Η Μερόπη αστειεύεται

Η Μερόπη αστειεύεται

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Δεν πρόκειται παρά για Βιομηχανία του Θεάματος!









Αντί να απαντήσω στον καθένα χωριστά από τους φίλους μου που άφησαν σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση μου, παραθέτω τη δική μου θέση για τους Ν. Καρβέλα – Λ. Λαζόπουλο.

Θεωρώ ότι πρόκειται για δυο ευφυέστατους, χαρισματικούς και χωρίς όρια ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος (show business για να το πω και αγγλιστί) που ξέρουν καλά να πουλάνε το «προϊόν» που παράγουν. Έχουν κάνει και οι δύο επιτυχίες πραγματικές, αλλά και ευκολοχώνευτα σουξέ (στο πρώτο υπερέχει ο Λαζόπουλος, ενώ στο δεύτερο ο Καρβέλας). Επιτυχίες για τον Καρβέλα θεωρώ μερικά τραγούδια του όπως το «12 κι ούτε ένα τηλεφώνημα..», ακόμα και τους περίφημους «Δαίμονες», ενώ για το Λαζόπουλο θεωρώ κορυφαία δημιουργία του τους «12 Μικρούς Μήτσους» και μερικά (όχι όλα) από τα κείμενα των θεατρικών του έργων, αλλά και λίγα από τα κείμενα του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ». Τώρα τα σουξέ, στα οποία ο Καρβέλας ειδικεύεται περισσότερο, ως συνθέτης του συστήματος και των εταιρειών, είναι, για τον περί ού ο λόγος, άσματα όπως «είναι γάτα, είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα» (που λέει και η νέα μας φίλη Mania), αλλά και τα ανεκδιήγητα τραγούδια των «λοξών» της Πάνια (Κατέλη, Βας Βας κλπ), τα οποία του αποδίδουν τώρα τελευταία, χωρίς αυτός να το έχει επιβεβαιώσει, αλλά και ούτε να διαψεύσει। «Τα σύννεφα είναι πολύ ωραίο πράγμα δηλώνει», για να συνεχίσει: «Ο ουρανός είναι το πιο ωραίο πράγμα, μόνο όταν έχει σύννεφα. Όταν ξέρεις τα πάντα δεν έχει αξία, πρέπει να υπάρχει και λίγο μυστήριο». Με τα ευκολοχώνευτα σουξέ έκανε όνομα ο Καρβέλας και, κατά πολλούς, εγκλώβισε σ' αυτή την αισθητική μια μεγάλη φωνή όπως αυτή της Άννας Βίσση (όχι ότι δεν το ήθελε και η ίδια). Για το Λαζόπουλο ευκολοχώνευτα σουξέ θεωρώ μερικά κείμενα και εικόνες από την τελευταία δουλειά του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ», με κορυφαία αυτήν του περίφημου Μακάκα, που επαναλαμβάνεται σε κάθε εκπομπή του. Ομολογώ ότι προκαλεί γέλιο, αλλά το γέλιο αυτό είναι εύκολο και χονδροειδές.

Τώρα όσον αφορά την τελευταία διαμάχη τους νομίζω ότι άρχισε από μια ηθελημένη παρεξήγηση εκ μέρους του Λαζόπουλου. Πήρε τους στίχους «μην το ψάχνεις, μία είναι η λύση, το φαΐ, το ποτό και το γ...ι», με τους οποίους είναι προφανές ότι ο Καρβέλας ήθελε να κάνει τη δική του (εκκεντρική) «κριτική στο σύστημα» (ο άθλιος αυτός στίχος είναι, μέσα στη γελοιότητά του, μια περιγραφή δυστυχώς της ελληνικής πραγματικότητας) και τους ανήγαγε σε δήθεν φιλοσοφία του τελευταίου (όχι εντελώς άδικα). Και τότε άρχισε η σύρραξη… Είναι αλήθεια ότι οι επιθέσεις του Λαζόπουλου μπορούν να χαρακτηριστούν ως σάτιρα, αν και χονδροειδής, κατά τη γνώμη μου. Η εικόνα με το «Μακάκα» να αυνανίζεται με τη φάτσα του Καρβέλα αποβλέπει μόνο στην πρόκληση εύκολου γέλιου (ομολογώ ότι γελώ κι εγώ). Δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστούν οι επιθέσεις αυτές προσωπικές. Αντίθετα προσωπικές (προσωπικότατες) θα έλεγα ότι είναι οι επιθέσεις του Καρβέλα, με κορυφαία αυτήν την τελευταία που έγινε στην περίφημη «Ζούγκλα» του Μ। Τριανταφυλλόπουλου, άλλου χωρίς όρια προσώπου της βιομηχανίας του θεάματος (δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι πρόκειται περί δημοσιογράφου). Το γεγονός δε ότι ο Καρβέλας απευθύνθηκε και προς τη μητέρα του Λαζόπουλου προσδίδει στην επίθεση αυτή και την ιδιότητα του εκχυδαϊσμού.Έπεται συνέχεια στο «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» της Τρίτης που προβλέπω ότι θα αγγίξει το 90% της θεαματικότητας. Και η βιομηχανία του θεάματος καλά κρατεί….


