Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Αντί να καμαρώνουμε, μαλώνουμε...

Αχ εμείς οι Έλληνες!

Βρίσκουμε θέμα να μαλώνουμε, ακόμα και εκεί που πρέπει να καμαρώνουμε. Στη Βουλή έφτασε η διαμάχη Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την «πατρότητα» της ιδέας για την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενοχλημένο, καθώς στις περισσότερες εκδηλώσεις Υπουργοί και Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζουν ως πρωτεργάτη της δημιουργίας του Μουσείου τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χωρίς παράλληλα να γίνεται αναφορά στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη τόσο για την κατασκευή του Μουσείου, όσο και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, για να βρω τελικά ποιού το όραμα πραγματοποιείται αύριο με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή της Μελίνας Μερκούρη, κατέληξα στο συμπέρασμα: Και των δύο. Λίγη μεγαλοψυχία και από τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, δεν βλάπτει.

Πιο κάτω μια σύντομη παράθεση των γεγονότων που οδήγησαν στα αυριανά εγκαίνια.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συλλαμβάνει το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι διεργασίες προχωρούν με αργό ρυθμό, με τις πολύτιμες συμβουλές του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δεσποτόπουλου

1976: Ο πρώτος πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης κηρύσσεται άγονος.

1979: Διεξάγεται δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Κηρύσσεται και αυτός άγονος. Το περίφημο οικόπεδο στου Μακρυγιάννη παραμένει «ορφανό περιεχομένου», παρά την προσπάθεια του Καραμανλή

1982: Η Μελίνα Μερκούρη κάνει κεντρικό θέμα της πολιτικής της δράσης την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που έχουν αρπαγεί από το λόρδο Ελγιν. Φυσικά, επαναφέρει το θέμα του νέου Μουσείου και κινεί, ως υπουργός Πολιτισμού, τη διαδικασία για την παραχώρησή του οικοπέδου στου Μακρυγιάννη στον τομέα αρμοδιοτήτων της Α' Εφορείας αρχαιοτήτων.

1989: Η Μελίνα Μερκούρη προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Προβλέπονται μάλιστα τρεις πιθανές θέσεις: οικόπεδο Μακρυγιάννη, εστιατόριο «Διόνυσος» στο τρίγωνο Πικιώνη και Κοίλη Φιλοπάππου. Τετρακόσια αρχιτεκτονικά γραφεία παίρνουν μέρος. Το Α' Βραβείο κερδίζουν οι ιταλοί Μανφρέντι Νικολέτι και Λούτσιο Πασαρέλι, αν και αμέσως τους ζητείται να κάνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο(!) και να μικρύνουν το κτήριο. Ομάδα ελλήνων αρχιτεκτόνων προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού.

1993: Το ΣτΕ ακυρώνει το διαγωνισμό, με αφορμή παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στο άνοιγμα των φακέλων που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

1994: Η Μελίνα Μερκούρη πεθαίνει το Μάρτιο, όμως το όραμά της παραμένει. Την ίδια χρονιά ιδρύεται ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

1995: Αρχίζουν οι εκσκαφές στο οικόπεδο του Μακρυγιάννη, φέρνοντας σταδιακά στο φως μια ολόκληρη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας.

1999: Αρχίζει κύμα προσφυγών προς το Συμβούλιο Επικρατείας από κατοίκους που αντιδρούν στις απαλλοτριώσεις σπιτιών και γειτονικών κτηρίων.

2000: Είναι η χρονιά για τον τέταρτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό - διεθνής και αυτός. Καταθέτουν φάκελο δώδεκα ομάδες και κερδίζει η ομάδα Μπερνάρ Τσουμί - Δημήτρη Φωτιάδη. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον κίνδυνο καταστροφής των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο οικόπεδο, ενώ γίνεται προσφυγή ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο.

