Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Ν. Οσετία - Κόσσοβο - Τσετσενία. Τρία μέτρα και τρία σταθμά



Διαβάζοντας με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Νότια Οσετία, δεν μπόρεσα, παρά να σκεφτώ ότι στη διεθνή εξωτερική πολιτική, ως συνήθως, επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με τα συμφέροντα και όχι το δίκιο.

Ας πούμε δυο λόγια για την Οσετία, την οποία διακρίνουμε σε Βόρεια και Νότια. Η Βόρεια Οσετία είναι μια αυτόνομη δημοκρατία εντός του πλαισίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η Νότια, όπου και διεξάγονται οι αιματηρές συγκρούσεις, αποτελεί τμήμα της Γεωργιανής επικράτειας. Οι Οσέτιοι είναι λαός με σαφή εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, καθώς και δική τους γλώσσα. Πρωτοεμφανίστηκαν στις ρωσικές πεδιάδες, νότια του ποταμού Ντον. Το 13ο αιώνα, μετά την εισβολή των Μογγόλων στην περιοχή, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ακόμη πιο νότια, στα βουνά του Καυκάσου, για να εγκατασταθούν τελικά κατά μήκος των συνόρων με τη Γεωργία. Το πρώτο διαχωρισμό σε Βόρεια και Νότια Οσετία την είχε κάνει ο Στάλιν, προκειμένου να πατάξει, όπως πίστευε, τον "αντισοσιαλιστικό εθνικισμό" των μικρών λαών. Μέσα στα πλαίσια εκείνης της πολιτικής είχε διατάξει και τον εκτοπισμό των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου.
Η Νότια Οσετία έχει πληθυσμό περί τους 70.000 κατοίκους. Οι Γεωργιανοί αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού, ενώ οι υπόλοιποι είναι, ως επί το πλείστον, Οσέτιοι. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτόνομη περιφέρεια. Μετά τη διάλυση της Ένωσης, αν και αποτελεί τμήμα της Γεωργίας, διακήρυξε, από το 1991, την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας. Ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα. Επισήμως ούτε η Ρωσία αναγνώρισε, μέχρι στιγμής, την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας, διατηρεί όμως εκεί «ειρηνευτικά στρατεύματα». Χορήγησε μάλιστα σε όσους από τους Οσέτιους επιθυμούσαν ρώσικα διαβατήρια. Η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται μέρος της Γεωργίας, η οποία αναφέρεται σε αυτήν είτε με το μεσαιωνικό όνομα Samachablo, είτε, πιο πρόσφατα, με το Tskhinvali (το όνομα της πρωτεύουσας της). Το 2006 διενεργήθηκε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα, με το οποίο οι Νοτιο-Οσέτιοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είχαν ταχθεί υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της επαρχίας και της ένωσής τους με τα αδέρφια τους της Βόρειας Οσετίας. Οι Γεωργιανοί δεν αναγνώρισαν ποτέ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ας έρθουμε τώρα στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Tο 2004 κέρδισε τις εκλογές στη Γεωργία ο απροκάλυπτα φιλο-Αμερικανός σημερινός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος, αφού απέτυχε να πείσει τους Οσετιανούς να δεχθούν μια περιορισμένη αυτονομία, δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα θέσει και πάλι υπό πλήρη γεωργιανό έλεγχο τη Νότια Οσετία.
Η διακηρυγμένη πρόθεση του ΝΑΤΟ το 2008 να εντάξει μελλοντικά τη Γεωργία στη Συμμαχία ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφού έκανε έξω φρενών τους Ρώσους οι οποίοι εύλογο είναι ότι δεν θέλουν με τίποτε την προς ανατολάς διείσδυση κι επέκταση των δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έτσι μερικές μόλις βδομάδες μετά τη Νατοϊκή ανακοίνωση, το Κρεμλίνο έσπευσε να συσφίξει τους δεσμούς της με τους αυτονομιστές της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας (μιας άλλης αυτόνομης περιφέρειας στην επικράτεια της Γεωργίας) . Στις 4 Ιουλίου 2008 η Γεωργία επιτέθηκε κατά της Ν. Οσετίας, με τελικό απολογισμό έξι νεκρούς, ενώ η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε προειδοποιητικές πτήσεις πάνω από την περιοχή αυτή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στις 7 Ιουλίου. Στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων ξέσπασαν συγκρούσεις στο έδαφος της Οσετίας, μετά από επίθεση της Γεωργίας με την αιτιολογία της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. Καθώς οι γεωργιανές δυνάμεις κλιμάκωναν την επίθεση, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο έδαφος της Οσετίας, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, ενώ ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Η σύρραξη γενικεύτηκε με αρκετά θύματα από όλες τις πλευρές (Οσετούς, Γεωργιανούς, Ρώσους). Κυρίως όμως οι νεκροί είναι άμαχοι πολίτες, ηλικιωμένοι και παιδιά, από τους "τυφλούς" βομβαρδισμούς των Γεωργιανών, ενώ έχει ξεκινήσει φυγή προσφύγων από την Οσετία. Η Γεωργία ανακάλεσε τους στρατιώτες της από το Ιράκ, τους οποίους μάλιστα μετέφεραν πίσω στη Γεωργία οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Ήδη ο θερμός πόλεμος έληξε, αφού τα μέρη δέχτηκαν κατάπαυση του πυρός. Αρχίζει όμως, πολύ φοβάμαι, ο ψυχρός πόλεμος.

