Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η υπόθεση Όραμς μου ξύπνησε μνήμες...





«Μπορώ να κατανοήσω τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στο σπίτι μου στη Λάπηθο, αλλά δεν κατανοώ τους ξένους κερδοσκόπους που επένδυσαν στη γη μου». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Μελέτης Αποστολίδης, όταν εκδόθηκε η απόφαση του βρετανικού Εφετείου που τον δικαιώνει και υποχρεώνει το ζεύγος των Βρετανών Όραμς (φωτο πάνω) να τον αποζημιώσει, καθώς και να κατεδαφίσει και να εγκαταλείψει την οικία που έκτισε στη γη του, στην κατεχόμενη Λάπηθο της Κερύνειας. Με αντιπροσωπεύει πλήρως η πιο πάνω φράση του συμπατριώτη μου, πολύ περισσότερο που η Λάπηθος βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χωριό μου, τον Καραβά. Για την οικογένεια των Τουρκοκυπρίων που μένουν στο πατρικό μου σπίτι, στον Καραβά, είναι αλήθεια ότι όχι μόνο δεν νιώθω μίσος, αλλά μπορώ να πω ότι νιώθω κατανόηση, ίσως και λίγη συμπάθεια. Μετά την τουρκική εισβολή υποχρεώθηκαν κι αυτοί να μετακινηθούν πρώτα προς τις αγγλικές βάσεις και μετά προς βορρά, στην περιοχή που κατείχε ο τουρκικός στρατός. Και γι’ αυτούς ξεριζωμός ήταν (μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετική ανάρτηση για την επίσκεψη μου στο πατρικό μου σπίτι). Αυτούς όμως που κι εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω, αλλά ούτε και να συγχωρέσω είναι οι ξένοι, κυρίως Βρετανοί που έρχονται στην κατεχόμενη Κύπρο και αγοράζουν φτηνά τη γη μας, με ψεύτικους, εν γνώσει τους, τίτλους ιδιοκτησίας που εξέδωσε το ψευδοκράτος. Όταν άνοιξαν το έτος 2003 τα «σύνορα» και μπορέσαμε να πάμε να επισκεφθούμε τα σπίτια μας, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι, ως επί το πλείστον, μας καλοδέχτηκαν. Αυτοί που δεν άνοιγαν την πόρτα στους νόμιμους ιδιοκτήτες ήταν οι ξένοι, οι Βρετανοί. Δεν θα ξεχάσω ένα επεισόδιο που έγινε στο Κάρμι, ένα όμορφο χωριό στους πρόποδες του Πενταδάχτυλου, το οποίο, μετά την τουρκική εισβολή, αγοράστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από Άγγλους και Γερμανούς. Όταν πήγαν λοιπόν οι Ελληνοκύπριοι να επισκεφθούν τα σπίτια τους, τα βρήκαν κλειστά, κλειδαμπαρωμένα θα έλεγα. Ένας όμως Ελληνοκύπριος μπήκε στον κήπο του και έκοψε τριαντάφυλλα. Τότε άνοιξε ένα παράθυρο και μια μαινόμενη Αγγλίδα του φώναζε «έξω από την περιουσία μου», κάλεσε μάλιστα και την τουρκοκυπριακή «αστυνομία» να συλλάβει τον «καταπατητή» της περιουσία της! Τόσο θράσος!
Η όμορφη Λάπηθος. Στο μέσο διακρίνεται το Γυμνάσιο Λαπήθου, όπου φοίτησα κι εγώ έξι χρόνια, ίσως τα καλύτερα της ζωής μου.
Το χωριό Κάρμι που έχει σχεδόν ολόκληρο αγοραστεί από Βρετανούς και Γερμανούς. Εκεί υπηρέτησε ο πατέρας μου ως δάσκαλος για 3 χρόνια (1958-1961)
Το ζεύγος Αποστολίδη με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου στα χέρια του.
-----------------------------------
Με λίγα λόγια το χρονικό της υπόθεσης Όραμς:
· 2002 – Το ζεύγος των Άγγλων Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς αγοράζουν τη γη του Μελέτη Αποστολίδη στη Λάπηθο με ψεύτικους τίτλους που εξέδωσε το Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και κτίζουν εκεί σπίτι.
· 2004 – Ο Αποστολίδης, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του Κωνσταντή Καντούνα, καταφεύγει σε Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εκδίδει απόφαση εναντίον των Όραμς.
· 2005 – Η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου κατατίθεται από τον Αποστολίδη και το Δικηγόρο του στο αρμόδιο Δικαστήριο της Βρετανίας και ζητείται η εκτέλεση της στη Βρετανία, όπου το ζεύγος Όραμς έχει περιουσιακά στοιχεία. Αρκετοί από τους βρετανούς που είχαν παράνομα αγοράσει περιουσία στην κατεχόμενη Κύπρο θορυβήθηκαν πολύ, μάζεψαν χρήματα και προσέλαβαν, μεταξύ άλλων δικηγόρων, και τη Σέρι Μπουθ – Μπλερ, σύζυγο του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού για την εκπροσώπηση των Οραμς στο βρετανικό Δικαστήριο.
· 2006 – Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δέχεται την προσφυγή των Όραμς κατά της εκτέλεσης της κυπριακής απόφασης. Ο Αποστολίδης ασκεί έφεση.
· 2008 – Το βρετανικό Εφετείο ζητά γνωμάτευση από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
· 2009 – Το ΔΕΚ γνωμοδοτεί ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιοδοσία σε όλο το έδαφος της, ακόμα και στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό.
· 19 Ιανουαρίου 2010 – Εκδίδεται η απόφαση του βρετανικού Εφετείου που δικαιώνει το Μελέτη Αποστολίδη και υποχρεώνει το ζεύγος Όραμς να προβεί σε κατεδάφιση της οικίας που ανεγέρθηκε παράνομα, σε εγκατάλειψη της περιουσίας και αποζημίωση του νόμιμου ιδιοκτήτη της. Επιδικάζονται δε δικαστικά έξοδα στον Αποστολίδη το ποσό των 1,5 εκατομ. ευρώ περίπου.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μερόπη, καλημέρα. Από το blog του Προκόπη Δούκα, όπου απολαμβάνω τα νηφάλια σχόλιά σας, "ανακάλυψα" και το δικό σας ιστολόγιο. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που αφήνω σχόλιο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω αξιωθεί να επισκεφτώ το νησί σας, αν και έχω πολλούς και καλούς φίλους Κυπρίους.

