Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Από τους Δελφούς, πίσω στην προεκλογική Αθήνα!





Επιτέλους μαζευτήκαμε από τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις και από Δευτέρα θα αρχίσει η φθινοπωρινή μας ρουτίνα (τώρα τι είδους ρουτίνα θα είναι αυτή μετά την προκήρυξη των εκλογών, είναι μια άλλη ιστορία). Αν σας πω ότι μ’ αρέσει που μαζεύτηκα στο σπιτάκι μου, επιτέλους, θα με πείτε παράξενη?? Μόλις δε γυρίσαμε, ακούσαμε και το χρησμό της Πυθίας. Ποιος είναι αυτός? Εκλογές τον Οκτώβριο (ή μήπως τέλος Σεπτεμβρίου?), για χάρη της χώρας (ή μήπως για να αποφευχθεί πλήρης κατάρρευση της παράταξης?). Η σύμπτωση είναι ότι το χρησμό τον ακούσαμε γυρνώντας από τους Δελφούς. Δεν θα ασχοληθώ (προς το παρόν) με τις εκλογές, αλλά με την τελευταία εκδρομούλα μας. Επισκεφτήκαμε Αρχαία Ολυμπία και Δελφούς.
Ας αρχίσουμε από τους Δελφούς (για την Ολυμπία σε προσεχή ανάρτηση). Φτάσαμε εκεί κατά τις 9.30΄ το πρωί της Δευτέρας. Πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν μεν ανοικτός, αλλά όχι το Μουσείο. Το Μουσείο, λέει, τις Δευτέρες ανοίγει ώρα 13.30΄. Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη. Όταν ζήτησα το κατατοπιστικό φυλλάδιο που δίνουν συνήθως μαζί με το εισιτήριο, μου απάντησαν ότι τους τέλειωσε από καιρό και δεν τους στείλανε άλλα (το περίεργο θα ήταν να τους στέλνανε). Αρχίσαμε λοιπόν την επίσκεψη μας στον αρχαιολογικό χώρο, ελαφρώς απογοητευμένοι.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα αυτό τον αρχαιολογικό χώρο. Ένιωσα όμως το ίδιο δέος που νιώθω κάθε φορά. Το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας απλώνεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες. Ο χώρος των Δελφών ήταν ο ομφαλός της γης για την αρχαίο κόσμο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Για πολλούς αιώνες αποτελούσε το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων (εξ ου και το όνομα της Πυθίας). Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και ακολούθως ιδρύθηκε το δικό του ιερό από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Από τον 8ο αιώνα π.Χ. επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα (δευτερευόντως λατρεύονταν και άλλοι θεοί, όπως η θεά Αθηνά) και άρχισε η ανάπτυξη του Ιερού και του Μαντείου. Έφτασε δε στην ακμή του από τον 6ο αιώνα έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Πόλεις, ηγεμόνες και απλοί άνθρωποι έσπευδαν να συμβουλευτούν το Θεό Απόλλωνα μέσω της Πυθίας και εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με λαμπρά αναθήματα που κατέκλυζαν τον ιερό χώρο (βλ. πιο κάτω το Θησαυρό των Αθηναίων). Η παρακμή άρχισε τον 3ο αιώνα π.Χ με την ανάπτυξη του φιλοσοφικού κινήματος του ορθολογισμού. Ωστόσο οι ιδιώτες κυρίως συνέχισαν να ζητούν χρησμούς από την Πυθία και αργότερα. Το 2ο αιώνα μ.Χ επισκέφθηκε το χώρο ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος κατέγραψε πολλά λειτουργούντα κτίρια, επιγραφές, γλυπτά κλπ. Το 394 μ.Χ έδωσε το οριστικό τέλος με διάταγμα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Α΄, ο οποίος, ας σημειωθεί, έγινε η αιτία να καταστραφούν πολλά μνημεία της αρχαιότητας.
Το κυριότερο μνημείο των Δελφών είναι ο ναός του Απόλλωνα. Στο βαθύτερο επίπεδό (υπόγειο) του ναού αυτού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που ερμήνευαν τα ακατάληπτα λόγια της Πυθίας. Σκέφτηκα ότι τελικά η πιο δύσκολη δουλειά ήταν αυτή των ιερέων που ήταν επιφορτισμένοι να διαμορφώνουν τους χρησμούς. Να παίρνουν τα ακατάληπτα λόγια μιας γυναίκας ζαλισμένης από τις αναθυμιάσεις ψυχοτρόπων βοτάνων (κοινώς ναρκωτικών) και να διαμορφώνουν μια κάποια πρόταση (συνήθως σε έμμετρη μορφή) με ειρμό, αλλά συγχρόνως και διφορούμενη. Όπως ήταν π.χ. ο χρησμός για τα ξύλινα τείχη, που θα έσωζαν την Αθήνα από τον Ξέρξη, ο οποίος από άλλους ερμηνεύτηκε ως καταφυγή στην Ακρόπολη, ενώ ο Θεμιστοκλής τον ερμήνευσε ως ναυμαχία, επειδή τα καράβια ήταν ξύλινα κι έπεσε διάνα! Ρώτησα μια φύλακα αν μπορούμε να μπούμε στο άδυτο και με κοίταξε περίεργα. Η απάντηση ήταν ότι το άδυτο είναι γεμάτο με φίδια και αρουραίους και δεν είναι δυνατόν να μπει κανείς. Κάνοντας μια παρένθεση εδώ πρόσεξα ότι στο χώρο των Δελφών υπήρχαν πολλές γάτες. Και τότε κατάλαβα γιατί. Για να τρώνε τα φίδια και τους αρουραίους.
Εδώ ας σταματήσω τη φλυαρία (περισσότερες πληροφορίες για τους Δελφούς βλ. εδώ και εδώ) και ας παραθέσω μερικές φωτογραφίες που έβγαλα από τον Αρχαιολογικό χώρο. Αν αναρωτιέστε τι έγινε με το Μουσείο, τελειώσαμε την περιήγηση του Αρχαιολογικού χώρου κατά τις 11.30΄. Και οι αθεόφοβοι βαρεθήκαμε να περιμένουμε μέχρι τις 13.30΄ που θα άνοιγε το Μουσείο. Να πω την αλήθεια το είχαμε επισκεφτεί και παλαιότερα. Γι' αυτό φύγαμε.
Ο ναός του Απόλλωνα ή καλύτερα ό,τι σώζεται απ' αυτόν. Στα υπόγεια του βρίσκεται το άδυτον της Πυθίας.
Ο θησαυρός των Αθηναίων που οικοδομήθηκε μετά το 490 π.Χ. σε ανάμνηση της μάχης του Μαραθώνα. Αναστηρλώθηκε από  Γάλλους αρχαιολόγους το 1906 με τη χορηγία του Δήμου Αθηναίων.
Σχεδόν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανακαλύπτω και χριστιανικά σύμβολα που τα χάραξαν, βέβαια, εκ των υστέρων οι χριστιανοί.
Ένα τμήμα του Υδραγωγείου του ιερού χώρου
Το αρχαίο θέατρο των Δελφών που στην αρχαιότητα φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής που γίνονταν στα πλαίσια των Πυθίων

