Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα των υπεραιωνόβιων και των αναπήρων....




Πριν από 20-25 περίπου χρόνια, όταν διέμενα στην περιοχή Ζωγράφου, είχα γειτόνισσες δύο συμπαθητικές γριούλες Ελληνοαμερικάνες που ήταν και οι δυο χήρες. Αφού έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στις ΗΠΑ, μετά τη σύνταξη τους ήρθαν στην Ελλάδα, για να πεθάνουν στην πατρίδα, όπως έλεγαν. Συγκατοίκησαν, για να μοιράζονται τα έξοδα, αλλά και για να έχουν παρέα και αλληλοϋποστήριξη. Ήταν φίλες και κουμπάρες από παλιά. Παίρνανε και οι δύο συντάξεις από την Αμερική, που δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά αρκετές, για να ζουν αξιοπρεπώς. Κάποτε η μια γριούλα πέθανε κι έμεινε η άλλη να ζει μόνη της. Πήγαινα τακτικά και της κρατούσα παρέα και τη βοηθούσα στα ψώνια, αυτή δε συχνά μου μαγείρευε (ήταν θαυμάσια μαγείρισσα) ή ακόμη, καμιά φορά, καθότανε με τα παιδιά μου τα βράδια, όταν ήθελα να βγω. Κάποια μέρα ήμουν παρούσα όταν ήρθε ο ταχυδρόμος και της έφερε την επιταγή για τη σύνταξη της γριούλας που είχε πεθάνει (ο θάνατος είχε συμβεί πριν μερικούς μήνες). Με έκπληξη την άκουσα να μου λέει ότι θα την εξαργυρώσει κι αυτήν, όπως είχε κάνει και με τις προηγούμενες (είχε πληρεξούσιο γι’ αυτό), γιατί είχε πολλά έξοδα που της είχαν δημιουργηθεί από την αρρώστια και το θάνατο της φίλης της. Της είπα να μην το κάνει, γιατί θα βρει τον μπελά της. Την προέτρεψα μάλιστα να ειδοποιήσει την Αμερικάνικη Πρεσβεία για το θάνατο. Με χίλια ζόρια την έπεισα. Δεν ήταν ο τύπος του απατεώνα, ήταν καλός άνθρωπος, αλλά να, είχε το ελάττωμα που έχουν πολλοί από μας, δυστυχώς. Δηλαδή να μη θεωρεί ότι διαπράττει αδίκημα όταν αποσπά παράνομα χρήματα από το απρόσωπο Δημόσιο (εδώ βέβαια επρόκειτο για το Αμερικάνικο Δημόσιο). Αφού λοιπόν πείστηκε και ειδοποίησε την Πρεσβεία για το θάνατο, μετά τη βοήθησα, ώστε να μην κατηγορηθεί για απάτη και υπεξαίρεση. Έγινε ένας διακανονισμός, ώστε να επιστραφούν τα ποσά των συντάξεων που είχαν παράνομα εισπραχθεί. Για τη μη άσκηση κατ’ αυτής ποινικής δίωξης έπαιξε σπουδαίο ρόλο ότι μόνη της είχε αναγγείλει το θάνατο της συνταξιούχου φίλης της.

Θα απορείτε πώς θυμήθηκα τώρα αυτή την ιστορία. Μα, γιατί διάβασα ότι στην Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, φέρονται ότι υπάρχουν και συνταξιοδοτούνται 8.900 άτομα που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους!!!! Ενώ, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στη χώρα μας, τα άτομα άνω των 100 ετών (γενικώς, όχι μόνο οι συνταξιούχοι) δεν ξεπερνούσαν τα 1.742. Η τελευταία δε εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, για το έτος 2008, ήταν ότι οι αιωνόβιοι δεν υπερβαίνουν τα 2.665 άτομα. Τι συμβαίνει λοιπόν? Προφανώς, τα ποσά των περισσότερων από τις πιο πάνω συντάξεις εισπράττουν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των δικαιούχων, αποκρύπτοντας ότι οι αληθινοί δικαιούχοι έχουν αποδημήσει "εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός"
, όπου δεν τους αγγίζει πια  ούτε η οικονομική κρίση.

Επίσης αξιομνημόνευτο είναι ότι 320.000 ασφαλισμένοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30.000 από αυτούς (ίσως και περισσότεροι) δεν είναι πραγματικά ανάπηροι, αλλά θεωρούν εξυπνάδα να παριστάνουν τους ανάπηρους (με τη βοήθεια βέβαια επίορκων γιατρών) και να «ροκανίζουν» τα χρήματα του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Τέλος τουλάχιστον 20.000 φερόμενοι ως δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, έχουν καταφέρει να πάρουν το επίδομα (που προορίζεται για τους άπορους) παρά το ότι έχουν υψηλά εισοδήματα που αποκρύπτουν.


Δεν αποκλείεται αρκετοί από τους πιο πάνω που εισπράττουν παράνομα χρήματα που ανήκουν στο Δημόσιο και στα Ταμεία και συνεπώς σε όλους μας, να κραυγάζουν «να πληρώσουν την οικονομική κρίση όσοι έκλεψαν», εξαιρώντας, βέβαια, τους εαυτούς τους από τους «κλέφτες».
Και επίσης δεν αποκλείεται μερικοί από αυτούς να είναι συμπαθητικοί άνθρωποι σαν τη γριούλα, την παλιά μου γειτόνισσα.

