Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Άμστερνταμ (β΄ μέρος)



 
Αφού μεσολάβησε ένα ποστ (αυτό για την 20η Ιουλίου, λόγω επικαιρότητας), τώρα θα υποστείτε (όσοι έχετε το κουράγιο να με διαβάζετε) τη συνέχεια των εντυπώσεων μου για το Άμστερνταμ. Σήμερα λοιπόν θα αναφέρω όσα (άλλα) από αυτήν την πόλη (και όχι μόνο) έκαναν εντύπωση σε μένα. Σημειώνω ότι η εικόνα πάνω δείχνει το έμβλημα του Άμστερνταμ (στην αρχή ξαφνιάστηκα κι εγώ). Οι τρεις σταυροί, κατά μια εκδοχή, αντιπροσωπεύουν τις τρεις δοκιμασίες από τις οποίες, κατά καιρούς, υπέφερε η πόλη, δηλ. πλημμύρα, φωτιά, λοιμό.

Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια:

Ναι κάναμε ένα βραδάκι βόλτα εκεί με το …γέρο μου. Ξέχασα να σας πω ότι στο Άμστερνταμ δεν νυχτώνει (το καλοκαίρι) πριν τις δέκα το βράδυ. Έτσι αν και φτάσαμε εκεί κατά τις 9 μμ μια χαρά φως είχε. Λοιπόν η συνοικία αυτή δεν έχει ατμόσφαιρα παρανομίας, όπως θα φανταζόταν κανείς. Είναι γεμάτη πιο πολύ από τουρίστες σαν κι εμάς. Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, την Dam. Το χαρακτηριστικό της είναι το κόκκινο φως από νέον και φυσικά τα «κορίτσια» που κάθονται ημίγυμνα στις βιτρίνες περιμένοντας τους πελάτες. Κανονικά απαγορεύεται να τις φωτογραφίσεις. Κατόρθωσα και φωτογράφισα μια βιτρίνα από την απέναντι πλευρά του καναλιού!! 
 


Και μια έκπληξη για μας. Στη συνοικία των κόκκινων φαναριών τι να δούμε? Μια πινακίδα στον τοίχο ενός σπιτιού όπου έλεγε «Εδώ έζησε 1772-1774 ο Μέγας Διδάσκαλος του Γένους Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), Διδάκτωρ της Ιατρικής, Φιλόλογος, Συγγραφεύς».
 

Ναρκωτικά:

Στην Ολλανδία τα ναρκωτικά χωρίζονται σε ήπια και σκληρά. Επιτρέπεται η χρήση των πρώτων, αλλά τιμωρείται αυστηρά η χρήση των δεύτερων. Ήπιο ναρκωτικό έχει χαρακτηριστεί η κάνναβη και μάλιστα σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 5 gr. H κάνναβη πωλείται σε ειδικά μαγαζιά, στα coffee shops, όπου μάλιστα υπάρχει και ελληνική ποικιλία. Όχι δεν τα επισκέφτηκα, τα είδα μόνο απ’ έξω. Χα χα χα! Οι στατιστικές λένε ότι με τον τρόπο αυτό οι Ολλανδοί μείωσαν τόσο τη χρήση των σκληρών ναρκωτικών, όσο και τους θανάτους από αυτά. Η Ολλανδία έχει χρήστες σκληρών ναρκωτικών 2,6 ανά 1000 κατοίκους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες είναι 3,2 στη Γερμανία, 4,4 στη Γαλλία, 4,7 στη Σουηδία και 6,7 στη Βρετανία. Για την Ελλάδα δεν ξέρω ακριβώς, αλλά, αν δεν κάνω λάθος είναι κάπου στη μέση. πιο κάτω η φωτο δείχνει το Μουσείο Μαριχουάνας (είναι στην κόκκινη συνοικία)



Πλωτά σπίτια:

Τα σπίτια αυτά, με τα οποία είναι γεμάτα τα κανάλια της πόλης δημιουργήθηκαν, από τη δεκαετία του 50 κυρίως και μετά, λόγω της μεγάλης ανάγκης για στέγη στο Άμστερνταμ. Κάποτε θεωρείτο ένα οικονομικός και εναλλακτικός τρόπος στέγασης, κυρίως για τους φτωχούς. Σήμερα όμως καταφεύγουν σ’ αυτόν τον τρόπο (στέγασης) και αρκετοί ευκατάστατοι, κυρίως νέοι. 2.400 τέτοια σπίτια – πλοιάρια βρίσκονται σήμερα στα διάφορα κανάλια και είναι συνδεδεμένα με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τρεχούμενου νερού και φυσικού αερίου της πόλης. Μέχρι το έτος 2017 πρέπει να συνδεθούν όλα και με το δίκτυο αποχέτευσης. Πληρώνουν κάποιο τέλος στο Δήμο για τη χρησιμοποίηση του χώρου των καναλιών. Η τιμή τους τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει, εξακολουθούν όμως να είναι φτηνότερα από τα διαμερίσματα στην ξηρά.