Διαβάζοντας πρώτη φορά για την υπόθεση Αποστολίδη καθώς και για τη συμπεριφορά των Βρετανών απέναντι στους Eλληνοκύπριους ξεριζωμένους, μου ριζώνεται όλο και πιο βαθειά η πεποίθηση πως αν πραγματικά η Κύπρος θέλει να δει άσπρη μέρα, δεν είναι ο τουρκικός "ζυγός" που πρέπει να αποτάξει, αλλά ο βρετανικός. Οι Βρετανοί δεν έχουν χωνέψει ακόμη την50χρονη πλέον ανεξαρτησία της πρώην αποικίας τους, δεν τη σέβονται, και η στάση τους από το 1960 ως σήμερα μόνο έντιμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Locus Publicus είπε...

Μερόπη μου εγώ καταννοώ απόλυτα τους κερδοσκόπους, αλλα δεν καταννοώ το βρετανικό ζευγάρι που έδωσε όλες του τις οικονομίες γιά ενα σπίτι σε μια αμφισβητούμενη γή. Μα καλά, τόσο χαζοί ειναι?
Τέλος δεν καταλαβαίνω τί δικαιοδοσία έχει η Βρετανία στην όλη υπόθεση. Οσο για τον συμπατριώτη σου και σένα, λυπάμαι. Η Ιστορία σας σας ξεσκόνισε. Και αυτή η αδικία δεν διορθώνεται. Καλό ΣΚ.

VAD είπε...

