Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας!

Τι σύμπτωση κι αυτή να κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες κάθε Γενάρη (βλέπε πέρσι τέτοιο καιρό τι έπαθα η ταλαίπωρη ταξιδιώτισσα)! Ή μήπως δεν είναι σύμπτωση, αλλά έχει να κάνει με μια περίοδο νεκρή καλλιεργητικά? Τελοσπάντων.

Άκουγα λοιπόν το πρωί από το ραδιόφωνο ένα εκπρόσωπο των αγροτών να μιλά για τα προβλήματα και τα αιτήματα που τους «ανάγκασαν» να στήσουν και πάλι μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες Έλληνες και ξένους. Μεταξύ άλλων δε αιτημάτων (δικαίων και αδίκων) άκουσα και το εξής παράδοξο: Να καταργηθούν, λέει, τα «αγροτοδικεία»! Προς στιγμή αναρωτήθηκα τι είναι αυτά τα «αγροτοδικεία», για να έλθει αμέσως η διευκρίνιση. Να μη διώκονται για το πλημμέλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα) οι αγρότες, που κλείνουν τους δρόμους και εμποδίζουν τους πολίτες και τα προϊόντα να διακινηθούν! Έλα Χριστέ και Παναγία! Στη χώρα «που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα» κλείνουν τους δρόμους ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μη τηρούνται οι νόμοι. Να μη δικάζονται όσοι αγρότες παρακωλύουν τις συγκοινωνίες! Και το αστείο ξέρετε ποιο είναι? Ενίοτε το επιτυγχάνουν. Δεν θα ξεχάσω το νόμο 2721/1999 που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 1999 και όρισε ότι εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των αγροτών που συμμετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις των ετών 1994-1997 έκλεισαν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους και παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες.

Πότε επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο θα μάθουμε και θα εμπεδώσουμε ότι οι νόμοι θεσπίζονται για να τηρούνται… απ’ όλους?


35 σχόλια:

VAD είπε...

Αφού την απάντηση την έδωσες με το πρώτο σου κιόλας ερώτημα,τι άλλο ψάχνεις;Νεκρή καλλιεργητική περίοδος!

Καλημέρα,Μερόπη...

monahikoslikos είπε...

Νόμος είναι το δίκιο του αγρότη, ενίοτε και του ...μεγαλοτσιφλικά!!!
Καλημέρα :))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν γράφω για τον πόλεμο των γενεών και τις ευθύνες των πολιτών που απλά κοντόφθαλμα ζητούν, μάλλον έχω δίκιο τελικά. Πάντως να θυμάσαι ότι οι νόμοι είναι σαν λάστιχο. Με μια κινητοποίηση τους ανοίγουμε, με μία άλλη τους περιορίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ το γιατί κατεβαίνουν στους δρόμους, το έλυσα και το ξεπέρασα... :)
Να είναι καλά ο ...θείος θανάσης.

Τον λόγο που φεύγουν από τους δρόμους ακόμα δεν μπορώ να ...καταπιώ. Μόλις του πετάξουν μια δραχμή, που τίποτα από τα αληθινά προβλημάτά τους δεν λύνει

Pink_Fish είπε...

άσχετο αλλά σχετικό: μια από τις τελευταίες φορές που πήγα στο κέντρο για δουλειά μου, ταλαιπωρήθηκα απίστευτα από μια πορεία που είχε κλείσει όλους σχεδόν τους δρόμους. Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί ο καθένας που έχει το αίτημα του (δίκαιο ή άδικο, δεν θα το εξετάσουμε τώρα) πρέπει να ταλαιπωρήσει το καθένα μας. Το έγραψε και η Φοράδα: μόλις τους πετάξουν μια δραχμή, ξαναγυρίζουν από εκεί που ήλθαν. Η κάθε ομάδα πίεσης, είτε λέγεται αγρότες, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε δε ξέρω εγώ τι άλλο, έχει βρει το τρόπο της : κατεβαίνουμε στους δρόμους. Τι γίνεται όμως με αυτούς που πρέπει να ταξιδέψουν ή-έστω-να μετακινηθούν? Γιατί πρέπει αυτοί να πληρώνουν το κόστος της διαμαρτυρίας? Σαν λαός δεν έχουμε άλλο τρόπο διαμαρτυρίας από το να κλείνουμε τους δρόμους και να ταλαιπωρούμε τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, που-στην τελική ανάλυση-δε φταίνε σε τιποτα για τους χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων?

eirini katsa είπε...