 
Μουσεία:
Σε δύο μουσεία πήγαμε. Στο Ρέικσμουζεουμ (Rijksmuseum). Είναι το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας, όπου μπορεί κάποιος να δει και την ιστορία της πόλης. Λόγω εργασιών ανακαίνισης ένα μικρό μόνο μέρος ήταν ανοικτό. Ευτυχώς είδαμε το ζωγραφικό πίνακα «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ. Αυτός ο πίνακας ήταν η αιτία ο ζωγράφος να γίνει σιγά σιγά από πλούσιος φτωχός. Η Εθνοφρουρά που παρήγγειλε το πορτραίτο απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα και από τότε άρχισε η κατρακύλα (οικονομική) για το μεγάλο ζωγράφο.



Δεύτερο Μουσείο ήταν αυτό του Βαν Γκογκ (ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες). Εντύπωση μου έκανε η σταδιακή μετάβαση του ζωγράφου από το σκοτάδι στο φως. Τα πρώτα έργα του που τα ζωγράφισε στην Ολλανδία διακρίνονται από τα σκοτεινά τους χρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «πατατοφάγοι».




Αργότερα τα έργα του στη Γαλλία αποκτούν όλο και περισσότερο φως.




Αντί επιλόγου:

Αν με ρωτήσετε αν μου άρεσε το Άμστερνταμ, θα σας απαντήσω ναι μου άρεσε. Και από τα λίγα που είδα μου άρεσε και η ελευθερία, η ανεκτικότητα και συνάμα η οργανωτικότητα των Ολλανδών. Ελευθερία όμως γι’ αυτούς δεν σημαίνει ασυδοσία. Οι νόμοι εφαρμόζονται, το περιβάλλον προστατεύεται, η ματαιοδοξία δεν είναι και τόσο συχνή εκεί. Και κυρίως λείπει ο κάθε είδους φανατισμός από τους Ολλανδούς. Χαρακτηριστική για τη νοοτροπία των Ολλανδών είναι η φράση που έλεγε ο Λένιν γι’ αυτούς. Ότι δηλαδή οι Ολλανδοί κομμουνιστές θα ήταν ικανοί να αγοράσουν εισιτήρια για το τρένο πριν καταλάβουν με έφοδο το Σιδηροδρομικό Σταθμό…

17 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Α ρε Κοραή... πάντα πρωτοπόρος!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ξετρελαμένη σε βρίσκω. Και εγω ο ίδιο και ας μην εχω πάει ποτέ! Ευτυχώα πάνε οι φίλοι μου !

Meropi είπε...

-@ Ασκάρ μου,
ίσως τότε που έζησε ο Κοραής εκεί, να μην ήταν ακόμη κόκκινη συνοικία. Χα χα χα

-@ Νίκο μου,
να πας θα σου αρέσει

Ανώνυμος είπε...

Mερόπη μου
Χαίρομαι που σ΄ άρεσε και το ευχαριστήθηκες το Άμστερνταμ. Εγώ πάλι όταν πήγα τρελάθηκα. Τόσο αρνητική ενέργεια καμμιά πόλη στη ζωή μου δεν μου έδωσε. Ήθελα να φύγω απ΄ την πρώτη στιγμή. Μια άσχημη μυρωδιά, μια βρωμιά γενικότερα γύρω μου (δεν εννοώ στους δρόμους). Σαν αίσθηση το είχα αυτό. Δεν ξέρω. Πάντως αν εσύ το χάρηκες και σου άρεσε, εμένα μου περισσεύει.
Φιλιά κοραλένια και μια αγκαλιά.

VAD είπε...

Μερόπη,γειά σου!Μια που η φιλόξενη γωνιά του vagnes έγινε αιτία ν'ανταμώσουμε,θέλησα να πω την καλησπέρα μου στο κονάκι σου!
Ελληνική ποικιλία χασίς στο Αμστερνταμ;Γέλασα,γιατι κάπου διάβασα την ακριβή προέλευση!Το φακε λάκι έγραφε made in Melivoia;
Ενα χωριό ψηλά στον Κίσαβο,τύφλα νάχουν τα Ζωνιανά!
Καλό σου βράδυ....

Unknown είπε...

Αμάν Μερόπη παιδάκι μου, 80 χρονών είναι ο "γέρος" σου; Θα μπορούσε να είχε πάθει και καρδιακή προσβολή στα κόκκινα σπίτια. Όταν το είδα πρώτη φορά, η κυρία που ήταν μέσα, μιλούσε στο τηλέφωνο και νόμιζα ότι είχε ξεχάσει να κλείσει τις κουρτίνες. Μετά είδα και τις άλλες και έτσι κατάλαβα τι γινόταν.

Meropi είπε...