Κι έρχομαι τώρα στη διαπίστωση μου για δύο μέτρα και δύο σταθμά ή καλύτερα θα έλεγα στην προκειμένη περίπτωση ισχύουν τρία μέτρα και τρία σταθμά.
Α΄ μέτρο: Κόσσοβο. Όλοι ξέρουμε ότι στις 17 Φεβρουαρίου 2008 κηρύχτηκε η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, την οποία αγκάλιασαν και ενθάρρυναν τόσο οι Η.Π.Α. και ο Πρόεδρος Μπους προσωπικά, όσο και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν άστραψε και βρόντησε και προειδοποιούσε τη Δύση ότι αν ευλογήσει την ανεξαρτησία στο Κόσοβο, θα υπάρχει τετελεσμένο με επικίνδυνες συνέπειες σε άλλες περιοχές. Δεν τον άκουσαν.
Β΄ μέτρο: Νότια Οσετία. Αν και σύμφωνα με τα πιο πάνω η περιφέρεια αυτή αποτελείται κατά πλειοψηφία από Οσέτιους, οι Η.Π.Α και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετες με την ανεξαρτησία, γιατί θέλουν συμμαχία με τη Γεωργία. Η Ρωσία ενθαρρύνει και βοηθά την ανεξαρτησία της περιοχής, γιατί οι Ν. Οσέτιοι, επιθυμούν, μετά την ανεξαρτησία , να ενωθούν με τη Β. Οσετία που είναι περιφέρεια της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Στο ίδιο μέτρο ανήκει και η Απχαζία, η άλλη περιοχή της Γεωργίας που διεκδικεί την ανεξαρτησία της και την ενθαρρύνει η Ρωσία.
Γ΄ μέτρο: Τσετσενία. Αυτόνομη περιφέρεια, πλούσια σε πετρέλαια, που υπάγεται στη Ρωσία . Κυρίαρχη εθνότητα της Δημοκρατίας είναι οι Τσετσένοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το 93,5% του πληθυσμού. Υφίσταται ισχυρή αποσχιστική τάση με τους Τσετσένους αντάρτες να επιδιώκουν την ανεξαρτησία της περιοχής. Εδώ τώρα αντιδρούν σφόδρα οι Ρώσοι.

Τι συμβαίνει λοιπόν? Ότι κι αν συμβαίνει ένα είναι σίγουρο. Δεν έχει τίποτε να κάνει με τις ανθρώπινες αξίες και με την απόδοση δικαίου, αλλά με συμφέροντα (στρατιωτικές συμμαχίες, ζώνες επιρροής, δρόμους πετρελαίου κλπ).

