Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Το ξέρατε ότι ο δημιουργός της κυπριακής σημαίας ήταν Τουρκοκύπριος??

Από καιρού εις καιρό περιδιαβάζω τον κυπριακό τύπο και τα κυπριακά ιστολόγια. Έτσι έκανα και χθες. Και στάθηκα σε μια είδηση που μ’ έκανε να συνειδητοποιήσω, για πρώτη φορά, ότι την κυπριακή σημαία τη σχεδίασε Τουρκοκύπριος. Άραγε το είχα ξανακούσει και το απώθησα στο ασυνείδητο?? Δεν ξέρω, ίσως.

Διάβασα λοιπόν ότι έφυγε από τη ζωή ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος Ισμέτ Γκιουνέι. Ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία και τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναδείχτηκε νικητής σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθηκε στην Κύπρο το 1960. Το έπαθλο? 50 λίρες (83 ευρώ)!!. Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε το έτος 2003 αφηγείται τους λόγους που τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο σχέδιο «το άσπρο χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα, το χρώμα του χαλκού την προέλευση του ονόματος της Κύπρου και οι κλάδοι ελιάς την ειρήνη». Όσο για την παρουσία του χάρτη της Κύπρου εξηγεί πως, θεώρησε ότι θα ενίσχυε μ αυτό τον τρόπο την ταυτότητα της σημαίας δεδομένου ότι το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο.

Το οξύμωρο είναι ότι η σημαία αυτή, δυστυχώς, λίγη σημασία (συναισθηματική ή άλλη) έχει σήμερα για τους Τουρκοκύπριους (όχι ότι έχει και μεγάλη για πολλούς Ελληνοκύπριους). Έχει ταυτιστεί με τη μετά το 1963 κατάσταση και έτσι θεωρείται «η σημαία των Ελληνοκυπρίων». Ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη το 2003, ρωτά τον Ισμέτ Γκιουνέι πώς νιώθει ο ίδιος για τη σημαία. «Εγώ;», απαντά χαμογελώντας. «Εγώ φυσικά και νιώθω περήφανος για κάτι που έφτιαξα. Ειδικά, τώρα, όταν σκέφτομαι πως αυτή η σημαία μπορεί να κυματίζει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση...».

Η σημαία αυτή κυμάτισε τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι όμως στην κηδεία του Γκιουνέι. Όπως έγραψε και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα «Ο Πολίτης» «…Δεν τύλιξε το φέρετρό του η σημαία που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη..». Το φέρετρο του σκέπαζε τελικά η σημαία του ψευδοκράτους και η τουρκική σημαία.

Πώς καταντήσαμε έτσι βρε καρντάσηδες…..




Αυτή θα ήταν η σημαία της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν! Το μπλε για τους Ελληνοκύπριους, το κόκκινο για τους Τουρκοκύπριους και στη μέση το χάλκινο για το χαλκό, από τον οποίο πήρε το όνομα του το νησί μας (βλ. εδώ για την ονομασία της Κύπρου).
--------------------------------

29 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Μερόπη,

Δεν το είχα ξανακούσει ποτέ. Πολύ κρίμα για τον άνθρωπο αλλά και όλους όσους είχαν τα ίδια μυαλά εκείνη την εποχή, που τα έφερε έτσι η ζωή. Προφανώς όταν σχεδιάσε τη σημαία δεν φανταζόταν το πως θα ήταν τα πράγματα μετά από κάποια χρόνια.

Meropi είπε...

Σιγά σιγά συνειδητοποιώ @Ndn μου ότι είχαμε την ευκαιρία να τα βρούμε με τους Τουρκοκύπριους και την απεμπολήσαμε και αυτοί, αλλά κι εμείς!

marianaonice είπε...

Πολύ συγκινητικό!
Δεν το ήξερα και πράγματι έχεις δίκιο!
Πώς καταντήσαμε έτσι??
Κρίμα!!

stalamatia είπε...

