Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Γαϊδουριάς...συνέχεια!






Έστω και ετεροχρονισμένα έλαβα γνώση μιας δημοσίευσης της εφημερίδας “HERALD TRIBUNE” (φύλλο της 9ης Νοεμβρίου 2007) που αφορά την Αθήνα και έχει τον τίτλο «Running out of space to park, and places to walk», δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση «Έχοντας ξεμείνει από χώρους σταθμεύσεως και περιπάτου». Μας τα σούρνει κανονικά ο ξένος δημοσιογράφος (και καλά μας κάνει), παίρνοντας αφορμή από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον κάποιου πεζού, ο οποίος προέβη στην εξής δικαιολογημένη (κατά τη γνώμη μου) πράξη: Περπατώντας στο πεζοδρόμιο έπεσε πάνω σ’ ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που του έκοβε το δρόμο (τι ασυνήθιστο!). Αντί λοιπόν να κατέβει στο οδόστρωμα για να το παρακάμψει, σκέφτηκε να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας. Ανέβηκε πάνω στο καπώ του αυτοκινήτου κι έμεινε εκεί κάποιο διάστημα. Ας σημειωθεί ότι στην Ευρώπη συνηθίζεται αυτό. Λέγεται «car vaulting» (αυτοκίνητο - εφαλτήριο) και θεωρείται ένα είδος ακτιβισμού. Ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε. Με την αιτιολογία δε ότι προξένησε κάποιο βαθούλωμα στο καπώ, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα, έμεινε και ένα βράδυ στο κρατητήριο μέχρι να προσαχθεί στον Εισαγγελέα. Αναφέροντας λοιπόν το περιστατικό αυτό ο δημοσιογράφος διεκτραγωδεί την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, την οποία ονομάζει «ασύστολη κυκλοφοριακή βία». Και δυστυχώς δεν έχει καθόλου άδικο. Ζούμε σε μια πόλη που επικρατεί πράγματι τέτοια ασύστολη βία. Οι πεζοί σχεδόν δεν έχουν κανένα δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο δεν έχουν δικαιώματα τα άτομα με αναπηρία…. Στα πιο απίθανα μέρη βλέπουμε «σκαρφαλωμένα» αυτοκίνητα (στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των αναπήρων, στους κήπους κλπ). Για τον πεζό δεν υπάρχει πλέον οδός ….διαφυγής. Έλεος πια βρε παιδιά. Εντάξει δεν έχουμε και τα καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ευρώπης, αλλά δεν είναι τελείως και για πέταμα. Πάρτε και κανένα λεωφορείο ή ακόμα καλύτερα το μετρό για να πάτε στις δουλειές σας. Μην καβαλάτε το αυτοκίνητο σας ακόμα και για την πιο απλή μετακίνηση. Αφήστε και τους πεζούς να κυκλοφορήσουν λίγο ελεύθερα.

Μια ανάσα στην κυκλοφοριακή βία είναι αυτά τα καλά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη οι πάνθηρες του δρόμου (streetpanthers) που έχουν βγάλει και μοιράζουν κάτι ωραία εμπνευσμένα αυτοκόλλητα για να κολλάμε στα αυτοκίνητα των…γαϊδάρων! Με χαρά μου βλέπω ότι επαναδραστηριοποιούνται και η ιστοσελίδα τους (www.streetpanthers.gr) που για κάποιον καιρό έμεινε στάσιμη, τώρα ανανεώθηκε και πάλι. Αξίζει να την επισκεφθείτε. Παιδιά – Πάνθηρες οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων σας χρειάζονται!






16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Katapliktiko to arthro ayto kai kala kaneis kai prowtheis ayta ta paidia(streetpanthers), i prwtovoulia touw diathetei polu humour kai ontws einai mia morfi antidrasis kai antistasis.Twra eimai se mia xwra makrini alla otan eimai Athina pistepste me exw balei polla autokollita gaidarou sto parmpriz pollwn aytokinitwn giati apo gaidouria i Ellada allo tipota.

ΩΣΗΕ είπε...

Χα Χα! Από γαϊδούρια και γαϊδουριά βρίθει ο τόπος. Δεν ξέρω αν είναι στο DNA ή είναι θέμα παιδείας, αλλά θέλω να πιστεύω το δεύτερο.

Χαιρετώ

Takiz είπε...

Αγαπητή Μερόπη

Θλίβομαι πραγματικά με όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους και τα θεωρούμε φυσιολογικά.
Πάντα έχουμε την απαίτηση να μας σκέφτονται και εμείς αδιαφορούμε για του άλλους.

Τελικά
Η ΗΛΙΘΙΌΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

καλό σου βράδυ

Meropi είπε...

Καλοί μου Λιακάδα, Ωσηέ και Τάκη (κάτι τέτοιο νομίζω υποδηλώνει το Takiz ή κάνω λάθος;)ευχαριστώ που μου κάνετε επισκεψούλες.
Κάτι πρέπει να κάνουμε για την απερίγραπτη αυτή κατάσταση. Εγώ σαν μια κίνηση καλής θέλησης έχω πάψει να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης εδώ και χρόνια.

TzinaVarotsi είπε...