9 σχόλια:

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Μερόπη μου,ο Καρβέλας το παραδέχτηκε στη "Ζούγκλα" ότι αυτός γράφει τα περιβόητα τραγούδια και δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτό,αλλά και τους ερμηνευτές των περιβόητων τραγουδιών τους χαρακτήρισε "Αστέρια"!
Όλοι κάνουν λαθη επαγγελματικά και καλλιτεχνικά.Αυτό ισχύει και για τους δυο τους.Όμως και μόνο το γεγονός ότι μίλησε για την ομοφυλοφιλία του Λαζόπουλου(αν υφίσταται φυσικά)ως μειονέκτημα που έπρεπε να το περιγελάσει δημόσια,αυτό αυτομάτως τον καθιστά κρετίνο,υποκριτή και μικρόμυαλο.

Την κυριακάτικη καλησπέρα μου:))

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δηλαδή ο Καρβέλας πάει να μας τη βγει ηθικολόγος;
Άντε μην ανοίξω κι εγώ το στόμα μου για κάτι "κοκαϊνη όργια" στο Λονδίνο...

marianaonice είπε...

Δεν αμφισβητείται ότι πρόκειται για χαρισματικές φυσιογνωμίες και των δύο που ίσως κάπου συναντώνται στο στόχο να δείξουν την άθλια σημερινή μας πραγματικότητα, ο καθένας με τον τρόπο του και στον τομέα της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. Κάποιες φορές όμως, όταν η βιομηχανία του θεάματος μονοπωλεί την προσπάθειά τους αυτή, τότε ο στόχος τους αποπροσανατολίζεται και χάνεται με αποτέλεσμα να φαίνεται ο ξεπεσμός ως μόδα και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ως ποιότητα δουλειάς... Συμβαίνει όμως και στα ...καλλίτερα σπίτια αυτό! Ας κρατήσουμε τα θετικά και των δύο και ας μην μπούμε στο παιχνίδι τους! Όσο για τον Τριανταφυλλόπουλο, μάλλον σαν διπλός πράκτορας μου μοιάζει παρά σαν δημοσιογράφος!
Την καλημέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Κάπως πρέπει να ζήσουν όλοι αυτοί Μερόπη μου. Διαλέγουν ένα τρόπο. Όλοι μας διαλέγουμε έναν τρόπο. Κρατήστε μόνο τα καλά. Γλυκιά καλησπέρα!

Meropi είπε...

Καλησπέρα καλοί μου φίλοι
Ψυχούλα μου, με πιάνεις αδιάβαστη. Δεν είδα ολόκληρη τη Ζούγκλα (δεν το άντεξα) κι έτσι δεν πήρα είδηση ότι ο Καρβέλας ομολόγησε ευθέως ότι αυτός είναι ο μέγας δημιουργός των επιτυχιών του Κατέλη κλπ.
Ασκαρδαμυκτί μου, άνοιξε το ...το στόμα εννοώ. Δεν πιστεύω να είσασταν συμφοιτητές με τον Καρβέλα! Όχι καλέ αστειεύομαι. Το ξέρω (ή μάλλον το υποπτεύομαι) ότι εσύ είσαι μικρότερος. Αυτός ίσως να ήταν δικός μου συμφοιτητής. Χα χα!
Μαριάνα μου ακόμα και ο Τριανταφυλλόπουλος είπε να επωφεληθεί από τη σύρραξη των μεγάλων ...νομικών! Βλέπεις και αυτού τα νούμερα είχαν πέσει τελευταία.
Φριντούλα μου, έχεις δίκιο. Ο καθένας διαλέγει τον τρόπο να βγάζει το ψωμί του..ή το παντεσπάνι του

rain είπε...

Τι να σου πω βρε Μερόπι μου. Και οι δύο είναι πολύ έξυπνοι και ταλαντούχοι αλλά αυτός που μ'ενοχλεί αλλά δεν μπορώ ιδιαίτερα να προσδοιορίσω το λόγο είναι ο Καρβέλας. Κάτι έχει πάνω του που με διώχνει, με απωθεί. Ποιος ξέρει..

Ανώνυμος είπε...

Η σύγκριση μεταξύ Καρβέλα και Λαζόπουλου,μου θιμίζει εκείνους που βάζουν στη ίδια ζυγαριά τα σκ... με την κολόνια επειδή και τα δυό μυρίζουν!
Και βέβαια,νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω πως ο Καρβέλας καμιά σχέση δεν έχει με την κολόνια!

TzinaVarotsi είπε...

Δεν θα μπω στη διαδικασία να τους συγκρίνω, ούτε να δώσω στον έναν δίκιο έναντι του άλλου.
Θα πω μόνο πως μ'αρέσει που ο Λαζόπουλος έχει χιούμορ, κάτι που στον Καρβέλα δεν το βλέπω.

ΩΣΗΕ είπε...

Μερόπη μου σου έχω πει, δεν ασχολούμαι με τους Κυρίους

Αφήνω την καλημέρα με κραυγή φαλκονιού

Καλη βδομάδα να έχεις