Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Κύπρος - Ιστορική Διαδρομή (α΄ μέρος)





Ξέρω ότι πολλοί από σας τους Ελλαδίτες φίλους μου ενδιαφέρονται πραγματικά για την Κύπρο και το πρόβλημα της. Πόσοι όμως αλήθεια γνωρίζουν έστω και στοιχειώδη πράγματα για την πολυτάραχη ιστορία του νησιού? Πόσοι γνωρίζουν ότι από την Κύπρο πέρασαν πολλά φύλα και λαοί (περισσότεροι απ’ αυτούς που πέρασαν από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο)? Άλλοι απ’ αυτούς ήταν κατακτητές (εισβολείς) και άλλοι απλώς άποικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί με ειρηνικό τρόπο…

Σήμερα θα επιχειρήσω να αναφέρω μια όσο το δυνατό πιο σύντομη ιστορική αναδρομή που θα φτάνει μέχρι την Τουρκοκρατία. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη αυτή η αναδρομή για να κατανοηθεί καλύτερα η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Στο επόμενο θα αναφέρω τα νεότερα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μου.

Σύμφωνα με τη νεώτερη θεωρία το νησί Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα, εξαιτίας της μετακινήσεως της αφρικανικής προς την ασιατική πλάκα κα συμπιέσεως στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ανύψωση. Μήπως αυτό σας θυμίζει την ανάδυση της Κύπριας θεάς Αφροδίτης από τη θάλασσα? Το όνομα της η Κύπρος το πήρε από την ετεοκυπριακή ονομασία του χαλκού, κοιτάσματα του οποίου υπήρχαν άφθονα στο νησί. Από την ονομασία αυτή θα παραχθεί το όνομα του χαλκού σε αρκετές γλώσσες (cuprum, kupfer κλπ).
  • 7000 π.Χ. Η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση στο νησί τοποθετείται στην Πρώιμη Νεολιθική Εποχή, δηλ. γύρω στο 7000 π.Χ. Οι πρώτοι Κύπριοι, οι λεγόμενοι Ετεοκύπριοι, κατά την πιο πιθανή εκδοχή κατέπλευσαν από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές (Μ. Ασία, Συρία, Παλαιστίνη) με αυτοσχέδιες σχεδίες. Οι Ετεοκύπριοι χρησιμοποιούσαν μια γλώσσα που δεν είναι ελληνική, την οποία έγραφαν μάλιστα με συλλαβική γραφή που συγγενεύει με τη Γραμμική Α΄ της Κρήτης. Η γραφή αυτή που ονομάζεται Κυπρομινωική δεν κατέστη δυνατό να αποκρυπτογραφηθεί. Οι πρώτοι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού, μετά τον αποικισμό των Αχαιών, άρχισαν σιγά σιγά να αφομοιώνονται και να εξελληνίζονται, ώσπου γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ εξαφανίστηκαν.
  • 1400 π.Χ. Στο νησί αρχίζουν να εγκαθίστανται Μυκηναίοι έμποροι, κυρίως λόγω του εμπορίου του χαλκού που τότε βρισκόταν στην ακμή του.
  • 1230 π.Χ. Αρχίζει ο μαζικός αποικισμός του νησιού από τους Αχαιούς. Κατά την αρχαία παράδοση ο αποικισμός της Κύπρου από τους Αχαιούς συνδέθηκε με το τέλος του Τρωικού πολέμου και τις περιπλανήσεις των ομηρικών ηρώων, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και ίδρυσαν εκεί πόλεις – βασίλεια (π.χ. ο Τεύκρος από το ελλαδικό νησί Σαλαμίνα ίδρυσε τη Σαλαμίνα της Κύπρου). Ωστόσο σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα των Αχαιών προς την Κύπρο πραγματοποιήθηκε με την κάθοδο των Δωριέων προς τον Ελλαδικό χώρο και ήταν αποτέλεσμα της. Γίνεται επίσης δεκτό ότι στην Κύπρο έφτασαν και άλλοι άποικοι από άλλα ελληνικά μέρη (μαρτυρία Ηρόδοτου). Η εγκατάσταση των Αχαιών και άλλων ελληνικών φύλων στην Κύπρο δεν έγινε βίαια, αλλά ειρηνικά. Ιδρύθηκαν πολλά νέα βασίλεια με τον τύπο της πόλης – κράτους. Το νησί εξελληνίζεται.
  • 950 π.Χ. Αρχίζουν να εγκαθίστανται ειρηνικά στην Κύπρο Φοίνικες, οι οποίοι ιδρύουν και αυτοί πόλεις, η κυριότερη από τις οποίες είναι το Κίτιο. Αυτοί (οι Φοίνικες) δεν κατόρθωσαν να επηρεάσουν το νησί τόσο πολύ όσο τα ελληνικά φύλα.
  • 709 π.Χ. – 669 π.Χ. Οι Ασσύριοι κυριαρχούν στην Κύπρο. Τα κυπριακά βασίλεια βρίσκονται υπό καθεστώς υποτέλειας και πληρώνουν φόρους.