2003: Ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, μετά την έναρξη των εργασιών αντιστήριξης του κτηρίου, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος εναντίον μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, γιατί επέλεξαν τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θεμελιώνεται δήθεν στην καταστροφή αρχαίων αντικειμένων. Οι κατηγορούμενοι, μετά από ταλαιπωρία, απαλλάσσονται με βούλευμα τρία χρόνια αργότερα. Το ίδιο έτος (2003) το ΣτΕ αναστέλλει τις εργασίες του νέου Μουσείου, κατόπιν προσφυγών, μεταξύ των οποίων και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων. Μετά απ' αυτά η μέχρι τότε κατασκευάστρια εταιρεία του Μουσείου "ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ" κηρύσσει πτώχευση.

2004: Ο Πέτρος Τατούλης γίνεται υφυπουργός Πολιτισμού, με υπουργό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Αποφασίζουν να προχωρήσουν στην περαιτέρω υλοποίηση της μελέτης που πριν λίγο καιρό πολεμούσαν. Αναθέτουν τη συνεχιση των εργασιών στην κατασκευάστρια "ΑΛΤΕ", η οποία, στη συνέχεια πτώχευσε και αυτή.

2007: Ολοκληρώνεται το Μουσείο από την κατασκευάστρια εταιρεία "ΑΚΤΩΡ". Ξεσπούν αντιδράσεις, για την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη, για την κατεδάφιση των -γνωστών πλέον- κτηρίων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

2008: Γίνεται η μεταφορά των γλυπτών από το παλιό Μουσείο Ακρόπολης. Σε μια διαδρομή συγκινητική κατεβαίνουν τα γλυπτά από τον Ιερό Βράχο μετά από 2.500 χρόνια και τοποθετούνται στο νέο Μουσείο.

Και μετά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, άγονους διαγωνισμούς, πτωχεύσεις κατασκευαστριών εταιρειών, μηνύσεις και προσφυγές, φτάνουμε στην 20η Ιουνίου 2009 που εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με καλεσμένους πολλούς Αρχηγούς Ξένων Κρατών. Πονεμένη λοιπόν η ιστορία του νέου Μουσείου μας, όπως πονεμένες είναι οι ιστορίες των περισσότερων (αν όχι όλων) μεγάλων έργων στην Ελλάδα.





--------------

Πηγές:

1) In.gr

2) Pathfinder.gr

3) Ναυτεμπορική

4) Ελευθεροτυπία


29 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

περίμενες κάτι διαφορετικό? την επόμενη εβδομάδα θα μαλώνουν κ για το κόστος των εγκαινίων, κλασικά πράγματα

αντωνης είπε...

Εμεις ως πολιτες ας καμαρωνουμε και ας τους αφησουμε να κανουν δηθεν πως μαλωνουν.

Καλημερα, καλο Σαββατοκυριακο!
:)

Marina είπε...

Τα κόμματα αντί να κάτσουν να ασχοληθόύν με το αποτέλεσμα (επιτέλους έτοιμο το Μουσείο..απο το 1974 που όλο τίκτεται)συνεχίζουν τη γνωστή φαγωμάρα..Τίποτα δεν αλλάζει ποτέ στα μυαλά τους. Ούτε ποτέ θ' αλλάξει.

Roadartist είπε...

Να μην ασχολούμαστε ΚΑΝ μαζί τους..
Μερόπη προσωπικά έχω πάψει να τους ακούω, είναι μόνο να γελάς μαζί τους..

gerasimos είπε...

Eλπίζω ειλικρινά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης να αποδειχτεί δημοφιλές και να μην έχει την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από άποψης επισκεπτών - σε αντίθεση βεβαίως με μπουζουκλερί, μπαράκια, clubs, καφετέριες με πλάσμα τηλεοράσεις και ταβέρνες. Γιατί μην ξεχνάμε, πίσω από τους θλιβερούς πολιτικούς που περιγράφεις, βρίσκονται πολλές φορές κάποιοι όχι λιγότερο θλιβεροί πολίτες...

Eva Neocleous είπε...

Εύστοχη η επιλογή και προβολή αυτής της πτυχής του θέματος Μερόπη μου.
Αν ανατρέξει κανείς στην ελληνική ιστορία θα δει ανάλογες συμπεριφορές.
Μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά οι πολιτικοί "αντιτάσσουν" τα μικροπολιτικά συμφέροντα.

marianaonice είπε...