Οι Βρετανοί ξανάρχονται;;;
Καλά να πάθουν!Ε΄υχομαι νάναι η αρχή,Μερόπη μου,να πληρωσουν κι άλλοι!

Meropi είπε...

-@BlondeElena μου,
κατ' αρχάς θέλω να σε καλωσορίσω στο ιστολόγιο μου. Και κατά δεύτερο θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο κακός δαίμονας της Κύπρου είναι πρώτα η Μ. Βρετανία και κατά δεύτερο λόγο η Τουρκία.
Υ.Γ. Έλενα μου μπορείς να με λες Μερόπη, χωρίς το κυρία μπροστά. Εδώ στα blogs είμαστε όλοι συνομήλικοι.

-@Locus μου,
η Βρετανία έχει την εξής δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή. Η υπόθεση αρχικά εισήχθηκε σε Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εξέδωσε απόφαση εναντίον του ζεύγους Όραμς, το οποίο διατάχθηκε, μεταξύ άλλων, να καταβάλει αποζημίωση στο νόμιμο ιδιοκτήτη της γης, να κατεδαφίσει και να εγκαταλείψει το σπίτι. Ανέκυψε τότε το πρόβλημα πώς θα εκτελεστεί η απόφαση αυτή, αφού επρόκειτο για υπόθεση εναντίον Βρετανών υπηκόων. Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε. έπρεπε να κηρυχθεί εκτελεστή και από τη Μ. Βρετανία, αφού αφορούσε υπηκόους της και να εκτελεστεί στην επικράτεια της, όπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Όραμς, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν και να εκποιηθούν, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση για αποζημίωση. Ακολούθησε μετά η διαδικασία που περιγράφω στην ανάρτηση μου, για να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση. Από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητήθηκε γνωμάτευση, γιατί υπήρχε μια ένσταση από την πλευρά των Δικηγόρων των Όραμς ότι το Κυπριακό Δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία για ακίνητα που βρίσκονταν στο ψευδοκράτος και ότι η απόφαση του ήταν άκυρη. Ευτυχώς το ΔΕΚ γνωμοδότησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς και τα Δικαστήρια της έχουν δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, ακόμα και στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της. Το βρετανικό Εφετείο ακολούθησε τη γνωμοδότηση αυτή και εξέδωσε την απόφαση που ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους.

Meropi είπε...

-@VAD μου,
έχω την εντύπωση ότι η Βρετανία και οι Βρετανοί, στην πραγματικότητα, δεν έφυγαν ποτέ από την Κύπρο.

Gee Pontius είπε...

Δηλαδή οι υπόλοιποι "ξένοι" κάτοχοι γης στα κατεχόμενα εφ' όσον μεταβιβάσουν όσα περουσιακά των στοιχεία έχουν στην πατρίδα τους δεν θα έχουν κανένα νομικό πρόβλημα, αφού δεν θα μπορεί να γίνει κατάσχεση για αποζημίωση ;

Είναι τρελλοί αυτοί οι νομικοί που θάλεγε και ο Αστερίξ !

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
βέβαια αυτή η συγκεκριμένη απόφαση έχει πιο πολύ συμβολικό χαρακτήρα. Επιδιώχθηκε η έκδοση της για να αποθαρρυνθούν οι ξένοι να αγοράζουν με ψεύτικους τίτλους ελληνοκυπριακή γη. Γενικά όμως, ναι μια απόφαση για να εκτελεστεί πρέπει να υπάρχει περιουσία εκείνου κατά του οποίου στρέφεται, η οποία θα κατασχεθεί και θα εκπλειστηριαστεί. Αν δεν υπάρχει τέτοια περιουσία η απόφαση, συνήθως, μένει ανενεργής.

Gee Pontius είπε...

Δεν βλέπω που θα αποθαρρυνθεί ο εγγλέζος "επενδυτής".
Ισα-ίσα που του ανοίξανε τα μάτια να αγοράσει στο όνομα κάποιου που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο "νησί" και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Εφ' όσον δεν μπορούν να διατάξουν κατάσχεση της περιουσίας στα κατεχόμενα αυτές οι αποφάσεις είναι... μπον πουρ λ'οριαν κυριολεκτικά

αθεόφοβος είπε...

