Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ποιος θυμάται σήμερα την Κιμ Φουκ?


Σήμερα που οι περισσότεροι ασχολούνται με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κάνουν αναλύσεις κόντρα σε άλλες αναλύσεις, εγώ είπα να πρωτοτυπήσω. Όχι δεν θα ασχοληθώ με τις ευρωεκλογές. Άλλωστε πολλοί από σας το έκαναν και πολύ πετυχημένα μάλιστα και πέρασα από τα ιστολόγια σας και κατέθεσα τη γνώμη μου.
Σήμερα λοιπόν θα σας θυμήσω τη μικρή Βιετναμέζα Κιμ Φουκ. Το μικρό κοριτσάκι που, δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο για το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια, στις 8 Ιουνίου του 1972, αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα επιτέθηκαν στο χωριό της, στο Βιετνάμ κι έριξαν βόμβες ναπάλμ. Ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press Νικ Ουτ (Nick Ut) έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκεται έξω από το χωριό και να παίρνει φωτογραφίες, όταν είδε τα αεροπλάνα να προσεγγίζουν και να ρίχνουν τις βόμβες. Σε 5 λεπτά εμφανίστηκε κόσμος (άμαχοι ως επί το πλείστον) να τρέχουν και να φωνάζουν «βοήθεια». Ανάμεσα τους κι ένα εννιάχρονο κορίτσι που έτρεχε γυμνό κλαίγοντας γοερά. Τα ρούχα της είχαν καεί από τη βόμβα που έπεσε κοντά της (βλέπε την πάνω φωτογραφία). Η φωτογραφία αυτή που έκανε τότε το γύρο του κόσμου και με την οποία ο φωτορεπόρτερ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, άλλαξε τη στάση της πλειοψηφίας των Αμερικανών απέναντι στον πόλεμο, αφού ο «εχθρός» απεικονιζόταν πλέον στο απελπισμένο πρόσωπο της μικρής Κιμ Φουκ.
Σήμερα η Κιμ Φουκ, την οποία έσωσε ο πιο πάνω φωτορεπόρτερ, ζει στον Καναδά, έχει αποκτήσει οικογένεια και έχει γίνει πρέσβειρα Καλής Θέλησης στην Ουνέσκο (βλ. τη φωτογραφία κάτω)



Υ.Γ. Αυτό που μου έκανε φοβερή εντύπωση είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο το φωτορεπόρτερ Νικ Ουτ, στην αρχή τα διεθνή πρακτορεία τύπου δεν ήθελαν τη φωτογραφία του, γιατί το κορίτσι απεικονιζόταν γυμνό. Τόσος πουριτανισμός!
Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της μικρής Κιμ Φουκ βλέπε εδώ στην ιστοσελίδα του ΒΒC.

36 σχόλια:

Swell είπε...

Από τα πιο τρανταχτά και τραγικά παραδείγματα από τους πολέμους των Αμερικάνων για την επιβολή της "δημοκρατίας".

monahikoslikos είπε...

Μπράβο Μερόπη εσύ κατάφερες να ξεφύγεις από την πεπατημένη των εκλογικών αποτελεσμάτων και να μας θυμίσεις την Κιμ Φουκ που η φωτογραφία της που κυκλοφόρησε μέχρι και στη χουντοκρατούμενη Αθήνα έγινε σύμβολο του αγώνα για την ειρήνευση του Βιετνάμ.

TzinaVarotsi είπε...

Τί μου θύμισες! Αυτή τη φωτογραφία την είχα βάλει εξώφυλλο στο πρόχειρο τετράδιο μου στη δευτέρα (αν δεν κάνω λάθος) λυκείου :)

MARINOS είπε...

Μερόπη, να σαι πάντα καλά να μας θυμίζεις και το τι πραγματικά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

Πέρα από μεγάλα λόγια, πέρα από το άγχος για τα μηνύματα των εκλογών και ποιοι τα έλαβαν, πέρα από τη μάχη του "σταυρού" και της αποχής, η ουσία της πολιτικής -και η αποτυχία της δημοκρατίας- βρίσκονται σε στιγμές σαν αυτήν που απεικονίζει η φωτογραφία που μοιράστηκες μαζί μας...

Meropi είπε...

-@Swell μου,
σχεδόν πάντα η δια της βίας επιβολή της PAX AMERICANA έφερε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

-@Μοναχικέ μου Λϋκε,
ναι το θυμάμαι. Ήμουν φοιτήτρια τότε. Και κυριολεκτικά με συγκλόνισε αυτή η φωτογραφία.

Meropi είπε...

-@Νιόβη μου,
εσύ Β΄Λυκείου κι εγώ φοιτήτρια τότε. Και για τις δυο μας αυτή η φωτογραφία έγινε σύμβολο.