-----------------------------

Πηγές:

1) Wikipedia (ελληνική έκδοση)

2) Wikipedia (αγγλική έκδοση)

3) Η καθημερινή

4) Τα νέα

5) Ναυτεμπορική

6) Ριζοσπάστης




35 σχόλια:

VAD είπε...

Μερόπη,καλησπέρα!Να πιστέψουμε ότι οι Ρώσοι και οι Γεωργιανοί σκοτώνονται για πέντε στρέμματα εδάφους;Οχι δα;Αγωγοί πετρελαίου,φυσικού αερίου και παραπίσω ο φόβος των Αμερικάνων μήπως η Ρωσία,παρ' όλα τα χάλια της,ξαναγίνει παγκόσμια δύναμη.

αθεόφοβος είπε...

Ετσι έχουν τα πράγματα και αυτό που δεν τόνισες είναι η πλήρης διαστρέβλωση των Δυτικών μέσων πληροφόρησης για το πιός φταίει για την αιματοχυσία.

meril είπε...

Βράσε ρύζι....

Καιρό είχαμε βλέπεις να δούμε πρόσφυγες....
Καιρός ήτανε...

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Απ' όσο έχω διαβάσει και απ' όσο καταλαβαίνω, είσαι πολύ σωστή στην τοποθέτησή σου. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άμεσα διαπλεκόμενοι (Ρώσοι, Οσέτιοι, Γεωργιανοί, Αμερικανοί κ.λπ.) κοιτάνε τα συμφέροντά τους αναλόγως με την περίσταση, ενώ εμείς οι υπόλοιποι διαλέγουμε ένα στρατόπεδο και το υποστηρίζουμε γενικώς και αδιακρίτως.

Φωτεινή S είπε...

Συμφέροντα πίσω από κάθε πολεμική σύρραξη πάντα!
Και μόνος χαμένος ο άμαχος πληθυσμός πάντα.
1500 ή 2000 νεκροί στη Οσετία, δεν είναι μεγάλο νούμερο, ιδιαίτερα αφού ο συνολικός πληθυσμός της είναι 70000?

Meropi είπε...

-@vad μου,
ακριβώς έτσι είναι. Τα πετρέλαια και οι αγωγοί του είναι η κύρια αιτία της διαμάχη. Υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της...

-@ Αθεόφοβε μου,
ναι πράγματι τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ τα λένε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Στο Κόσσοβο οι κακοί Σέρβοι δεν άφηναν τους Κοσσοβάρους να ανακηρυχθούν ανεξάρτητοι, γι' αυτό επενέβησαν οι καλοί Δυτικοί να σώσουν το Κόσσοβο. Τώρα στην Οσετία έχουν ακριβώς την αντίθετη γνώμη. Οι καλοί Γεωργιανοί επενέβησαν να σώσουν τη συνταγματική τάξη σε τμήμα της επικράτειας τους, ενώ οι κακοί Ρώσοι επενέβησαν να αποτρέψουν την καλή Γεωργία από το νόμιμο δικαίωμα της. Έλα Χριστέ και Παναγία.... Τι υποκρισία....

Meropi είπε...

-@ meril μου,
το βράζω το ρύζι.. Χα χα χα

-@ Σοφία μου,
ναι έχεις δίκιο. Οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι έχουν συμφέροντα και αναλόγως τα υποστηρίζουν ή όχι. Αλίμονο από τους φτωχούς λαούς.

-@Φωτεινή S μου,
ναι έχεις δίκιο κάπου 2000 οι νεκροί.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Σε ευχαριστώ Μερόπη για την ενημέρωση επι του θέματος . Τα συμπεράσματα σου πολύ σωστα.
Οπως επίσης και αυτο της Σοφίας. Αυτή η μανία μας να ταχθούμε μονομερώς με κάποιον(βλ. σερβια , Ρωσία), αδιαφορώντας για τα δίκαι της άλλης πλευράς, είναι πραγματικά αδιανόητη, αν όχι επιζήμια.

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Μερόπη, δεν εννοούσα αυτό ακριβώς. Όλοι έχουν συμφέροντα και τα υποστηρίζουν όσο μπορούν - ή νομίζεις ότι οι Γεωργιανοί κόπτονται υπέρ της Οσετίας αποκλειστικά και μόνο από αγάπη προς τους Οσέτιους;

Αυτό που λέει ο Νίκος είναι αυτό που εννοούσα :-)

Meropi είπε...