Eγώ το ήξερα αλλά ότι φιλοτέχνησε και το εθνόσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομίσματα δεν το ήξερα το διάβασα στον Μιχάλη.
Καλή βδομάδα Μερόπη μου.

Triolouin είπε...

Δεν είχα ιδέα για αύτο και σε ευχαριστώ που το ανέφερες Μερόπη. Απορία: Αυτή η σημαία που θα είχαμε απο τον Ανάν τι συμβολίζει; Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία ένωση; :)

habilis είπε...

Kάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο του για συμβίωση.

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
είχαμε δυνατότητες να πορευτούμε αλλού τότε στην Κύπρο, και τελικά βρεθήκαμε αλλού. Κρίμα.

-@Σταλαματιά μου,
εγώ να πω την αλήθεια τώρα το συνειδητοποίησα ότι και τη σημαία και τα εμβλήματα της Κύπρου φιλοτέχνησε Τουρκοκύπριος.
Καλό σου βράδυ

Meropi είπε...

-@Triolouin μου,
καλώς μου ήρθες από τη γειτονιά μου. Η σημαία του σχεδίου Ανάν τάχα συμβολίζει το γαλάζιο τους Ελληνοκύπριους, το κόκκινο τους Τουρκοκύπριους και το μεσαίο χρώμα το χαλκό, από τον οποίο και πήρε το όνομα της η Κύπρος.

-@habilis μου,
στην αρχή τουλάχιστον υπήρχε θέληση για συμβίωση. Με τον καιρό τα χαλάσαμε δυστυχώς.

Λεμέσια είπε...

Πάντως προτιμώ τη σημαία του Γκιουνέι παρά αυτή του σχεδίου Ανάν. Ήταν οπωσδήποτε πιο ουδέτερη.
Ένας Τουρκοκύπριος εθνικιστής που ήταν εναντίον του σχεδίου, μου είχε πει ότι τον ενοχλούσε που η γαλάζια λωρίδα ήταν από πάνω κι η κόκκινη από κάτω. Σε περίπτωση καθιέρωσης της σημαίας, αυτός θα την...ανύψωνε ανάποδα είπε, για να εκνευρίζει τους Ελληνοκύπριους..! Ναι, δυστυχώς αυτές οι εκατέρωθεν ανοησίες δεν παύουν να εμποδίζουν την ομαλοποίηση της κατάστασης στη νήσο των παιδίων, ε... Κυπρίων...

Anti-Christos είπε...

Εκτός από την Ελληνική, καμία άλλη σημαία δεν μου προκαλεί συγκίνηση.

Η κυπριακή σημαία μου είναι συμπαθής καθότι μεγάλωσα μ' αυτήν, αλλά από εικαστικής άποψης είναι σαν ένα λευκό πανί με ένα κίτρινο λεκέ επάνω.

Για την νέα σημαία που θα μας επιβάλουν δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα μας επιβάλουν, αλλά αν κρίνω απ' αυτήν του σχεδίου Αννάν, θα γελάσουμε πολύ!

Aceras Anthropophorum είπε...

Αν δείτε καλά την σημαίαν της Κύπρου (την παλιά) θα καταλάβετε ότι το logo το nike εκλάπη που τη δική μας σημαία, έγινε πιό λλίο πιο στυλέ και εκατάκτησεν τον κόσμο.

Phivos Nicolaides είπε...

Είναι πολλά και σημαίνοντα πράγματα που δυστυχώς δεν ξέρουμε ή μας διαγεύγουν...

Μιχάλης είπε...

Το τραγικό ή τραγελαφικό Μερόπη είναι ότι αυτή τη σημαία την πολέμησαν πολλοί.

Στο τέλος αυτοί που την πολέμησαν και την χαρακτήριζαν "πατσιαούρι" (=κουρελόπανο) έκλαιγαν οδύρονταν και κτυπιούνταν (τάχα μου) ότι θα χάναμε τη σημαία μας με το σχέδιο Ανάν!!!

