Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δυο λόγια προς το Ν., το φίλο του Αλέξανδρου που αρνείται να εμφανιστεί στο Δικαστήριο....



 
Με θλίψη παρακολουθώ αυτές τις μέρες το «σίριαλ» με το νεαρό ανήλικο Ν.Ρ., αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος αρνείται να εμφανιστεί στη δίκη, αναγκάζοντας το Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα βιαίας προσαγωγής του. Φέρεται μάλιστα να έστειλε στον ιστότοπο «Zougla.gr» επιστολή εξηγώντας τους λόγους της μη προσέλευσης του. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο νεαρός μάρτυρας (φίλος του άτυχου Αλέξανδρου) στην επιστολή αυτή: «Δεν είχα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη, διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της, καθώς θεωρώ ως πολιτική μου επιλογή να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου…».
Θα ήθελα να απευθύνω δυο λόγια στο ανήλικο αγόρι που, είναι αλήθεια, έχει δοκιμαστεί σκληρά τους τελευταίους 16 μήνες (δεν είναι λίγο να είσαι μόνο 15 χρονών και να πεθαίνει στα χέρια σου ο κολλητός φίλος σου και μάλιστα από χέρι «οργάνου» της Τάξης).

«Ν. μου, αγόρι μου,
καταλαβαίνω τον πόνο σου, τη σύγχυση σου, τα αναπάντητα ερωτήματα σου και τέλος τη δυσπιστία σου απέναντι στους θεσμούς. Στο κάτω κάτω, δεν ξεχνώ ότι ο αγαπημένος σου φίλος έφυγε άδικα από το χέρι ενός εκπροσώπου των πολιτειακών θεσμών. Όμως δεν πιστεύω αυτό που αναφέρεις στην επιστολή σου, ότι δηλαδή δεν σε απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβαση της δίκης που γίνεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας. Έχω την εντύπωση ότι κατά βάθος σε απασχολεί και πολύ μάλιστα. Δυστυχώς ή ευτυχώς (εγώ, βέβαια, νομίζω ευτυχώς) στην κοινωνία που ζούμε ο μόνος πολιτισμένος τρόπος απονομής της δικαιοσύνης είναι μέσω της διεξαγωγής δίκης, με εφαρμογή των θεσπισμένων πολιτειακών κανόνων. Ναι, είναι αλήθεια ότι καμιά φορά η απονομή αυτή αργεί να έλθει ή δεν είναι αυτή που αναμένουμε, ή ακόμα είναι και λανθασμένη. Αλλά πίστεψε με, κάθε άλλος τρόπος απονομής της δικαιοσύνης είναι ακόμα χειρότερος. Χειρότερος είναι και ο τρόπος που αναφέρεις αγόρι μου. Δηλαδή το να «διαμορφώνεις εσύ τα δικά σου πλαίσια, στα οποία θα εκφράσεις την αντίληψη σου». Η τιμωρία των εγκλημάτων ας μείνει έργο της Πολιτείας  και των κανόνων της και όχι των πλαισίων που διαμορφώνει ο καθένας από μας, όσο και αν αυτός ο καθένας έχει «πάθει» από μερικά «όργανα» της Πολιτείας. Σου υπενθυμίζω ότι ακόμα και η μητέρα του φίλου σου του Αλέξανδρου, της οποίας τον πόνο, φαντάζομαι, δεν αμφισβητείς, στους θεσμούς της Πολιτείας προσβλέπει για απονομή της Δικαιοσύνης. Πνίξε λοιπόν τον πόνο σου και τις εύλογες, επαναλαμβάνω, επιφυλάξεις σου και πήγαινε να καταθέσεις αυτά που ξέρεις στο Δικαστήριο. Αγνόησε αυτούς που προσπαθούν να πλήξουν την προσωπικότητα σου και κάνε το καθήκον σου απέναντι στην αλήθεια και το νεκρό φίλο σου».

42 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Αγαπητή μου Meropi, εκτιμώ την παρέμβασή σου και περιμένω με το ίδιο ενδιαφέρον να δω την έκβαση. Η όποια αλήθεια πάντως, με το ζόρι, νομίζω, ότι δεν είναι δυνατόν να φανερωθεί...

Βάσσια είπε...

Δεν βρίσκω λόγια να πω στον νέο αυτό..... δεν πιστεύω ότι είναι θέμα δίκαιου ή αδίκου. Μόνο το σκεπτικό του δείχνει εμφανώς και ευθαρσώς πως σκέπτονται σήμερα οι νέοι..... (ή τους οδηγήσαμε να σκέφτονται).