Πλήρης η αναδρομή και η έρευνα της ιδέας του Μουσείου της Ακρόπολης!
Και πόσο δίκιο έχεις!
Αντί να καμαρώνουμε μαλώνουμε!!
Όπως πάντα!!
:)))

marianaonice είπε...

Επειδή σκέφτηκα ότι αυτή σου την ανάρτηση πρέπει να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την αναδημοσίευσα στου @Ανεμου.
Πιστεύω ότι είχα την εικαζομένη θέλησή σου...
:)))

ippoliti_ippoliti είπε...

Σημαντική η αναδρομή. Τι να κάνουμε.
Η γενναιοψυχία ...θέλει κότσια.
Καλό Σαββατοκύριακο

Meropi είπε...

-@Κούνελε μου,
ποια άλλη βδομάδα? Από απόψε θα αρχίσουν να μαλώνουν γι' αυτό. Χα χα χα!

-@Αντώνη μου
καλό ΣΚ και σε σένα. Όλα εντάξει?

Meropi είπε...

-@Μαρίνα μου,
το ωραίο είναι ότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις πολεμά η μια την αλλη, λες και ανήκουν σε εχθρικά κράτη. Αποκορύφωμα η "αυτοκαταγγελία" που έκανε η ΝΔ με την απογραφή. Ακόμα τρέχουμε γι' αυτή την γκάφα.

-@Roadartist μου,
δεν έχεις άδικο!

Meropi είπε...

-@Γεράσιμε μου,
στην αρχή θα έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα στο νέο Μουσείο. Μετά φοβάμαι ότι θα ξεθυμάνει.

-@Εύα μου,
ναι δυστυχώς. Και απ' ότι βλέπω και στην Κύπρο ακολουθούν την "ελλαδίτικη τακτική" δυστυχώς.

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
και βέβαια είχες τη συναίνεση μου για την αναδημοσίευση. Σ' ευχαριστώ

-@ippoliti μου,
ναι η γενναιοψυχία θέλει κότσια. Συμφωνώ. Και λίγοι πολιτικοί μας τα έχουν.

leondokardos είπε...

Δυστυχώς πάντοτε απο πολύ παλιά, τρωγόμαστε μεταξύ μας ακόμα και για το τίποτα.΄Ετσι και τώρα. Το εθνικό καμάρι γίνεται αντικείμενο φτηνού καυγά, ενώ υπάρχει κατχωρημένη, όπως το αναφέρεις, η ιστορία του Μουσείου.
Πιό πολύ θα το χαρούν οι ξένεοι παρά εμείς με τα μικρόψυχά μας.

τσότσος είπε...

Γεια σου Μερόπη,
Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες σου...Καλώς/κακώς όμως το μουσείο είναι συνυφασμένο με το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων που το συνέλαβε/πρώθησε η Μελίνα (μέχρι το '80 μαθαίναμε ότι τα μάρμαρα είναι στο βρετ. μουσείο γιατί εκεί είναι ασφαλή αφού εμείς δεν είμαστε ικανοί να τα συντηρήσουμε...).
Άρα ή αναφορά της συμβολής του γερο-Καραμανλή στη δημιουργία του μουσείου είναι άκομψη και παράταιρη, όταν ειδικά η παράταξή του (βλ. Τατούλης) το πολέμησε λυσσαλέα...
Ας ανατρέξουμε λοιπόν και στη συμβολή του Μακρυγιάννη που έδινε σφαίρες στους Τούρκους για να μην παίρνουν το μολύβι από τους συνδέσμους των κιόνων του Παρθενώνα!

αντωνης είπε...

Κατι αναποδιες παλι με τη δουλεια Μεροπη, αλλά ελπιζω να βρεθει συντομα κατι αλλο.
Κατά τ' άλλα, ολα καλα!
:)

Locus Publicus είπε...

Μεγάλη μέρα σήμερα, Μπράβο Ελλάδα!

Εγώ με τα παιδιά μου θα έρθω απο μακριά για να το δούμε. Καλά κάνανε και το φτιάξανε.

habilis είπε...

Ευστοχο post !