Τα αίτια της μικροαπατεωνίστικης αυτής συμπεριφοράς πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αναζητηθούν, αφενός μεν στην έλλειψη παιδείας και αφετέρου στο ότι  το Κράτος και οι πολιτικοί (κατά ένα μεγάλο μέρος τους) όχι μόνο δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες ότι πραγματικά θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά, αλλά αντίθετα τους δίνουν την εντύπωση, με το παράδειγμα τους, ότι σ' αυτό το κράτος της χαλαρότητας (όσον αφορά τη νομιμότητα και την ηθική) σχεδόν όλα επιτρέπονται.
---------------
Πηγή πληροφοριών για τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποίησα στο ποστ: Ημερησία online
------------------------------

18 σχόλια:

stalamatia είπε...

E ρε γλέντια εις βάρος (του δημοσίου;) των (απόρων); σίγουρα όχι των πεθαμένων.Αραγε αυτοί που κάνουν(κατάχρηση) )αυτά τα χρήματα πίνουν και κανα ποτηράκι στην υγε...ε στη μνήμη των θανόντων;
Κάποτε μία έπαιρνε επίδομα για δυο παιδιά χωρίς καν να έχει παιδιά.

gerasimos είπε...

Μπορεί να φανεί περίεργο αυτό που θα πω, αλλά νομίζω ότι όλο αυτό, όπως πολύ ωραία το περιέγραψες, ξεκινά ΚΑΙ από το ίδιο το κράτος, που δεν εμπιστεύεται τους πολίτες. Τι εννοώ; Όταν παλιότερα ζούσα στην Αγγλία, έπαιρνα για ένα διάστημα housing benefit, ένα κρατικό βοήθημα δηλαδή για να πληρώνω το ενοίκιό μου. Όταν ήρθε ο καιρός να γυρίσω στην Ελλάδα συνέχιζαν να μου το στέλνουν και θα μπορούσα να συνεχίσω και να το εισπράττω, ακόμη και από την... Ελλάδα. Εκτιμώντας όμως την μέχρι βλακείας θα έλεγα εμπιστοσύνη που μου έδειχνε το βρετανικό κράτος, θεώρησα ότι το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους ενημερώσω έγκαιρα και έγκυρα για την αλλαγή του τόπου διαμονής μου. Σε αντίθεση με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, νομίζω ότι το ελληνικό κράτος δείχνει καθημερινά πόσο ΔΕΝ εμπιστεύεται τους Έλληνες πολίτες, ταλαιπωρώντας τους για το παραμικρό (ιδίως δε όταν πρόκειται να τους δώσει χρήματα). Και αυτή η καχυποψία λειτουργεί κάπως σαν... αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κάνοντάς μας να ψάχνουμε τρόπους να φοροδιαφύγουμε ή ακόμα και να εισπράξουμε συντάξεις ή χρήματα που δεν μας ανήκουν...

Meropi είπε...

Έχω την εντύπωση ότι κάτι έγινε και δεν εμφανίζονται τα σχόλια. Αυτό το σχόλιο το γράφω για τεστ, για να δω αν εμφανιστεί.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ας σου κάνω ποδαρικό μιας και είμαι ΑΜΕΑ αλλά εγώ, δυστυχώς είμαι πράγματι...

Οι σικέ αναπηροι πολέμου τι κάνουν;

Meropi είπε...

-@stalamatia μου,
πολλές τέτοιες ιστορίες υπάρχουν. Δυστυχώς.

-@Γεράσιμε μου,
συμφωνώ ότι και το Κράτος δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Υπάρχει τόση ακαταστασία και συγχρόνως γραφειοκρατία!!!
Αυτή δε η συνεχής αναζήτηση του Έλληνα για να βρει τρόπους φοροδιαφυγής και είσπραξης χρημάτων που δεν τα δικαιούται, οφείλεται, αφενός μεν στην έλλειψη παιδείας και αφετέρου στο ότι το Κράτος και οι πολιτικοί δεν είναι αξιόπιστοι.

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
τελικά δεν ήσουν ο πρώτος που άφησε σχόλιο. Απλώς κάτι είχε γίνει χθες και δεν εμφανίζονταν τα σχόλια.
Οι ανάπηροι πολέμου δεν έχουν και τόσο περιθώριο να προσποιηθούν. Πολλοί από τους άλλους ανάπηρους είναι "μαϊμού".

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν πειράζει που δεν ήμουνα πρώτος :)
Αναφερόμουνα στις σικέ συντάξεις που είχε δώσει ο Ανδράς Παπανδρέου.

Οσον αφορά τους "ανάπηροι πολέμου" πάλι καλά που επέζησαν από τη φρίκη που είναι ο πόλεμος...