Φυσικά δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με το γεγονός ότι η απόδοση δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται από την δικαστική εξουσία της πολιτείας.
Που όμως αφήνει τόσα κενά κατά καιρούς που οδηγούν σε τέτοια στάση εκ μέρους των πολιτών, όπως του νεαρού μάρτυρα.

Προσωπικά αν ήμουν στη θέση του (και δεν το γράφω εκ του ασφαλούς) θα πήγαινα - χωρίς να σκεφτώ την έκβαση..... αλλά κύρια το χρέος μου απέναντι στον άνθρωπο.

Καλησπέρα Μερόπη
:-)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μακάρι να φτάσει ως εδώ ο Ν. να διαβάσει το γραπτό σου!
Ισως ξεπεράσει τις όποιες επιρροές και σταθεί απέναντι στα γεγονότα μόνος του, γιατί και εκείνος πονάει..
Είθε...

KOYKLITIS είπε...

Και είναι, δηλαδή, ο μικρός σε θέση να διαμορφώνει δικά του πλαίσια για να εκφράζει την αντίληψή του;
Μόνος του το σκέφτηκε;
Μάλλον δεν θα ήταν (και πολύ) φίλος του Αλέξη…

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος του δολοφονήθηκε!
Στην ηλικία του ούτε κι εγώ θα ήθελα να πάω! Κι ούτε θα είχε και σημασία!

Ξέρει καλά ο νεαρός Ν, ότι και να πάει και να μην πάει, η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σε αυτή τη χώρα!
Ξέρει καλά όπως και όλοι οι νέοι στο τόπο μας, πως δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι υπέυθυνοι και ότι όλα θα κουκουλωθούν!

Gee Pontius είπε...

Μερόπη η τελευταία σου φράση "ακυρώνει" όλη την ανάρτηση !

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Δεδομένου ότι κατοικούμε σε μια βρωμερή-κυριολεκτικά και μεταφορικά-χώρα, επιτρέψτε μου να είμαι πολλή καχύποπτη με την άρνηση αυτού του παιδιού να παραστεί στη δίκη και μακάρι να είμαι λάθος.
Καταρχήν αυτό το παιδί πάει σχολείο άρα υπηρετεί έναν θεσμό. Οι γονείς αυτού του παιδιού εργάζονται άρα υπηρετούν έναν άλλο θεσμό που τον βοηθάει να επιβιώσει κ.ο.κ. Και τώρα ξαφνικά, σε μια τόσο σημαντική δίκη που αύριο μπορεί να καταδικάσει τους θεσμούς στους οποίους εναντιώνεται, θυμήθηκε ότι η παρουσία του δεν συνάδει με αυτούς;
Εντάξει, μας έπεισε!

Swell είπε...

Μερόπη μου, με την εμπειρία που είχε ο Ν.Ρ. από τη δολοφονία του φίλου του, αλλά και με όσα έβλεπε και μάθαινε μέχρι τότε και από τότε, πιθανότατα κατάλαβε ότι πρόκειται ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΥΓΕΝΙΚΑ...

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
κι εγώ πιστεύω ότι με το ζόρι δεν γίνεται κατάθεση και μάλιστα από ένα ανήλικο. Κάπως πρέπει να πειστεί το παιδί να καταθέσει οικειοθελώς. Περιμένω κι εγώ να δω τι θα γίνει.

-@Βάσσια μου,
πρέπει κάπως να πείσουμε τους νέους ότι το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η εφαρμογή των θεσμών, αλλά ακριβώς η μη εφαρμογή των θεσμών. Αν ο Κορκονέας δεν παράβαινε κατάφωρα τους θεσμικούς κανόνες της υπηρεσίας του, δεν θα είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα.

Meropi είπε...

-@Αντιγόνη μου,
είναι βέβαιο ότι ο νεαρός πονά και είναι συγχυσμένος και χρειάζεται κάποιον να τον βοηθήσει. Μακάρι να πρυτανεύσει η σύνεση.

-@Κουκλίτη μου,
δεν νομίζω ότι δεν ήταν φίλος του Αλέξη ο νεαρός. Απλώς πληγώθηκε πολύ από τα γεγονότα και βρίσκεται σε σύγχυση.

Meropi είπε...

