Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα, η χώρα των "ειδημόνων" και των "αρμοδίων"!





Τις προάλλες άκουγα μια, χαριτωμένη είναι αλήθεια, διαφήμιση στο ραδιόφωνο. Μια γυναίκα κι ένας άνδρας συνομιλούν και η γυναίκα ρωτά τον άντρα με τι ασχολείται. «Είμαι καρδιοχειρουργός στο Seattle Grace Hospital» απαντά αυτός γεμάτος αυτοπεποίθηση. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καρδιοχειρουργός, ούτε καν γιατρός, απλώς βλέπει τη σειρά «Grey’s Anatomy» στην τηλεόραση και νομίζει ότι αυτόματα απέκτησε γνώσεις καρδιοχειρουργικής. Γέλασα, γιατί αναλογίστηκα πόσοι Έλληνες κάνουν το ίδιο! Η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα. Ακούς παντού «ειδήμονες» να σου αναλύουν θέματα ιατρικής, οικονομίας, πολιτικής, νομικών κλπ με τον αέρα του πανεπιστήμονα.

Έτσι, μεταξύ άλλων, γίναμε όλοι νομικοί και δίνουμε νομικές συμβουλές. Προχθές ένας συγκάτοικος ήρθε να πληρώσει τα κοινόχρηστα (δυστυχώς, είμαι διαχειρίστρια φέτος) και με παρακάλεσε να αγοράσω κλειδαριά και να κλειδώσω το ντουλάπι με τους μετρητές της ΔΕΗ, για να μην μπορούν, λέει, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να έχουν πρόσβαση και να μας κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αν δεν το πληρώσουμε, λόγω του τέλους ακινήτου. Και αυτός, όπως μου είπε, δεν έχει σκοπό να πληρώσει το εν λόγω τέλος. Θα πάει, λέει, σε ένα ATM Tράπεζας και μ' ένα περίεργο τρόπο (που δεν τον πολυκατάλαβα) θα πληρώσει μόνο την αξία του ρεύματος. Πρέπει όμως, συνέχισε, να είναι κλειδωμένο το ντουλάπι, για να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης του σπιτιού του. Όταν τον κοίταξα περίεργα, με πληροφόρησε ότι αυτή η φαεινή ιδέα- συμβουλή κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, αλλά και σε ΜΜΕ και ότι την έχουν δώσει νομικοί. Έλα Χριστέ και Παναγία! Τι είδους νομική συμβουλή είναι αυτή!! Είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση και οι απανωτοί φόροι και τέλη μας κτύπησαν όλους κατακέφαλα. Του απάντησα ότι καταλαβαίνω τον πόνο του και τις οικονομικές δυσκολίες του, άλλωστε σχεδόν όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, αλλά δεν μπορώ να κλειδώσω το ντουλάπι, είναι παράνομο. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση στους μετρητές, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, είναι ιδιοκτησίας της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και όχι δικοί μας. Αν αποκόψουμε την πρόσβαση, υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλη την πολυκατοικία. Του είπα δε ότι αν δεν πειστεί η Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο, ο μόνος νόμιμος τρόπος να μην του κόψουν το ρεύμα, ενώ δεν έχει πληρώσει το τέλος ακινήτου, είναι να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Με κοίταξε δύσπιστα, κούνησε το κεφάλι του και έφυγε.

Χθες διάβασα με έκπληξη στον ηλεκτρονικό τύπο (βλέπε εδώ) ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα έβαλε με το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας που εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτου, για το οποίο είχε εσφαλμένα υπολογιστεί το τέλος ακινήτου. Απέδωσε δε στο Δικαστήριο υπέρβαση δικαιοδοσίας και προανήγγειλε παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Χριστός κι Απόστολος! Τίποτε σ’ αυτόν τον τόπο δεν αφήνουν να το κρίνουν οι αρμόδιοι. Και ο μόνος αρμόδιος κ. Υπουργέ μου, για την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου σε μια συγκεκριμένη υπόθεση, είναι τα Δικαστήρια και όχι εσύ που είσαι εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Εξουσίας, ούτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που επικαλείσαι.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα διαβάσει την είδηση αυτή και ο γείτονας και θα γελά μαζί μου για τη συμβουλή που του έδωσα να καταφύγει στο Δικαστήριο.