Όπως και να το κάνουμε,άσχετα αν οι αποφάσεις δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες ,θα σφίξει ο κώλος μερικών Εγγλέζων που νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους και αρκετοί μελλοντικοί αγοραστες θα το σκεφτούν για να αγοράσουν.
Σαφώς λοιπόν είναι καλύτερα από το να ήταν ακριβώς η αντίθετη οπότε τότε θα είχαν και δικαστική επιβεβαίωση του νόμιμου της αγοράς.

Unknown είπε...

Ο Μελέτης Αποστολίδης, στην Κατερίνα Ηλιάδη, στην Αλήθεια:

«Αυτό το συγκεκριμένο χωράφι είναι δίπλα από το σπίτι μου. Κληρονομιά της μάνας μου από τον περασμένο, προπερασμένο αιώνα… Καμιά φορά δείχνω εκείνο το κέντημα της μάνας μου, το καδρωμένο, στον τοίχο πίσω σου. Είναι από τα λίγα πράγματα που πήρε η μάνα μου το ’74. Έπιασε ένα μπόγο με τα κεντήματά της. Εκείνο είναι το μαντίλι των αρραβώνων της. Λοιπόν, αυτό το κέντημα είναι περίτεχνο, εξαιρετικό. Άμα το δεις είναι συμμετρικό, αλλά δεν έχει τίποτε που να είναι το ίδιο. Το πιο σημαντικό είναι το ότι το ρούχο το ύφανε η αδελφή της στο σπίτι εκείνο της Λαπήθου, και φυσικά την κλωστή την έκαμαν οι ίδιες από τους μεταξοσκώληκες που ανάγιωσαν οι ίδιες στην αυλή μας, ταΐζοντας τους φύλλα από τις συκαμινιές της αυλής μας. Ε λοιπόν εκείνο το πράγμα δεν έχει τίποτε πάνω του που θα το αγγίξεις και δεν θα είναι από εκείνη την αυλή. Κλωστή, μεταξοσκώληκες, η ύφανση, το κέντημα, ιστορία, , πολιτισμός… Τούτο είναι ρίζες, παράδοση, πολιτισμός, ολόκληρη η ζωή σου. Αυτό σημαίνει σπίτι με τη δική μας έννοια και όχι με την έννοια του αγοράζω και πουλώ, και the property, όπως καταλαβαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος των πόλεων, που σήμερα ζει εδώ και αύριο πάρα κάτω και όλα τούτα είναι assets. Αυτό έχει να κάμει με μένα και το χωράφι και το σπίτι. Αυτό είναι η έννοια της σχέση μου με αυτό το χώρο. Έτσι, με τούτη τη λογική, έκαμα όλη τούτη την προσπάθεια και δεν έχει να κάμει με το πόσα θα μου δώσουν ή πόσα οικόπεδα είναι το χωράφι. Μπορώ να καταλάβω μέχρι ενός βαθμού γιατί μέσα στο σπίτι μου ζουν Τ/κ, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω εσύ ο ξένος τι γυρεύεις εδώ. Εσύ ο κερδοσκόπος, που θέλεις να κάμεις το εξοχικό σου με τιμή ευκαιρίας ή εσύ που έχεις μαύρα χρήματα και δεν ξέρεις τι θα τα κάμεις, και ήρθες εδώ, που ξέρεις τι συμβαίνει, αλλά κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις»

Meropi είπε...

-@gpoint μου,
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, άλλη μια φορά, μαζί σου. Η απόφαση αυτή καθώς και άλλες όμοιες, αν εκδοθούν, έχουν τη χρησιμότητα τους. Αποθαρρύνουν τους ξένους να αγοράζουν τη γη μας.

-@Αθεόφοβε μου,
αυτό πιστεύω κι εγώ. Θα σφίξουν κ...! Χα χα χα!

Meropi είπε...