Ισως ποτέ ή στην καλύτερη μετά από πολλά χρόνια θα μάθουμε ότ οι νόμοι που θεσπίζονται πρέπει να τηρούνται απ'όλους!
Ενα κράτος ασυδοσίας δεν είμαστε;
Τίποτα δεν τηρείται σωστά!
Αρα...τι να περιμένουμε;
Πολλές καλημέρες κ.Μερόπη!

Swell είπε...

Μερόπη πέρσι πουλούσαν το σιτάρι 30 λεπτά, φέτος 14. Είδες εσύ κάτι να πουλιέται φέτος κατά 50% φθηνότερα;

Gee Pontius είπε...

Connais-tu le pays
ou fleurit l' orangee ?

και η "φαιδρά" πορτοκαλέα, φαιδρά κλεμμένη εκ της γαλλικής είναι...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ................................................................................

Βάσσια είπε...

Ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν το αμφισβητώ.
Ότι δημιουργούν στη συνέχεια με τα μπλόκα προβλήματα στους υπόλοιπους, ούτε κι αυτό το αμφισβητώ.
Ότι επιλέγουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ούτε κι αυτό.
Ότι μετά από κάποιες ανακοινώσεις' λύσεις, τα μαζεύουν, επίσης όχι.

Αυτό που αμφισβητώ είναι το εάν ποτέ , ακόμη κι αν βρεθούν λύσεις για το αγροτικό, θα πάυσουν και τα μπλόκα

Odysseas είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά Μερόπη!

Η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έχει αρχίσει να με κουράζει...

Πριν μερικές βδομάδες, ένα Σάββατο απόγευμα κατά τις 7, κολλήσαμε στην κίνηση στη Συγγρού, ανεβαίνοντας προς Αθήνα, διότι ο κος. Καρατζαφέρης είχε αποφασίσει να κάνει πορεία και είχε κλείσει η Συγγρού μέχρι του Φιξ. Άγνωστο σε μένα για ποιον λόγο. Το λέω απλώς, επειδή τώρα λέει πως οι αγρότες δεν πρέπει να κλείνουν τους δρόμους.

ΥΓ: Τι είναι νόμος? Τρώγεται? :-)

Ανώνυμος είπε...

απεργια σημαινει εκλογικευμενη απαιτηση δηλαδη ο απεργος οφειλει να λαβη υπ' οψη του και τα συμφεροντα του εργοδοτη , γιατι αλλιως υπονομευει και τα δικα του , εδω λοιπον δεν προκειται περι απεργιας αλλα περι επαιτειας !!τον επαιτη δεν τον ενδιαφερει αν ο αλλος εχει , το μονο που τον ενδιαφερει ειναι να καταπιεση ψυχολογικα και να σε αναγκασει να δωσεις..δυστυχως αυτο το νοημα της επαιτειας εχουν οι ελληνικες απεργιες , καλυψη αναγκων εις βαρος ολων των αλλων

Meropi είπε...

-@VAD μου,
Την καλησπέρα μου. Ήταν μάλλον ρητορικό το ερώτημα.

-@Λύκε μου,
πότε νόμος είναι το δίκιο του αγρότη, πότε του μεγαλοτσιφλικά, πότε του εργάτη και η φαιδρά πορτοκαλέα εξακολουθεί να ανθίζει...

Meropi είπε...

