Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Η Μερόπη στο "Κλουβί με τις Τρελλές"!!





Ναι, ναι, καλά το καταλάβατε. Η Μερόπη πήγε θέατρο. Στο «Κλουβί με τις Τρελλές». Μαζί με την κόρη της. Θέλετε να μάθετε πώς πέρασε με λίγα λόγια? Λοιπόν πέρασε απλώς μια ωραία βραδιά, ανέμελη, χωρίς πολλές πολλές αξιώσεις κουλτούρας.
Ας αρχίσω τώρα να μιλώ στο α΄ ενικό πρόσωπο. Πήγα λοιπόν στο κινηματοθέατρο (τώρα πια σκέτο θέατρο) «Παλλάς», ένα χώρο που μου ξυπνά ωραίες παλιές αναμνήσεις. Εκεί έβλεπα πολλές ταινίες στα φοιτητικά μου χρόνια (τη δεκαετία του 70). Ανακαινίστηκε και παραδόθηκε στο κοινό το Νοέμβριο του 2006 (περισσότερα για την ιστορία του βλέπε εδώ). Είναι ένας χώρος όμορφος αισθητικά, με αναπαυτικά καθίσματα. Το τονίζω αυτό γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητη προϋπόθεση για τα θέατρα. Πριν μερικά χρόνια παρακολούθησα θεατρική παράσταση σε τόσο άβολα καθίσματα που, αν και η παράσταση ήταν καλή, τη θυμάμαι με δυσάρεστα αισθήματα.
Το «Κλουβί με τις Τρελλές» στηρίζεται στο θεατρικό έργο του Jean Poiret και διαπραγματεύεται την ιστορία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού που ζει μαζί 20 περίπου χρόνια, μεγαλώνοντας μάλιστα το γιο που απέκτησε ο ένας από αυτούς, από μια περιστασιακή ετεροφυλόφιλη σχέση. Περιγράφει με γλαφυρότητα την αντίδραση τους, όταν ο «γιος τους» τους ανακοίνωσε ότι επειδή παντρεύεται και θα έλθουν τα συντηρητικά πεθερικά του να τους γνωρίσουν, θέλει να υποκριθούν ότι είναι άλλα πρόσωπα από αυτά που πράγματι είναι. Το έργο αυτό γράφτηκε σε μια εποχή που η σεξουαλική απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων βρισκόταν στα πρώτα της βήματα. Όχι ότι σήμερα έχει ολοκληρωθεί, αλλά τουλάχιστον έχει προχωρήσει μερικά βήματα παραπάνω. Περιέχει λοιπόν όλα τα γνωστά κλισέ (φτερά, κουνήματα, τραβεστί με ψηλοτάκουνα κλπ), καθόσον μάλιστα βοηθείται και από το σενάριο που θέλει το ομοφυλόφιλο ζεύγος να διατηρεί ένα καμπαρέ (το «Κλουβί με τις Τρελλές»). Στο καμπαρέ αυτό το θέαμα στηρίζεται κυρίως στους τραβεστί. Και βασίλισσα του show των τραβεστί η «μαμά» του μέλλοντος γαμπρού, την οποία υποδύεται ο Σταμάτης Φασουλής. «Μπαμπάς» ο Γιάννης Μπέζος. Αν πω ότι δεν μου άρεσε η παράσταση, θα πω ψέματα. Γέλασα και πέρασα ευχάριστα. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Αν μάλιστα η τιμή του εισιτηρίου ήταν λιγότερο τσουχτερή (45€ το κάθε εισιτήριο μας στοίχισε), θα έλεγα ότι άξιζε τα λεφτά της. Τα 45€ όμως, μάλλον ήταν υπερβολική τιμή για το θέαμα που είδα. Το ωραίο είναι ότι η κυρία που καθόταν ακριβώς δίπλα στην κόρη μου είχε πληρώσει 50€ και το φυσούσε και δεν κρύωνε. Υπήρχαν και αρκετοί που πλήρωσαν από 60-80€ (ανάλογα με τη θέση). Οι θέσεις των 30€ είχαν εξαντληθεί από καιρό, ενώ αυτές των 20€ ήταν πολύ πίσω.
Σήμερα που έφερα πάλι στο μυαλό μου την παράσταση, ξέρετε τι σκεφτόμουνα? Ότι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θεατές γελούσαμε και αντιδρούσαμε θετικά στα καμώματα της ομοφυλόφιλης «Ζαζάς» (Στ. Φασουλής), στις μεταμφιέσεις, στα κουνήματα και στα ξεσπάσματα της, ακόμα και στα αγκαλιάσματα του ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Και τούτο γιατί επρόκειτο για κωμωδία. Πόσοι όμως από μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε θετικά ένα θεατρικό έργο, που παρουσιάζει ένα καθημερινό ομοφυλόφιλο ζευγάρι, σοβαρό, χωρίς φτερά, υστερίες και κουνήματα που παράγουν εύκολο γέλιο? Σίγουρα όχι πολλοί. Μη ξεχνάμε το σάλο που ξεσήκωσε το ομοφυλόφιλο φιλί σε σκηνή της Όπερας «Ρούσαλκα» που ανέβασε πριν μερικούς μήνες η Λυρική Σκηνή. Κάναμε μερικά βήματα από το τέλος της δεκαετίας του 70 στην αποδοχή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, αλλά έχουμε ακόμα και αρκετά άλλα να κάνουμε.