-------------------------------
Ξέχασα @@φίλοι μου να σας πω καλώς σας βρήκα, μετά από μια αποχή από το blogging δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες μου λείψατε. Άντε και τώρα που προκηρύχτηκαν και εκλογές, θα έχουμε πολλά να λέμε. Και μια και μιλάμε για εκλογές, ας ελπίσουμε τώρα πια το Μαντείο να δώσει στα κουρασμένα παλληκάρια της Ν.Δ. το χρησμό που φέρεται ότι έδωσε στον Ιουλιανό το λεγόμενο Παραβάτη.
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ» (Με λίγα λόγια η ώρα του Καραμανλή πέρασε)
Και για να μη μείνει το ΠΑΣΟΚ παραπονεμένο, του αφιερώνω κι αυτού ένα χρησμό του Μαντείου.
«Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις» (Τώρα εσείς βάλτε το κόμμα είτε πριν το ουκ, οπότε θα έχει θετική για την επιτυχία των ξεκούραστων (?) παλληκαριών του ΠΑΣΟΚ σημασία, είτε μετά το ουκ, οπότε θα έχει αρνητική σημασία).

27 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Καλώς μας ήρθες, καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο...
Όσο για τις εκλογές δεν αισιοδοξώ για το αποτέλεσμα.

MARINOS είπε...

Καλή επιστροφή Μερόπη!

Προβλέπεται μια τεταμένη και έντονη προεκλογική.. Και μάλλον αυτή θα είναι απλά ο πρώτος γύρος

:)

Meropi είπε...

-@Λύκε μου και
-@Μαρίνο μου
καλό Φθινόπωρο λοιπόν σε όλους μας, με ότι περιέχει αυτή η έννοια.

