Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Άμστερνταμ (Μέρος Α΄)




Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα την πόλη του Άμστερνταμ. Ο άντρας μου την είχε επισκεφθεί πάλι, αλλά Χειμώνα (Φεβρουάριο) και δεν αποκόμισε και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μουντή πόλη είναι, μου είπε. Άλλοι που την είχαν επισκεφθεί καλοκαίρι μου είχαν πει ότι είναι χαρούμενη πόλη. Έτσι πήγα μη ξέροντας τι ακριβώς να περιμένω.

Ευτυχώς ήμουν προετοιμασμένη για τον καιρό. Την προηγούμενη μέρα μπήκα στο διαδίκτυο και είδα ότι τις μέρες που θα μέναμε εκεί η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαινόταν από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Ωραία, σκέφτηκα, θα φύγω από τις ζέστες της Αθήνας και θα συναντήσω και πάλι την Άνοιξη. Τη συνάντησα? Η απάντηση είναι ναι, συνάντησα την Άνοιξη με βροχή αλλά και περιόδους λιακάδας, ενώ στην Ελλάδα το καλοκαίρι με τις ζέστες του και ….τις φωτιές του βρισκόταν στο φόρτε του.

Πρώτη καλή συγκυρία. Το ξενοδοχείο μας ήταν στην Πλατεία Διασκέδασης (Leidse plein). Μια χαρούμενη πλατεία με ωραίες καφετέριες και εστιατόρια και χώρο για ….αυτοσχέδιες παραστάσεις. Καθένας που είχε ταλέντο ή νόμιζε ότι είχε τελοσπάντων, ξεδίπλωνε εκεί το ταλέντο του ή τη …λόξα του. Άλλοι χόρευαν, άλλοι έδιναν ροκ παραστάσεις. Μέχρι ένας με βιόλα ήταν εκεί και έδινε παράσταση! Ποια ήταν η καλύτερη παράσταση που παρακολούθησα? Ένα ακροβατικό από ένα ….κακομοίρη. Λοιπόν να πώς έγινε. Καθώς καθόμασταν στην πλατεία, ήρθε ένας τύπος κάπως κακομοίρης, κάπως περιθωριακός. Ήταν και λίγο καμπούρης. Άρχισε λοιπόν να στήνει κάτι σαν τροχαλία και η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι κάποιο έργο θα άρχιζε εκεί (πολλά έργα ήταν σε εξέλιξη στο Άμστερνταμ) και στείλανε τον ανθρωπάκο να στήσει την τροχαλία. Αμ δε, δεν ήταν εργάτης! Το αντιλήφθηκα όταν άρχισε να γδύνεται. Έβγαλε την μπλούζα, το παντελόνι, να μην πολυλογώ, τα βγαλε όλα και έμεινε με ένα …στρινγκ!! Ανέβηκε μετά σ’ ένα σχοινί και έκανε κάτι σαν….ακροβατικά (!!!)




Μόλις τέλειωσε την παράσταση του, πήρε το δίσκο και πέρασε απ’ όλα τα τραπέζια. Πρέπει να μάζεψε καλό μεροκάματο ο …καλλιτέχνης. Την άλλη μέρα, την ίδια ώρα, εκεί ήταν και έδωσε πάλι την παράσταση του… Χα χα χα!!




Τι άλλο μου κανε εντύπωση στο Άμστερνταμ? Τα ποδήλατα…. Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι αυτή η πόλη έχει 980.000 κατοίκους και 1.200.000 ποδήλατα!!!! Τα αυτοκίνητα είναι σχετικά λίγα και υπό διωγμό, με ψηλούς φόρους, ψηλό κόστος συντήρησης, ψηλές τιμές καυσίμων (1,60€ περίπου το λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη) και κάμερες κυκλοφορίας να τα παρακολουθούν παντού. Η παραμικρή παράβαση των οδηγών καταγράφεται και τους έρχεται το πρόστιμο στο σπίτι σε 2-3 μέρες (στην Ελλάδα θα είχαμε λύσει το πρόβλημα του προϋπολογισμού αν εφαρμοζόταν το μέτρο χα χα χα!).