Οι πολιτικοί με τις κοκορομαχίες τους όπως πάντα .

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μερώπη, είναι, δυστυχώς, αυτονόητο πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα μαλώνανε και για αυτό το θέμα :(

stalamatia είπε...

Eτο που τους αναφέραν τζιαι τους θκιο στα εγκαίνια και τον Καραμανλή και την Μελίνα βέβαι ο Κωστάκης ευλόγησε πρώτα τον μπάρμπαν του και μετά την Μελίνα ,αλλά αυτοί όλοι θα βρουν τρόπο να τσακωθούν.Πάντως εγώ θα πάω να το δω το μουσείο αργότερα ,μην κοιτάς που δεν με καλέσανε!!!!! χα χα χα .Ελπίζω οι κρυόkολοι τώρα να μας δώσουν τα κλεμμένα.
υ.γ.Αν δεν δώσουν πίσω τα μάρμαρα το Κρυόκολοι δεν το παίρνω πίσω.

Phivos Nicolaides είπε...

Όταν κάποτε μιλάμε για επίπεδα, μας κακοφαίνεται...

Yannis Kapnidis είπε...

στην εξιστόρηση των γεγονότων είναι σημεία που σε πιάνουν τα γέλια, είναι και σημεία που συγκινείται κανείς!

Αυτή είναι η Ελλάδα όμως: βουτηγμένη στην υπερβολή.

Πολύ όμορφη ανάρτηση και διαφωτιστική!

Καλή εβδομάδα!

Meropi είπε...

-@Λεοντόκαρδε μου,
δεν αποκλείεται οι ξένοι να το χάρηκαν πιο πολύ από μας και τις μικρότητες μας.

-@Τσότσο μου,
καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Νομίζω ότι δεν έχεις ξανάρθει από δω. Έτσι δεν είναι??
Ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια, είδα ότι πήγε να το διορθώσει και ανέφερε και τη Μελίνα ισοδύναμα με το θείο του.

Meropi είπε...

-@Αντώνη μου,
σου εύχομαι ό,τι καλύτερο. Να βρεις επιτέλους μια δουλειά μόνιμη να ησυχάσεις.

-@Locus μου,
ναι πράγματι είναι μεγάλη χαρά για την Ελλάδα. Ένιωσα σχεδόν την ίδια χαρά, όπως τότε, το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είμαι σίγουρη ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα χάρηκαν πολύ με τα εγκαίνια, ίσως και πιο πολύ από μας.

Meropi είπε...

-@Habilis μου,
πράγματι κοκορομαχίες, είναι η σωστή λέξη. Χα χα χα χα!

-@Γιάννη μου,
έχεις δίκιο. Εδώ μαλώνουν για ψύλλου πήδημα.

-@Σταλαματιά μου,
κι εγώ θα πάω στο Μουσείο, οπωσδήποτε. Εδώ δεν αφήνω Μουσείο για Μουσείο στο εξωτερικό, όταν πάω, δεν θα δω αυτό το δικό μας???
Είδα και τα Μάρμαρα που πήραν οι κρυόκωλοι. Χα χα χα χα!

Meropi είπε...

-@Φοίβο μου,
έχεις δίκιο. Συχνά μας λείπει το επίπεδο.

-@Hellenic Potion μου,
δεν ξέρω πού γέλασες εσύ, αλλά εγώ γέλασα εκεί που συνειδητοποίησα ότι το έργο τέλειωσε η ΑΚΤΩΡ (αυτή ντε, του, κατά τον Πρωθυπουργό, νταβατζή!!)

αντωνης είπε...

Σ' ευχαριστω πολυ Μεροπη!
Να 'σαι καλα.

:)

τσότσος είπε...

Πολλές φορές σε έχω επισκεφτεί Μερόπη, νομίζω ότι έχω γρα΄ψει και σχόλια.
Να είσαι καλά, μαχητική όπως πάντα...
δεν ασχολούμαι καθόλου με τον άχρηστο δήθεν πρωθυπουργό, χάνω την ώρα μου...

phlou...flis είπε...

'Εχουν απονεμηθεί τα ...εύσημα εκατέρωθεν, νομίζω