31 σχόλια:

Hide In My Suitcase είπε...

Και μόνο για τις τιμές των εισιτηρίων, πραγματικά απαξιώ! Ο κόσμος δεν έχει λεφτά κτλ κτλ... Τι να σου πω!

Meropi είπε...

Γιάννη μου,
έχεις δίκιο, είναι πολύ ακριβή η παράσταση. Ειδικά αν είσαι νέος, όπως φαντάζομαι ότι είσαι εσύ.

Hide In My Suitcase είπε...

Δεν έχει να κάνει με ηλικία ή οικονομική κατάσταση (η αλήθεια είναι ότι είμαι και νέος και όχι ιδιαίτερα ευκατάστατος!). Στην τελική, πάντα υπάρχουν τρόποι να βρεις χρήματα για να κάνεις αυτό που θέλεις. Απλά, θέλω με τη στάση μου να περνάω μηνύματα. Αν δε γέμιζε ο κόσμος το "Παλλάς" και το κάθε "Παλλάς", δε θα είχε κανένας το θράσος να ζητάει τόσα χρήματα.

rain είπε...

Μεροπίτσα μου, εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ το θέατρο αλλά η τιμή του είναι πρόβλημα ειδικά αν θα ήθελα να πάω και με τα παιδιά - που θέλω - πρέπει να δώσω ένα 150 μόνο τα εισιτήρια και να πάρω νερό απ'το σπίτι και σε οικονομικό θέατρο. Οπότε...δεν πάω!

Gee Pontius είπε...

Περισσότερο και από την τιμή με εκνευρίζει ότι το θέμα των ομοφυλόφιλων αντιμετωπίζεται με κριτήρια μόδας, σε κάθε παράσταση, σε κάθε επεισόδιο, σε κάθε βιβλίο και μια αναφορά. Μετά άμα περάσει η μόδα τα άλυτα προβλήματά (;) τους θα αποσυρθούν από την επικαιρότητα άνευ της δημίας της γαλής (ούτε γάτα ούτε ζημιά στα νεοελληνικά).
Ευκαιριακά ο Φασουλής υψώνει αλά Λαζόπουλο τις τιμές- εσείς έχετε γκαίυ στην παράστασή σας ;;λεσβιακό τουλάχιστον ;;
Εχω παρακολουθήσι σε ξένο κανάλι την "Ρουσσάλκα" δλδ νεράϊδα και δεν θυμάμαι ομοφυλόφιλο φιλί, μόνο συνηθισμένα τρυφερά αγκαλιάσματα μεταξύ κοριτσιών. Η οι ξένοι είναι πιο συντηρητικοί ή οι δικοί μας στο πλαίσιο της μόδας που σούλεγα το στρίμωξαν κάπου στην υπόθεση του έργου.

marianaonice είπε...

Μερόπη μου το είχα δει πέρισυ με την κοινή μας φίλη την πατριώτισσά σου, και μπορώ να πω ότι ακριβώς τα ίδια με σένα αισθάνθηκα και σκέφτηκα κι εγώ!!
Τίποτε μεγάλο, τίποτε σπουδαίο, απλά ένα χαλαρωτικό με γέλιο θέαμα, που ομολογώ ότι πρέπει να του αναγνωρίσουμε την πλούσια και φαντασμαγορική εναλλαγή των κοστουμιών και γενικά το όλο σκηνικό, που θύμιζε ένα εφάμιλλο σε "καμπαρέ" πολυθέαμα!!

monahikoslikos είπε...

Άσε δεν είμαστε για κλουβιά τέτοιες ώρες...

stalamatia είπε...