Το 60% της κυκλοφορίας γίνεται με ποδήλατα. Βοηθά βέβαια το ότι η πόλη είναι επίπεδη. Και τι δεν είδαμε πάνω στα ποδήλατα! Νέους, γέρους, μωρά, κοστουμαρισμένους, ατημέλητους, σκυλιά, γατιά κλπ. Και ο ποδηλάτης ο βασιλιάς του Άμστερνταμ. Οι καλύτεροι χώροι για κυκλοφορία είναι οι ποδηλατοδρόμοι. Ο ποδηλάτης έχει πάντα δίκιο. Έτσι και κάνει το λάθος ο πεζός και μπει σε ποδηλατοδρόμο, κινδυνεύει άμεσα. Μη έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες της πόλης, τις πρώτες μέρες κατέβαινα σε ποδηλατόδρομο περνώντας το για πεζοδρόμιο. Δύο φορές κινδύνεψα να βρεθώ φαρδιά πλατιά ξαπλωμένη κάτω κι ένα ποδήλατο να περνά από πάνω μου. Με άρπαξε ο άντρας μου την τελευταία στιγμή. Τι κάνουν οι ποδηλάτες όταν βρέχει? Απλούστατα φορούν κάτι τεράστια αδιάβροχα με κουκούλα και συνεχίζουν απτόητοι. Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη που πήγα πριν μερικά χρόνια και είδα χοντρούς και έφριξα, στο Άμστερνταμ οι χοντροί είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών είναι στυλάτοι και γυμνασμένοι. Και πώς να χοντρύνουν, αφού γυμνάζονται συνέχεια ποδηλατώντας! Μη νομίζετε δε ότι έχουν τίποτε ακριβά ποδήλατα. Όχι, κοινά ποδήλατα είναι, απλώς έχουν διάφορα διακριτικά για να τα ξεχωρίζουν. Άσε που κλέφτες τα κλέβουν συνέχεια. Υπάρχει δε, λέει, ένας χώρος δίπλα στο Πανεπιστήμιο, όπου πωλούνται τα κλεμμένα ποδήλατα. Με 15-20 ευρώ αγοράζεις ένα τέτοιο.







Η συνέχεια των εντυπώσεων στο επόμενο….. Δεν θα γλυτώσετε τόσο εύκολα από μένα. Χα χα χα!!

26 σχόλια:

Roadartist είπε...

εμ.. άμστερνταμ είναι αυτό!
Ο καλλιτέχνης που περιγράφεις εδώ θα είχε οδηγηθεί στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Ενώ τουλάχιστον εκεί υπάρχει ελευθερία κινήσεων! Εσένα πάντως σε ενθουσίασε και σου έφτιαξε τη διάθεση απο οτι φανηκε.. και πως αλλιως θα μου πεις..Αυτό παντως είναι σίγουρα ελευθερία..! Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου!

Unknown είπε...

καταπληκτικά τα νέα σου.

Meropi είπε...

-@ Roadartist μου,
πράγματι τη διάθεση μου την έφτιαξε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης. Θαύμασα το θάρρος και την αυτοπεποίθηση του. Χα χα χα!

-@ Ελένη μου,
ναι πέρασα πολύ ωραία στο Άμστερνταμ. Καλό καλοκαίρι και σε σένα.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου, ονειρεμένη πόλη το Αμστερντάμ!! Και εσύ μου τη θύμισες πάλι με τον καλύτερο τρόπο!
Η δροσιά της, τα ποδήλατά της, τα διάφορα happenings στους δρόμους και στις πλατείες της, οι γυμνασμένοι και λεπτοί κάτοικοί της!!
Από λουλούδια δεν είδατε τίποτε;; Μάλλον στην επόμενη ανάρτηση σου θα τα δούμε!!
Το κακό είναι ότι όταν γυρίζουμε πίσω στο μπάχαλο αυτό που είναι η Ελλάδα, από τις οργανωμένες αυτές χώρες, η πίκρα είναι ...μεγάλη!!
Καλό απόγευμα φιλενάδα μου. Και σε άλλα με υγεία!!

Meropi είπε...

-@ Μαριάνα μου,
τα λουλούδια τα είδαμε στην αγορά λουλουδιών. Οι τουλίπες ανθίζουν Απρίλιο - Μάιο και τότε είναι ανθισμένη όλη η ύπαιθρος. Εμείς μόνο πράσινα λιβάδια είδαμε.

stalamatia είπε...

Καλώς την ,άκου ο άλλος με το στριγκ!!!.Που φτάνει ο άνθρωπος όμως έ?Αστεία αστεία το μεροκάματο το βγάζει αξιοπρεπώς?

Takiz είπε...

Και τώρα που μας έκανες να ζηλέψουμε τόσο πολύ, νομίζεις ότι θα την γλυτώσεις τόσο εύκολα;;;;;

Δεν νομίζω, περιμένω με αγωνία την συνεχεία.

