Σήμερα πήγα στο κομμωτήριο. Με χτένισε η Ντορέτα. Τη θυμάστε τη Ντορέτα? Είναι η χαμογελαστή Αλβανίδα κομμώτρια μου, για την οποία σας μίλησα εδώ. Αυτή τη φορά δεν ήταν και τόσο χαμογελαστή. Ήταν φανερό ότι κάτι τη βασανίζει. «Τι έχεις Ντορέτα μου και δεν χαμογελάς σήμερα?» τη ρώτησα. Και τότε η Ντορέτα, μου είπε τον πόνο της. Ο άντρας της έμεινε χωρίς δουλειά, εδώ και αρκετούς μήνες (ήταν οδηγός σε μια βιοτεχνία που έκλεισε). Όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε άλλη δουλειά και τώρα την πιέζει να γυρίσουν στην Αλβανία, στην πόλη καταγωγής τους που λέγεται Durrës. Είναι, λέει, μια παραθαλάσσια μικρή πόλη, όχι πολύ μακριά από τα Τίρανα, που αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια. Εκεί έχουν επιστρέψει και μερικοί συγγενείς τους που βρίσκονταν κι αυτοί στην Ελλάδα. Η Ντορέτα όμως δεν θέλει να επιστρέψει. Βρίσκεται στην Ελλάδα από 9 χρονών παιδάκι (τώρα είναι 28 χρονών). Την Ελλάδα νιώθει για πατρίδα της. Κάθε καλοκαίρι που πάει για 10 περίπου μέρες στην Αλβανία νιώθει, λέει, σαν ξένη. Αντιδρά στην επιστροφή και η μεγάλη κόρη της που πάει στο Δημοτικό Σχολείο. Κλαίει κι οδύρεται ότι θα χάσει τις φίλες της. Άσε, που δεν ξέρει καλά και τα αλβανικά. Δύσκολη κατάσταση.
Ντορέτα μου, ό,τι και να αποφασίσεις, σου εύχομαι καλή τύχη. Τη χρειάζεσαι, είτε μείνεις εδώ, είτε γυρίσεις πίσω στην πατρίδα σου ή μάλλον στην πατρίδα των γονιών σου.
Αφιερώνω σε σένα και στον άντρα σου το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη «Δραπετσώνα». Οι πιο κάτω στίχοι πάνε γάντι με την περίπτωση σου:
«Πάρ' το στεφάνι μας, πάρ' το γεράνι μας
στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή
Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου
εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί…» (όπου Δραπετσώνα βάλε Ελλάδα εσύ)
26 σχόλια:
Όμορφο αφιέρωμα, συγκινητικό. Με τόσα δικά της προβλήματα η Ελλάδα, πού να βρεθεί χρόνος και φαντασία, για πολιτκή αφομοίωσης των μόνιμων ξένων, που διαμένουν στη χώρα...
Καλό το τραγούδι που της αφιέρωσες, αλλά καλύτερα, θα ήταν αν έκανες έκκλιση στους αναγνωστώστες σου, για καμιά δουλειά στο σύζυγο της Ντορέτας.
Μερόπη γειά
συγκινητικό και πολύ πραγματικό στις σύχρονες κοινωνίες.
όμως "όπου γη, πατρίς".
τουλάχιστον η Ντορέτα έχει κάπου να πάει. Εμείς τι θα κάνουμε δεν ξέρω.
-@Φοίβο μου,
εύχομαι κι εγώ να βρει δουλειά ο άντρας της Ντορέτας. Είναι όμως πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Κάθε σπίτι έχει και τον άνεργο του.
-@vassper μου,
η Ντορέτα έχει εναλλακτική λύση, αλλά δεν της αρέσει καθόλου.
Οι μετανάστες Μερόπη μου επιστρέφουν στα πάτρια και οι ιθαγενείς ψαχνουν χώρα να μεταναστεύσουν...
Αυτά είναι τα χάλια μας Μερόπη... και πρόσεξε την Κυριακή μην και δεν ψηφίσεις Σγουρό και θυμώσει ο ηγεμόνας.
Δύσκολη πορεία η επιστροφή/ο επαναπατρισμός, αλλά ακόμη χειρότερη η ανεργία σε μία ξένη χώρα...Μακάρι αυτή τη φορά τουλάχιστον, να έχουν περισσότερη τύχη η Ντορέτα με την οικογένειά της εκεί.