Αναρωτιέμαι...όλοι εμείς που θλιβόμαστε πραγματικά γι'αυτή την κατάσταση, δεν υπήρξε καμμιά μα καμμιά φορά που ανεβάσαμε το αυτοκίνητό μας στο πεζοδρόμιο γιατί ο δρόμος ήταν στενός και υπήρχε φόβος να μας το "ξυσει" κάποιο άλλο διερχόμενο;.....
Η μόνη λύση είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, όσο πάμε και στο περίπτερο για τσιγάρα με το αμάξι μας, θα συνεχίζει να υφίσταται αυτή η τραγική κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μερόπη, έχεις το όνομα της καλύτερης μου φίλης. Άσχετο. Τα αυτοκόλλητα είναι super. Αν και ο Έλληνας πάντα κάνει του κεφαλιού του! Δεν αλλάζεο ο λύκος το μαλλί που λένε και στο χωριό μου! Μόνο με κανένα πρόστιμο τύπου τριχίλιαρου κάτι μπορεί να γίνει. Θέλουμε μαστίγιο κι αν...

Meropi είπε...

Καλές μου Νιόβη και Φριντούλα,
την καλημέρα μου. Αν θέλετε να δείτε και άλλα αυτοκόλλητα χαριτωμένα πηγαίνετε στην ιστοσελίδα των Πανθήρων. Εγώ κατέβασα μερικά. Τα τύπωσα και τα έχω στην τσάντα μου, καλού κακού!

marianaonice είπε...

Ίσως πράγματι και εμείς κάποτε να αναγκαστήκαμε να αφήσουμε λίγο πάνω στο πεζοδρόμιο το αυτοκίνητό μας, θεωρώντας ότι δεν φταίμε εμείς αλλά ο στενός δρόμος... Βέβαια νομίζω ότι ο σωστός ποτέ δεν θα έκλεινε το δρόμο ή το πεζοδρόμιο, για κανένα απολύτως λόγο!! Κάποτε ο αδελφός μου ξεκίνησε με τη γυναίκα του να πάνε θέατρο. Έχοντας τα εισιτήρια στο χέρι και επειδή ο χρόνος τους έπαιρνε σκέφτηκαν να περάσουν για μια καλησπέρα από την πεθερά του, κάπου ψηλά στα Πατήσια. Πάρκαραν κανονικά στο δρόμο και ανέβηκαν για λίγο επάνω στο σπίτι. Όταν όμως κατέβηκαν για να φύγουν για το θέατρο που άρχιζε σε μισή ώρα περίπου, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι κάποιος ΓΑΪΔΑΡΟΣ, είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του δίπλα στου αδελφού μου το αυτοκίνητο (διπλοπαρκάρισμα). Περίμεναν για λίγο, θεωρώντας ότι ο τύπος είναι εκεί κοντά και θα επιστρέψει αμέσως. Μάταια όμως,ή ώρα περνούσε και επειδή θα έχαναν το θέατρο, πήραν ταξί για να προλάβουν...΄
Σ΄ αυτή την περίπτωση τι να το κάνεις το αυτοκόλλητο! Εκεί θέλει να έχεις τανκς να τον ισοπεδώσεις και όχι να κάνεις ένα απλό βαθούλωμα!! Για όλα όμως φταίει το ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου σωστός και άτεγκτος! Στην Ελλάδα όταν έχεις μπάρμπα, σβήνεις την κλήση ενώ κάλλιστα μπορεί να τιμωρηθείς γιατί αντέδρασες με κάποιο τρόπο!
Θα κατεβάσω και εγώ αυτοκόλλητα τουλάχιστον να ξεθυμαίνω την οργή μου εκείνη τη στιγμή που θα συναντήσω το γάϊδαρο.
Καλό απόγευμα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εμένα έτσι μού ρχεται ν' αρχίσω να χρησιμοποιώ γαϊδουράκι για τις μετακινήσεις μου!
Μεροπίτσα, αν δεις κανέναν όνο παρκαρισμένο έξω από την Ευελπίδων...μην παραξενευτείς! χοχο

Meropi είπε...

Καλέ μου Ασκαρδαμυκτί,
Η Ευελπίδων τις καθημερινές τα πρωινά είναι ο ιδανικός τόπος για τα αυτοκόλλητα με τους γαϊδάρους! Το πάρκινγκ το σνομπάρουν.

Ακέστωρ είπε...

Πολύ καλό! Χαιρετίσματα από την Αθήνα και γρήγορα καλή λευτεριά στην Κερύνεια μας!

gerasimos είπε...

Το διπλοπαρκάρισμα μακράς διαρκείας χωρίς αλαρμ έχει καθιερωθεί πλέον όχι μόνο στην Αθήνα αλλά ΚΑΙ στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα σε κεντρικούς δρόμους. Μετά φταίει κανείς να πάρει τα... βουνά; ;-)

Meropi είπε...

Καλε μου ακέστορα σ' ευχαριστώ που με επισκέφθηκες. Πέρασα κι εγώ από τη γειτονιά σου.
Καλέ μου Γεράσιμε, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με τα χάλια μας. Όταν είμαι με το αυτοκίνητο αγανακτώ γιατί δεν υπάρχει μέρος να παρκάρω (αν και στο κέντρο πια πηγαίνω με τα ΜΜΜ). Όταν είμαι πεζή οργίζομαι γιατί δεν έχω χώρο να περπατήσω! Α, και στη Θεσσαλονίκη που είχα πάει για ένα συνέδριο, μου φάνηκε χειρότερο το κυκλοφοριακό
Την καλησπέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Μπήκα για πρώτη φορά στη σελίδα σου....Την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. Ελπίζω να τα πούμε ξανά.
Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Mπήκα για πρώτη φορά στην σελίδα σου. Την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. Ελπίζω να βρεθούμε ξανά.
Να είσαι καλά και να έχεις μια καλή εβδομάδα.

Meropi είπε...

Εύα μου,
Σ' ευχαριστώ που με επισκέφθηκες. Είσαι καλοδεχούμενη στη γειτονιά μου.