-@ Σοφία μου,
κι εγώ δεν εννοούσα τους Γεωργιανούς ως φτωχό λαό. Και βέβαια αυτοί (οι Γεωργιανοί) τα συμφέροντα τους εξυπηρετούν. Εννοούσα τους Οσέτιους που χάθηκαν 2000 ψυχές.
Σ΄ αυτό που λες έχεις δίκιο περί στρατοπέδου αδιακρίτως. Ειδικά οι Έλληνες καμιά φορά διαλέγουν στρατόπεδο ανάλογα με το αν είναι ορθόδοξοι ή όχι, λες και το δίκιο είναι με τους ορθόδοξους οπωσδήποτε...

phlou...flis είπε...

θαρρώ πως κι εδώ είδαμε και ακούσαμε ότι ήθελαν αυτοί, και όταν λέω αυτοί εννοώ τα δυατικά μέσα μα και τα ανατολικά. Ετσι λοιπόν δεν εκπλήσσομαι και δεν απορώ γι την πραγματική αιτία της σύρραξης.

Meropi είπε...

-Φλούφλη μου,
καλώς ήρθες από την πατρίδα.
Διάβασα και το σχόλιο σου σε προηγούμενη ανάρτηση μου, στην οποία αναφέρεις ότι διαφωνείς σε πολλά σημεία με τις αναρτήσεις μου για την Κύπρο. Θα χαρώ να δω στο δικό σου ποστ (που λες ότι θα ανεβάσεις)και τη δική σου άποψη. Εγώ δεν κάνω διαχωρισμό σε ΕΟΚΑ Α΄ και ΕΟΚΑ Β΄. Σε ΕΟΚΑ (σκέτο) και ΕΟΚΑ Β αναφέρθηκα γιατί έτσι ακριβώς ονόμασαν τις οργανώσεις οι ιδρυτές τους. Όσο για το πραξικόπημα νομίζεις ότι πρέπει να πάψουμε να αναφερόμαστε?? Μα αυτό ήταν η καταστροφή της Κύπρου. Εγώ τουλάχιστον δεν θα πάψω να το φωνάζω και να το λέω.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου τι ωραία και ενημερωτική ανάρτηση είναι αυτή!
Έχεις δίκιο φίλη μου, μόνο τα συμφέροντα τους έχουν γνώμονα όλοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι ισχυροί της γης!! Σιγά μη κόπτονται για τους λαούς! Και αυτό που με εξοργίζει είναι ότι τα θύματα είναι πάντα οι άμαχοι!!
Φιλιά και χαιρετίσματα από τη Λέσβο!

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

Χωρκανή Meropi,

Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το κείμενο σου για τη διαμάχη Ρωσίας – Γεωργίας (βλέπε Αμερική, λεω ‘γω) δήθεν για τη Νότια Οσετία (βλέπε για τους αγωγούς του πετρελαίου στην περιοχή του Καυκάσου, λεω ‘γώ).

Έχω γράψει κι εγώ κάτι σχετικό στο blog μου (link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/08/20.html), όμως το δικό σου κείμενο συνοδευόμενο με τους σχετικούς χάρτες της περιοχής είναι πιο παραστατικό και διαφωτιστικό. (Σκεφτόμουν να γράψω κ ένα κείμενο με γεωγραφικές και άλλες ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή αλλά δεν με βλέπω να βρίσκω το χρόνο).

Anef_ της αδείας σου να προσθέσω εδώ ένα δικό σχόλιο μου που παράθεσα στη συζήτηση που ακολούθησε στο blog μου: “… [Η εμφάνιση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης] ατομικο-ιδιοκτησιακών σχέσεων … πυροδότησαν [σήμερα] όλες αυτές τις εθνικές αντιπαραθέσεις. Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπ’ όψη ότι η είσοδος των πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης στην παγκόσμια αγορά δημιούργησε το έδαφος για την ανάπτυξη ποικίλων και αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων και προκάλεσαν μια αδυσώπητη πάλη για ζώνες επιρροής και για μια διαρκή φαγωμάρα για το μοίρασμα των αγορών και των φυσικών πόρων της περιοχής [και η Αμερική δεν μπορούσε να απουσιάζει]... Σ’ αυτή την αντιπαλότητα ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την μέθοδο του “διαίρει και βασίλευε”. Στρέφει τους ανθρώπους, τον έναν ενάντια στον άλλον. Το έχουμε ζήσει κι εμείς!!!”