  • 669 π.Χ – 565 π.Χ. Η Κύπρος παραμένει ανεξάρτητη.
  • 565 π.Χ – 546 π.Χ. Το νησί έγινε υποτελές στους Αιγυπτίους. Διατήρησε ένα είδος αυτονομίας, αλλά πλήρωνε φόρους. Την περίοδο αυτή επισκέπτεται την Κύπρο ο Σόλων ο Αθηναίος.
  • 546 π.Χ – 332 π.Χ Κυριαρχία των Περσών. Οι πολλές εξεγέρσεις των Κυπρίων δυστυχώς δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Η κυριότερη εξέγερση ήταν αυτή του Ευαγόρα, του οραματιστή βασιλιά της Σαλαμίνας, επί των ημερών του οποίου η πόλη αυτή έφτασε σε μεγάλη ακμή.
  • 332 π.Χ. Την Κύπρο απελευθερώνουν από τους Πέρσες τα στρατεύματα του Μ. Αλεξάνδρου. Ακολούθως οι Κύπριοι βοήθησαν με στρατεύματα και πλοία το Στρατηλάτη στην εκστρατεία του στην Ασία. Ακολουθεί η περίοδος των Πτολεμαίων στην Κύπρο. Τα κυπριακά βασίλεια καταργούνται και η Κύπρος διοικείται ως ενιαία περιφέρεια. Οι τέχνες αναπτύσσονται και οικοδομούνται λαμπρά οικοδομήματα.
  • 58 π.Χ. Αρχίζει η περίοδος της Ρωμαιοκρατίας. Η Κύπρος γίνεται ρωμαϊκή επαρχία. Το 46 μ.Χ. αρχίζει σιγά σιγά ο εκχριστιανισμός του νησιού με την επίσκεψη των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Έγινε χριστιανός ακόμα και ο Διοικητής του νησιού Σέργιος Παύλος.
  • 395 μ.Χ Η Κύπρος περιλαμβάνεται στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος και ακολουθεί η Βυζαντινή περίοδος. Κατά την περίοδο αυτή η Κύπρος αποκτά Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Υποφέρει όμως, κατά καιρούς, από τις επιδρομές Αράβων πειρατών, οι οποίοι καταστρέφουν και λεηλατούν πόλεις και αιχμαλωτίζουν πολλούς Κύπριους, τους οποίους μεταφέρουν και πουλούν στην Ανατολή ως δούλους.
  • 1191 μ.Χ. Την Κύπρο καταλαμβάνει ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος που βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια της Γ΄ Σταυροφορίας. Τότε τελείωσε η βυζαντινή περίοδος για το νησί. Οι Άγγλοι και οι άλλοι Δυτικοί πήγαν στην περιοχή τάχα για να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους και αντ’ αυτού επιδίδονται σε κατακτήσεις και αγοραπωλησίες, όπως θα δούμε και πιο κάτω.
  • 1192 μ.Χ. Ο Ριχάρδος πουλά την Κύπρο στους Ναίτες Ιππότες. Μετά από μια εξέγερση των Κυπρίων, οι Ιππότες μετανιώνουν και ζητούν ακύρωση της πώλησης. Την ίδια χρονιά ο Ριχάρδος πουλά την Κύπρο στο φράγκικο Οίκο των Λουζινιάν. Καημένη Κύπρος, εμπόρευμα σε είχαν καταντήσει οι Εγγλέζοι από τότε!!
  • 1192 μ.Χ – 1489 μ.Χ. Περίοδος της Φραγκοκρατίας. Μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδος για την Κύπρο. Οργάνωση του νησιού σε βασίλειο δυτικού μεσαιωνικού τύπου. Εγκατάσταση δυτικών ευγενών - φεουδαρχών. Οι Κύπριοι σε κατάσταση δουλείας. Έγιναν πολλές εξεγέρσεις που καταστάληκαν. Η λατινική εκκλησία επιβλήθηκε στην Ορθόδοξη, η οποία διωκόταν.
  • 1489 μ.Χ. Επιβάλλεται η Ενετική κυριαρχία στην Κύπρο. Και αυτή η περίοδος ήταν σκληρή για τους Κύπριους. Η Βενετία το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατό περισσότερο το νησί, ενόψει και της στρατηγικής του θέσης.
  • 1570 μ.Χ. Το νησί καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς.

Η συνέχεια στο επόμενο....


Στην εικόνα το αρχαίο θέατρο του Κουρίου που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στη Λεμεσό. Κτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ., δηλαδή κατά την ελληνιστική περίοδο των Πτολεμαίων.


20 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

μπράβο Μερόπη ,ούτε παραγγελία να το είχα! Θα περιμένω με ενδιαφέρον την συνέχεια.

VAD είπε...

''Στην Κύπρο την αέρινη,τη μακαρία τη γη...''
Πε μας κι άλλα,ρα κορού..

Unknown είπε...

Δεν τα ήξερα όλα αυτά Μερόπη. Οι ασχήμιες που έγιναν και τότε ήταν κακό προηγούμενο. Πάλι καλά που η Κύπρος is still standing.

Γκρινιάρης είπε...