-@Λύκε μου,
Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, την Κυριακή των εκλογών θα βρίσκομαι στην Κύπρο. Βρήκα ευκαιρία, επειδή κλείνουν τα Δικαστήρια, να επισκεφθώ για λίγες μέρες τα πάτρια εδάφη. Ο Σγουρός, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μπορούν να αρχίσουν την επανάσταση, χωρίς εμένα!
-@Λεμέσια μου,
ναι είναι σκληρή η ανεργία σε ξένο κράτος. Αλλά η Ντορέτα δεν νιώθει την Ελλάδα ξένο κράτος, απ' ότι τουλάχιστον λέει. Ίσως ο άντρας της να μην έχει την ίδια άποψη, γι' αυτό πιέζει για επαναπατρισμό.
Η πόλη της Ντορίτας, Μερόπη μου δεν είναι άλλη από το Δυρράχιο!
Η Γκρης εχει...3εκ Ντορετες
& 3 εκ...Ντορετους...
Εδω & 1000 χρονια,η ιδια δουλεια γινεται...
Καβαλλανε οι Αλβανοι τη Πινδο
& γινονται..." ελληνες "...
6εκ,το 60% του εθνους των Γραικων ειναι αρβανιτες,Αλβανοι που εκγραικιστηκαν ανα τους αιωνες,ξεχασαν την αλβανικη γλωσσα & εγιναν γενιτσαροι...
Νομιζουν οτι ειναι αρχαιοι & μισούν τους αδελφους τους Αλβανους...
Αφού τους ξεζουμίσαμε εικοσι χρόνια,νόμιμους ή παρανομους,αφού στηρίξαμε την τεμπελιά μας πάνω τους,τώρα πού να βρούν δουλειά,αντε πίσω πάλι,
"και τωρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;"αναρωτιέται ο ποιητης...
Αληθινό και τρυφερό και άδικο.. (για την Ντορέτα).
Καλή Κυριακή
Θα εγραφα το ποιμα με τους βαρβαρους.
Αλλα με προλαβε ο VAD...
Ηθελα να πω μια "μαχαιρωτη" σκεψη...
Να εντυπωσιασω...
Μα ηρθε ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ με το τσεκουρι...Και μου το κατεβασε στην κεφαλη...Τιποτα δεν εμεινε για να πω...
ΜΟΝΟ...
Μηπως να τουλεγες...Αν ευρισκε και καμμια δουλεια για μενα...
Στο Δυρραχιο...
Θα με εσωνε...
Αδικο για την Ντορετα και για την οικογένεια της να μεταναστεύσουν (και πάλι). Αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Χωρίς δουλειά οι επιλογές μειώνονται πολύ. Βασικά συνήθως υπάρχει μόνο μία, η μετανάστευση σε τόπο με το μικρότερο κόστος. Ειδικά αν εκεί υπάρχει σπίτι. Κάπως έτσι σκεφτόμουν κι εγώ τον καιρό που απολύονταν όλοι οι φίλοι στο Λονδίνο. Πως θα είναι όταν θα τα μαζεύω για Σαλονίκη...ευτυχώς τη γλίτωσα. Μακαρι να βρεθεί κάτι και για τον άντρα της Ντορέτας. Χαλεποί καιροί...
-@Αθεόφοβε μου,
τώρα το συνειδητοποιώ αυτό που λες. Ότι δηλ.Durrës είναι το Δυρράχιο. Αυτό σημαίνει ότι η Ντορέτα κατά βάθος παραμένει Αλβανίδα (καλό είναι αυτό, όχι κακό). Ένας Έλληνας θα το έλεγε Δυρράχιο. Έτσι δεν είναι? Ή λέω βλακείες???
-@harry μου,
στη θεωρία σου, που την έχεις επαναλάβει πολλάκις, έχεις εν μέρει δίκιο. Το δίκιο είναι ότι πράγματι ένα μέρος των σύγχρονων Ελλήνων είναι οι Αρβανίτες, οι οποίοι δεν είναι άλλο παρά Αλβανοί ή Ιλλύριοι, όπως τους έλεγαν τότε. Αυτοί λοιπόν κατέβηκαν στον Ελλαδικό χώρο τον 13ο αιώνα, επί Βυζαντίου, αν δεν κάνω λάθος, και σιγά σιγά αναμείχθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, απέκτησαν δε συν τω χρόνω ελληνική συνείδηση. Είναι λοιπόν Έλληνες σήμερα και όχι Αλβανοί.
-@VAD μου,
τώρα έχουμε βρει άλλους βαρβάρους να ξεκατινιαζόμαστε. Τους λαθρομετανάστες από την Ασία (Αφγανούς, Πακιστανούς, Ιρακινούς κλπ).