-@Μακάριε μου,
να πω την αλήθεια δεν είχα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη του Αποστολίδη στην εφημερίδα "Αλήθεια". Διάβασα τη συνέντευξη που έδωσε, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Βρετανικού Εφετείου, σε όλα τα ΜΜΕ. Πραγματικά χάρηκα με την απόφαση αυτή του Εφετείου. Καιρός ήταν να δοθεί ένα μάθημα σ' αυτούς τους ξένους που βρήκαν ευκαιρία μια τραγωδία, για να αποκτήσουν φτηνή γη και εξοχικά σπίτια. Όσο σκέφτομαι δε και τη μούρη της Σέρι Μπουθ – Μπλερ, χαίρομαι ακόμα περισσότερο με την απόφαση!
Την καλημέρα μου από την παγωμένη Αττική!

jf είπε...

Πλάκα θάχει το ζεύγος των άγγλων να ζητήσει αποζημίωση από τη Τουρκία... :))

Meropi είπε...

-@JamanFou μου,
αν όχι αποζημίωση, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν να τους καλύψουν τα δικαστικά έξοδα. Μάλλον, έχω την εντύπωση ότι η Τουρκία θα τους τα καλύψει εθελοντικά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πράγματι οι Δυτικοί είναι οι χειρότεροι σε αυτή την υπόθεση αλλά για να είμαστε αισόδοξοι: ευτυχώς υπάρχουν και τα διεθνή Δικαστήρια.

phlou...flis είπε...

Το κακό είναι ότι αυτές οι αγωγές κοστίζουν τα άντερά μας (ή τους). Μακάρι να μπορούσαμε όλοι οι πρόσφυγες να προσφύγουμε στο ΕΔΑΔ για παρόμοιες υποθέσεις ή κατά της Τουρκίας. Τότε το κυπριακό θα λυνόταν δια της νομικής οδού.
Παρεπιπτόντως, το κάρμι και η γύρω περιοχή πουλιόταν στους άγγλους κυρίως και πριν το '74

Meropi είπε...

-@ Γιάννη μου,
πράγματι αυτή τη φορά μας έσωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων! Βέβαια οι δικηγόροι των Όραμς βγήκαν και παραπονέθηκαν ότι ο Έλληνας Πρόεδρος του εν λόγω Δικαστηρίου, κ. Βασίλειος Σκουρής, λόγω του ότι παρασημοφορήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρουσίαζε πλέον τα αντικειμενικά εχέγγυα της αμεροληψίας που θα του επέτρεπαν να προεδρεύσει της σύνθεσης του Δικαστηρίου που επιλήφθηκε της υπόθεσής τους. Και αυτή την αιτίαση την απέρριψε το Βρετανικό Εφετείο.

Meropi είπε...

-@Φλούφλη μου,
Τι ωραία φωτογραφία είναι αυτή του αβαταρ σου!!!! Με μπέρδεψε όμως. Έχεις ακριβώς την ίδια φάτσα με τη φωτο που χρησιμοποιούσες πριν, αλλά με μαλλιά και μπόλικα μάλιστα!! Δυο τινα συμβαίνουν. Ή φοράς περούκα σ' αυτή τη φωτο ή δεν άλλαξες καθόλου με τα χρόνια!!!
Τώρα για το Κάρμι. Μπορεί πράγματι να είχαν αρχίσει να αγοράζουν και πριν οι Άγγλοι σπίτια στο Κάρμι, αλλά οι πιο πολλές αγοραπωλησίες έγιναν από το 1990 και μετά. Διάβασα μάλιστα και ένα ρεπορτάζ σε κυπριακή εφημερίδα που μου σηκώθηκε η τρίχα. Είπε λοιπόν ένας Άγγλος "Δεν υπήρχε ποτέ ανάπτυξη εδώ πάνω. Πριν το 1974 ζούσε μόνο μια δράκα Ε/Κ που ζούσαν σε σπηλιές! Οι μισοί στη μια σπηλιά και οι άλλοι μισοί στην άλλη, και τσακώνονταν μεταξύ τους και έριχναν πέτρες ο ένας στον άλλο! Ε/Κ μεταξύ τους, όχι με τους Τ/Κ!" βλέπε εδώ

brujita είπε...