Πάντως μην αναφέρεις πολύ φωναχτά αυτά που είδες εκεί θα προκαλέσεις διατάραξη κοινής Ησυχίας.

καλό σου βράδυ

vagnes είπε...

Δεν εχω ταξιδεψει εξω καθολου και μου αρεσουν οι περιγραφες που κανετε ολοι σας, οταν επισκεπτεστε ξενες χωρες. Ειναι σαν να ταξιδευω και γω.
Μακαρι να ηταν και οι δικες μας πολεις ποδηλατοκρατουνενες.
Σ' ευχαριστω και καλωσορισες.

Unknown είπε...

Good old Amsterdam. Που να το έκανε εδώ ο τύπος με το στρινγκ. Θα είχε βγεί ο στρατός κι ο Άνθιμος να τον μαζέψουν. Τι ωραίες θυμησούλες που μας χάρισες. Ευχαριστούμε Μερόπη.

Meropi είπε...

-@ Σταλαματιά μου,
κι εγώ θεωρώ ότι το μεροκάματο το βγάζει αξιοπρεπώς. Πάντως πιο αξιοπρεπώς από κάτι άλλους....Τι έγινε εσύ εδώ είσαι? Θα πας Κύπρο καθόλου?

-@ Τάκη μου,
εδώ είσαι ακόμα, δεν έφυγες για διακοπές? Όρεξη να χεις και θα διαβάσεις και τη συνέχεια.

Meropi είπε...

-@ vagnes μου,
κι εμένα μου αρέσει να διαβάζω ταξιδιωτικές εντυπώσεις, αλλά και να ταξιδεύω. Κάθε φορά που γυρνώ πίσω από Ευρώπη έχω μια ελαφριά μελαγχολία γι' αυτά που είδα εκεί και δεν βλέπω εδώ...

-@ Μαριάνα μου,
απ' ότι κατάλαβα έχεις ωραίες θύμησες από Άμστερνταμ. Καλή σου μέρα

αντωνης είπε...

Μεροπη καλημερα, καλως ηρθες.

Περιμενω και τη συνεχεια...

Unknown είπε...

Ναί Μερόπη πολύ καλά το κατάλαβες. Είδες το Amsterdam έχει μόνο 980.000 κατοίκους και η Αθήνα 4.500.000 εκατ. Δεν είμαι σίγουρη όμως, τόσοι είναι στην την Αθήνα;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την "κόκκινη συνοικία" καθώς και τα μαγαζιά που προσφέρουν κρητικούς μπάφους!

Meropi είπε...

-@ Αντώνη μου,
καλώς σε βρήκα. θα την γράψω τη συνέχεια σε λίγες μέρες.

-@ Μαριάνα μου τόσοι περίπου είναι στην Αθήνα. Η Ελλάδα επειδή έχει πολλά βουνά μαζευτήκαμε οι πιο πολλοί στις πεδιάδες, ενώ η Ολλανδία είναι όλη επίπεδη και οι κάτοικοι της σκορπίζονται παντού.

-@ Ασκάρ μου,
έχω ήδη γυρίσει Αθήνα. Την κόκκινη συνοικία την επισκέφτηκα, τα άλλα μαγαζιά όμως όχι. Τι είναι οι μπάφοι?

αντωνης είπε...

@Ασκαρ χααχαχαχαχα

Μεροπη, ειναι κατι "λουλουδακια" που φυτευουν σε πολλες περιοχες της Ελλαδος και τα εξαγουμε. Στην Ολλανδια αν δεν κανω λαθος ειναι ελευθερη η χρηση τους.

οκ?

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θύμησες τώρα...Ήπιατε μπύρες δίπλα στα χράχτεν; Εγώ αγόραζα κα τα ποτήρια, αλλά τα άφησα προίκα σε πρώην καλό :(
Κατά τα άλλα, αν κι έχω πάει δυο φορές, ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα Ολλανδία. Ωραίοι άνθρωποι. Περιμένω περισσότερες φωτό

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
τώρα κατάλαβα τι είναι οι μπάφοι. Κι εγώ σκεφτόμουνα τι δουλειά έχει το κρητικό φαί (έτσι το νόμιζα) στο Άμστερνταμ. Χα χα χα!!! Πάντως εγώ δεν πήρα είδηση για μπάφους.

-@ Dora μου,
μπύρα ήπιαμε, κυρίως στη Leidse Plein. Στη δεύτερη συνέχεια θα βάλω κι άλλες φωτο. Όρεξη έχεις να δεις.

Σοφία είπε...