----------------------

Προσθήκη: 

Επειδή ο φίλος συμπλόγκερ @giorgos με ρωτά ποια η έννοια του άρθρου 77 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «Η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στη νομοθετική λειτουργία» έχω να κάνω την εξής διευκρίνιση: Η συνταγματική επιταγή αυθεντικής ερμηνείας των νόμων αποκλειστικά από το νομοθέτη συνιστά κανόνα που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ της Νομοθετικής Εξουσίας (Βουλής) και της Εκτελεστικής Εξουσίας (Κυβέρνησης). Απαγορεύει δε στη δεύτερη (δηλ. στην Κυβέρνηση) να ερμηνεύει αυθεντικά τη βούληση της πρώτης. Μόνο η Νομοθετική Εξουσία έχει την αρμοδιότητα έκδοσης ερμηνευτικών νόμων. Το άρθρο 77 δεν αφορά και δεν δεσμεύει τη Δικαστική Εξουσία, κατά την εκτέλεση της συνταγματικής της αποστολής. Στο πλαίσιο της εν λόγω αποστολής τους, τα Δικαστήρια δεν προβαίνουν σε αυθεντική ερμηνεία των νόμων, αλλά έχουν την εξουσία να ερμηνεύουν τις νομοθετικές διατάξεις που είναι κρίσιμες για την επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς που φέρεται, εκάστοτε, ενώπιον τους. 



25 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Kαλά τα λές Μερόπη μου, και η νομική σου συμβουλή ειναι σωστή. Αλλα στο Ελλαδιστάν ο νόμος αποτελεί χόμπυ της εξουσίας. Πιο σημαντική θέση έχουν οι δημοσιοσχετίστες. Οπως ο Professor Benizelos.

monahikoslikos είπε...

Καθόλου τυχαία δεν ήτανε η έκρηξη Βενιζέλου για τους δικαστές της Καλαμάτας, έχει παρελθόν αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς ο (και συνταγματολόγος) υπουργός.

santa maura είπε...

μερόπη καλημέρα , τελικά αυτό τό αρθρο 77 τού συντάγματος τί εννοεί οταν λέει οτι : Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ,ποιά είναι η "νομοθετική λειτουργία αυτή πού φκάχνει τούς νομους ? δηλαδη οι βουλευτές ?

Meropi είπε...

-@Locus μου,
στο Ελλαδιστάν, δυστυχώς, οι νόμοι εκδίδονται για να παραβιάζονται.

-@Λύκε μου,
κι εγώ, να πω την αλήθεια, δεν περίμενα αυτή την έκρηξη του Βενιζέλου.

Meropi είπε...

-@giorgo μου,
Πρόσθεσα ένα κειμενάκι στην ανάρτηση, για να λύσω την απορία σου. Μπορείς να το διαβάσεις. Ελπίζω να το έγραψα αρκετά κατανοητά.

Λεμέσια είπε...

Μου θύμισες μια χαριτωμένη κυρία στην Κύπρο, η οποία έλεγε ότι καταλάβαινε τα ισπανικά, επειδή παρακολουθούσε για χρόνια λατινοαμερικάνικες τηλενουβέλες. Και μετά με ρωτούσε αν η λέξη τραβάχο σημαίνει...αγάπη. :)

Καλή Κυριακή, Μερόπη μου.

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
Επειδή εγώ δεν παρακολουθώ λατινοαμερικανικές σειρές, αλήθεια τι σημαίνει τραβάχο????

Λεμέσια είπε...

trabajo - εργασία
amor - αγάπη

:)

Do it yourself είπε...

...Ου μην αλλά...
και των τεχνοκρατών, των κλεφτοκρατών, των ακράτητων, των κρατημένων, των κρατικοδίαιτων και των εν γένει κρατούντων...

Όμως...

«Γιάαααα περάστε, γιά περάστε!(*)
Έχω πράμμα που σαλεύει!»


Άσε που μπορεί και να ξε-σαλεύει ή να ξεσαλώνει...

Άσε που σηματοδοτεί και μιά "Do It Yourself" λίσν σντικρατική στάση...

-----------------
(*) από το duityrself.blogspot.com

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είμαστε έθνος πανεπιστημόνων και ειδημόνων. Τα ξέρουμε όλα. Πόσο δίκιο έχεις.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς τι ξερώλες έχω συναντήσει που να μου δίνουν συμβουλές για το ανεύρυσμα που είχα πάθει...