-@Μαρίνο μου,
εσύ τότε που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία δεν είχες κάν γεννηθεί. Την έχεις όμως υπόψη σου??

phlou...flis είπε...

Καλά έκανες και μας θύμησες τη Κιμ Φουκ. Πρωτοτύπησες όντως αλλά ξέρεις σήμερα, επόμενη των ευρωεκλογών και μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα......

Meropi είπε...

Ναι @Φλούφλη μου το πρόσεξα. Ότι από το πολύ μπλα μπλα μπλα για τις εκλογές, δεν μας μένει και πολλή όρεξη για άλλα θέματα. Χα χα χα!!

patsiouri είπε...

Εγώ κόλλησα που δεν ήθελαν τη φωτογραφία γιατί ήταν γυμνό...
Θεέ μου...

Meropi είπε...

Ναι @Πατσιούρι μου, κι εγώ όταν το διάβασα πάγωσα.

stalamatia είπε...

Καλά έκανες και μας έβαλες αυτή τη φωτογραφία,που πάντα είναι κάπου κρυμένη στο μυαλό μας.Να τη βλέπουν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για να σκάφτονται πολύ όταν μαζεύονται και παίρνουν αποφάσεις για τη τύχη του κόσμου.

NdN είπε...

Γεια σου Μερόπη,

Μπράβο σου για την ανάρτηση. Εκεί που σχεδόν όλοι μας ασχολούμασταν είτε με ψήφους είτε με βουτιές, η ανάρτηση σου ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Και εγώ παραξενεύτηκα που οι εκδότες δεν ήθελαν να την δημοσιεύσουν επειδή το κοριτσάκι ήταν γυμνό...σκέψου τι άλλες φωτογραφίες μπορεί να είχαν κοπεί για τετοιους "λόγους".

Phivos Nicolaides είπε...

Καλά να τα θυμόμαστε, όσοι μπορούμε και ενδιαφερόμαστε, αλλά από τότε Μερόπη, έχουν πεθάνει της πείνας εκατομμύρια άνθρωποι... Ακόμη και σήμερα το 2009 δεν καταπολεμήθηκε η πείνα, οπόταν, τα άλλα, όπως είναι η αγριάδα του πολέμου, μπορεί να μη πολυσυγκινούν πια...

VAD είπε...

Τη φωτογραφία δε δημοσιευτηκε στην Ελλάδα της χούντας,αν κάνω λάθος ας με διορθώσει καποιος,εγω τουλαχιστον την πρωτοειδα μετά τη μεταπολίτευση....

Καλημέρα...

Ευάγγελος είπε...

Η "αιρετική" σου ανάρτηση, Meropi μου είναι εξαιρετική!... Είναι παλλαπλά χρήσιμο να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για σημαντικές καμπές και γεγονότα της ιστορίας και να απεκλωβιζόμαστε από μια επικαιρότητα, που εν πολλοίς είναι κατασκευασμένη kai από τα ΜΜΕ. Να είσαι καλά!

Meropi είπε...

-@Σταλαματιά μου,
αυτό που έγραψες ότι αυτή η εικόνα είναι πάντα κρυμμένη σε μια γωνιά του μυαλού μας μου άρεσε πολύ.

-@ΝdN μου,
φαντάσου πουριτανισμός που υπήρχε τότε!!!

Meropi είπε...

-@ Φοίβο μου,
συμφωνώ ότι από τότε έχουν συμβεί εκατοντάδες άλλα φρικτά γεγονότα (πόλεμοι, πείνα κλπ). Αυτό όμως που αποτυπώθηκε μέσα σ' αυτή τη φωτογραφία, μας έμεινε.

-@Vad μου,
εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι την είχα δει και επί Χούντας.

Meropi είπε...

-@Ευάγγελε μου,
είπα να ξεφύγω λίγο από τις αναλύσεις. Εξάλλου δεν είμαι και η πιο ειδική επί των εκλογικών αναλύσεων. Χα χα χα!!!

harrysmatic είπε...

Πιπιτσα μου,βλεπω τις περατζαδες σου στο μπλογκ του προδοτη της Αλβανωσυνης...

Δεν ξερω αν προσφερει στον γυναικά Λαμπρακη μόνο ..."δ/γραφικες " ή & αλλες ...υπηρεσιες...

Τη προδοσια πολλοι αγαπησαν,τον προδοτη κανεις.

Βαλε μας τωρα καμμια φωτο απο τις σφαγες της εθνικης σας οργανωσης ΕΟΚΑ στο Κοφινο...

αθεόφοβος είπε...