-@ Κούλα μου,
δεν θα έλεγα ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σ' αυτή τη χώρα. Μπορεί να έχει προβλήματα (πολυνομία, τάση για πολυδικία, έλλειψη υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού κλπ), μπορεί καμιά φορά να μη μας ικανοποιεί, αλλά, όπως αναφέρω και στην ανάρτηση μου είναι ο πιο πολιτισμένος τρόπος που έχουμε για τιμωρία των εγκλημάτων.

-@gpoint μου,
για εξήγησε μου πώς την αναιρεί, γιατί δεν κατάλαβα.

Meropi είπε...

-@Μάγισσα Κίρκη μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μου έρχεσαι. Ή κάνω λάθος?
Όσον αφορά τώρα το παιδί αυτό, επειδή πέρασε μια άκρως τραυματική εμπειρία, νομίζω ότι βρίσκεται σε σύγχυση και δεν καταλαβαίνει ότι η άρνηση του να καταθέσει ακριβώς θα επιβραβεύσει αυτούς που μέμφεται για το θάνατο του φίλου του.

Meropi είπε...

-@Swell μου,
ναι η Δικαιοσύνη έχει πολλά προβλήματα (τα κυριότερα από τα οποία είναι η πολυδικία, η πολυνομία και η έλλειψη υποδομής), αλλά δεν θα την έλεγα γενικώς δήθεν Δικαιοσύνη (ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να μη στάθηκε στο ύψος της, αλλά όχι παντού και πάντα).

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και δεν μπορώ να μπω στην θέση του παιδιού μιας και ευτυχώς δεν έχω παρόμοια εμπειρία αλλά για να γίνω λίγο κυνικός: όταν εκπρόσωπος τύπου της Δικαιωσύνης γίνονται λέρες σαν τον Τριανταφυλλόπουλο, εγώ ένας απλός πολίτης δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα...

Υ.Γ. τον Τριανταφυλλόπουλο τον έχω δει 2-3 φορές στο δρόμο και είναι ένα ανθρωπάκι και μισό.

Υ.Γ.2 σου έστειλα ένα email.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του παιδιού, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε την αγωνία του
Υ.Γ. Δεν έλαβα το email

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα το ξαναστείλω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το email που χρησιμοποίησα είναι: blogmeropibirdy@yahoo.com.biz, είναι λάθος;

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου το email μου είναι:
meropibirdy@yahoo.com

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μεροπίτσα, μήπως ο μικρός είναι σεσημασμένος και ξέρει πως άμα εμφανιστεί θα τον βουτήξουν;

Meropi είπε...

-@Ασκάρ μου,
λες???? Μπα, δεν πιστεύω. Εξάλλου είναι ανήλικος.

habilis είπε...

Tι να πείς σε αυτόν τον άνθρωπο που σε αυτήν την ηλικία έζησε ένα δράμα.
Πως να εμπιστευτεί αυτήν την κοινωνία ?

Unknown είπε...

Αγαπητή Μερόπη,
Αυτή την επιστολή δεν την είχα διαβάσει και ευχαριστώ για την πληροφορία.
Το "διαμορφώνω τα δικά μου πλαίσια για να εκφράζω την αντίληψή μου" και φράσεις παρεμφερούς σημασίας είναι ορολογία που εκφράζει την ιδεολογία του παλικαριού. Το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτήν είναι άλλο θέμα.
Διάβασα τα σχόλια και με ξενίζει το πόσο εύκολα, απόλυτα και εντελώς ανέξοδα στην προκειμένη εμείς οι ενήλικες κρίνουμε, βγάζουμε συμπεράσματα και κατηγορούμε όσους δεν πράττουν σύμφωνα με αυτό που είναι για μας σωστό και προφανές. Προφανή πράγματα στη ζωή δεν υπάρχουν.
Αυτό το παλικάρι είδε έναν ένστολο να βγάζει πιστόλι, να πυροβολεί και να σκοτώνει εν ψυχρώ το φίλο του και να φεύγει σα να μην τρέχει κάστανο. Ακούει καθημερινά δικηγορίσκους της πλάκας -εικόνα, και αυτοί, της κοινωνίας που ζούμε- να διαβάλουν το νεκρό και όσους, ενήλικους και ανήλικους, δε ζούνε μέσα στη σαπίλα που εκπροσωπούν οι ίδιοι (οι δικηγορίσκοι εννοώ.) Όλα αυτά είναι φυσικό και σύγχυση να προκαλέσουν σε έναν έφηβο και φόβο και αηδία (κι ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν μπορώ να φανταστώ γιατί δεν είμαι στη θέση του).
Κι εγώ πιστεύω πως το καλύτερο είναι να πάει να καταθέσει. Δεν συζητάω καν το ενδεχόμενο να αφήσουμε ανενόχλητους τους σάπιους κάθε τομέα να αλωνίζουν. Άσχετα με τον πόνο που εξυπακούεται αυτό. Και μακάρι να βρει τα κουράγια και να πάει τελικά.
Αλλά για κανένα λόγο δε θα κάτσω να τα βάλω με έναν άνθρωπο 16 χρονών ό,τι και να γράφει, όσο και να μου φαίνεται κάπως άστοχο. Και σίγουρα δε θα θεωρήσω ότι δικαιούμαι να κάνω κριτική λέγοντας ό,τι μου κατέβει για την προσωπικότητα κάποιου που δεν γνωρίζω, δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν έχω κανένα λόγο να έχω γνώμη για το χαρακτήρα του και απλά του 'λαχε να ζήσει αυτό τον εφιάλτη.
Να'σαι καλά, ευχαριστώ για το χώρο.
Ngl