Τέλος να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου με το σχόλιο σου προς τον έτερο χωρκανόν (απ’ ότι αντιλήφτηκα) “phlou...flis” αναφορικά με το πραξικόπημα της Χουντας των Αθηνων και της ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο: “… Μα αυτό [το πραξικόπημα] ήταν η καταστροφή της Κύπρου. Εγώ τουλάχιστον δεν θα πάψω να το φωνάζω και να το λέω...”.

Anef_Oriwn
Πέμπτη 14/8/2008 – 3:53 μ.μ.

Meropi είπε...

-@ Άνευ Ορίων μου,
σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου. Πέρασα και από το ιστολόγιο σου και άφησα κι εκεί σχόλιο.
Όσον αφορά τις εθνικές διεκδικήσεις επί Σοβ. Ένωσης πιστεύω ότι καταπνίγονταν γιατί οι περισσότεροι Σοβιετικοί ηγέτες διοικούσαν με σιδερένια γροθιά. Έμαθαν, γαλουχήθηκαν θα έλεγα οι Ρώσοι με τη σιδερένια γροθιά. Έτσι εξηγείται και το μεγάλο ποσοστό του Πούτιν τώρα που αναπαράγει το μοντέλο αυτό.
Τέλοσπάντων στο θέμα μας τώρα. Δεν πιστεύω, όπως κι εσύ φυσικά, ότι κινείται καμιά χώρα από άδολο ενδιαφέρον. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Γεωργιανοί, ούτε φυσικά οι Αμερικάνοι. Όταν ακούω δε να επικαλούνται το δίκαιο γελώ....

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
και τα δικά μου φιλιά στη Λέσβο. Δεν πιστεύω να ήσουν μέσα σ' αυτούς που έκαναν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να μην ονομάζονται οι "λεσβίες" Λεσβίες... Χα χα χα!!! Αστειεύομαι..

ritsmas είπε...

Γεια σου Μεροπάκι και από δω. Ωραία συνθεση έκανες, καλύτερη από πολλούς δικούας μας....Το θέμα είναι πολυσύνθετο και μια από τις βασικές παραμέτρους είναι το μήνυμα προς τις ΗΠΑ πρωτίστως και στη συνεχεια προς Πολωνία και Τσεχία να μην δεχτούν να στηθεί στο εδαφος τους η αντιπυραυλική ασπίδα.... Φοβού τους Δαναούς που λένε..... Για τα υπολοιπα να πω ότι δεν ειναι τόσο θεμα αγωγών όσο θεμα επανακαθορισμού των ζωνών επιρροής , κάτι που φυσικά περιλαμβάνει και την επεκτατική διάθεση του ΝΑΤο

Ο μικρος Κωσταντινος ( ο χειρουγ. γιος μου) ανοιξε μπλογκ, κι εχει μεταφέρει κατι για το θέμα. δική του η επιλογή εν παση περιπτωσει..
ριξε μια ματια,. να τον στηριξουμε λίγο για πολλούς λόγους
θα τον βρεις στα λινκ μου dιnosma's blog
νασαι καλά Μεροπάκι

maxforeigner είπε...

Καλησπέρα. Γνωστό, Μερώπη μου, το ότι οι "Μεγάλοι" δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Αυτό συνέβαινε πάντα από αρχαιοτάτων χρόνων. Το θέμα είναι οι "μικροί" να μην παρασύρονται και να μη πατάνε τις "μπανανόφλουδες", αλλά δεν είναι εύκολο κι αυτό. Έτσι τελικά μπαίνουν στο "παιγνίδι" τους με αποτέλεσμα πάντα να "πληρώνουν" οι λαοί. -- Όσο για τα όσα γράφηκαν για τη Κύπρο, και τους αγώνες της, αλλά και τους αρχηγούς... απέφυγα να γράψω... διαφωνούσα κι εγώ σε αρκετά, αλλά θέλει πολύ ... μελάνι αυτή η ιστορία και ποτέ δεν είναι απλά μαύρο ή ασπρο. Όμως ότι το πραξικόπημα ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, συμφωνώ απόλυτα.