Aceras Anthropophorum είπε...

To σχόλιο του Μιχάλη με κάμνει να νοιώθω ότι ο νεογεννηθής κυπριοεθνικισμός βρωμεί παραπάνω που το ελλάς ελλήνων χριστιανών. Τουλάχιστον οι ελληναράδες της περασμένης πενηκονταετίας εδημιουργήσαν την μυθολογίαν της ιδεολογίας τους κλέβοντας εικόνες και ιερά από μεγάλους άνδρες τζαι μεγάλες στιγμές της ιστορίας. Σε αυτόν το σημείον τουλάχιστον είχαν γούστον. Οι δικοί μας νεοεθνικιστές κάμνουν ήρωες τζιαι σύμβολα τον Τάσσον, τον Μακάριον, τον Σπύρον Κυπριανού. Πον να πεθάνει τζιαι ο Γιατρός, ο θεός να τον ιγλέπει και να τον ισιέπει (κανεί ήρωες) θα τον προσθέσουν τζιαι τζιείνον, τζιαι αν δεν εγελούσαν του Σαμψών να τον βάλουν πρόεδρον του πραξικοπήματος ήταν να τον έχουμεν τζιαι τζιείνον στο πάνθεον. Αντί για Ακρόπολην εμείς έχουμεν τα Λέυκαρα, αντί για Δερβενάκια έχουμεν την μάχην του προεδρικού το 1974 τζιαι αντί για μικρασιατική καταστροφή έχουμεν την κατοχήν της Τζιερύνειας.

Ένα αστέρι γενιέται. Όπως πολιτικές δυνάμεις υποβάλαν το ελληνικό λάβαρο σε βασανιστήρια σκεπάζοντας τα ξημαρισμένα τους τζιαι τα εγγλήματα που εχρειαστήκαν να κάμουν για να θεμελιώσουν το πολιτικόν τους πρόγραμμα τζιαι εξουσία, έτσι θα υποβάλουν τζαι την κυπριακή σημαία οι αντικατόχες που φοβούνται να χάσουν την κουτάλα της κυπριακής δημοκρατίας. Το ελλάς κύπρος ένωσις δεν πουλά άλλον. Το δεν ξεχνώ πουλάει καλύτερα. Περάστε κόσμε.

Side21 είπε...

Δεν έχει σημασία ...
με ποιά σημαία τυλίγουν
το φέρετρο αλλά ποιά σημαία
έχεις κρυμένη στην ψυχή σου ...

VAD είπε...

Το γεγονός ότι τουρκοκύπριος σχεδίασε τη σημαία του νέου κράτους ήταν σημαδιακό,έδειχνε το δρόμο για την επισημοποίηση μιας αρμονικής συμβίωσης που κρατούσε αιώνες,ας όψονται όσα εγγλέζικα,τούρκικα και ελληνικά συμφέροντα εμπόδισαν αυτή τη συμβίωση...

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ βρε Μερόπη το ήξερα.
Όπως φαντάζομαι και πολλοί.
Αλλά και που το μάθαμε;
Περισσότερη θλίψη για όλες τις χαμένες ευκαιρίες.

patsiouri είπε...

Παιδιά ειλικρινά δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά.
Διαβάζω τα σχόλια των φίλων Κύπριων και έχουν τρομερό ενδιαφέρον...

Meropi είπε...

-@Λεμέσια μου,
κι εγώ τη σημαία του Γκουνέι προτιμώ. τη συνήθισα κιόλας. Η άλλη πολύ άχρωμη που φαίνεται.

-@Anti-Christos
μικρή έδειχνα συγκίνηση στη σημαία. Τώρα όχι πια. Απλά άλλες μου φαίνονται συμπαθητικές και άλλες όχι.

Meropi είπε...