Το διαβασα κι εγω το θεμα με μεγαλο ενδιαφερον και χαιρομαι για την αποφαση! Το εψαξα και λιγο στο ιντερνετ, μου εκαναν μεγαλη εντυπωση οι σελιδες που υπαρχουν για οσους θελουν να επενδυσουν στην περιοχη και να αγορασουν γη ή σπιτια! Οι ανακριβειες που γραφονται σ' αυτες τις σελιδες καταντανε προκλητικες! Τι να πω! Ειναι παντως μια καλη εξελιξη αυτη του ζευγους Αποστολιδη αν και δεν ξερω κατα ποσο μπορει να εφαρμοστει! Τα χαιρετισματα μου!

Meropi είπε...

-@brujita μου,
κατ' αρχάς καλώς μου ήρθες από το ιστολόγιο μου. Έχω την εντύπωση ότι δεν μου έχεις ξανάλθει. Ή μήπως κάνω λάθος?
Ελπίζω τώρα μ' αυτή την απόφαση να κοπεί το ρεύμα αγοράς της γης των Ελληνοκυπρίων από τους ξένους, κυρίως τους Άγγλους.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να πεις στους Τουρκοκύπριους που μένουν στο σπίτι σου να το συντηρούν καλά, γιατί όταν ενωθείτε θα είναι το Τινάκι Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και θα σας υποχρεώσει να βγάλετε "πράσινη κάρτα"!

όσο για τα λαμόγια τους Άγγλους, αν ήθελαν πράγματι "ένα σπιτάκι στη Μεσόγειο για τα στερνά τους" ας το αγόραζαν στην Κρήτη, ή απέναντι στα τουρκικά παράλια!

Ουστ από δω οι παλιοβρομιάρηδες!

Meropi είπε...

Αχ βρε Ασκάρ μου παίζεις με τον πόνο μου στο πρώτο σκέλος του σχολίου σου. Δεν νομίζω να πάρω ποτέ πίσω το πατρικό μου σπίτι, γιατί βρίσκεται στην επαρχία Κερύνειας και κατοικείται από Τουρκοκύπριους. Το πολύ να πάρω μια αποζημίωση Τώρα ως προς το β΄ μέρος (του σχολίου) είναι φανερό ότι οι ξένοι και κυρίως οι Άγγλοι αγόρασαν στην Κύπρο γη, για να κτίσουν εξοχικά, γιατί απλούστατα τα πήραν κοψοχρονιά. Το ψευδοκράτος φρόντισε να εκδώσει ψεύτικους τίτλους και να πουλήσει κοψοχρονιά τη γη μας. Γιατί όχι άλλωστε? Μήπως ήταν δικά τους? Οι ξένοι, αν είχαν ίχνος ηθικής δεν θα έσπευδαν να αγοράσουν ξένη γη, έστω και με συμφέρουσα τιμή. Η πράξη τους δεν διαφέρει από την κλεπταδοχή.

Σοφία είπε...

Μερόπη, εγώ που ζω εκτός ελληνικής και εντός βρετανικής πραγματικότητας, έχω μια διαφορετική οπτική γωνία, και δεν ρίχνω τις ευθύνες τόσο εύκολα στους "κακούς" Βρετανούς.

Ο μέσος Βρετανός ούτε υποχρέωση έχει ούτε δυνατότητα να ξέρει τι συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Το πολύ-πολύ να πάει στην ιστοσελίδα του Foreign Office να δει αν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία. Μέχρι πρόσφατα (και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι μετά τις τελευταίες εξελίξεις) η οδηγία του υπουργείου εξωτερικών της Βρετανίας προς όσους σκέφτονταν να αγοράσουν γη στη βόρεια Κύπρο ήταν ότι "υπάρχει το ενδεχόμενο" για δικαστική διαμάχη στο (απώτερο ίσως) μέλλον, μια οδηγία απολύτως αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Τη συγκεκριμένη οδηγία προφανώς έχουν επιλέξει να αγνοήσουν οι μεσίτες και οι εταιρίες κατασκευής που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Κύπρο για προφανείς $$$ λόγους.