Κρίμα πολλά τα λεφτά γιατί σίγουρα δεν θα πήγαινα και πίσω πίσω να καθίσω.Ας παρακολουθήσω τώρα μέσω ίντερνετ τα ρόδα της οργής που μου αρέσουν .

jf είπε...

Παρακάπτοντας το θέμα του τσουχτερού εισητηρίου, συμφωνώ με το τελικό σου... πόρισμα. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποδοχή των ομοφυλόφιλων. Η όποια αποδοχή που δείχνουμε είναι μάλλον φαινομενική.

Καλό Σαββατόβραδο και Κυριακή

Odysseas είπε...

Βρέθηκα κι εγώ πρόσφατα στο Παλλάς και συμφωνώ πως η τιμή του εισιτηρίου είναι αρκετά τσουχτερή. Η συναυλία όμως του Ξαρχάκου και της Έλλης Πασπαλά άξιζε και με το παραπάνω. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως δε θα μπορούσαν να έχουν λίγο πιο χαμηλές τιμές...

Όσο για τα καθίσματα, άνετα μεν, αλλά δεν έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια!

doctor είπε...

"Το κλουβί με τις τρελές" παραπέμπει στα όσα γίνονται στην Ν.Δ. Εν μέσω κρίσης και τόσων προβλημάτων νομίζουν ότι μας ενδιαφέρου τα μεταξύ τους ξεκατινιάσματα...

αθεόφοβος είπε...

Για το έργο έχω γράψει στο μπλόγκ μου.
Για την τιμή του εισητηρίου είναι πραγματι υψηλή αλλά έχει συνεχείς αλλαγές σκηνικών και πολλά άτομα στην παράσταση που πρέπει να πληρωθούν.
Τέτοιου είδους παραγωγές ακριβώς λόγω του κόστους μόνο το Εθνικό μπορεί να τις ανεβάσει.
Όλοι οι άλλοι όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ανεβάζουν έργα με 2 εως 4,5 ηθοποιούς.

Aνεμος είπε...

Πόσοι όμως από μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε θετικά ένα θεατρικό έργο, που παρουσιάζει ένα καθημερινό ομοφυλόφιλο ζευγάρι, σοβαρό, χωρίς φτερά, υστερίες και κουνήματα που παράγουν εύκολο γέλιο? Σίγουρα όχι πολλοί.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα με αφορμη το θεμα περι ομοφυλοφιλιας κλπ θελω να ρωτησω αν ξερει καποιος , τα πσοσοστα μεταξυ ενεργτικων και παθητικων ομοφυλοφιλων ειναι ισσοροπημενα η υπαρχει διαφορα?

Βάσσια είπε...

Καλημέρα,

Όπως και οι περισότεροι έτσι κι εγώ βρίσκω τις τιμές ακριβές.
Βεβαια δεν ξέρω και με τι να συγκρίνω...

(το έργο πάντως είναι χαραγμένο στη μνήμη μου από την ταινία και τον μοναδικό Ούγκο Τονιάτσι - τα μετά όχι και τόσο).

Όσο για το θέμα και την κοινωνία.
Βρίσκω θετικό ότι γίνονται βήματα μπροστά, μικρά μεν αλλά γίνονται.

:-)

Meropi είπε...

-@Βροχούλα μου,
ναι είμαι σίγουρη ότι είναι έξω από το μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό τέτοια μεγάλη δαπάνη για θέατρο. Υπάρχουν άλλα θέατρα με μικρότερο εισιτήριο που μπορεί άνετα να τα παρακολουθήσει μια οικογένεια.

-@gpoint μου,
αυτό το ομοφυλόφιλο φιλί στη "Ρούσαλκα" είναι σκηνοθετικό εύρημα στην ελληνική παράσταση. Βέβαια η αντίδραση του κοινού δεν οφείλεται στο αυθαίρετο εύρημα, αλλά στην αντίθεση με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
χαίρομαι που έχουμε την ίδια άποψη σχετικά με την παράσταση αυτή.

-@Λύκε μου,
νομίζω ότι αυτή η εποχή πάει γάντι με τον τίτλο!!!

Meropi είπε...

-@Σταλαματιά μου,
εγώ πάλι δεν ξέρω τα "ρόδα της οργής". Μήπως πρόκειται για κυπριακή σειρά?

-@JamanFou μου,
ναι συμφωνώ ότι είναι φαινομενική η αποδοχή για τους πιο πολλούς από μας η αποδοχή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Αναρωτιέμαι τι θα κάναμε αν το παιδί μας είχε μια τέτοια σχέση.

Meropi είπε...

-@Οδυσσέα μου,
εκεί που καθόμουνα εγώ ήταν αρκετή η απόσταση για τα πόδια. πού να δεις κάτι άλλα θέατρα!