Marina είπε...

Αυτό με την απαξίωση των θεσμών που αναφέρεται ο μάρτυρας, ομολογουμένως με προβλημάτισε και εμένα..
Ακόμη κι αν υπέστη σόκ που πέθανε ο Αλέξης στα χέρια του, δεν δικαιολογεί τα της επιστολής. Σίγουρα θα ήθελε να καταδικαστεί ο δολοφόνος του φίλου του, έτσι δεν είναι;.
Η επιστολή όμως δείχνει το αντίθετο. Σαν να μην είναι αυθεντική, σαν να μην την έγραψε αυτός. Γιατί αν δεν προσέλθει ως μάρτυς, "οι θεσμοί" που τόσο τους απαξιώνει ίσως να μην καταδικάσουν τον Κ. Και τον "δικηγορίσκο" σίγουρα θέλει να τον αποφύγει.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

marianaonice είπε...

Πιστεύω ότι το παιδί Μερόπη μου σίγουρα πέρα από το σοκ που έπαθε κάποιοι το επηρρεάζουν και το κατευθύνουν για να μη καταθέσει... για τους δικούς τους λόγους προφανώς... ίσως αποκαλυφθούν κάποια πράγματα που δεν τους βολεύουν!
Η γνώμη μου είναι ότι κάποιοι δεν αφήνουν την αλήθεια να λάμψει.

titus είπε...

Θείτσα

Δίνεις και συ συμβουλές σαν δικηγορίσκος για πράγματα που δεν ξέρεις.
Καλύτερα μη μιλάς.

Ο ανηψιός σου ο Ηλίας

miss little sunshine είπε...

Σωστά τα λες, η στάση κρύβω το κεφάλι μου στην άμμο δε βοήθησε ποτέ κανένα.
Titus, συμβουλές έδωσε στο blog της, ο,τι γουστάρει θα κάνει στο ΧΩΡΟ της. Για τράβα να πιεις νερό που θα πεις να μη μιλάει κιόλας.

Τσίου.

phlou...flis είπε...

αυτή η βίαιη προσαγωγή κάπου μου ξίνιζε από την αρχή. Να πάει εκεί, να τον πιέζουν οι δικηγόροι να πει αυτά που εκείνοι θέλουν, να πέσει σε ανακολουθίες και να τραβιέται κι από πάνω. Γιατί οι δικηγόροι, ξέρουν καλά τη δουλειά τους, να μπερδεύουν την αλήθεια με το ψέμα, το τυπικόν του νόμου με το ουσιαστικό. Ίσως καλά κάνει ο Ν. Λέω ίσως...

Meropi είπε...

-@habilis μου,
δεν αμφισβητώ ότι είναι δύσκολη η κατάσταση του νεαρού.

-@Nigel μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν προφανή πράγματα στη ζωή.

Meropi είπε...

-@Μαρίνα μου,
κατά τη γνώμη μου η επιστολή δείχνει ένα ανήλικο παιδί που βρίσκεται σε σύγχυση (δικαιολογημένα θα έλεγα εγώ).

-@Μαριάνα μου,
δεν ήξερα ότι είχες ασχοληθεί κι εσύ με το θέμα...

Meropi είπε...