Την Κιμ Φουκ πολλοί λίγοι την θυμούνται ακόμα και στο Βιετνάμ που σήμερα ουσιαστικά έχει ξεχάσει τον πόλεμο των Αμερικανών, οι οποίοι μπορεί να τον έχασαν με τα όπλα αλλά τον κέρδισαν τελικά με τα δολλάρια.

Meropi είπε...

-@harrysmatic
Ναι μου αρέσει πολύ το blog του Αλβανού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Gazmend Kapllani «Υπάρχουμε, Συνυπάρχουμε» και το επισκέπτομαι συχνά. Μαθαίνω πολλά απ’ αυτό. Όσο για το «Προδότης της Αλβανοσύνης», γιατί αλήθεια είναι προδότης???? Είναι προδοσία η μετανάστευση??? Οι δικοί μας μετανάστες στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία κλπ είναι συλλήβδην προδότες??? Περίεργη αλήθεια (για να μην την ονομάσω κάτι άλλο) αντίληψη!!! Και αυτός ο «προδότης», όπως άδικα τον ονομάζεις, μιλά και γράφει τα ελληνικά καλύτερα απ’ όλους μας και από μένα και από σένα, αλλά, όπως φαίνεται μέσα από το blog του, συγχρόνως αγαπά και την πατρίδα του την Αλβανία.
Όσο για τις σφαγές της ΕΟΚΑ στην Κοφίνου έχω να σου πω το εξής. Κατ’ αρχάς τότε δεν ήταν η ΕΟΚΑ, αλλά η ΕΟΚΑ Β΄, μια ομολογουμένως φασιστική οργάνωση. Και αν είχα φωτογραφία από τις «σφαγές» της Κοφίνου, να είσαι σίγουρος ότι θα τη δημοσίευα. Ο φασισμός δεν πρέπει να καλύπτεται, αλλά να αποκαλύπτεται και να ξεμπροστιάζεται.
Τελειώνοντας έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Εσύ δεν είσαι που σε παλαιότερο σχόλιο σου σε ανάρτηση μου, ισχυριζόσουν ότι σήμερα δεν υπάρχουν γνήσιοι Έλληνες, αλλά όλοι είμαστε γραικοί??? Τώρα λοιπόν σε έπιασε ο πόνος αν ο Gazmend Kapllani είναι ή δεν είναι Έλληνας και με ποια ιδιότητα τολμά να κάνει κριτική στην ελληνική πολιτική ζωή, όπως του άφησες σχόλιο στο blog του???

Meropi είπε...

-@αθεόφοβε μου,
σ' αυτό που λες έχεις δίκιο. το Βιετνάμ μιμείται την Κίνα στο "σοσιαλισμό" και αγαπά το αμερικάνικο δολάριο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μερωπη, εγώ την θυμάμαι αλλά δυστυχώς (ας είναι "καλά" ο όμιλος Wind-Tellas) δεν έχω ίντερνετ σπίτι μου και σερφάρω από καφετέρια και δεν κάθομαι βολικά οπότε δεν διάβασα όλο το κείμενο....

harrysmatic είπε...

Πιπιτσα,αν θυμαμαι καλα,και παλιοτερα δεν ειχες απαντησει αν εισαι αρχαια ή νεα,συνεπως εκλαμβανω τη μη απαντηση σου σαν θεση οτι εισαι αρχαια,απογονη Αφροδιτης,ενω οι Τουρκοι ειναι Μογγολοι εποικοι του 1571...

Οσο για τον Γκασμα,τον εχω σταμπαρει απο παλια...

Βλεπεις πόσο υπουλο φιδι ειναι...

Αρνειται να δηλωσει ταυτοτητα & εισοδημα,παριστανει τον καραγκιοζη που θα συμβουλευσει...την ανθρωποτητα & σαφως προδιδει την αλβανωσυνη,οταν μιλαει για "ελληνες ",ενω οι νοτιοι Γραικοι ειναι γνωστοι αρβανιτες...

Επαιξα λιγακι με τον υπαλληλακο του Λαμπρακη.

Κανε ενα ποστ για την εθνικη ταυτοτητα των Κυπριων να τα πουμε...

barel είπε...

Μια εικόνα 1000 λέξεις λένε. Αλλά αυτή η εικόνα έσωσε χιλιάδες ψυχές.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
παρόλα τα προβλήματα του, ο ΟΤΕ είναι καλύτερος από τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Σε συμβουλεύω να γυρίσεις σ' αυτόν, αν δεν θες να της βγάζεις στις καφετέριες για να έχεις ίντερνετ. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@harrysmatic,
σου απάντησα και παλαιότερα, αλλά δεν θέλεις να καταλάβεις την απάντηση μου. Σου είπα και παλαιότερα λοιπόν ότι δεν ψάχνω να βρω αν είμαι απόγονη των αρχαίων Ελλήνων και ούτε με ενδιαφέρει. Σημασία έχει πώς νιώθω τώρα. Νιώθω λοιπόν Ελληνοκύπρια και αφού επιμένεις να σου πω αν είμαι νέα ή αρχαία, ε, λοιπόν είμαι νέα και καθόλου απόγονη της Αφροδίτης.
Για την ιστορία της Κύπρου έκανα παλαιότερα ποστ. Αν νιώσω την ανάγκη αργότερα να γράψω και κάτι άλλο για την Κύπρο, θα το κάνω.
Αυτά και φτάνει και ιδίως δεν μου αρέσει να μιλάς άσχημα για φίλους συμπλόγκερς εδώ.