-@Δείμο μου,
πολύ ωραία η ανάρτηση σου, την είδα, αν και δεν είναι τόσο κολακευτική για τη δική μου γενιά! Χα χα χα!
Οι αγρότες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι μετά το έτος 2013 επιδοτήσεις πάπαλα! Φαντάσου τι κλείσιμο των δρόμων έχουμε να φάμε τότε!

-@Φοράδα μου,
στην αρχή αναρωτήθηκα ποιος στο καλό είναι αυτός ο θείος Θανάσης. Μετά πέρασα από το ιστολόγιο σου και κατάλαβα ποιος είναι! Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@Ροδοψαρούλα μου,
πότε οι αγρότες, πότε το ΠΑΜΕ, πότε οι ανάρχες κλείνουν τους δρόμους, κατά το δοκούν! Αχ πότε θα γίνουμε Κράτος?

-@Ειρήνη μου γλυκιά,
κατ' αρχάς ήθελα να σε παρακαλέσω να αφήσεις αυτό το κυρία μπροστά από το Μερόπη! Σ΄ αυτό το χώρο των blogs είμαστε όλοι συνομήλικοι και γνωστοί.
Αχ βρε Ειρηνούλα μου δεν ξέρω αν θα ζήσω να δω τη μέρα που οι νόμοι θα τηρούνται απ' όλους ή τελοσπάντων σχεδόν όλους!

Meropi είπε...

-@Swell μου,
δεν αντιλέγω ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν και δύσκολες καταστάσεις. Όπως άλλωστε και μια μεγάλη μερίδα των πολιτών. Για φαντάσου αν αρχίσουν όλοι που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση να ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους και να απαιτούν από πάνω να μην εφαρμόζονται, ως προς αυτούς, οι ποινικοί νόμοι! Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν 500.000 άνεργοι ή ακόμα χειρότερα 1.000.000, όπως ομολόγησε ο Υπουργός Εργασίας, κλείσουν τους δρόμους και απαιτούν να τους βρούμε όλους δουλειά, για να τους απελευθερώσουν???

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
αυτή η φράση με "τη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα που κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία" είναι παρμένη από ένα ποίημα του Άγγελου Βλάχου. Λες αυτός να την έχει κλεμμένη από γαλλικό ποίημα? Ομολογώ ότι δεν το ήξερα.

-@ezak μου,
έχεις δίκιο που βάζεις 100 εεεε στο ποτέ! Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@Βάσσια μου,
κι εγώ αμφιβάλλω αν ποτέ σταματήσουν τα μπλόκα. Μπορεί να εκφυλιστούν, αλλά να σταματήσουν εντελώς, δεν το νομίζω. Δυστυχώς.

-@Οδυσσέα μου
όλους μας έχει κουράσει η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας!
Ο νόμος δεν τρώγεται μεν, αλλά είναι μερικοί που βρίσκουν τρόπους να τον ...τρώνε. Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@valamonte1 μου,
αν και δεν είναι ακριβώς επαιτεία, αυτό που κάνουν οι αγρότες, εντούτοις θα αναγνωρίσω ότι η ενέργεια τους ενέχει ένα είδος ψυχολογικού εκβιασμού.

marianaonice είπε...

Πάντα ήμουν αντίθετη σε κάθε είδους παρεμπόδισης και ενόχλησης κάποιων που δεν μου φταίνε σε τίποτε για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μου!
Όποιων κι αν είναι! Δίκαιων ή άδικων!
Και αυτό που λέει η @Φοράδα, Μερόπη μου ότι τα μαζεύουν και φεύγουν μόλις πάρουν μια δραχμή μ' εκνευρίζει και μένα αφάνταστα!
Το τι έχουμε τραβήξει με τα μπλόκα των αγροτών μόνον εμείς οι δύο το ξέρουμε με τις μετακινήσεις μας λόγω δουλειάς! Χαχαα!!

phlou...flis είπε...