-@doctor μου,
χα χα χα! γέλασα με την παρομοίωση σου!!!

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
δεν έτυχε να δω το δικό σου ποστ για την παράσταση. Στο ότι η παράσταση είναι πολυπρόσωπη έχεις δίκιο. Αλλά και το εισιτήριο για το μέσο Έλληνα ακριβό.

-@Άνεμε μου,
βλέπω ότι συμφωνείς με τη γνώμη μου. Ότι ο μέσος Έλληνας δεν θα δεχόταν με ευκολία ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο θέατρο, χωρίς να πρόκειται για κωμωδία. Πόσω μάλλον στη ζωή. Δεν θυμάμαι αν μου έχεις αφήσει σχόλιο και στο παρελθόν. Πάντως σε καλωσορίζω.

Meropi είπε...

-@valamonte1 μου,
δεν ξέρω να σου απαντήσω στο ερώτημα σου. Αλλά δεν νομίζω να έχει και σημασία.

-@Βάσσια μου,
η τιμή θα συγκριθεί με τη μέση τιμή στις λοιπές θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες κυμαίνεται γύρω στα 25 ευρώ νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

doρωταω γιατι θελω να καταληξω σε ενα συμπερασμα , σε μια σωστη κοινωνια χωρις φτωχια και χωρις σεξουαλικη καταπιεση οι παθητικοι ομοφυλοφιλοι πως θα ικανοποιουσαν το ''βασικο τους ενστικτο'' ? θα υπηρχαν οι αντιστιχοι ''ενεργητικοι''?

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθεις!!
Αφού δεν φτάνουν τόσα κλουβιά με τρελλές, που απολαμβάνεις καθημερινά και τζάμπα!!!!

:)))))

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Το έχω δει στην περυσινή παράσταση.
Μου φάνηκε υπερβολικό.
Τον Φασουλή, τον έχω θαυμάσει σε πολλά θεατρικά, εδώ όχι.
Καμιά φορά παρασυρόμαστε από κριτικές
και άξια ονόματα.
Δεν το λέω καθόλου για το θέμα του.

phlou...flis είπε...

άσε με να μαντέψω. Χμ, η τρίτη δεξιά. Δε μου ξεφεύγεις, ούτε με 100 καμουφλάζ:-)

Meropi είπε...

-@valamonte1 μου,
αν σου πω ότι δεν με απασχολεί το ερώτημα σου, θα στενοχωρηθείς?

-@Φοράδα μου,
καλά λες. Αντί να βγω από το κλουβί με τους τρελλούς, πήγα να μπω! Χα χα χα!!!

Meropi είπε...

-@ Αντιγόνη μου,
όπως γράφω και στην ανάρτηση, πέρασα μια ευχάριστη βραδιά, τίποτε περισσότερο. Έχω δει παλαιότερα άλλες παραστάσεις του Φασουλή που ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστες.

-@Φλούφλη μου,
δεν σου ξεφεύγει τίποτε βλέπω. Χα χα χα!

Unknown είπε...

Μεροπη αυτο το εργο το ειδα προ πολλων ετων απο Μουστακα και δεν θυμαμαι τον αλλο πρωταγωνιστη, οχι δεν μ'αρεσε.Δεν μπορω να πω οτι διασκεδασα βλεποντας ομοφθλοφιλους να μεγαλωνουν ενα παιδι ουτε ολα αυτα τα χαζα.Τελος παντως αυτα ειναι αποψεις, αλλα δεν θα τους πληρωνα ξανα με τιποτα.Νασαι καλα

Ανώνυμος είπε...

οχι μωρε ! γιατι να στενοχωρηθω? εγω χαιρομαι που ''φιλοξενουμε'' σε ενα πολυ καλο μπλοκ οπως το δικο σου , ευχομαι να εισαι παντα καλα και να συνεχιζεις να γραφεις καλο βραδυ.

Meropi είπε...

-@Ελευθερία μου,
καλημέρα. Σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί βλέπω ότι είσαι κι εσύ "μεγαλούτσικη" σαν κι εμένα.

Σοφία είπε...

Θα ήθελα πολύ να το δω, γιατί έχω δει και την αντίστοιχη παράσταση στο Λονδίνο, συν τα δύο κινηματογραφικά έργα, αλλά 45€ δεν θα έδινα με τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που με τα ίδια λεφτά θα μπορούσα να δω έργο διεθνούς φήμης στο Λονδίνο! Μήπως έχουμε ξεφύγει τελείως;;;