Μιχάλης είπε...

Καλές δουλειές και καλή δύναμη.

Εξαιρετική η ξενάγηση σου.

Μόνο που περίμενα και κάτι για την αγαπημένη μου Ολυμπία.

Meropi είπε...

-@Μιχάλη μου,
επιφυλάσσομαι στη νέα ανάρτηση για την Ολυμπία.
Την καλημέρα μου στην Κύπρο.

DaNaH είπε...

Καλωσόρισες Μερόπη! Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες! :)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δε νομίζω πως ο "επανιδρυτής-μεταρρυθμιστής" το έπαιξε Πυθεία>
Απλά, μέσα στο παραλήρημά του ξέχασε να πει την ημερομηνία...

αθεόφοβος είπε...

....Απέσβετο και λάλον ύδωρ»

Το μόνο που δεν απέσβετο!
Μας μας ζαλίσουν στο μπλά μπλά τις επόμενες μέρες!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλή επιστροφή και θα σου ευχηθώ καλό χειμώνα παρόλο που ξενίζει πολλούς.

Στους Δελφούς έχω πάει μόνο μία φορά πριν από 20 χρόνια, όταν ξαναραχίσω να οδηγαώ θα την επισκευτώ ξανά.

stalamatia είπε...

Καλό Φθοινόπωρο Μερόπη μου,αν κατηφόριζες λιγάκι θα με έβρισκες.
Η Πυθία είχε το δικό της ίντερνρετ και έπαιρνε τις πληροφορίες της. χα χα χα .

Meropi είπε...

-@Δανάη μου, καλώς σας βρήκα.

-@Ασκάρ μου, την είπε σήμερα την ημερομηνία τελικά ο απόγονος της Πυθίας.

-@Αθεόφοβε μου, γι' αυτό λέω να τους δώσουν ένα χρησμό ότι απέσβετο το λάλον ύδωρ, μήπως και λίγο το ράψουν. Αλλά πού????? Χα χα χα

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
να πας στους Δελφούς. Έχω πάει τρεις φορές και κάθε φορά έχω και κάτι νέο να δω. Και Καλό Χειμώνα και σε σένα.

-@Σταλαματιά μου,
κατηφόρισα προς την Ιτέα και Γαλαξείδι. Εκεί μένεις????

Ανώνυμος είπε...

καλώς ήρθες, μάλλον πολύ δουλειά σε περιμένει, αφού πολλοί συνάδελφοί σου θα πολιτευτούν ....

mortal είπε...

Καλωσόρισες! Τα γραπτά σου πάντα εξαιρετικά και μεστά. Και οι φωτογραφίες σου όμορφες και ταιριαστές με τα κείμενα.
Να είσαι καλά και καλό φθινόπωρο!

Meropi είπε...

-@Κομμούνι μου,
δεν νομίζω ότι θα αυξηθεί η δική μου δουλειά με τις εκλογές, επειδή μερικοί συνάδελφοι μου θα πολιτευτούν. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Θα διατηρήσω την ελευθερία μου.
Την καλημέρα μου

-@mortal μου,
σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που βρίσκεις τα κείμενα μου καλά.

Maria Tzirita είπε...

Μερόπη μου, καλώς σε βρίσκω και πάλι! Πολύ όμορφα μέρη αυτά τα έχω επισκεφτεί πολλές φορές και δεν τα χορταίνω! Χαίρομαι που περάσατε καλά κορίτσι μου, και του χρόνου με υγεία! Φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!

Independent είπε...

Καλό Φθινόπωρο Μερόπη μου.... ελπίζω να είσαι καλά. Σκοπεύω το προσεχές διάστημα να πάω μια βολτίτσα στα κατεχόμενα, και φυσικά ότανπάω θα βγάλω πολλές φωτογραφίες...

leondokardos είπε...

Καλό χειμώνα λοιπόν. Και θα είναι πολύ δύσκολος για όλους μας.
Εχω πάει αμέτρητες φορές στους Δελφούς και στις γύρω περιοχές. Εκεί ήμουνα και πριν 10 μήνες. όσες φορές κιαν πάω, πάντοτε αυτή η περιοχή με την ιστορία και τη φυσική ομορφιά με γοητευεί.

gpointofview είπε...