Ο μέσος Βρετανός που βλέπει τα φυλλάδια με τις βιλλίτσες απλά θεωρεί μέσα στη γενικότερη άγνοιά του ότι όλα είναι ωραία και καλά και νόμιμα, γιατί (και εδώ είναι η βλακεία του) πιστεύει ότι όλος ο κόσμος λειτουργεί όπως η Βρετανία. Αφού το υπουργείο εξωτερικών δεν δίνει απαγορευτική οδηγία, θεωρεί πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί, ενώ οι Τούρκοι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζεται δεν αναφέρουν ποτέ τη λέξη "κατεχόμενα" και ακόμα πιο σπάνια τις λέξεις "δικαστική διαμάχη" (εφόσον μέχρι πρότινως δεν είχε συμβεί ποτέ). Άλλωστε αυτοί που πάνε και χτίζουν βίλλες ή αγοράζουν σπίτια στη βόρεια Κύπρο, δεν είναι και οι πιο ενημερωμένοι και κοσμοπολίτες Βρετανοί. Μάλλον μικρομεσσαίοι είναι που ονειρεύονται μια θέση στον ήλιο. Και καθώς δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τα έθιμα του κάθε τόπου, πολλές φορές την πατάνε, είτε όπως τώρα στη βόρεια Κύπρο είτε σε άλλες περιπτώσεις αυθαιρεσίας σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία.

Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα είναι πως καταγγελίες μπορούν να κάνουν οι βορειο-Κύπριοι και εναντίον τουριστών που καταπατούν τις ιδιοκτησίες τους. Πλην όμως στη Βρετανία (και αλλού φαντάζομαι) τα τουρκικά γραφεία τουρισμού προωθούν ανενόχλητα τις διακοπές στη βόρεια Κύπρο, χωρίς φυσικά να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για γη υπό κατοχή κ.λπ. Βέβαια ο μέσος τουρίστας που απλά θέλει να κάνει μια βδομάδα διακοπές στον ήλιο με το μικρότερο δυνατό κόστος, δεν το ψάχνει παραπάνω (όπως και κανείς Έλληνας που πάει διακοπές στην Ταϋλάνδη δεν έχει κάτσει να ανησυχήσει για την πολιτική κατάσταση της χώρας). Όλα αυτά μέχρι την ώρα που θα γίνει η πρώτη καταγγελία καταπάτησης, και τότε θα αλλάξουν οι επίσημες οδηγίες, και τα τουριστικά γραφεία θα στραφούν σε άλλους προορισμούς.

Ίσως τελικά η λύση του Κυπριακού βοηθηθεί περισσότερο από τις όποιες νομικές κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, γιατί από τις δύο κυβερνήσεις (Ελλάδας-Κύπρου) δεν βλέπω να γίνεται κάτι ουσιαστικό. Και απ' ό,τι φαίνεται όσο εμείς ψάχνουμε πολιτικές λύσεις στα εθνικά μας θέματα, οι Τούρκοι κοιτάνε το οικονομικό τους συμφέρον. Μήπως κι εμείς πρέπει να καταλάβουμε τελικά ότι αυτό που μετράει είναι το παραδάκι, και να επικεντρώσουμε εκεί τις προσπάθειές μας χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς; Και επίσης να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τις διευκολύνσεις που μας παρέχονται μέσω της ΕΕ, γιατί κακά τα ψέμματα, αν η Κύπρος δεν είχε μπει στην ΕΕ αυτή η υπόθεση θα είχε προ πολλού ξεχαστεί σε κάποιο ράφι κυπριακού δικαστηρίου.

Σοφία είπε...

Και για όσους τυχόν ενδιαφέρονται, ιδού η επίσημη οδηγία του Foreign Office για όσους βρετανούς σκέφτονται να αγοράσουν γη στην Κύπρο.