@ Πατσιούρι μου,
-@ Φαραόνα μου,
-@ Habilis μου,
βλέπω ότι κι εσείς ακόμα δεν φύγατε για διακοπές σαν κι εμένα.
Habilis συμφωνώ ότι το συγκεκριμένο Μουσείο της Μαντάμ πιο πολύ εμπορικό είναι παρά οτιδήποτε άλλο.

dyosmaraki είπε...

Πιστεύω στη μνήμη.
Δεν πιστεύω στη λήθη.
Ο Χίτλερ αποτέλεσε ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Σίγουρα έχει θέση σε ένα Μουσείο.
Το να απαρνείται κανείς την ύπαρξη ενός ιστορικού προσώπου μόνο ανασφάλεια δείχνει.
Θεωρώ πως είναι προτιμότερο να μνημονεύονται οι θετικές και οι αρνητικές πτυχές της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού παρά να αγνοούνται.
Καλώς σε βρήκα πολύ ενδιαφέρον το blog σου

ZouZouna είπε...

Ναι, δεν γίνεται, δολοφόνος ξε- δολοφόνος, πρέπει να μπει στο μουσείο. Ισως και για παραδειγματισμό. Ας μην έχουμε παρωπίδες.
Φιλιά και την καλημέρα μου

Meropi είπε...

-@ dyosmaraki μου
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

-@ Ζουζούνα μου,
έχεις δίκιο. Δολοφόνος ξεδολοφόνος έχει τη θέση του στα Μουσεία και την ιστορία.

meril είπε...

Ο Χίτλερ στο Μουσείο....
Ναι θα συμφωνήσω έτσι κι αλλιώς μέρος της ιστορίας της Ευρώπης είναι
και να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια δε με απασχολεί και πολύ αυτό όσο το πως αντιμετωπίζουμε τα εκθέματα εν προκειμένω και αυτό
Τα περιδιαβαίνουμε απλά; Σταματούμε στις λεπτομέρειες; Μας εντυπωσιάζει το ύφος και το στυλ;
Το Σάββατο πήγα στα Καλάβρυτα και μεταξύ άλλων επισκέφτηκα το παλιό σχολείο που έχει γίνει Μουσείο. Σε πάρα πολλά σημεία δέκτες τηλεοπτικοί παρουσίαζαν μαρτυρίες επιζόντων και μπροστά σε έναν, τρία άτομα καθισμένα στο δάπεδο -πατέρας με τα παιδιά του αλλοδαποί. Εκείνος μετέφραζε με τη βοήθεια των υπότιτλων λέξη λέξη στα μικρά τα συμβάντα μιας μακρινής εποχής και τα παιδιά αμίλητα και πολύ σοβαρά ακουγαν.
Μ' εντυπωσίασε το όλον. Εμείς όλοι φευγαλέα περνούσαμε και κείνοι έμεναν να περνούν ΄μέσα τους τις λεπτομέρειες μιας σφαγής
Τι θέλω να πω; Σημασία δεν έχει ποιος και τι εκτίθεται αλλά πως αντιμετωπίζεται το κάθε τι κι αυτό βέβαια έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Γι' αυτό και κάποιοι θα θυμώσουν κάποιοι θα χαρούν και άλλοι θα αδιαφορήσουν

stalamatia είπε...

Για σου Μερόπη μου εγώ θάλεγα ότι πρέπει να βάζουν αλλού τους καλιτέχνες αλλού τους αθλητές αλλού τους (καλούς?)πολιτικούς και αλλού τους κακούς πολιτικούς. Διαλέγεις και παίρνειςή μήπως τα έχουν έτσι?

-=IMAGINOS=- είπε...

Μερόπη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εξάλλου υπάρχουν και κέρινα ομοιώματα του Στάλιν του οποίου τα "κατορθώματα" δεν διαφέρουν καθόλου από αυτά του Χίτλερ... Να θυμίσω τα περίπου 20 εκατομμύρια αντικαθεστωτικών που πέθαναν στα βάθη της Σιβηρίας… Εάν είναι να πυροβολήσουμε την ιστορία σαν επιστήμη τότε να διαγραφούν και οι μελανές πτυχές αυτής και να παρουσιάζουμε μία ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας και έτσι όπως μας συμφέρει. Μα αυτό δε θα ήταν και ιστορία όμως. Εάν λοιπόν ο Χίτλερ δεν έχει θέση στα μουσεία τότε το 80% των ιστορικών προσώπων δεν έχουν θέση επίσης γιατί όλοι τους άφησαν αίμα πίσω τους… Οι αντιδράσεις για το κέρινο του Χίτλερ είναι όντως πάρα πολλές αλλά που είναι και η προοδευτική κουλτούρα να αντιδράσεις επίσης απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις? Όπως μας πιπιλίζει το μυαλό αυτή η προοδευτική κουλτούρα ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια, που είναι τώρα που τουλάχιστον σε επίπεδο τέχνης, αυτή θίγεται (η τέχνη)? Τουμπεκί ψιλοκομμένο και τα καλά και συμφέροντα δηλαδή…

mortal είπε...

Ναι, έχει θέση σε ένα τέτοιο μουσείο αφού είναι κομμάτι της ιστορίας, αρκεί οι επισκέπτες να την έχουν διδαχθεί σωστά (την ιστορία) και να ξέρουν...

Meropi είπε...