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
οι συντάξεις που δόθηκαν επί Ανδρέα Παπανδρέου είναι αυτές της Εθνικής Αντίστασης και δεν χρειαζόταν κάποιος να είναι ανάπηρος για να την πάρει. Αρκούσε να είχε λάβει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Βέβαια τότε έγιναν και πολλά παρατράγουδα. Δόθηκαν συντάξεις και σε ανθρώπους που τότε (1940-44) ήταν μικρά παιδιά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν είμαι νομικός οπότε πάω πάσο.

Ανώνυμος είπε...

Αμα θες,σβησε την επαληθευση,σπαει νευρα...

Ειναι ..." εν τοπω ΚΑΤΑψυξεως "...

Όποτε το ακουω στις κηδειες,μουρχεται γέλιο...

Ολα αυτα ειναι αποτελεσμα της νοσου του σοσιαλισμου.
Πρεπει ο καθενας να εχει ατομικη αποταμιευτικη ασφαλιση,σε ιδιωτικη εταιρεια,οχι δημοσια/κοινωνικη.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@harryentism
Η πρόταση σου είναι φιλελεύθερη και όπως γνωρίζεις για τον μέσο Ελληνα αυτή η θεωρία είναι συνώνυμη του Σατανά...

patsiouri είπε...

Γεια σου Μεροπίτσα!!
Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, κάπου διάβαζα πρόσφατα πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δηλώσει κανονικότατα το θάνατο τω συγγενών τους, έχουν λάβει και το επίδομα για την κηδεία καθώς και την επιστροφή φόρου του νεκρού...όμως η σύνταξη φαίνεται πως εισπράττεται κανονικά.
Το θέμα είναι...από ποιόν?
Αρκετές φορές σίγουρα από τους συγγενείς, άλλες όμως, όπως υποστηρίζει το άρθρο, τα χρήματα πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα της οποίας οδείς γνωρίζει την προέλευση...

patsiouri είπε...

Αυτό πάλι που λέει η Σταλαματιά πως γίνεται??????????

Ανώνυμος είπε...

Απο δεκαετια 1930,οταν οι σοσιαλιστες εκαναν το κολπο γκροσσο της κοιν ασφαλισης,
δηλ." ληστευω τον Πετρο για να πληρωσω τον Παυλο",οπως λενε οι Αγγλοι, ηταν φανερο οτι ενα τετοιο πειρατικο συστημα μονο προς χρεοκωπια θα οδευε...

Οσο αυξανεται ο μ.ο ζωης,
περισσευουν οι συνταξιουχοι
& λιγοστευουν οι γεννησεις,
τοσο το χειροτερο...

Χρειαζονται νεοι Ρηγκαν & Θατσερ,να δωσουν τη χαριστικη βολη στον σοσιαλισμο,τωρα που η απατη & η ματαιοτητα του ειναι απανταχου αποδεδειγμενη...

Meropi είπε...

-@harryentism μου,
δεν θέλω να σβήσω την επαλήθευση, γιατί προστατεύει το blog μου από spam και ιούς (ή όπως αλλιώς λέγονται).
Όσο για τις ιδιωτικες ασφαλιστικές εταιρείες, και από αυτές κινδυνεύουμε (βλ. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ)

-@patsiouri μου γλυκό,
τι απέγινες εσύ??? Μας έλειψες.
Όσο για τις συντάξεις των θανόντων, πιστεύω ότι οι περισσότερες εισπράττονται από συγγενικά τους πρόσωπα. Δεν αποκλείω βέβαια (ως εξαίρεση) μερικές να εισπράττονται και από διεφθαρμένα όργανα του Δημοσίου.
Όσο γι' αυτό που λέει η Σταλαματιά για το επίδομα των τέκνων, προφανώς η φερόμενη ως δικαιούχος προσκόμισε ΠΛΑΣΤΕΣ ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως ή πλαστό πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως. Μη ξεχνάμε ότι ο τραγουδιστής Γιώργος Αλκαίος, πριν μερικά χρόνια, είχε παρουσιάσει ένα τέτοιο πλαστό πιστοποιητικό ότι τάχα είχε 4 παιδιά, για να απαλλαγεί από το στρατό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Απο τις ιδιωτικες κινδυνευει ο κοσμος μονο αν τις διοικουν απατεωνες, σαν τον τουρκοσπορο Ψωμιαδη της Α.Π,που ολο σπονσοραριζε Ποντιοφασιστες & γιορτες μισους εναντιον Τουρκων...

Τα δε δημοσια ασφαλ ταμεια ειναι...αθανατα,σαν τα καρκινογονα κυτταρα...
Αφου οι πολιτικοι μπορουν παντα (?) να πινουν το αιμα του λαου & να τις τροφοδοτουν...
Μη το ψαχνετε,πρεπει να δειτε το φως το αληθινο,το φως του καπιταλισμου...

Meropi είπε...

-@harryentism μου,
δεν πιστεύω ότι το φως το αληθινό είναι ο καπιταλισμός και μάλιστα ο άκρατος.

Ανώνυμος είπε...

Οσο περισσοτεροι & οσο συντομοτερα το πιστεψουν,τοσο το καλυτερο - για εκεινους...
Πρεπει να θελει καποιος να σωθει,για να σωθει...