-@zanzibar μου,
ο άντρας μου την πρώτη φορά πήγε χειμώνα στο Άμστερνταμ και μου είπε ότι δεν του άρεσε καθόλου. Του φάνηκε μια μουντή πόλη. Αυτή τη φορά του άρεσε πολύ.

-@VaD μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Λοιπόν την ξέρω τη Μελιβοια, νομίζω ότι είναι κάπου κοντά στον Τύρναβο και είναι γνωστή για την εγκληματικότητα της. Χα χα χα!

-@ Μαριάνα μου,
αυτό με το "γέρος" το γράφω για αστείο και με τρυφερότητα.
Κι εγώ είδα πολλές να μιλάνε αμέριμνες στο τηλ. Χα χα χα!

Ανώνυμος είπε...

@Μερόπη μου, κι εμένα μου άρεσε το Άμστερνταμ και για να κάνω τη χάρη σε κάποιον γκρινιάρη, την επόμενη άνοιξη σκέφτομαι να ξαναπάω. Χειμώνα γενικά στα βόρεια είναι μουντά, αλλά οι άλλες εποχές είναι υπέροχες. Την επόμενη φορά να πας και Ουτρέχτη και φυσικά Φρισλαντ :)

VAD είπε...

Mερόπη,καλημερα!Ο Τύρναβος είναι χαμηλά στον θεσσαλικό κάμπο,η Μελιβοια ειναι ψηλά,στο βουνό Κίσσαβο.
Κάπου στα κιτάπια μου,έχω κρατημένο δισέλιδο εφημερίδας του'95,για την χασισοκαλλιέργεια στην περιοχή,αν το βρω,θα το κάνω ανάρτηση να διαβάσεις μέχρι και δημοτικο τραγούδι της περιοχής για το χασίς!!!
Τέτοια προχωρημένα πράματα!!!

Meropi είπε...

-@Dora μου,
να πας με το "γκρινιάρη", και να περάσετε καλά. Στην Ουτρέχτη δεν πήγα, πήγα όμως Ρόττερνταμ και Χάγη.

-@VaD μου,
για να το λες εσύ που είσαι από τη Β. Ελλάδα έτσι θα είναι...

Takiz είπε...

Φανταστική περιήγηση.
Πολύ χάρηκα που περάσατε καλά.
Με βλέπω σύντομα να κάνω καμιά βόλτα.

Natassa είπε...

εγώ είχα πάει δύο φορές απανωτα, μ αρεσε πολύ, δεν ήταν ότι κάτι συγκεκριμένε με ενθουσίασε πολύ, αλλά μ αρεσε η ατμόσφαιρα στην πόλη και πάνω απ όλα ο κόσμος. Πέρυσι είχαμε κάνει 5-6 ιστολόγια μαζί Dutch week και σχδόν το εξαντλήσαμε το θέμα!

mortal είπε...

Ευχαριστούμε για την ξενάγηση. Μας τα είπες υπέροχα!

ΥΓ.1 Για τον Κοραή δεν το ήξερα αυτό
ΥΓ.2 Ευχαριστούμε και για τη φωτογραφία του κόκκινου σπιτιού!

marianaonice είπε...

Ξαναθυμήθηκα και εγώ καρέ-καρέ το ταξίδι μου πριν χρόνια στο Άμστερνταμ!
Περίπου τα ίδια είδαμε Μερόπη μου, από μουσεία, την κακόφημη συνοικία του, τα πλωτά του σπίτια και τα κανάλια, και τους πραγματικά ελεύθερους κατοίκους του!
Πάντα τέτοια σου εύχομαι. Ανοίγει η ψυχή του ανθρώπου σε τέτοια ταξίδια.

Meropi είπε...

-@ Τάκη μου,
χάρηκα που σου άρεσε η ξενάγηση μου. Να πας στο Άμστερνταμ θα σου αρέσει νομίζω.

-@ Νατάσσα μου,
πήγα και είδα και τα δικά σου ποστ για το Άμστερνταμ, πολύ ωραία μου φάνηκαν.

-@ Μόρταλ μου,
εσύ έχεις πάει στο Άμστερνταμ? Αν δεν πήγες να πας, θα σου αρέσει.

-@ Μαριάνα μου,
ένας λόγος που έγραψα την ανάρτηση είναι να μην ξεχάσω κι εγώ τι είδα.
Πράγματι ανοίγει η ψυχή και το πνεύμα θα έλεγα εγώ με τέτοια ταξίδια.

Σοφία είπε...

Ωραίο το Αμστελόδαμο - καλύτερο το καλοκαίρι από το χειμώνα!

Meropi είπε...

-@ Σοφάκι μου,
ναι μου άρεσε κι εμένα. Φαντάζομαι κι εγώ ότι το χειμώνα που θα επικρατεί σκοτάδι και πιο πολλή βροχή, η πόλη θα είναι κάπως μουντή, όπως λέει και ο άντρας μου