Όσον αφορά τη ΔΕΗ ο χειρότερος είναι ο Φωτόπουλος που νομίζει ότι είναι τσιφλίκη του... ή μάλλον %#$%^#%^#

Παράξενο για τον Βενιζέλο μιας και είναι νομικός πίστευα ότι γνωρίζει τη νομοθεσία.

αθεόφοβος είπε...

Γράφεις ανοησίες!
Κάτω τα χέρια από τον Βενιζέλο!
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και επίσης ,όπως δήλωσε και ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν υπάρχουν νόμοι παρά το εθιμικό δίκαιο το οποίο και επικρατεί και γι΄ αυτό και γι΄αυτό είπε:

Για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει!

Αμ πως! που έλεγε και ο Χατζηχρήστος!

καλημέρα είπε...

Δηλαδή πάρε τον ένα και χτυπα τον άλλο Μερόπη μου, από πουθενά δε γλυτώνεις...
Παντως καλού κακού τσεκαρω απο καιρού εις καιρόν και τον εαυτό μου για να προλαβω το κακό γιατί ο ιος της ξερολίασης χτυπαει αδιακρίτως και επικινδύνως,
αμα δεν το καταλαβω μοναχια μου και καταλαβεις τίποτα περιεργο πανω μου, στείλε μηνυμα, καλά;

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
ευχαριστώ για την ενημέρωση. Τώρα μπορώ να λέω ότι ξέρω λίγα Ισπανικούλια!!! Χα χα χα!

-@Do it yourself
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου.

Meropi είπε...

-@Δείμο μου,
εγώ πάντως τα ξέρω σχεδόν όλα!!!! Χα χα χα!

-@Γιάννη μου,
και ο Φωτόπουλος συγκαταλέγεται μεταξύ των κατ' εξοχή "αρμοδίων". Θα εξετάζει, λέει, ποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος και σ' αυτούς δεν θα κόβει την ηλεκτροδότηση. Ήθελα να ξερα ποιος του έδωσε αυτή την αρμοδιότητα.

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
ναι, πρόσεξα κι εγώ αυτή την ωραία ατάκα του Πρύτανη του ΑΠΘ. Και μετά περιμένω από το γείτονα να ξέρει τι είναι νόμιμο και τι όχι.

-@Καλημέρα μου,
εγώ πάντως, καμιά φορά, συλλαμβάνω τον εαυτό μου να είναι, λίγο, ξερόλας. Αμαρτία ξεμολογημένη.

gerasimos είπε...

Άσε Μερόπη παλιοκατάσταση. Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα εκνευρίζουν εμάς που πραγματικά τα ξέρουμε όλα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μάλλον ο Τσίπρας μιας και είναι κολλητοί... ή μάλλον ^$^%$%&&%&$^$&

Meropi είπε...

-@Γεράσιμε μου,
πόσο με καταλαβαίνεις! Ξέρεις τι είναι να τα ξέρεις όλα και να έρχεται ο άλλος που δεν ξέρει τίποτε να σου δίνει συμβουλές? Χα χα χα!!!

-@Γιάννη μου,
έχω την εντύπωση ότι κάνεις λάθος. Κάπου διάβασα ότι ο Φωτόπουλος είναι συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η πλάκα είναι πως ο Βενιζέλος είναι πραγματικά «ειδήμων»!
Παρ’ όλ’ αυτά, η απελπισία τον έχει ζαλίσει...

Ευάγγελος είπε...

'Εχουμε όλοι... Χτυποκάρδια στο... κρανίο, που λέει κι η Ακρίτα, Meropi μου! Γι' αυτό.... Λάβε τα Μέτρα σου!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είναι αλλά του αντιμνημονιακού για αυτό φωτογραφίζεται συνέχεια με τον Τσίπρα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Άλλωστε είναι οπαδός του Ανδρέα, άρα τα λέει όλα :(

Meropi είπε...

-@Ασκάρ μου,
η αναφορά μου προς το Βενιζέλο ενέχει τη μομφή ότι παριστάνει τον "αρμόδιο"!

-@Γιάννη μου,
ναι, τον είδα και χθες πλάι στον Τσίπρα. Είναι του λεγόμενου βαθέως (παλιού) ΠΑΣΟΚ που είναι εκτός επίσημης γραμμής του νέου ΠΑΣΟΚ.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
την είδα την Έλ. Ακρίτα στο MEGA. Μ' αρέσει το λεπτό της χιούμορ. Και πόσο καίριος ο τίτλος του νέου βιβλίου της "Χτυποκάρδια στο κρανίο"!!!!