Meropi είπε...

-@Βarel μου,
αυτή η φωτογραφία έχει γίνει πράγματι αιτία να αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και να στρέφεται κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

harrysmatic είπε...

Γεια σου Πιτσα μου...

No hard feelings...

Οσο για το θεμα σου,οι κομμουνιστες εχουν σκοτωσει τους περισσοτερους αθωους & αμαχους απο καταβολης Ιστοριας...

Εσεις οι Κυπριοι ειστε αντιαμερ γιατι τους θελατε να ενεργησουν σαν νταβατζηδες σας & να ...σταματησουν τους Τουρκους...

Οταν σας εδιναν το 70% του νησιου,κανατε τη δυσκωλη γκομενα. Θελατε 100 %...

Παρτε τωρα το 60% & πολυ ειναι...

leondokardos είπε...

Πόσο όμορφη ιστορία είναι αυτή Μερόπη ! Και τι μπορεί να κάνει μια απλή φωτογραφία, κάποια ανύποπτη στιγμή !!!

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
αυτή η φωτογραφία είναι ιστορική. Τότε μάθανε οι Αμερικάνοι ότι οι βόμβες τους χτυπούσαν και αμάχους και παιδιά.

Socrates είπε...

Πολύ καλό θέμα Μερόπη!
Σήμερα δυστυχώς οι φωτορεπόρτερ απαγορεύεται να βρίσκονται σε πολεμική περιοχή και όταν αυτοί βρίσκονται υφίστανται έλεγχο για το θα πρέπει να κινηθούν και τι θα τραβήξουν.
Μακάρι να ξυπνήσουμε όλοι μας μια μέρα και να αντιληφθούμε τι σημαίνει πόλεμος.

Μιχάλης είπε...

Πραγματικά αυτή η φωτογραφία είναι συγκλονιστική.

Καλά έκανες και την ανάρτησες (με το απαιτούμενο κείμενο). Μου θύμισες πολλά και διάφορα παρόμοια και ανόμοια που γίνονται σε κάθε πόλεμο.

Μου θύμισε και κάτι ανάλογα (όχι όμως στον ίδιο βαθμό) που ζήσαμε κι εμείς την ίδια περίπου περίοδο.

@ harrysmatic

Είμαι ελληνοκύπριος αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δέχομαι να φορτωθώ εγκλήματα άλλων ε/κυπρίων για τα οποία εγώ όχι μόνο δεν ευθύνομαι αλλά είμαι και εναντίον.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι προσπαθείς να υποβάλεις.

harrysmatic είπε...

Τα εθνη,
Γκρεκοι,Κυπριοι,Τουρκοι
,πρεπει πρωτα να ασχολουνται με τα δικα τους εγκληματα & μετα με των αλλων,εαν υπαρχουν...

Οι Αμερικανοι,στο εξωτερικο & οι Εβραιοι,παντου, ειναι τα μονα εθνη της ιστοριας που δεν εχουν εγκληματισει...

Meropi είπε...

-@Socrates μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Σήμερα αρκετές από τις φωτογραφίες του πολέμου δεν είναι τόσο αξιόπιστες. Αυτή η φωτο είναι μια από αυτές που μπορεί να λεχθεί ότι άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, χωρίς να είναι αυτό υπερβολή.

-@Μιχάλη μου
πράγματι την ίδια περίοδο (1-2 χρόνια αργότερα από τη φωτο) ζήσαμε και εμείς τη φρίκη του πολέμου. Υπάρχουν και σε εμάς μερικές φωτο ιστορικές από εκείνη την περίοδο, όπως εκείνη που παρουσιάζει αγνοούμενους σήμερα, να έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από τα στρατεύματα του Αττίλα.
ΥΛΓ. Μη δίνεις σημασία στα γραφόμενα του @harrysmatic. Του αρέσει να προκαλεί, δεν τα εννοεί όλα που γράφει.

marianaonice είπε...

Φοβερή ιστορία Μερόπη μου!
Πραγματικά δεν την ήξερα!
Σ' ευχαριστώ που πάλι κάτι με έμαθες!!