καλώς επανήλθες.
Περιπλανήθηκες στα ...χωρικά μου ύδατα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο,τι σχετικό με Δελφούς και Φωκίδα με ενδιαφέρει και έχω κ'άποιες μικρές ενστάσεις για τα ιστορικά στοιχεία σου. Θα βρεθώ τν Κυριακή στην Αμφισσα στην παρουσίαση ενός βιβλίου του Λερά σχετικού με την περιοχή. Για την ώρα περιορίζομαι να σου πω πως Κίρρα=Κίρσα (όπως αρρεν-αρσενικό, θάρρος-θαρσείν, κ.λ.π.) Κίρσα = Κρίσα, το σημερινό χωριό Χρισό (Κρισό), Κρισσαίος κόλπος κ.λ.π. από ενα γηγενές φυτό το αφέψημα του οποίου θεράπευε τους κιρσούς !

phlou...flis είπε...

καλό φθινόπωρο. Το οδοιπορικό σου στους Δελφούς, σου θύμησε κάτι από κυβερνητική παράταξη: πέτρες και επείπια ατάκτως ερρειμένα.

Meropi είπε...

-@ Μαρία μου,
εύχομαι και σε σένα καλό Φθινόπωρο και θέλω να σου ξαναπώ και από δω πόσο μου άρεσε το βιβλίο σου.

-@Independent μου,
σου εύχομαι καλό ταξίδι και να γυρίσεις πίσω από την πατρίδα μου με πολλές φωτογραφίες. Να ανεβάσεις και ένα ποστ να το διαβάσουμε όλοι.

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
αυτή η περιοχή είναι πράγματι μια περιοχή που σου δημιουργεί δέος. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι που ίδρυσαν εκεί το Ιερό.

-@gpoint μου,
ναι κάτι είχα διαβάσει σ' ένα ποστ σου για την Άμφισσα. Εκεί δεν έμενες???
Όσο για την Κίρρα ή Κίρσα το στοιχείο αυτό το πήρα από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (βλ. εδώ .
Με πολύ ενδιαφέρον θα ήθελα να μάθω και τις άλλες σου ενστάσεις. Ξέρω ότι ασχολείσαι με την αρχαιότητα.

-@Φλούφλη μου,
με γεια το νέα αβαταρ. Πολύ διεισδυτικό το μάτι σου!! Όσο για τα ερείπια συμφωνώ.....

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη μου καλό χειμώνα και ότι επιθυμείς. Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες σου.. Οι πολιτικοί πρέπει να ανατρέχουν συχνότερα νομίζω στους αρχαίους...

Gee Pontius είπε...

Μερόπη ξέρω ότι χρησιμοποιείς επίσημες πηγές και δεν είσαι υποχρεωμένη να ελέγχεις την ορθότητά τους ή όχι. Στην περιοχή έχουν γίνει πολλά λάθη με τα τοπωνύμια και άντε να τους πείσεις π.χ. ότι Χάλειον είναι το Γαλαξίδι και όχι η Καμιώτισσα. Οι επίσημες πηγές απλά υιοθετούν την γνώμη κάποιου με τα γνωστά στην ελληνική κοινωνία κριτήρια.
(Βοτανο)λογική ανάυση του πολιτικού μας μέλλοντος στο άλλο μου μπλογκ ;
http://www.gpointsbeeze.blogspot.com/

marilia είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου! Εγώ ντρέπομαι να το πω και περισσότερο που το έκανα ντρέπομαι... αλλά πήγα ως τους Δελφούς και έμεινα στο ξενοδοχείο γιατί δεν είχα αντοχές να πάω ως τον αρχαιολογικό χώρο καταμεσήμερο με τον ήλιο να καίει... :(

Καλό φθινόπωρο! :)

Meropi είπε...

-@Αντιγόνη μου,
καλό Χειμώνα ή μάλλον Φθινόπωρο εύχομαι και σε σένα.

-@Μαρίλια μου,
να σου πω την αλήθεια κι εγώ λίγο ντρέπομαι που δεν κάθησα να δω και το Μουσείο. Αλλά, βρε παιδί μου, μου φάνηκαν πολλές 2 ώρες να περιμένω.

-@gpoint μου
θα έλθω να δω και την ανάλυση στο blog σου. Πάντα γράφεις ενδιαφέροντα πράγματα.

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση! Ξαναθυμηθήκαμε πολλά!
Και ο επίλογός σου όλα τα λεφτά με τις αφιερώσεις των χρησμών στη ΝΔούλα και το ΠΑΣΟΚ!!
χαχα!!
Φιλιά!
Και του χρόνου Μερόπη μου, (για τις διακοπές λέω) όχι για τις ...εκλογές!!
χαχα!!