Meropi είπε...

-@ Ρίτσα μου,
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια όσον αφορά την ανάρτηση μου.
Έχω πάει ήδη στο blog του γιόκα. Ενδιαφέρον μου φάνηκε.

-@ Mike μου,
δυστυχώς χρησιμοποιούν τους μικρούς λαούς για να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους οι μεγάλοι.
Όσον αφορά τη γνώμη σου για τα προηγούμενα ποστ μπορούσες να τη γράψεις. Είμαι ανοιχτόμυαλη και δέχομαι όλες τις απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και από εδώ
Το θέμα είναι πως Ρωσία δεν είναι Αμερική και έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα από αυτήν την ιστορία…ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, αλλά όχι περιττό: Μόλις τελείωσε και το δεύτερο παιχνίδι που έδωσε Κυπριακή ομάδα εναντίον Ελληνικής γιά τις φετινές ποδοσφαιρικές Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Νικηφόρα κι αυτό γιά τα Κυπριακά χρώματα! Επειδή αυτό το blog είναι το μόνο που ξέρω με αρκετούς Κύπριους αναγνώστες, τηρώντας τον νόμο του fairplay και παρά την βαριά χθεσινή ήττα της δικής μου ομάδας με 3-0 από την Ανόρθωση, τους απευθύνω θερμά συγχαρητήρια γιά τις δίκαιες νίκες τους! (Ελπίζω η Μερόπη να με συγχωρήσει γιά το εκτός θέματος σχόλιό μου!...)

maxforeigner είπε...

Προς Θεού. Δεν υπονοούσα ότι δεν είσαι ανοιχτόμυαλη Μερώπη μου. Το αντίθετο μάλιστα. Απλά, για αναπτύξω όλα όσα θα ήθελα, χρειαζόμουν ... 2 σελίδες. Ε.. δεν πήγαινε. Άλλωστε με τα κυριότερα συμφωνούσα απόλυτα.

Meropi είπε...

-@dinosma μου.
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Πέρασα κι εγώ από το δικό σου και είδα ότι ασχολείσαι με το ίδιο περίπου θέμα. Πράγματι ο Θεός να βάλει το χέρι του.

-@ Λάκη μου,
καλώς μου ήρθες κι εσύ από το ιστολόγιο μου. Αυτά που αναφέρεις έχουν κάποια σχέση με τη Ρωσία (την οποία καταλαβαίνω ότι δεν συμπαθείς καθόλου), αλλά ελάχιστη έως καθόλου σχέση με την Οσετία.

Meropi είπε...

-@ Νικηφόρε μου,
δέχομαι τα συγχαρητήρια σου για τις κυπριακές ομάδες. Το χάρηκα κι εγώ. Είναι καλό να νικά ο Δαυίδ το Γολιάθ. Χα χα χα!!!

-@Mike μου,
βλέπω ότι εσύ δεν έχεις ιστολόγιο, αλλιώς θα σου έλεγα να ανεβάσεις τις απόψεις σου για το Κυπριακό εκεί και να τις κουβεντιάσουμε

lakis είπε...

Όλα για τα συμφέροντα γίνονται, όπως πάντα. Η πλάκα είναι ότι υπάρχουν άλλα μέτρα και σταθμά και στις αντιδράσεις μας - εμάς των ελλήνων εννοώ. Όταν κάνουν κάτι οι αμερικανοί αρχίζουμε τις φωνασκίες και τις διαδηλώσεις. Όταν κάνουν οι κινέζοι και οι ρώσοι βγάζουμε το σκασμό.

Kwlogria είπε...

Μπράβο που πόσταρες ένα τέτοιο θέμα. Η κατάσταση είναι τραγική και οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Πρέπει όμως όλοι να ξέρουμε!