-@titus
δεν είμαι "θείτσα". Μπορεί να είμαι θεία κάποιου, αλλά σίγουρα όχι δική σου.
Τώρα για τη συμβουλή είναι φανερό ότι τη δίνω καλοπροαίρετα και πάντως όχι ως "δικηγορίσκος"

-@miss little sunshine
η σύγχυση και οι δύσκολες καταστάσεις που βίωσε ο νεαρός μπορεί να οδηγήσουν και σ' αυτό που λες (κεφάλι στην άμμο)

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
δεν αντιλέγω, θα περάσει από δοκιμασία πάλι στο δικαστήριο ο νεαρός, αλλά δεν νομίζω ότι η άρνηση κατάθεσης είναι η λύση.

VAD είπε...

Eίναι δυνατόν να μην τον ενδιαφέρει αν αθωωθούν οι δολοφόνοι;

titus είπε...

Θείτσα έχεις πολλλλλλύ πλάκα!
Μου αρέσει που όλους τους προσφωνείς με το μου εκτός από μένα που δεν με χωνεύεις και την miss little sunshine που την έχεις δεδομένη (για σου ξαδελφούλα)
Μα πιο πολύ μου άρεσε αυτός που υπογράφει με Ν και τον αποκαλείς ΝιμουΝιμουΝιμου

hackaday είπε...

Από τη μια μεριά πιστεύω ότι το παιδί πρέπει να πάει και να καταθέσει αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και την αντίδραση του. όπως λες το σοκ που πέρασε και περνάει δεν είναι μικρό. Αυτ΄΄η η περίοδος της ζωής του θα τον τραυματίσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Meropi είπε...

-@Vad μου,
νομίζω ότι τον ενδιαφέρει, απλώς είναι συγχυσμένος.

-@hackaday μου,
ήδη τον έχει τραυματίσει η περιπέτεια του αυτή.

Meropi είπε...

-@titus
φαντάζομαι θα καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ.

Maria Tzirita είπε...

Ειλικρινά κι εμένα μου φαίνεται πολύ παράξενη η στάση του... Λες να φοβάται κάτι; Να τον εκβίασαν; Να τον εξαγόρασαν; Πολλά περνάν από το μυαλό μου... Το γράμμα σου πάντως ήταν εξαιρετικό Μερόπη μου, να'σαι καλά! Φιλιά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διαφωνώ με το νεαρό. Η φρασεολογία του πάντως δεν ξέρω από πού προκύπτει τέτοια. Είναι εντελώς στημένη και μοιάζει νομική διατύπωση ή αναρχική.

Ανώνυμος είπε...

ϊσως ο φόβος μιλάει Μερόπη μου. Είναι κομμάτι δύσκολο να έχει μια τέτοια φρασεολογία εκτός αν καθοδηγείται άνωθεν.

υγ. Παρ' όλα αυτά και για να μπω και γω στο πνεύμα των ημερών, έχουμε και 46 αρεοπαγίτες που πάνε να προκαταβάλουν, θαρρώ, τους εφέτες ανακριτές και αθωώνουν τον προκλητικό Ζαγοριανό...

Meropi είπε...

-@Μαρία μου γλυκιά,
να σαι κι εσύ καλά! Το παιδί πιστεύω ότι είναι πληγωμένο και συγχυσμένο.

-@Δείμο μου
Και να μην ήταν το παιδί αναρχικό, οι περιστάσεις που έζησε το ωθούν προς αυτό.Ελπίζω να το ξεπεράσει με τη βοήθεια αυτών που το αγαπούν.

-@Δώρα μου,
ως προς το πρώτο σκέλος του σχολίου σου ισχύει η απάντηση μου προς το @Δείμο.
Ως προς το το δεύτερο σκέλος, χμμμμ δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση. Ο Ζαγοριανός έκανε λάθη, αλλά, κατά τη γνώμη μου, τα αδικήματα (κακουργήματα) που του κατολογίζουν, δεν στοιχειοθετούνται. Και οι χαρακτηρισμοί του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τους Αρεοπαγίτες, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτοι. Προσκρούουν στη διάκριση των εξουσιών. Ίσως ανεβάσω αργότερα ένα ποστ. Θα δω....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ μαζί σου. Πάντως η πλάκα είναι ότι αν δεν εμφανιστεί φοβάμαι ότι τελικά θα προσμετρηθεί υπέρ του Κορκωνέα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σχετικό-άσχετο: παραδέχομαι τους δικηγόρους που είναι δικηγόροι και όχι τηλεδικηγόροι.

Μακάρι οι κανονικοί δικηγόροι να διαγράφατε από τους δικηγορικούς συλλόγους τους σικέ δικηγόρους. Αν μη τι άλλο θα έκανε καλό στο επάγγελμα σας.

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλύτερα από εμένα σε ποιους αναφέρομαι...