Άλλος ένας εποχιακός θεσμός (κι ας ακούσω όσα μύρια μου καταλογίσουν). Ξέρεις τι διεκδικούν οι περισσότεροι; να εξασφαλίσουν την επόμενη χρονιά, γιατί (και δεν αναφέρομαι σε όλους) για τη φετινή ΚΑΙ επιδοτήσεις πήραν ΚΑΙ αποζημιώσεις αλλά ΚΑΙ τα ψυγεία έχουν γεμάτα καρτερώντας τον έμπορο. Φυσικά αναφέρομαι κυρίως για τους μηλοπαραγωγούς, τα δε στοιχεία που παραθέτω είναι ΑΛΗΘΙΝΑ, ειπωμένα από τους ίδιους, κατ' εξομολόγηση.
Οι αλβανοί είναι στα χωράφια, καίτοι είναι νεκρή η περίοδος και τα αφεντικά με τα τρακτέρ στα μπλόκα.΄Βλέπεις έχω και συναδέλφους μηλοπαραγωγούς οπότε τυχαίνει να συναναστρέφομαι με αγρότες. Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα.
Υπάρχουν, φαντάζομαι και άλλοι που θα έχουν προβλήματα. Επί τέλους ας ξεχωρίσουν

αθεόφοβος είπε...

Μια διαμαρτυρία που γίνεται έθιμο παύει να έχει την δυναμική που έιχε την πρώτη φορά.
Και μην ξεχνάμε ότι κάποτε ο αγώνας έληξε αδοξα με΄ενα απλό ξεφούσκωμα από τα λάστιχα!

Aeriko είπε...

xexe se liga xronia 8a gini e8imo :P
aa re ellada a8anati

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνουμε Μεροπη. Παρα τα δικαια (πιθανως)αιτηματα μας ειναι λαθος το κλεισιμο δρομων. Προτεινω επανηλειμεν ατην παραταξη τους στο δρομο οπου θα περνανε κανονικα τα αυτοκινητα σε μια λωριδα και θα τους μοιραζουμε εντυπα με τα αιτηματα μας. Επισης προτεινω καθοδο στην Αθηνα με τα τρακτερ η τα αγροτικα μας. Ομως γινεται στην ευρωπη.
Επισης καταθετω οτι στις κινητοποιησεις των τελευταιων ετων παιρνει μερος μια μικρη μειοψηφια των αγροτων. Οι πολλοι ειτε διαφωνουν ειτε δεν ενδιαφερονται.
Υ.Γ. ο swell γραφει την αληθεια στο σχολιο του παραπανω..

Independent είπε...

Ποτέ Μεροπη μου, είμαστε η χώρα της φαιδρότητας

Καλημέρες

Meropi είπε...

-@Μαριάνα μου,
ναι έχουμε τραβήξει πολλά. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σκέφτομαι όσους να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες! Και πόσο χαίρομαι που δεν είμαι εγώ ανάμεσα τους.

-@Φλούφλη μου,
υπάρχει πράγματι μια μερίδα αγροτών με προβλήματα, δεν είναι όλοι σαν τους συναδέλφους σου. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί, σε καμιά περίπτωση, το κλείσιμο των δρόμων. Εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες με προβλήματα, ειδικά αυτό το διάστημα. Αλίμονο να αρχίζει η μια τάξη να ταλαιπωρεί την άλλη. Δεν μας φτάνει η φτώχεια μας!

Meropi είπε...

-@Αθεόφοβε μου,
τα μπλόκα των αγροτών έχουν γίνει κάτι σαν τις καταλήψεις των μαθητών. Μόνο που τα πρώτα μας ταλαιπωρούν όλους.

-@anathemame
νομίζω ότι έχει γίνει ήδη έθιμο!

-@Νίκο μου,
όπως γράφω και πιο πάνω, δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες, όπως άλλωστε και στους ανέργους, τους εργάτες, τους βιοτέχνες κλπ κλπ. Εκείνο που δεν κατανοώ και δεν δικαιολογώ είναι η ταλαιπωρία που μας υποβάλλουν όλους.
Όσο για το στάρι άκουσα ένα αγρότη (απ' αυτούς των μπλόκων) που έλεγε ότι το στάρι φέτος πουλιέται 20 ευρώ (όχι 14). Αλλά υπήρξε ο αντίλογος ότι αυτή είναι η κανονική του τιμή, καθότι πέρσι κατ' εξαίρεση ανέβηκε πολύ η τιμή του, λόγω κάποιας κακοκαιρίας σε άλλες χώρες.