Ωραίο, ενημερωτικό και περιεκτικό post.

Meropi είπε...

-@ Νίκο μου,
ήμουν σίγουρη ότι θα σε ενδιέφερε αυτό το ποστ. Άλλωστε μου είχες πει την προηγούμενη φορά ότι δεν ήξερες πολλά για το Κυπριακό.

-@ vad μου,
θα σας πω κι άλλα, στο επόμενο ποστ ρε κοπέλλι...

-@ Μαριάνα μου,
γι' αυτό τα γραψα κι εγώ για να τα μάθεις.

-@ γκρινιάρη μου,
σ' ευχαριστώ που το βρήκες ενδιαφέρον το ποστ μου. Έχει και συνέχεια

vasikos metoxos είπε...

Τ'άδειο μας πρόσωπο η Κύπρος το πληρώνει.

Meropi είπε...

-@ Βασικέ μου Μέτοχε,
θα δεις στο β΄ μέρος πόσα πλήρωσε η Κϋπρος!!!!

leondokardos είπε...

Μερόπι καλημέρα.
Πολύ όμορφη η ιστορική αναδρομή για τη Κύπρο. Πραγματικά ούτε εγω είχα ακούσει τόσα πράγματα. Περιμένουμε τη συνέχεια.

Meropi είπε...

-@ Λεοντόκαρδε μου,
είδες τι έκανε στο νησί ο συνονόματος σου??? ΄Περίμενε στο ακουστικό σου. Έπεται και συνέχεια.

Μιχάλης είπε...

Μερόπη εξαιρετική η αναδρομή που έκανες.
Θα περιμένω κι εγώ τη συνέχεια διότι από εκεί που σταμάτησες και μετά, μπαίνουμε στις επικίνδυνες περιοχές :-)

Φωτεινή S είπε...

Mερόπη,
περιμένω τη συνέχεια. Αυτή έχει το ζουμί. Αυτά λίγο πολύ τα γράφουν τα ιστορικά βιβλία και μπορούμε να τα μάθουμε κι από εκεί.
Η σύγχρονη ιστορία είναι αυτή που δεν έχει γραφτεί ακόμα και την αγνοούμε ή είμαστε παραπληροφορημένοι.
φιλιά!

leondokardos είπε...

Ναι ο αφιλότιμος !!!
Όμως αυτός ήταν Ριχάρδος ως Λεοντόκαρδος ,ενω εγω Αλέξανδρος !!!
Μη μου πείς οτι κι ο Αλέξανδρος ο Μέγας έκανε κι εκείνος ζημιές....
Περιμένω με αληθινό ενδιαφέρον.

Meropi είπε...

-@ Μιχάλη μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Πράγματι στο επόμενο μπαίνουμε σε πιο σημαντικά γεγονότα. Μπαίνει πια και η προσωπική μου άποψη και αναπόφευκτα και η υποκειμενικότητα.

-@ Φωτεινή μου
συμφωνώ ότι αυτά βρίσκονται και στα βιβλία, αλλά είπα να τα κάνω μια περίληψη, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες, για να διαβαστούν ευκολότερα. Μετά μπαίνουμε σε γεγονότα που μερικά από αυτά τα έζησα.

Meropi είπε...

@ Λεοντόκαρδε μου,
στην Κύπρο τουλάχιστον ο Αλέξανδρος δεν έκανε ζημιά, αντίθετα την απελευθέρωσε. Ίσως όμως να έκανε ζημιά σε άλλους λαούς ανατολικότερα...

Anef_Oriwn είπε...

@ Μερόπη,

Πολύ καλή η ανάρτηση σου ως ιστορική αναδρομή ή μάθημα αποστήθισης ιστορικών πληροφοριών για την Κύπρο. Έχω την άποψη ότι λείπει η κριτική προσέγγιση των γεγονότων (και ή δικιά σου τοποθέτηση).

Anef_Oriwn
Πέμπτη 31/7/2008 – 11:30 μ.μ.

Φωτεινή S είπε...

Μερόπη μου,
και πολύ καλά έκανες, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της Κύπρου. Άλλωστε ιστορία 8500 χρόνων την ξεπέταξες σε μια σελίδα. Πραγματικά περιμένω τον 20ο αιώνα πώς και τι!
Καλό μήνα!

lakis είπε...

Μια ιστορία πόνος Μερόπη. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Meropi είπε...

-@ Anef_Oriwn μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Η προσωπική μου θέση θα μπει κυρίως στα επόμενα ποστ που αφορούν πρόσφατα γεγονότα. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

-@ Φωτεινή μου,
τα έγραψα όλα πολύ περιληπτικά, αλλά νομίζω ότι η ουσία φαίνεται.

Meropi είπε...

-@ Λάκη μου,
αυτό που με πονεί πιο πολύ είναι ότι περάσαμε από χίλια κύματα, αλλά το νησί έμεινε ακέραιο τουλάχιστον μέχρι το 74. Όλα χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μερικά από αυτά τα ιστορικά γεγονότα τα γνώριζα με πρώτο και σημαντικότερο ότι το νησί είχε πολύ χαλκό.