-@Aceras μου,
όλοι αυτοί που αναφέρεις ως ήρωες έχουν το μερίδιο τους στην ευθύνη για την κατάσταση που είναι σήμερα η Κύπρος. Έφτασε ο καιρός της απομυθοποίησης προσώπων και πραγμάτων, μπας και δούμε άσπρη μέρα.

-@Φοίβο μου,
ομολογώ ότι εμένα μου διέφευγε το συγκεκριμένο γεγονός.

Meropi είπε...

-@Μιχάλη μου,
συμφωνώ μαζί σου. Κι εδώ που τα λέμε μια χαρά είναι η σημαία, δεν χρειάζεται να αλλάξει με την ενδεχόμενη λύση.

-@Side21 μου,
πραγματικά δεν ξέρω αν τελικά την είχε στην ψυχή του τη σημαία ο δημιουργός της. Ως δημιούργημα του θα την πονούσε βέβαια, αλλά ως σημαία - σύμβολο δεν ξέρω αν την είχε στην ψυχή του. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια εμείς μεν αλλοιθωρίζαμε προς την ελληνική σημαία και οι Τουρκοκύπριοι προς την τουρκική.

Meropi είπε...

-@ VaD μου,
δυστυχώς από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η αρμονική συμβίωση δεν είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Κάθε κοινότητα αλλοιθώριζε προς τις "μητέρες πατρίδες". Μέχρι που ήρθε η καταστροφή

-@ΦΟΡΑΔΑ μου,
εδώ μου διέφευγε εμένα! Δεν ξέρω. Έγιναν πολλά λάθη. Και δεν καλλιεργήθηκε αυτή η ιδεα της κοινής πατρίδας. Δυστυχώς.

Meropi είπε...

-@patsiouri μου,
όπως λέω και πιο πάνω στη @φοράδα, εδώ δεν ήξερα καλά καλά εγώ ότι τη σημαία σχεδίασε Τουρκοκύπριος!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί βρίσκεις παράξενο το γεγονός ότι ο εμπνευστής της σημαίας ήταν Τουρκοκύπριος μιας και το 1960 το Κυπριακό κράτος ήταν ένα.

Σίγουρα είναι τραγικό που στο φέρετρο του ανθρώπου μπήκε άλλη σημαία αλλά αυτά έχει ο εθνικισμός :(

Meropi είπε...

-@Γιάννη μου,
μου φαίνεται παράξενο που δεν μας το λέγανε και όχι τόσο ότι τη σχεδίασε Τουρκοκύπριος. Ξέρεις, όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, δυστυχώς, δεν αρχίσαμε καλά. Δεν αρχίσαμε με διάθεση και θέληση να κάνουμε να λειτουργήσει σωστά το κοινό κυπριακό κράτος. Μου φαίνεται ότι η κάθε μεριά κοίταζε κυρίως τον εαυτό της.

phlou...flis είπε...

και η ημισέληνος ήταν σύμβολο βυζαντινό (κάπου διάβασα). Ανταλλαγή ιδεών-συμβόλων κάναμε

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ξέρω για την ημισέληνο αλλά η Αλβανική σημαία είναι Βυζαντινή.

lidoni είπε...

και γω πριν λιγο καιρο το εμαθα. είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ( αν και ειμαι εναντια στα εθνικιστικα σύμβολα -γιατι θα πρεπε ολοι να μαστε ενας λαος). Οι Κυπριοι το γνωρίζουν ? η καλύτερα, το μαθαίνουν στα σχολεια? και οι Τουρκοκύπριοι τι συναισθηματα τρεφουν προς αυτο το συμβολο?

Meropi είπε...

-@lidoni μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου. Και απαντώντας στο ερώτημα σου, θέλω να σου πω ότι οι περισσότεροι Έλληνοκύπριοι δεν το ξέρουν ότι ο δημιουργός της σημαίας είναι Τουρκοκύπριος, γιατί δεν το μαθαίνουν στα σχολεία ή τουλάχιστον δεν το μάθαιναν μέχρι πριν μερικά χρόνια.