Πολύ ωραία περιγραφή! Εννοείται ότι περιμένουμε τη συνέχεια. Ο γυμνός ακροβάτης όλα τα λεφτά!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλή μου, εάν στην Ελλάδα καταγράφονταν τουλάχιστον το 50% των παραβάσεων, δεν θα σκοτωνόμασταν στους δρόμους! Το Αμστερνταμ είναι από τις πόλεις που θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ.

Nikos Lioliopoulos είπε...

καλως την ...Ολανδεζα!.
ολοι αδύνατοι ε ; Φοβερό ! μα δεν ανακάλυχαν ακόμη τον γύρό;
η μήπως τα "ελαφρά" εχουν και τέτοιες ευεργετικές ικανότητες; λεω εγώ.
για το Στρινγκ δεν θα σχολιάσω!!!

για τα ποδήλατα εχω μόνο μια ερώτηση .
βάζει κανεις την αλυσίδα εν κινήσει;
Αναμένουμε το μέρος Β.
Καλημέρα.

stalamatia είπε...

Χωρκανή βάλε το δεύτερο μέρος μπας και δροσιστούμε. Μέχρι τέλος Αυγούστου που θα πάω Κύπρο.(Εκεί θα συνεχίσω το δεύτερο τσουρούφλισμα) πολύ μαζοχισμός

δεσποιναριον είπε...

Συμπληρωνω αυτο που ειπε ο Νικος. Καλως τη "μικρη ολλανδεζα" . Πολυ ομορφα ολα Μεροπη, το διασκεδασες. Ο Κυριος με το στρινγκ παρα την ηλικια του ακροβατει, μπραβο του. Τετοια πολλα βλεπεις στη βορρεια Ευρωπη. Στο ΑΜστερνταμ δεν εχω παει αλλα στην Κοπενχαγη που επισης ισχυει αυτο με τα ποδηλατα κανουν και το εξης ωραιο. Εχουν χωρους με ποδηλατα που νοικιαζεις εναντι μικρου αντιτιμου και μπορεις να τα αφησεις σε παρομοιο χωρο σε αλλο σημειο της πολης. Ανασα απο τα καυσαερια. Περιμενουμε και τη συνεχεια.

Meropi είπε...

-@ Σοφία μου,
πράγματι όλα τα λεφτά ο ακροβάτης. Χα χα χα!

-@ Penny μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Αν είχαμε κάμερες για την κυκλοφορία και τον προϋπολογισμό θα ωφελούσε και τα ατυχήματα θα προλαμβάναμε. Δύο σε ένα!

Meropi είπε...

-@ Νίκο μου,
όταν ποδηλατείς επί ώρες την ημέρα, μπορείς να φας όσους γύρους θέλεις!!!

-@ Σταλαματιά μου,
εκεί πήρα δροσιά για αρκετό καιρό. Και γω στην Κύπρο προτιμώ να πηγαίνω αρχές Σεπτεμβρίου, γιατί το καλοκαίρι δεν αντέχεται....

-@ Δέσποινα μου,
Ολλανδέζα ναι...μικρή όχι. Χα χα χα! Να πας στην Ολλανδία, θα σου αρέσει. Εγώ αντίθεται δεν έχω πάει στην Κοπεγχάγη. Πήγα όμως στο Όσλο, σπούδαζε ο γιος μου εκεί. Υπάρχουν και στο Όσλο πολλά ποδήλατα, τουλάχιστον το καλοκαίρι που πήγα εγώ. Άλλοι λαοί με οικολογική συνείδηση αυτοί...

marayia είπε...

Καλως την ταξιαδιαρα μας!Το Αμστερνταμ δεν χορταινεται Μεροπακι! εχω παει δυο φορες και ακομα νιω8ω οτι δεν εχς δει παρα ελαχιστα! Ειναι απο τις πολεις πυ ευχαριστως θα ξαναπηγαινα σε πρωτη ευκαιρια!
Για τα ποδηλατα.. στην αθηνα .. ξεχνας οτι εδω δεν τα εχουμε ολα ισιωμα!
Τολμα να ανεβεις την Κατεχακη να δεις τι σημαινει τεστ κοπωσεως!Ασε που 8α σε φανε "λάχανο" χαχαχ εκτος κι αν αποφασισεις να αυτοκτονησεις! Μονο στην περιοχή του.. γυρω γυρω στης αχλαδας την ουρα μπορει να χρησιμοποιησεικανεις το ποδηλατο του..Εγω το συνηθιζω συχνα! Θα μου κανεις δωρο ενα κρανος??
φιλακια βρε