Meropi είπε...

-@Independent μου,
είμαστε η χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, όπως λέει και το ποίημα!!!

Ανώνυμος είπε...

Από κάποια ανάλογη κινητοποίηση πριν από χρόνια, πηγαίνοντας για το Ρίο, αναγκάστηκα λίγο πριν το Αγρίνιο να κάνω παράκαμψη με αποτέλεσμα να γνωρίσω καμιά δεκαριά χωριά,μαζί και το όμορφο Αιτωλικό στο οποίο κατέληξα…
Νομίζω πως ήρθε η στιγμή οι αγρότες να επιλέξουν κι άλλες μορφές αγώνα γιατί αυτή (η μορφή), έχει καταντήσει επιθεωρησιακό νούμερο.
Και στο τέλος, αν ένας αγώνας δεν έχει συμπαράσταση από ΚΑΝΕΝΑ στρώμα της κοινωνίας είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.
Το όποιο δίκιο έχουν τα αιτήματά τους, χάνεται από τον τρόπο που επιλέγουν να τα διεκδικήσουν.
Πόσο μυαλό χρειάζεται να έχει κανείς για να το καταλάβει;

Meropi είπε...

-syneas μου,
φαίνεται ότι αδιαφορούν, τουλάχιστον όσοι συμμετέχουν στα μπλόκα, τόσο για την ταλαιπωρία που μας υποβάλλουν, όσο και για την αντίδραση της κοινωνίας.

Side21 είπε...

Χωρίς ν' αμφισβητώ
το δίκαιο των περισσότερων
απ' τα αιτήματά τους θεωρώ απαράδεκτη
την τακτική ομηρείας των άλλων πολιτών
για εκβιαστική λύση του ζητήματος ...
Δυστυχώς φέτος δε μπόρεσαν να κλείσουν
τα Τέμπη έκλeισαν όμως τα σύνορα της χώρας !!!

maxforeigner είπε...

Μερώπη, συμφωνώ απολύτως με όσα λες και με τους άλλους σχολιαστές. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει! Θεωρεί ότι μπορεί να παρανομεί και απαιτεί να μή τιμωρείται (αλλά αν παρανομούν άλλοι εκείνοι να τιμωρούνται!!!). Θεωρώ ΟΛΩΣ ΔΙΟΛΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το κλείσιμο των δρόμων ακόμα κι αν οι αγρότες (ή η οποιαδήποτε τάξη εργαζομένων) έχουν απόλυτο δίκαιο στα αιτήματα τους!

Ευάγγελος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ευάγγελος είπε...

(Ορθή επανάληψη!) Επί τόσα χρόνια, Meropi μου, έχουν έχουν ακουστεί όλα από όλους γι' αυτό το θέμα -που κι εμείς μαζί με τους κυβερνώντες και τα κανάλια το ξαναθυμώμαστε τέτοια εποχή... Γι' αυτό σε σένα, και την παρέα αφιερώνω το... "Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες, γεια σας"... (Ποιος το θυμάται ακόμα, άραγε;)

Meropi είπε...

-@Side21 μου,
τα σύνορα (τα βουλγαρικά) τα έκλεισαν και πέρσι οι αγρότες. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα εκκρεμεί αίτηση των Βουλγάρων για αποζημίωση ύψους 10 εκ. ευρώ.

-@Mike μου,
συμφωνώ μ' αυτά που λες. Αυτός είναι και ο λόγος η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως "μαλακό Κράτος", δηλ. ως κράτος που άγεται και φέρεται από διάφορες Συντεχνίες.

-@Ευάγγελε μου,
αν δεν κάνω λάθος οι στίχοι που παραθέτεις είναι από ένα σατιρικό τραγούδι που τραγουδούσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Έτσι δεν είναι?