-@ meril μου,
καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις με τα Καλάβρυτα. Κάτι παρόμοιο μπορούν να κάνουν και με την περίπτωση του Χίτλερ, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα "κατορθώματα" του. Όταν πριν μερικά χρόνια πήγα στη Ν. Υόρκη επισκέφθηκα και το νησί Ellis. Το πιο ενδιαφέρον εκεί είναι ένα ωραίο ντοκυμεντέρ που πρόβαλαν για τους επισκέπτες, όπου εξιστορούσαν τα πάθη των μεταναστών. Ε, απ' όλα που είδα αυτό θα μου μείνει αξέχαστο...

-@ Σταλαματιά μου,
θα δυσκολευόντουσαν πολύ να ξεχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς.... Την καλημέρα μου.

Meropi είπε...

-@=IMAGINOS= μου,
καλημέρα και καλώς μου ήρθες. Έχεις δίκιο ότι πολλά ιστορικά πρόσωπα βαρύνονται με αίμα. Ο Χίτλερ όμως είναι πάνω απ' όλους. Ας τον έχουμε εκεί να τον θυμόμαστε....και να ανατριχιάζουμε

-@ Μορταλ μου,
νομίζω ότι ο Χίτλερ είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς(?) που όλοι το διδάσκονται αρνητικά.

-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητή Μερόπη δεν νομίζω ότι η ποσότητα των εγκλημάτων καθορίζει και το ποιόν του εγκληματία. Δηλαδή ο Χίτλερ που ευθύνεται για 60 εκατομμύρια θανάτους δεν είναι περισσότερο εγκληματίας από τον Στάλιν που ευθύνεται για 20 εκατομμύρια θανάτους. Ούτε φυσικά είναι περισσότερο εγκληματίας από τον Μάο που ευθύνεται για 40 εκατομμύρια ούτε φυσικά από τον Πολ Ποτ που ευθύνεται για 2μισι εκατομμύρια....

Να κάνουμε όμως και μία ιστορική αναδρομή στο Χίτλερ για να δούμε τελικά ότι οι δικτάτορες και οι εγκληματίες δε γεννιούνται ποτέ από παρθενογένεση και από το τίποτα.

Η Γερμανία έχασε τον Α παγκόσμιο πόλεμο (The Great War). Οι σύμμαχοι και νικητές παρέβησαν τις Συνθήκες λήξης του πολέμου έναντι της Γερμανίας αφού δεν έμειναν στις αποζημιώσεις αλλά συνέχισαν και πέραν αυτών να εκμεταλλεύονται οικονομικά και διαφεντεύουν όλες τις πρώτες ύλες της χώρας αδιαφορώντας για την τύχη του λαού. Ο γερμανικός λαός πεθαίνει από την πείνα, ακόμα και οι κόρες των πρώην πλούσιων οικογενειών γίνονται πόρνες για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους. Το τραπεζικό σύστημα έχει περάσει στα χέρια των νικητών του Α παγκοσμίου με διαχειριστές κυρίως εβραίους τραπεζίτες που διαπρέπουν στον «κλάδο» αυτό.. Έτσι ξαφνικά εμφανίζεται ο Χίτλερ που ζητά να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Το κόμμα του καταφέρνει να πάρει την εξουσία σχεδόν με την αποδοχή όλου του Γερμανικού λαού που ζούσε αυτή τη στυγνή εκμετάλλευση και την πείνα και ζητούσε εκδίκηση πλέον.

Θέλω να πω ότι όλα έχουν την αιτία τους και θα πρέπει να εξετάζουμε και αυτές τις αιτίες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση οπαδός του Χίτλερ απλά θέλω να είμαι αντικειμενικός. Εάν καταπιανόμαστε μόνο με το αποτέλεσμα και όχι με τις αιτίες, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται. Η εκμετάλλευση των φτωχών κρατών από τις πλούσιες, η αύξηση των τιμών στην τροφή και στο πετρέλαιο ρίχνοντας την παγκόσμια κοινότητα στην απόγνωση και την ανέχεια με σκοπό το κέρδος, θα οδηγήσει σύντομα στον Γ' Παγκόσμιο πόλεμο και κάποιος "τρελός" πάλι θα τον ξεκινήσει. Και πάλι θα ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα όταν η φωτιά θα έχει κάψει τα πάντα. Εάν φυσικά καταφέρουμε να επιβιώσουμε μετά από ένα τέτοιο πόλεμο.

maxforeigner είπε...

Kαλά να πας και καλώς να γυρίσεις Μερώπη μου.
Συμφωνώ να είναι στα μουσεία και τα εγληματικά - ειδεχθή ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΟ. ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ! ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ. Να φαίνεται δηλαδή πως είναι παραδείγματα προς ΑΠΟΦΥΓΗΝ, και όχι προς μίμηση!

Kwlogria είπε...

Δύσκολο. Ο Χίτλερ είναι μέσα στην παγκόσμια ιστορία πόσο μάλλον τη Γερμανική. Φαντάζομαι ότι θα συζητούσαν πολύ μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Νομίζω πως καλά έκαναν αν και όντως είναι τρομαχτικά όσα έγιναν και δεν είναι πολύ μακριά χρονικά. Μια γνωστή μου πρόλαβε να δει το αστέρι χαραγμένο στο χέρι της γιαγιάς της. Φρικιαστικά πράγματα αλλά που πρέπει να θυμόμαστε.