Meropi είπε...

-@ Λάκη μου (Φουρουκλά)
νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες το σκασμό τον βγάζουμε πιο πολύ με τους Ρώσους (που τους θεωρούμε τρομάρα μας ομόδοξους), παρά με τους Κινέζους.

-@ kwlogria μου,
κι εγώ για να μάθω τι γίνεται αποφάσισα να κάνω μια πρόχειρη μελέτη. Αφού δε την έκανα, την ανέβασα σε ποστ.
Πάντως σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

leondokardos είπε...

meropi πολύ κατατοπιστικό το κείμενό σου.
Μα τη σημερινή εποχή οι πόλεμοι πλέον θα γίνονται για οικονομικά συμφέροντα και μόνο.
΄Και βεβαίως έχεις δίκαιο οτι και στη περίπτωση της Γεωργίας αυτή είναι η αιτία συν το γεγονός οτι οι Ρώσοι δε θέλοθν να δούν τη χώρα αυτή να μπαίνει στο ΝΑΤΟ, όπως το προετοιμάζουν οι Αμερικάνοι.
Προβλέπω οτι σύντομα, ύστερα απο μια περίοδο ηρεμίας, θα ξαναέχουμε ενα είδος ψυχρού πολέμου.
Και στη περίπτωση αυτή τα πληρώνουν οι μικροί και αδύναμοι.

Καλό απόγευμα.

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
έχω την εντύπωση ότι οι πόλεμοι από παλιά γίνονταν τις περισσότερες φορές για οικονομικά συμφέροντα..
Τι κάνεις εσύ? Γύρισες ή ακόμα βρίσκεσαι διακοπές?

leondokardos είπε...

Μερόπη μου καλημέρα.
Ναι γύρισα απο τη... πρώτη δόση των διακοπών μου τη περασμένη Κυριακή και... ξαναφεύγω μεθαύριο Κυριακή μέχρι τις 24/8 !!!
Κι όλα αυτά, εγω που ποτέ δεν άντεχα πάνω απο 5-6 μέρες διακοπών!!!
Φέτος όμως κάποια θέματα με υποχρέωσαν κατά κάποιο τρόπο να το παρακάνω.
Το θέμα μάλιστα είναι οτι δεν είμαι καθόλου στα κέφια μου,το αντίθετο μάλιστα και ξέρω καλά οτι όταν νιώθω έτσι ψυχικά χάλια,δεν απολαμβάνω τίποτα.
Θα προσπαθήσω όμως....

Νάσαι καλά Μερόπη και σύντομα θα τα ξαναλέμε.

still-elate είπε...

Καλημέρα!!

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι θέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, και μάλιστα ειδικά αν προσθέσουμε εκείνες περι το "Βοσνιακό" και το "Κυπριακό"...

Από την πόλη έρχομαι κοινώς....
Διατυπώνουμε κατά καιρούς τα πιο "πειστικά" επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τη μία η την άλλη πλευρά, και δύο χρόνια μετα, σε παρόμοια ή πανομοιότυπη περίπτωση, διατυπώνουμε τα ακριβώς αντίθετά τους, για να στηρίξουμε το ...ακριβώς αντιθετο!!!!

Ετσι είναι όμως, κι έτσι θα εξακολουθήσει να είναι, στο διηνεκές.
Τα κράτη, οι λαοί, τα κομματα, οι οπαδοί τους - και η Ελλάδα βέβαια- μεγάλοι ή μικροι, κινούνται με βάση το -θεωρούμενο ως- μακροπρόθεσμο ή βραχυπροθεσμο συμφέρον τους (των λαών, των κρατών, των κομμάτων ή των κυβερνήσεων).
Είτε αυτό έχει να κάνει με πλουτοπαραγωγικές πηγές, είτε επειδή δεν θέλουν να είναι αναντίστοιχοι με δικές τους διεκδικήσεις στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων, είτε για να μην εκτεθούν για παλαιότερες μη αποκηρυγμένες επιλογές τους, είτε απλά επειδή επίκεινται εθνικές εκλογές, για εσωτερική κατανάλωση...