-@Βάσσια μου,
χαίρομαι που θεωρείς τρυφερό το ποστ μου. Όσο για τη Ντορέτα, όσο και αν τώρα της φαίνεται τραγικό να γυρίσει πίσω, ίσως να της βγει σε καλό τελικά.
-@Μαχαίρη μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Και μετά, αν τελικά μετακομίσει στο Δυρράχιο η Ντορέτα, θα της πω και μια καλή κουβέντα για σένα.
-@NdN μου,
Αλήθεια, πως σου φαινόταν η προοπτική της Θεσσαλονίκης? Νομίζω ότι κάποιος που έχει μάθει να ζει μόνος του στο Λονδίνο, λίγο δύσκολα θα προσαρμοζόταν στη Σαλονίκη. Ή κάνω λάθος?
Δύσκολες καταστάσεις στην οικογένεια της Ντορέτας και για αυτήν ακόμη δυσκολότερα αφού θα ξανανιώσει ξένη και μάλιστα στην ίδια της τη πατρίδα.
Τι να κάνει και ο σύζυγος άμα δεν μπορεί να βρει δουλειά; Μακάρι τουλάχιστον εκει να έχει δουλειά.
Ρε συ Μερόπη, αυτό το ηφαίστειο που έκανε μπουμ στην Ινδονησία γιατί το λένε "Μερόπη";
-@Σταλαματιά μου,
μακάρι να γίνει ό,τι καλύτερο για την οικογένεια. Και το καλύτερο είναι να έχουν και οι δύο σύζυγοι δουλειά. Είτε εδώ, είτε εκεί.
-Βρε @Ασκάρ, με γεια τα μάτια. ΜΕΡΑΠΙ λέγεται το ηφαίστειο, όχι Μερόπη!
Με την κατάσταση στην Ελλάδα δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μη ζει ο ίδιος ή να μην είναι μάρτυρας ενός δράματος ή μιας κρίσιμης κατάστασης.
Ελπίζω να βρούν τη σιγουριά και την ειρήνη όπου κι αν βρεθούν οι φίλοι σου!
Πολλά φιλιά! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Σε κάθε περίπτωση, Meropi μου, έχουν φύγει "καραβιές" ευρω στη γειτονική χώρα, προϊόν (μαύρο φυσικά) του κόπου και του μόχθου αυτού του λαού στη χώρα μας. Αν θα αναγκαστούν κάποιοι να επιστρέψουν εξαιτίας της κρίσης δεν το γνωρίζω, γνωρίζω όμως ότι πολλοί από τους πρώτους μετανάστες έχουν τακτοποιηθεί καλά, σχεδόν έχουν ενσωματωθεί με τις τοπικές κοινωνίες και βιώνουν από κοινού με τους Ελληνες τα προβλήματα.
Η ΠΡΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΦΙΚΤΟΥ
http://anisixos.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
'Ηταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Φανερό ότι η "ευημερία" της Ελλάδας ήταν πλαστή. Βασισμένη στα δανεικά. Και καλά, οι Αλβανοί, έχουν τουλάχιστον μια πατρίδα (όντως αναπτυσσόμενη), έστω που δεν τη γνωρίζουν, να επιστρέψουν σ' αυτήν. Εμείς που να πάμε;
-@Hellenic Potion μου,
ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και τις ευχές σου. Να σαι καλά
-@Ευάγγελε μου,
πράγματι η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών έχουν ήδη προσαρμοστεί και θα έλεγα ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Τόσο που μια μερα παρακολουθώντας ένα ντοκιμεντέρ για τον Αγιο Παντελεήμονα, άκουσα μερικούς Αλβανούς να παραπονιούνται για τους (Ασιάτες) μετανάστες!
-@Ανήσυχε μου,
διάβασα τις ανησυχίες σου.
-@Heliotypon μου,
εμείς (και ειδικά όσοι δεν βρισκόμαστε πια στην πρώτη νιότη)είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε εδώ και και να κάνουμε υπομονή.
Σε ευχαριστώ για το link. Δεν είχα διαβάσει την ιστορία της Ντορέτας. Είναι τραγικές οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων που μεγάλωσαν εδώ και εντάχθηκαν στην κοινωνία μας.
Τώρα οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες τους διώχνουν. Οπως λες χαρακτηριστικά "κάθε σπίτι έχει τον άνεργό του".
Εύχομαι το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Ειλικρινά ας κάνει ο καθένας μας ότι μπορεί να τους βοηθήσει (κυρίως παρέχοντάς τους δουλειά (άν μπορεί)
Την καλημέρα μου
Δημοσίευση σχολίου